blog.vyoralek.cz

Home Assistant – novinky v 2022.5 

Jsem zpět i z články popisující nejzajímavější změny a novinky v poslední verzi HomeAssistenta, které by vám neměly uniknout – dnes se podíváme na jarní květnové vydání s názvem Streamlining settings, což si můžeme přeložit jako Zjednodušení nastavování.

🎙 Poslední aktualizace článku 8.5.2022. Pokud najdete nějaké rozdíly v aktuálním stavu, dejte vědět v komentářích, díky.

Přeorganizované menu nastavení (settings)

Největší změnou v této verzi, a která se dostala i do pojmenování této verze, je poměrně zásadní přeskupení položek v menu, která byla provedena na základě vstupů od mnoha uživatelů.

Jak můžete vidět změn je více. Nejzásadnější je změnou je spojení menu Zálohy a Supervisor s Nastavením do nové položky Systém. Definitivně se tak skončil poněkud neurčitý výraz Supervisor a všechny potřebné nastavení najdeme přímo v nastavení Systém.

Jedna položka se nám pak přesunula úplně mimo toto menu nastavení a to kontrolu YAML konfiguračního souboru nyní najdeme ve Vývojářských nástrojích (díky Martinovi za upozornění).

A pokud byste nemohli najít menu s restartem Home Assistanta tak ho nyní najdete v sekci Systém ne jako položku, ale jako tlačítko vpravo nahoře.

Budete zřejmě potřebovat nějaký čas si na nové uspořádání menu zvyknout, ale zdá se alespoň na první pohled, že se položky přesunuly poměrně logicky.

Na druhou stranu doufám, že je to poslední větší změna, jelikož takhle část už se v poslední době měnila poměrně dramaticky až moc.

Za mě by byla fajn možnost si i některé položky menu skrýt – např. pokud nepoužívám Štítky tak bych uvítal možnost tuto položku úplně schovat.

Rychlé vyhledání entit

Druhou zajímavou novinkou je přidání možnosti nalezení konkrétní entity a to buď kliknutím na ikonku lupy a nebo zmáčknutím klávesy e.

Novinky v automatizacích a skriptech

V nové verzi je hned několik novinek, které můžete použít v automatizacích a skriptech. Některé jsou dostupné přes uživatelské rozhraní, ale některé složitější jsou dostupné pouze v případě editace v YAML formátu. My se podíváme jen na ty dostupné před uživatelské rozhraní.

Když-pak (If-then)

Již nějakou dobu je možné v automatizacích používat akci Volby (Choose), která je poměrně mocná, ale trochu složitější na definici. Právě proto tady nyní máme jednodušší možnost Když-pak (If-Then), kterou budete zřejmě někteří už znát jako jednu z nejběžnějších konstrukcí v programování.

Použití je jednoduché – nadefinujeme přímo podmínku (nebo více) v sekci Když a v další sekci Pak určíme co se má stát.

V případě potřeby pak můžeme využít i volitelnou sekci Jinak (Else), která definuje akci, která se spustí pokaždé pokud podmínka nebude splněna.

Zakázání / Povolení spouštěče, podmínky a nebo akce

Nově můžeme jakoukoliv část automatizace – tj. spouštěč, podmínku a nebo akci zakázat nebo povolit před tři tečkové menu. Můžeme si to představit jako možnost komentovat kód při programování.

Zastavení automatizace nebo skriptu

Zejména v kombinaci s novým blokem Když-pak se nám může někdy hodit úplně zastavit vyhodnocování automatizace v případě splnění určité podmínky – např. nejsem doma pak nemá smysl pokračovat.

Spouštěč na změnu stavu pro více entit

Pokud chcete jako spouštěč použít stav, který může přijít z více entit jak je nově možné všechny tyto entity nadefinovat jen v jednom bloku.

A to je pro tentokráte vše co bych z poslední aktualizace vybral a co mě zaujalo. Pokud jste na tom stejně a nebo vás zaujala nějaká jiná část pak dejte vědět v komentáři 🙂

2 comments

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  • Ahoj Jirko, jsem rád, že ses nám zase „probudil“ 🙂
    K této verzi musím říci, že sjednocení nastavení mi dává smysl. Ovšem byl jsem dost nešťastný, když jsem nemohl najít kontrolu konfigurace a jednotlivá nová načtení yamlu.
    Až před chvílí jsem obé nalezl jako novou položku ve vývojářských nástrojích Konfigurace YAML.
    Tak jen kdyby někdo hledal, případně jako námět na doplnění do článku.

    • Díky za komentář. Tohle se v článku určitě hodí takže doplněno.

Odebírejte blog emailem

Mějte ihned informaci o novém článku ze světa technologií.