blog.vyoralek.cz

Instalace Marlin firmwaru na Anet A8

🎙 Poslední aktualizace článku 25.11.2018. Pokud najdete nějaké rozdíly v aktuálním stavu, dejte vědět v komentářích, díky.

Při koupi 3D tiskárny Anet A8 máte už v základu na základní desce firmware výrobce, který však může být z mnoha důvodů výhodný nahradit firmwarem třetí strany. Jednou z možností je použití open source řešení od Marlinu.

Proč uvažovat o změně firmware

Pokud jste si koupili tiskárnu, která mě vše co potřebujete a funguje bezchybně, pak zřejmě rozumný důvod neexistuje. Praxe je ale zatím taková, že zejména hobby 3D tiskárny mají spousty problémů, které je možné částečně nebo úplně vyřešit právě změnou firmwaru.

Níže uvedené rozdíly platí např. pro Anet A8 oproti výchozímu firmwaru:

  • možnost českého menu a nebo jiného z více jak 20 světových jazyků
  • načtení nově vložené SD karty bez nutnosti restartu tiskárny
  • zobrazení doby tisku aktuálního modelu
  • možnosti podpory senzoru přiblížení – náhrada způsobu snímání osy Z – tohle byla pro mě hlavní motivace
  • a zřejmě na další věci, na které teprve přijdu 🙂

Přípravy před flashování nového firmware

Na samotného tiskárně není potřeba dělat nějaké úpravy, jediná nezbytnost je propojení 3D tiskárny a počítače pomocí USB kabelu.

Na počítači potřebujeme mít nainstalované Arduino a do seznamu si doinstalujeme tu, které je použitá na Anetě.

Stažení a příprava Marlin firmwaru

Na GitHubu Marlinu si najdeme poslední release a ten si uložíme k sobě na disk. Zip archív rozbalíme a v Arduinu otevřeme projektový soubor Marlin.ino.

V podadresáři example_configurations/Anet/A8 najdeme dva konfigurační soubory, které zkopírujeme do kořenového adresáře projektu – oba soubory by zde už měly být a tak je přepíšeme.

Pokud chceme firmware v čeština pak si v souboru Configuration.h najdeme řádek

#define LCD_LANGUAGE en

a změníme ho na

#define LCD_LANGUAGE cz

Žádné další změny není potřeba v konfiguračním souboru potřeba, pokud jsme nedělali nějaké zásadní modifikace tiskárny.

Kompilace a nahrání firmware

Projekt před nahráním ještě zkontrolujeme pomocí funkce „ověřit“ a pokud jsme již tiskárnu k počítači zapojili a v Arduinu nastavili jak správnou desku tak port, pak můžeme přistoupit k samotnému nahrání.

Neděste se, že to bude trvat krapet déle a není vidět žádný progres. Po úspěšném nahrání se tiskárna sama restartuje a měli byste už vidět inicializační obrazovku Marlinu.

Pokud by se náhodou přenos dat přerušil není problémem začít s nahráváním znovu. Není potřeba se toho tedy velmi bát – tuhle větu jsem měl v původní verzi, ale bohužel není pravdivá a podařilo se mi desku dostat to stavu cihla – nefunkční. Naštěstí se našel návod jak ji opravit a tak jsem to rovnou sepsal do dalšího článku – Jak znovuoživit Anet A8 po neúspěšné aktualizaci firmware pomocí Arduina Uno.

22 comments

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  • Dobrý den .
    Váš návod je úplně super. Nicméně chtěl jsem se zeptat . Když kopírují ty dva soubory tiskárna v pohodě naběhne ale není v menu tiskárny možnost autokalibrace? Poradíme mi .

    • Možná trochu hloupý dotaz, ale máte fyzicky přítomnou nějakou kalibrační sondy a v konfiguraci nastavený příslušný typ kalibrace?

  • Pěkný den,
    pěkně napsáno, mohu li požádat o drobnou radu. Potřebuji otočit směr otáčení na EXTRUDERU, páč jsem nainstaloval novou hlavu E3D V6 a ta má podávací kolečke ze zadní strany filamentu směrem do extruderu, tudíž při retrakci se extruduje a při extruzi se retrauje 😀 .
    Docela zábavné, ale nechce se mi studovat zapojení unipolárních / bipolárních zapojení krokáčů, abych to nezku.. úplně.

    • Tohle jsem ještě neřešil, ale na E3D V6 mám taky někdy v plánu upgradovat, tj. jestli to zjistíte tak to sem přidejte ať víme 🙂 Díky

        • Jedna možnost je otočit kabely zrcadlově. Druhá varianta je nastavení MarlinFW. V něm lze pomocí „přepínače“ E_DIR_INVERT true / false také otočit směr. Jméno funkce se může v závislosti na verzi MarlinFW měnit.

  • Zdravím.
    Postupoval jsem podle instrukcí ale nastala chyba při přenosu dat na vývojovou desku. Nemáte tušení, čím to může být ?
    V Arduino v nástrojích mám vybranou vývojovou desku „Anet V1,0 a v portu mám vybraný správný port.
    Postupoval jsem podle tohoto videa https://www.youtube.com/watch?v=2uX5_rI1QM8

  • Zdravím,
    provedl jsem upgrade Anet A8 na FW marlin 1.1.9. Nedaří se mi zajistit, aby po zapnutí tiskárny byla načtena SD karta. Musím v menu dát načíst a pak je vše OK . SD_support mam povolen, hrál jsem si s timeoutem v LCD boot screen , a s sd_detect a sd_detect_pin a dobral jsem se úspěchu. Nemáte prosím radu ?. Načte se Vám automaticky SD karta po zapnutí . chtěl bych využít auto0.g. Děkuji

    • Tak jsem to zkusil také a stejný výsledek. Po startu to píše „Žádná SD karta“. Dříve jsem si toho nevšiml, jelikož tisknu přes USB z počítače. Nicméně pokud dám zpět 1.1.8 tak už je vše v pořádku.

      Zatím nevím jestli mám něco špatně v konfiguraci, ale všiml jsem si že u 1.1.9 mám značně nestabilní teplotu extruderu při tisku – lítá to 4st nahoru dolů. U 1.1.8 je to zásadně stabilnější – občas 1st. nahoru nebo dolů. To mě nakonec vedlo k tomu, že jsem si do tiskárny nahrál zpátky 1.1.8. Ta nová verze se zdá být na Anetě nějaká nestabilní.

  • Jde to „oklamat“ změnou sd_detect_pin z -1 na 29 pak je karta ready a funguje auto0.g, ale z menu zmizí možnost výměny karty. Board Anet nemá zapojen detekční pind z SD patice

  • Zdravim. Mam problém při kompilaci. Hodí mi to dlouhou chybu. Poslední řádek je:

    #error „Oops! Make sure you have ‚Arduino Mega‘ selected from the ‚Tools -> Boards‘ menu.“

    Je to nastaveno na Arduino Mega with RAMPS v1.4 a já tam mam desku ANET3D v1.5.
    Děkuji za rady.

  • stále mi to píše problém s přenosem dat na vývojovou desku. zkoušel jsem pc s win10 i win7 mam nainstalovanej ovladač ch340 zvolenou desku i port. už nevim kde by mohla být chyba.

  • Dobrý den, asi před týdnem jsem postavil tiskárnu,zapojil a nic. jediné co se dovím z displeje je print redy. Ani se nehne a nic to nedělá. na příkazy nereaguje. jediné co to umí je že když zadám home tak všechny osy vyjedou do koncových poloh. vytápění desky a extruderu musím zadat manuálně což se natopí na požadovanou teplotu a toť vše. Můžu klikat na co chci a nic. extruder je natopen na 200 stupňů a na počítači je nula z 200? pouze to reaguje na manuální příkazy, ale (protože neumím anglicky) jsem nikde v menu nenašel spustit tisk. Nebo sem uplnej lempl ? Poradí někdo? Dík.

  • Ďakujem za návod, Marlin už je nahratý a všetko funguje tak ako má. 🙂

  • Hezký den, včera jsem na instalaci Marlinu strávil celý den a výsledek je ten, že není v menu nabídka na senzor přiblížení na ose Z a tedy hlavní důvod proč jsem to celé dělal vyšel naprázdno. Také oproti původnímu firmware mně vadí, že při prerušení tisku neodjede tisková hlava mimo tiskovou podložku, abych mohl pohodlně se dostat k tištěnému objektu a něco případně opravit.
    Nakonec jsem našel a nainstaloval firmware SkyNet 2.3.2 kde se nabídka „vyrovnání podložky“ objevila, ale zase má jiné chyby (např. po dokončení tisku neodjede hlava pryč a ještě další nepříjemnosti).
    Nejraději bych vrátil původní firmware, ale myslím, že jsem o něj přišel při přeinstalaci firmware Marlin. Deska je Anet3D v.1_5. Nevíte někdo kde sehnat orig firmware ale s tím, že umí již pracovat s čidlem pro vyrovnání podložky?

Odebírejte blog emailem

Mějte ihned informaci o novém článku ze světa technologií.