blog.vyoralek.cz

Sonoff produkty – aktualizace firmware

🎙 Poslední aktualizace článku 4.1.2019. Pokud najdete nějaké rozdíly v aktuálním stavu, dejte vědět v komentářích, díky.

Firmware Sonoff Tasmota, který používám jako alternativní firmware pro Sonoff produkty je v poměrně aktivním vývoji a tak je vhodné provést občas upgrade firmware na nejnovější verzi.

Jednou z možností je nahrání pomocí UART USB, což jsme si ukázali minule v článku o prvotním nahrání firmware. Nicméně Sonoff Tasmota nabízí poté možnost aktualizace přes tzv. OTA (Over the air), což není nic jiného než vzdálená aktualizace přes WiFi bez nutnosti opět rozebírat produkt a připojovat USB UART.

Na první pohled to vypadá velice jednoduše, ale v praxi to bohužel až tak přímočaře ne vždy funguje. Je to dáno zřejmě možnosti konfigurace, ale mě přímý update nefungoval.

Popíšu vám ale postup s jedním mezikrokem, který mi zatím zaručeně funguje.

Výchozí stav

Mějme Sonoff Basic ve verzi 6.0.0a a na GitHubu Tasmota jsme zjistili, že venku už je verze 6.1.0 na kterou bychom chtěli aktualizovat.

Sonoff Basic Admin - version 6.0

Přímá OTA aktualizace

Stáhneme si tedy poslední verzi jako binární soubor a do prohlížeče dáme adresu našeho Sonoff zařízení. V menu „Aktualizace firmware“ vybereme stažený soubor a spustíme aktualizaci. Bohužel aktualizace skončí pravděpodobně s chybou.

Sonoff Basic Admin - upload errorMezikrok – nahrání minimal verze

Naštěstí existuje varianta nahrání minimální verze binárního souboru, který najdeme na GitHubu jako sonoff-minimal.bin. Tenhle soubor si stáhneme také a nahrajeme ho stejným způsobem jako v předchozím kroku, nicméně mělo by to dopadnou už dobře.

Sonoff Basic Admin - minimal version

Jak vidíme minimal verze je značně okuchaná, nicméně běží už nám poslední verze, takže ji jen povýšíme co se týče funkcionality plným binárním souborem.

Finální krok – nahrání plné verze

Postup opět nahrání bin souboru bude opět stejný s tím rozdílem, že by vše mělo dopadnou dobře a měli bychom mít po restartu k dispozici plnou verzi Tasmoty.

Sonoff Basic Admin - version 6.1.0

Pokud znáte přímočarejší způsob tak dejte prosím vědět v komentářích.

Update: Přímočarejší postup pro Release verze

Nakonec mě to nedalo a zjišťoval jsem možnosti jednodušší aktualizace a v případě použití release verzí jsem i našel.

Přesuneme se tedy rovnou do webového rozhraní a v menu Aktualizace firmware vyplníme sekci „Aktualizace z Web serveru“:

Do položky URL OTA dáme (pokud chceme českou verzi):

http://sonoff.maddox.co.uk/tasmota/sonoff-CZ.bin

a klikneme na tlačítko „Start aktualizace“.  Proces aktualizace potrvá nějaké 1-2 minuty, ale po restartu bychom už měli vidět Sonoff rozhraní na poslední release verzi. Vyzkoušel jsem na několika zařízeních a funguje bezproblémově. Jedná se tedy o poměrně příjemnější a rychlejší verzi než buildování vlastního firmware.

6 comments

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  • Dobrý den, děkuji za pěkný návod. Lze do Sonoff Basic přes webové rozhraní tasmota nahrát jiný FW? Např. RAVENCORE? Jde mi o podporu Homekitu.

    • Dobrý den, hmm, podle mě by to mělo jít. Je to ostatně jeden ze způsobu jak například „upgradovat“ z Tasmoty na ESPHome. Jen je potřeba mít na zřeteli, že to bude zřejmě jednocestný proces. Btw. díky za zmínění RAVENCORE, ještě jsem o tom neslyšel a pro určité použití to může být poměrně zajímavé. Máte s tím už nějaké větší zkušenosti?

      • Nemám, narazil jsem na něj z důvodu využití s Homekitem bez nutnosti bridge nebo homeassistant. Tasmota nepodporuje HomeKit. Přišlo mi to jako rychle řešení, koupit sonoff s Tasmotou a flashnout přes OTA právě RAVENCORE. Jen nevím zdali to jde 🙁

        • Aha, já jsem trochu nerozuměl když tam budete nahrávat Tasmotu tak proč tam rovnou nedáte ten RavenCore, ale už to chápu. Jsem si tak na 90% jistý, že to půjde. Nic nechci úplně slibovat, ale mohl bych to tento víkend zřejmě vyzkoušet. Btw. máte doma nějaké zařízení které umí dělat centrálu pro Homekit? Jelikož to byl důvod proč mít HomeAssistant. Tuším, že jinak oficiálně musíte mít iPad (což je tedy dost divné), HomePod a nebo AppleTV. Ten samotný Sonoff bude podle mě jen koncové zařízení podporující HomeKit. Možná to víte, ale raději to zmiňuji.

          • Tak sepsal jsem k tomu článek tak koukněte – nakonec jsem zjistil jednu pozitivní věc – není potřeba mít HomeKit hub a jednu negativní – není možné zřejmě přímo použít OTA Tasmoty 🙁

Odebírejte blog emailem

Mějte ihned informaci o novém článku ze světa technologií.