blog.vyoralek.cz

Ubiquiti UniFi – bezdrátové propojení AP (mesh)

Představme si situaci, kdy chceme WiFi signál šířit i z místa, kam nemáme přivedené Ethernetové kabely. Ukážeme si jak na to s produkty UniFi od firmy Ubiquiti.

🎙 Poslední aktualizace článku 1.2.2020. Pokud najdete nějaké rozdíly v aktuálním stavu, dejte vědět v komentářích, díky.

V případě produktů (AP) UniFi existuje v případě UniFi AP-AC elegantní řešení, které umožňuje komunikovat mezi jednotlivými přístupovými body bezdrátově.

Propojovat bezdrátově mezi sebou můžeme nejen produkty UniFi AP-AC-Mesh, které to už mají jaksik v názvu, ale také kulaté „talíře“ AP-AC-Lite, AP-AC-LR, AP-AC-PRO.

Ukážeme si příklad, kdy máme UniFi AP-AC-Lite, připojení do naší lokální sítě pomocí Ethernetu a ten budeme chtít propojit s UniFi AP-AC-Mesh bezdrátově.

Unifi AP-AC-Lite

Přístupový bod/hotspot UniFi AC-Lite s přenosovou rychlostí až 1167 Mbps, podporuje standard 802.11a/b/g/n/ac, frekvence 2,4 GHz a 5 GHz. Anténní systém MIMO 2×2.

K zakoupení na Alza.cz , cca. 2,2tis. Kč

Unifi AP-AC-Mesh

Kompaktní přístupový bod, technologie 802.11a/b/g/n/ac, přenosová rychlost až 1167 Mbps, dvoupásmový, antény 2×2 MIMO, dosah až 183 metrů, pro vnitřní i vnější použití.

K zakoupení na Alza.cz, cca. 2,5tis. Kč

Mezi jednotlivými sekcemi bychom měli najít Bezdrátové Uplinky, kde bude potřeba zapnout volbu Allow meshing to another access point (z nějakého důvodu tento text není zatím přeložený, pokud máte rozhraní přepnuté do češtiny).

Nejprve bude potřeba si zařízení UniFi AP-AC-Mesh aktivovat a nastavit a tak ho do sítě připojíme přes Ethernetový kabel. Po úspěšné aktivaci si zařízení najdeme v UniFi Controlleru v sekci Zařízení a klikneme na nastavení.

Ethernetový kabel můžeme nyní odpojit a zařízení UniFi AP-AC-Mesh restartujeme. Po restartu bychom ho měli vidět jako Připojeno (bezdrátově) a v sekci Bezdrátové Uplinky můžeme najít s kterým AP je připojeno – v našem příkladu AP Venku Pod schody, což je UniFi AP-AC-Lite.

Když se nyní podíváme do nastavení UniFi AP-AC-Lite, ke kterému je UniFi AP-AC-Mesh připojený tak naopak v sekci Uplink vidíme připojení přes Ethernet, ale v sekci Downlinky je možné vidět připojené AP-AC-Mesh.

Jak je vidět celý proces není až tak složitý, pokud člověk ví co zapnout 🙂

Je možné připojit kabelem další zařízení přes download AP?

V komentářích se objevil tento dotaz, u kterého jsem si nebyl jistý odpovědí a tak nastal čas na ověření. Do AP zapojeného k zbývající síti bezdrátově jsem kabelem připojil laptop a vše funguje 😀. Odpověď je tedy ANO, je to možné.

Laptop připojený kabel k AP připojenému bezdrátově

12 comments

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  • Vdaka za clanok, super, nevedel som, ze taka moznost existuje. Mohol by si prosim este otestovat rychlost?

    • Určitě mohl, škoda že jsem si to neuložil. Dělal jsem nějaké testy a teď bych střílel hodnoty, ale by to velmi dobré. Jelikož to ale není v místě kde bydlím tak se k tomu dostanu zřejmě až tak za měsíc.

  • Zdravím a děkuji za vaši práci na tomto blogu. Chtěl bych vyřešit obdobný problém a věřím, že mi dokážete pomoci. 🙂

    Dejme tomu, že mám 3 AP (každé v jiném patře). Všechny AP mají shodný název SSID pro wifi síť, stejně tak heslo. Když se přesunu z jednoho patro do druhého, např. telefon zůstává připojený k AP z 1. patra i přesto, že ve 2. patře má síť s lepším signálem. Lze mesh nastavit i pro AP, které jsou připojeny přes switch drátově?

    Děkuji,
    Lukáš

    • Hmm, tomuhle se říká pokud se nepletu roaming mezi AP. Mělo by to snad být jen na straně koncového zařízení který si vybere. Na AP si nejsem úplně jistý že to jde nějak ovlivnit. Bohužel pak mě nenapadá jiné řešení než AP přejmenovat a pokud se připojí k té špatné tak ručně připojit. Ale je to nic moc řešení.

  • Mohu otázku? Je možné na downlink AP připojit kabelem další zařízení? Třeba switch, pc atd?

    • Hmm, zajímavý dotaz. Myslím, že by to jít mělo. Jestli nezapomenu tak to mohu o víkendu fyzicky zkusit 🙂

      • To by bylo fajn. Potřebuji dostat kabelovou síť do garáže, ale kabel tam nedostanu. Tak mě napadlo to tam takto poslat vzduchem a v garáži to dal rozdávat kabelem… Tak se právě bojím, abych to nenakoupil a ono to nakonec nebylo k ničemu…

        • Mám pro vás odpověď a je pozitivní – je to možné. Přidal jsem krátký odstavec i do článku. Díky za dotaz.

          • Moc děkuji. Dobrá zpráva…

  • Dobrý den, mohla bych poprosit o radu? Mám 2 AP a chtěla bych ten druhý připojit bezdrátově v pergole… je to možné i bez Ubiquiti UniFi Controlletu? Pokud ano jak to udělat? 🙂 díky.

    • Dobrý den, hmm.. myslím že by to mělo jít. Předpokládám, že už jste nějak konfigurovala i ty dvě stávající AP a zřejmě z PC, tj. tuším že by neměl být problém to udělat i pro nastavení bezdrátového připojení dvou AP. Tj. nastavíte je z Unifi Controleru běžícím na PC a ten po odzkoušení, že vše funguje ho můžete zase zhodit.

  • Ahoj, nejde mi připojit bezdrátově UAC-AP-Lite s UAC-AP-M? Na obrázku vidím že se ti bezdrátově v topologii Unifi Controlleru připojil. Mohl by si mi pomoct s nakonfigurováním tak jak to máš ty? Děkuji Mira

Odebírejte blog emailem

Mějte ihned informaci o novém článku ze světa technologií.