blog.vyoralek.cz

Změny v celním řízení u zásilek mimo EU od 1.7.2021

Dnes se podíváme jaké změny nás brzy čekají při objednání zásilek mimo EU (tedy např. z AliExpressu), které mají hodnotu nižší než 22 EUR.

🎙 Poslední aktualizace článku 21.6.2021. Pokud najdete nějaké rozdíly v aktuálním stavu, dejte vědět v komentářích, díky.

Aktualizace 21.6 – změny v celním řízení od 1.7. se odkládají a celní správa nebude od 1.7. vybírat DPH u zásilek s hodnotou do 22 EUR.

Důvodem je nestihnutí schválení v termínu Parlamentem České republiky.

Nový termín není zatím znám.

Na základě nařízení EU se pro členské státy sjednocují pravidla a víceméně zjednodušují pro celní řízení u zásilek mimo EU.

Spousta zajímavých produktů je za velmi zajímavé ceny dostupná převážně z čínských e-shopů a tak se věřím tato změna dotkne většiny čtenářů. Pojďme si proto připomenout aktuální stav a podívat se co nás od nového měsíce čeká.

Stávající stav (do 30.6.2021)

Pokud si aktuálně objednáte zásilku z e-shopu mimo EU, např. v případě mého blogu hojně využívám čínské e-eshopy AliExpress a Banggood, s hodnotou zboží do 22 EUR pak jste kompletně osvobozeni od celního řízení, platby DPH a cla.

Jakékoliv zásilky nad 22 EUR pak musí projít celním řízením, kdy je vám doměřeno dle ceny zásilky (zahrnující cenu dopravy) DPH a u zásilek nad 150 EUR i clo.

Změny od 1.7.2021

Od července nás čekají změny, které způsobí, že původní osvobození zásilek do 22 EUR je zrušeno a všechny zásilky do 150 EUR nově budou muset projít celním řízením s doměřením DPH. Co zůstává je nutnost platit clo pouze u zásilek nad 150 EUR.

Celní řízení je potřeba podat elektronicky prostřednictvím nové značně zjednodušené služby celnicka.cz (aplikace eCeP dostupná až od 1.7.2021, už nyní se ale můžete podívat do návodu) do které se přihlásíte (pomoc bankovní identity, občanky s čipem, NIA ID, mojeID nebo datové schránky), ověříte zásilku, vyplníte potřebné údaje a na jejich základě vám bude vyměřena DPH.

Po zaplacení bude zásilka vpuštěna do ČR. Aktuálně tato možnost bude dostupná pouze pro zásilky doručované Českou poštou, ale do budoucna by měla být rozšířena i na další dopravce. Kromě samotného DPH bude podle všeho účtován i poplatek za skladování, ale zatím jsem neobjevil jak velký by měl být.

Druhou možností celního řízení je najmout si k vyřízení celního řízení vašeho dopravce, či specializovanou firmu, ovšem je třeba počítat s poplatkem za takovou službu. Například v případě České pošty se jedná o zřejmě 200 Kč, u DHL snad až 550 Kč, což zejména levnější zásilky prodraží.

Případně si můžete pustit video Celní správy s popisem změn od 1.7 a jak postupovat.

Jak se vyhnout celnímu řízení?

Změny v celním procesu jsou známé už poměrně dlouho dopředu a tak se i některé čínské e-shopy začaly na tuto změnu připravovat tím, že postupně zřizovaly sklady přímo v EU.

Zejména zboží ve vyšších cenových hladinách je dostupné z EU skladů už poměrně dlouho, a v poslední dobře začíná poměrně rychle přibývat i mnohem levnější kousky.

Například pokud na čínském AliExpressu zadáme hledat teploměr Xiaomi uvidíme v možnostech filtrování volbu Ship from Czech republic, tedy odeslání přímo z ČR. V některých případech, což je i tento, je navíc cena jen drobně vyšší než při odeslání z Číny a doba dodání je naopak obvykle výrazně kratší.

AliExpress – objednání z českého skladu

AliExpress – objednání z českého skladu

Bohužel existují i případy, kdy cena vypadá lákavě a je možnost poslání z ČR, ale cena dopravy je úplný nesmysl – například Aqara senzor teploty za cenu 7 USD, což je nižší cena než z Číny, ale doprava za více jak 26 USD (cca. 540kč).

AliExpress – objednání z českého skladu

Není potřeba se ale omezovat pouze na ČR a často lze najít výhodné doručení i ze Španělska, Francie, Itálie nebo Německa.

Je potřeba si proto dávat na kombinaci ceny a dopravy, které se obě mohou výrazně lišit dle země odeslání a hledání to poměrně prodlužuje.

Například stejný produkt jako výše s doručením ze Španělska má cenu sice o 10 USD vyšší, ale doprava je pouze 1 USD – v součtu tak vychází levněji.

AliExpress – objednání ze španělského skladu

Na jiném čínském e-shopu Banggood pak najdeme i rubriku se seznamem položek s týdenním doručením v rámci ČR – zboží by mělo být zasláno z českého skladu.

Banggood – týdenní doručení v rámci ČR

Další možností je pak koupit produkt přímo na některém z e-shopů v ČR a nebo v Evropě, nicméně cena bude často vyšší.

Článek postupně aktualizuji jakmile budu mít nějakou praktickou zkušenost po 1.7.2021. Pokud máte nějaké další možnosti nebo zkušenosti budu rád pokud se o ně podělíte v komentářích.

3 comments

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  • Má zkušenost už cca měsíc je, že Číňan zboží zabalí, polepí adresou, ale pošle na jakousi pražskou firmu, která pak všechny balíčky (které ji dorazí pro jednoho adresáta za určitou dobu) vloží do dalšího většího pytle a mně tedy přijdou třeba 3 v jednom. Je to asi tím, jakého zvolím u Číňana dopravce. Dnes třeba dceři přišel mega balík snad s 10 balíčky 🙂
    Takže vlastně z Číny nic nepřišlo 😀

    • Mám stejnou zkušenost. Takhle mi minulý týden přišlo 5 zásilek (od různých prodejců) v jedné.

    • Pravda, že mě vlastně taky přišlo několik zásilek z pražské adresy. Myslím si že je to na základě smlouvy AliExpressu a České pošty, díky čemuž by i ty zásilky měli chodit rychleji. Otázka tedy je co se stane příští měsíc, jestli to bude stále chodit takhle rychle a bez české celnice. Co ale netuším, kdy se to použije, jelikož stále chodila asi půlka zásilek postaru i když měli stejný typ dopravy – AliExpress Standard Shipping.

      Konkrétně by to mohlo být toto: Díky spolupráci s Českou poštou mají být balíčky objednané přes AliExpress odeslány přes speciální celní překladiště v Belgii. Objednávky budou odesílány jako vnitrostátní zásilka v rámci ČR.

Odebírejte blog emailem

Mějte ihned informaci o novém článku ze světa technologií.