blog.vyoralek.cz

Artillery Genius malá a tichá 3D tiskárna

Po dlouhé době článek o 3D tiskárnách a mám tady pro vás představení velmi zajimavé tiskárny, která vyniká zejména svou malou velikostí a tichostí tisku.

🎙 Poslední aktualizace článku 17.8.2020. Pokud najdete nějaké rozdíly v aktuálním stavu, dejte vědět v komentářích, díky.

Po více jak 3 letech s poměrně triviální a levnou tiskárnou Anet A8 jsem se před pár měsící rozhodl, že nastal čas na změnu a začal jsem hledat nějakou rozumně drahou tiskárnu (do cca. 10tis.), která by splňovala zejména tyto mé požadavky:

  1. byla pokud možno velice tichá – mám ji umístěnou ve stejném pokoji kde pracuji
  2. zabírala co nejméně místa – pokoj není moc velký
  3. tiskla v důstojné kvalitě

K mému překvapení mi přišlo, že se obecně trh 3D tiskáren nějak extrémně neposunul – dokonce je stále k dispozici ona už historická Anet A8. Naštěstí existují vyjímky, která pak tak trochu vypadají jak z jiné doby a jednou nich je podle mého názoru Artillery Genius.

Splňuje všechny mé tři základní požadavky a k dokonalosti jí nechybí až tak mnoho – ano mohla by mít autoleveling, lineární vedení os X a Y a zřejmě by nebyla špatná ani magnetická podložka. Nicméně cena je stále ještě výrazně pod mou hranicí 10k Kč, takže nakonec nevychází vůbec špatně.

Co víc v extrémním případě se všechny chybějící záležitosti dají dodělat – tiskárna má dokonce na tiskové hlavě přichystaný konektor na autoleveling a magnetická podložka se dá také poměrně jednoduše doplnit. Naproti tomu výměna vedení os je už poněkud komplikovanější záležitostí.

Smontovaná 3D tiskárna Artillery Genius

První pohled

Mnohé už bylo řešeno v úvodu. Artillery Genius je představitelem stále zřejmě nejpopulárnější uspořádání tiskárny – tisková hlava jezdí v osách X a Z a podložka se pohybuje dopředu a dozadu v ose Y.

Artillery Genius má jednu poněkud neobvyklou záležitost a to řemen v ose Z, který spojuje levou a pravou část a dvojice motorů by pak měla být lépe synchronizována – jak moc to pomáhá je otázkou, ale měly bychom se dočkat lepší kvality tisku.

Za zmínku stojí určitě i ovládající TFT displej, který je hezky barevný, přehledný, jednotlivé volby jsou dostatečně velké a vše je svižné. Možná by displej mohl obsahovat více možností, nicméně na základní ovládání tiskárny je zde vše potřebné.

Samotný displej má i vlastní firmware – separátní od tiskárny – který je navíc možno měnit, takže v nějakém dalším článku se podíváme jak si možnosti trochu vylepšit.

TFT dotykový displej

 

Mezi další zajímavou funkci, která ještě také stále není úplně běžná, je možnost pokračování v tisku v případě, že vám vypadne elektřina a nebo pokud vám dojde filament. Pro druhý případ pak tiskárna obsahuje i senzor filamentu, který tiskárnu a potažmo vás upozorní na potřebu výměny.

Senzor filamentu

Další funkcionalita by snad už měla být standardem, ale zejména u levnějších tiskáren tomu tak není, takže jen zmíním, že tiskárna obsahuje tlačítko pro zapnutí / vypnutí tiskárny včetně pojistky.

Konektor napájení + zapínací tlačítko

Nyní už bychom měli mít o 3D tiskárně Artillery Genius základní přehled a pojďme se vrhnout na přehled technických parametrů.

Technické parametry

VlastnostHodnota
Rozlišení vrstvy0.1 mm
Materiál rámuHliníkové profily v kombinaci s ABS
Průměr filamentu1.75 mm
Průměr trysky0.4 mm
Rozměry tiskárny (bez držáku filamentu)430 x 390 x 510 mm
Rozměry krabice nesmontované tiskárny540 x 440 X 320 mm
Hmotnost tiskárny8.9 kg
Maximální rychlost tisku / přesunů150 / 250 mm/s
Maximální velikosti tisku220 x 220 x 250 mm
Typ extruderu / tryskyTitan – direct drive / Volcano
Maximální teplota zahřátí podložky130 st. C
Základní deskaMKS Gen L

Jedním z parametrů, který mě zaujal nejvíce je velikost tiskové plochy, která je i přes velmi malou celkovou velikost tiskárny stále standardní a pro drtivou většinu tisků nebude vůbec limitací.

Spotřeba

V komentáři k článku jsem byl dotázán jaká je vlastně spotřeba tiskárny a jelikož je to jistě zajímavý dotaz zde jsou výsledky měření:

SituaceSpotřeba Watty
Standby režim (pouze zapnutá tiskárna)7 W
Zahřívání extruderu84 W
Zahřívání podložky405 W
Tisk PETG 240/75 – první vrstva80 – 100 W
Tisk PETG 240/75 – další vrstvy (zapnuté chlazení)120 W

Pokud už vás tiskárna zaujala doporučuji zakoupit přes AliExpress (svou jsem objednával tamtéž).

3D tiskárna Artillery Genius

cca. $298 (cca. 6.6tis Kč)

Tiskárnu je možné objednat z českého skladu a doručení je pak v řádu pár dnů (4-10). Navíc není potřeba už doplácet DPH či clo.

A pokračujeme obsahem krabice 🙂

Obsah balení

Po otevření krabice – dejte si pozor ať ji otevíráte ze správné strany – na vás bude čekat pouze dvojice hlavních dílů a to hlavní rám tiskárny s tiskovou hlavou a naspod základna tiskárny.

V prostoru uvnitř rámu tiskárny najdeme všechno základní příslušenství které obsahuje:

  • napájecí kabel 220V s českou zástrčkou
  • papírový manuál v několika jazycích – neobsahuje češtinu, ale najdeme zde angličtinu či němčinu
  • držák filamentu ve dvou kusech – namontujeme později na vrch rámu tiskárny
  • taštička Genius
Obsah krabice po odklopení víka

Pokud se podíváme detailněji na taštičku tak v ní najdeme:

  • náhradní hlavní kabeláž k tiskové hlavě
  • klíč velikosti 8/10 na dotažení koleček pojezdů osy X a Y
  • USB kabel pro připojení k počítači
  • hned čtyři velikosti imbus klíčů
  • 5 x šrouby pro smontování rámu tiskárny k základně – budeme potřebovat 4 a jeden je zřejmě náhradní
  • 2 náhradní pojezdová kolečka
  • náhradní RGB diodu pod tiskovou hlavu
  • náhradní tiskovou trysku
  • USB flešku o velikosti 1 GB
Příslušenství přibalené k tiskárně

Jak vidno součástí je i pár náhradních součástek a jen doufejme, že to není proto, že se brzo pokazí.

Složení a prvotní nastavení

Jedním slovem triviální 🙂 Tiskárna Artillery Genius rozhodně není stavebnice a jejím sestavováním tak strávíte doslova pár minut. Pojďme tedy na to!

1. Spojení rámu a základny tiskárny

Jakmile máme všechny díly vyndané z krabice vezme si ty dva největší, tj. základnu tiskárny a rám a nachystáme si ještě 4 dlouhé černé šroubky s podložkami, které jsou součástí balení.

Rám tiskárny pak nasuneme na základnu tak, aby konektor na levé straně rámu zapadl do slotu na základně.

Spojení rámu se základnou

Jakmile máme rám v základně tiskárnu opatrně položíme na bok a zespodu našroubujeme postupně všechny čtyři šroubky a nakonec pořádně dotáhneme.

Sešroubování rámu k základně

2. Připojení kabeláže

Co se mě opravdu líbí je systém kabeláže, kdy se hlavní kabeláž horního rámu tiskárny pouze zasune do konektoru základny tiskárny a je hotovo. Konektor tak trochu připomíná PCI-Express slot z počítačů a možná nejen připomíná ale je to přímo on. Za mě zajímavé a zdá se funkční řešení.

Konektor pro zapojení hlavní kabeláže

Kromě hlavního konektoru, který jsme automaticky zapojili spojením rámu se základnou je potřeba ještě připojit konektory motorů osy Z (jeden vlevo a jeden v pravo na rámu), dále senzor endstop osy Z a konečně posledním čtvrtým kabelem je senzor filamentu.

Všechny kabely najdeme poblíž konce rámu u základy bud vpravo (motor Z pravý + endstop) nebo vlevo (motor Z levý + filament).

Z motor a příslušné konektory ze základny tiskárny

3. Přidání držáku filamentu

Držák je sestaven ze dvou částí přičemž v jedné z nich je otvor na šroubek, kterým je potřeba držák uchytit ze zadní strany rámu tiskárny.

Sestavení držáku filamentu

Tím máme hotovo a celá tiskárna je víceméně připravena k použití. Nicméně než začneme tisknout je potřeba ještě zkontrolovat a popřípadě nastavit pojezdová kolečka a výšku podložky.

Kontrola vůle a utažení koleček pojezdů osy X a Y

Prvním doporučeným krokem je kontrola vůle utažení koleček. To je potřeba udělat jak u tiskové hlavy tak i tiskové podložky – ani jedna by se neměla hýbat do stran a pohyb by měl být plynulý. Pro účely jemného doladění je přibalen šroubovák, kterým můžeme utahovat či povolovat matky koleček.

V mém případě byly oba pojezdy ve výborném stavu – ani se nehly a jezdily hladce – a tak jsem mohl tento krok přeskočit. Rozhodně jej ale doporučuji zkontrolovat.

Seřízení vůle pojezdových koleček

Nastavení podložky

Tiskárna nemá v základu autoleveling, ale to je tak trochu vyváženo jednak opravdu velkými a poměrně dobře dostupnými kolečky na levelování podložky, ale i přípravou na autoleveling.

Před prvotním tiskem si tak nejdeme v menu Tools položku Level a v ní postupně projdeme všech základních pět bodů – levý přední, pravý přední, levý zadní, pravý zadní a střed.

Pomocí např. papíru který zakrýval podložku nastavíme trysku vůči podložce tak, aby drobně drhla – točíme kolečkem pod podložkou doprava nebo doleva. Celé to opakujeme dokola několikrát tak aby pokud možno seděly všechny body stejně.

Nastavování výšky tiskové podložky

Zhodnocení

Je možná trochu až kacířské pokoušet se srovnávat více jak 3 roky starou tiskárnu Anet A8 s touto novou, jelikož jsou tak trochu jak z jiného světa – ale přeci jen si to dovolím.

Skládáním Anet A8 jsem strávil mnoho hodin (defakto rozprostřeně jeden víkend) což je v obrovském konstrastu se složením této tiskárny Artillery Genius, kde jste hotoví do 5 minut.

Je pravdou, že Artillery Genius nepatří do sortimentu úplně těch nejlevnějších tiskáren, což například Anet A8 patřila, ale jde to na samotné tiskárně poznat. Kvalita zpracování je na velmi dobré úrovni, vše alespoň zatím funguje na první šup tak jak má. Defakto kromě nastavení výšky podložky nebylo potřeba nic ladit a tiskárna tiskne velmi obstojně.

Musím ocenit rovněž displej, který je velmi rychlý a přesný, navíc dotykový a barevný. Možná by jen mohl mít trochu více položek pro nastavení, ale pro základní tisk nic zásadního nechybí.

A konečně musím zmínit hlučnost tiskárny. Kdo měl někdy nějakou 3D tiskárnu s levnými drivery motorů zřejmě docela trpěl a nestačí se u této tiskárny divit. Jediný zaznamenatelný hluk dělají přejezdy a retrakce. Obojí se ale dá dle potřeby změnit a tiskárnu tak bez problémů můžete mít ve stejném pokoji kde pracujete a doslova o ní téměř nebudete vědět.

👍 plusy

  • velmi tichý chod
  • poměrně kompaktní rozměry
  • kvalita zpracování
  • kvalita vytištěných produktů
  • barevný a dotykový displej
  • senzor filamentu
  • možnost pokračování tisku při přerušení
  • vytištěný manuál součástí balení (i když bez češtiny)

👎 mínusy

  • plastová pojezdová kolečka pro osy X a Y
  • chybějící autoleveling
  • už poněkud starý fimrware Marlin 1.1 (12/2017)
  • chybějící nastavení pro Cura slicer

Na ukázku tiskové kvality přikládám dva poměrně velké díly – jeden je téměř přes celý rozměr podložky (tisknul se něco přes 6 hodin), ještě bez jakýkoliv speciálních v sliceru.

Pokud by někoho zajímalo co přesně jsem to tisk, tak se jedná o poměrně už starší model stojanu na notebook. Funguje poměrně hezky i když by si to pár vylepšení ještě zasloužilo. Ideální je pro 13″ notebooky.

Model stojanu noteboku

Tiskárnu používám cca. měsíc a poměrně hodně už si zažila. Zatím se okraje pojezdových koleček už viditelně odírají, ale ještě to nemělo žádný praktický vliv na vůle – tisková hlava drží stále jako přibytá. Žádné další neřesti jsem zatím nezachytil.

Pokud už tiskárnu vlastníte a napadají vás nějaké další zajímavé postřehy ke sdílení a nebo byste se naopak rádi ještě na něco zeptali pak se neváhejte ozvat v komentářích.

3D tiskárna Artillery Genius

cca. $298 (cca. 6.6tis Kč)

Tiskárnu je možné objednat z českého skladu a doručení je pak v řádu pár dnů (4-10). Navíc není potřeba už doplácet DPH či clo.

19 comments

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  • Díky i za tuto recenzi. Hned pondělí jsem rozeslal odkaz na ni dvěma sousedům. Pohráváme si pár týdnu s myšlenkou koupit si tiskárnu společně. A tahle se nám fakt líbí.
    Mám pár otázek: jak je to s přenášením? Musí se znovu nějak kalibrovat? Pak spotřeba – je to těch 600 W? Máš nějaký osvědčený filament?

    • Odpovím postupně…

      přenášení – díky tomu že má tiskárna velkou základu tak se přenáší poměrně dobře. Jediné co bych asi zvážil je sundání filamentu pokud to bude na delší vzdálenost

      kalibrace – co se týče zda je nutné tiskárnu znovu zkalibrovat, těžko říct. Já tu moji nepřenáším. Konstrukce je poměrně hodně bytelná, ale u té podložky mohou hrát roli i drobné posuny, takže bych to asi raději udělal. Na druhou stranu kalibrace se dělá fakt dobře a je to otázka do 5 minut maximálně. Kombinace velkých koleček a menu s pěti body pro kalibraci je prostě paráda. Žádné ruční přesuny trefování na strany není potřeba.

      spotřeba – tak to netuším, 600W bude určitě maximum zdroje, reálně to bude méně a bude záležet na teplotách. Mohu orientačně zkusit kolik to „žere“ při tisku z PLA, mohla by to být zajímavá informace

      filament – já zatím používal jen na PLA Gembird, který asi není nic extra. Mám koupené ještě PETG, které už jsem na téhle tiskárně v rychlosti zkoušel a pořád to není ono a ABS, které jsem ještě nezkoušel – oboje od Mladeč. Tj. že bych měl něco jako hodně oblíbené tak to ještě ne. Každopádně na téhle tiskárna PLA Gembird jde úplně lehce a důkazem jsou ty velké díly, které jsem vytisknul. Tohle bych na Anet A8 dával dost těžce. Zejména s první vrstvou nejsou vůbec žádné problémy a to jsem to jen rychle zkalibroval a hned tisknul takže je to podle mě vpohodě i pro začínající tiskaře

    • Výsledky měření spotřeby zapsány do článku. Je to tak nějak jak jsem očekával. Zdroj bude drobně předimenzovaný, tj. 600W je více než dost a maximální odběr, který se mě podařilo při zahřívání podložky dostáhnou byl okolo 400W. Při samotném tisku je to pak nějak mezi 80-120W.

  • Tak právě zakoupena – přes odkaz výše 😉
    Nevím, zda je to nějaká dočasná akce, nebo je cena trvale snížena… $ 270
    Takže chvilka rozmýšlení přinesla úsporu 🙂

    • Supr, díky 🙂 a gratuluju. Já ji tedy koupil kousek dráž s to byla taky akce 😱. Dejte pak vědět klidně zkušenosti po par použití.

      • A už je za 299,99. Opravdu jsme to trefili dobře. Ušetřili jsme na jeden filament z Mladče. 🙂

  • Dobrý den, nemáte v plánu do tiskárny nahrát nový Marlin? Pokud ano podělíte se o zkušenosti?

    • Dobrý den, přímo Merlin jsem zatím neplánoval aktualizovat, ale uvažoval jsem o upgrade fw do displeje. Máte nějaký konkrétní podnět proč by bylo dobré nad novějším Marlinem pro tuto tiskárnu uvažovat?

      • Nový Marlin má i češtinu a podporuje čidlo na vyrovnání podložky.

  • Ahoj, momentálně řešíme problém s „přichycením“ první vrstvy na desku. Tu jsme řádně odmastili, stejně je problém.
    Jaký kdo používáte případně prostředek k vylepšení adheze? Nějakou fólii, zrcadlo, sprej…?
    Prosím o zkušenosti.
    Díky

    • S jakým materiálem? Mě základní PLA drželo až moc 🙂 Problém je s PETG, tam už to chce přichytit. Já používám takové to mazací lepidlo Kores a pak to drží výborně, ale určitě to není jediná možnost.

      • Stačí ve sliceru, já používám cura, nastavit první vrstvu na 0,15-0,2 a ani s PETG (gembird) nebyl problém.

      • Tak nakonec jsem koupili lak a drží v pohodě, sundávat jde taky dobře. Aplikace laku po cca každých 3 výtiscích.

        • No jak jsem včera zjistil, celé je to o nastavení výšky bedu. Konečně mi přišel BTT SKR E3 Turbo motherboard a tak jsem rozhodil seštelovanou tiskárnu zamontoval MB a jako „zkušený mazák“ jen tak halabala nastavil bed (bl touch jsem zatím na novém MB nerozchodil – zřejmě budu muset sfárat do Marlina). Spustil jsem nějaký malý tisk s PLA a ono to světe div se tisklo. Pln pýchy jsemtam včera hodil tisk řetězu na kabely z PETG přes celou plochu bedu a odjel na 3 hod pryč. Po návratu mi spadnul hřebínek. Takouvý maglajs jsem ještě neměl (všude žluté nítě z PETG, ohnutý BLTouch články řetězu různě odtrhané po stolu a po zemi…)
          No takže zkouška první vrstvy a zjistil jsem, že nemám srovnaný bed, prostředek jakžtakž ale kraje jeden moc blízko (takže to strhávalo materiál za tryskou) a druhý daleko takže se to nepřichytilo a nitě se tahaly všude po bedu. takže konec pýchy, pěkně srovnat, pro PETG sjet trošku níž, aby se první vrstva pěkně přimáčkla (musí být opravdu placatá, jakmile vidíte jednotlivá vlákna nahoře zakulacená je to špatně), no a najednou to zase tiskne jak malina. bez laků bez koresu jen na denaturákem odmaštěnou magnetickou podložku (Ender3 Pro)
          ABS je jiná liga a bez uzavřeného krytu na tiskárnu ( kvůli teplotě ) to vůbec nemá smysl zkoušet, protože se to po 2mm (cca 10 vrstev tisku ) zkroutí a odlepí kvůli pnutí v chladnoucím materiálu.

          • Ja som vymenil tu magneticku podlozku za origo Creality sklo a nedam na neho dopustit. Jedina nevyhoda je, ze treba pockat az sklo vychladne (5-10 minut) a pokial to doslova nevryjes do skla, tak sa ti to potom pekne samo od nej odpoji. PETG som zatial tlacit nan neskusal, ale tam doporucuju radsej prelepit sklo po celej ploche maliarskou paskou, aby sa nahodou potom pri odpajani nestrhla ta vrstva, co je nastreknuta na skle.
            Bed leveling u Ender 3 Pro riesim castejsie, ako by som chcel a uz sa chystam na prekompilovanie marlina s podporou BL-Touch. Aktualne mam BTT DIP ale v supliku mam nachystanu BTT SKR V1.4 Turbo a TMC2209. Po skusenosti s BTT SKR MINI E3 V1.2, kde mi odpalilo driver na osi X, musim povedat, ze driver TMC2208 su v porovnani TMC2208, na ktorych bezim teraz o cosi tichsie a pohyby maju plynulejsie a jemnejsie.
            Oni BTT sice vdaka Marlin2.x podporuju 3×3 manualny bed leveling sulozenim na SD kartu (chyba im EEPROM, ale da sa dokupit pre niektore modely), ale tie hodnoty sa mi vacsinou po vypnuti same nenatiahnu a musim ich potom opatovne naloadovat z karty.

  • Ahoj.
    Tak jsem po dlouhém váhání s 3D a po emailovém dotazu na Jirku zakoupil navzdory všemu ( i jemu) Ender 3 pro,a tak jsem si to maloval, jak jsem na to vyzrál a ušetřil !!! No to jsem byl naivka !
    Kupodivu za cca 4100,- na Ali to nebylo drahé a fungovalo to. Jen jsem nepochopil, že jak se do všech různých článků a videí na Youtube začtu a zadívám, že začnu toužit po všech těch „úžasných“ vylepšeních, která jsou naprosto „nezbytná“, abych vůbec mohl začít . Takže mé kutilské srdce se zatetelilo slastí a začal jsem objednávat další a další vylepšení a cena mého Endera 3 Pro se již vyšplhala výrazně nad cenu Artillery 🙂 . Během 14 dnů jsem přehál firmware na Marlin a zapojil BLTouch ( musím uznat, je to pohoda), rozchodil Octoprint na přebytečném starším PCduinu v3 ( velká pohoda! ) vytiskl pro vše krabičky a rozchodil sledování tisku přes kameru ( to zase pro změnu na RaspPi 4B – PCDuino s Armbianem se zatím brání, ale neubrání :-)). čekám na nový 32 bitový motherboard od Bigtree se 120MHz processorem a tichými drivery, dual drive extruder a mnoho dalších nezbytností.
    Takže proč to vlastně píši: Kdo chce hned a bez dalších nákladů a práce v pohodě tisknout je pro něj evidentně Artillerka, kdo je bastlíř (kutil, a blázen a má zbytečné peníze) je pro něj jakýkoliv střep (to samosebou nemyslím úplně vážně) , který ho udělá šťasným ( po několika letech jsem zase seděl nad „hračkami“ až do rána a byl šťastný z každého povedeného upgradu).

    Jinak na poslední dotaz odpovídám jako 3D tiskařské embryo:
    stačí odmastit denaturákem, vyrovnat dobře bed, nastavit správně výšku a teplotu bedu (60°C) a hotendu (u mě třeba u PLA (Gembird) místo standardních 200°C na 210°C) a musí to tisknout i kdyby nechtělo.

    3D tisku zdar !!!
    Zdraví všechny
    Richard

    • Vyhoda aj nevyhoda Ender 3 Pro je presne v tom, co pises. Pri Ender 3 Pro tym upgradovanim sa sice zabavis, postupne si pripalcas k povodnej cene, ale na druhu stranu sa s kazdym upgradom o 3D tlaci naucis zasa nieco nove, tlaciaren zasa o nieco vylepsis. No a jedneho dna sa lepsie pozries na tu tlaciaren a na stole z povodneho Endera ostanu iba hlinkove profily 😀 Ale ta cela cesta k tomu, tie pokusy, omyly a uspechy su vlastne o tom vsetkom – bastleni. 😉

      • Jo jo v době Korony, kdy už člověn neví co by… sednout si k pecku a začít s jednoduchými úpravami modelů v Tinkercadu ( na Fusion 360 si ještě netroufám) a pak to projet přes Curu a pustit na tiskárnu. To má hned člověk pocit, že něco opravdového dělá. Ale už se blíží jaro a s tím i doba kdy budu moci vzít do ruky pořádný kus dřeva a vyrobit i něco opravdu užitečného a ne hračku pro hračku. Ale i tak je to fajn !

Odebírejte blog emailem

Mějte ihned informaci o novém článku ze světa technologií.