blog.vyoralek.cz

Home Assistant – novinky v 2024.1 

S novým rokem 2024 tady máme první aktualizaci pro Home Assistant s označením 2024.1, která obsahuje velmi zajímavé věci na které se pojďme podívat.

🎙 Poslední aktualizace článku 6.1.2024. Pokud najdete nějaké rozdíly v aktuálním stavu, dejte vědět v komentářích, díky.

Ještě než začnu chci popřát vše nejlepší v novém roce 2024 🥳

Jak jsem slíbil v předchozím článku budu kromě nového webu jirkovynavody.cz stále psát články na tento blog a zrovna článek o novinkách v Home Assistantovi je super příklad, který se na blog podle mě hodí.

Ještě jedna poznámka – díky jednomu z čtenářů jsem zjistil, že mi zřejmě nějakou dobu nefungovaly komentáře u článku. To by už doufám mělo být vyřešeno a můžete tak opět komentovat. Pokud by to stále někomu nešlo napište mi prosím na email. A nyní už konečně k obsahu článku.

Vylepšení editoru automatizací

Hned z prvního vylepšení mám opravdu radost, jelikož mi to přijde jedna z oblastí, která může zejména začínajícím uživatelům Home Assistanta způsobovat potíže.

Novou změnu která dělá definici automatizace jednodušší a snaží se přímo vysvětlit jednotlivé kroky tak vítám.

Bloky základní stránky automatizace

První částí, která se významně změnila je stránka hned základní stránka automatizace. Z původního rozdělení na bloky – Spouštěče, podmínky a akce – jsme se posunuli na bloky – Když, a pokud , pak udělat – což mi přijde více přirozený způsob jak o automatizaci uvažovat.

Jak můžeme vidět na obrázků nového vzhledu přibyly nám i doplňující texty, které by měli pomoci zejména novým uživatelům pochopit co kde nastavit. Jakmile daný blok nastavíte pomocný text zmizí.

Stavební bloky

Tak trochu novinou v automatizacích jsou stavební bloky. Ty byly i v předchozí verzi, ale byly smíchány dohromady s ostatními kroky automatizace.

Obsah stavebních bloků se dynamicky mění podle toho v které sekci jste. Například v sekci A pokud (dříve podmínka) jsou jen ty stavební bloky, které tam dávají smysl, tj. A, Ne a Nebo.

Vylepšený dialog pro výběr Spouštěče, podmínky a akce

Podobně jako u stavebních bloků máme nyní po kliknutí na výběr Spouštěče, podmínky nebo akce dialog mnohem přehlednější výběr typu i s popisem a v některých případech je tento výběr hierarchický

Dlouhodobějším uživatelům Home Assistanta bude zpočátku možná dělat problém najít kýžený typ, ale věřím že si na to zvykneme a novým uživatelům to naopak pomůže.

Vylepšení definice akcí

Dalším vylepšením týkající se tentokráte sekce Pak udělat (akcí) se týká přidání obecných akcí na základě typu zařízení, tj. například pokud mám zařízení typu světlo pak vybere v dialogu akcí světlo a rovnou vidím co s ním obecně mohu dělat.

Můžeme si i srovnat stejnou akci v přechozí verzi Home Assistanta, kde toto uděláme přes volání služby a v nové verzi přes typ zařízení Světlo. Jak vidíme výsledek je totožný, ale cesta k němu je jednodušší.

Ostatní změny mi nepřijdou tolik zajímavé a nebo pro ně nemám použití, takže bych je nemohl ani vyzkoušet.

Za předchozí rok udělat Home Assistant poměrně velký skok zejména v oblasti UI a doufám, že podobně to bude vypadat i v roce 2024. Už nyní jsem zvědavý jaké změny nás čekají v dalších verzích Home Assistanta.

6 comments

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  • Ja tedy trochu offtopic (kdyz uz funguji ty komentare, minule jsem napsal trochu dlouhej a kdyz se mi ztratil, nastvalo me to 🙂 Koncept navodu v kombinaci s blogem se mi libi a moc preju aby vydrzela vase chut to vsechno psat. Jak se tu dlouho nic nedelo, mel jsem trochu obavy co se stalo, takze DIKY, ze jste zpet. Libilo by se mi i kdyby ty navody mely nejake RSS nebo mozost informace, ze se neco nekde zmenilo, myslim, ze je skoda kdyby se nekde neco upravilo a nesla o tom informace. Jinak ten web vypada moc pekne!
    Diky
    pospa

    • Díky a jsem rád, že ty komentáře skutečně fungují!

      S novým webem stále přemýšlím nad dvěmi věcmi:
      1. jak řešit interakci – tj. zda nějakou možnost komentářů, který z principu přímo v tom systému, který jsem použil nejdou a nebo mít nějaké fórum
      2. jak informovat o důležitých aktualizacích – zatím to umí alespoň to, že pokud změním obsah jakékoliv stránky tak se automaticky změní datum poslední aktualizace, ale tím to končí. Uvažuju zda to mít jako nějaký seznam a nebo přímo RSS feed

      Na tyhle dvě věci se více podívám jakmile to doplním obsahem.

    • Nakonec mi to nedalo a vyřešil jsem alespoň integrace na novém webu pomocí komentářů přes Disqus. Uvidíme jak to půjde, ještě s tím nemám žádné zkušenosti.

  • ahoj, uz nejakou dobu mam HA a priznam se ze porad bojuju s automatizacemi…….a to nejsem linej a opravdu studuju a ucim se,ale polopaticky navoda na zakladni veci,kdyz clovek prejde a zahodi treba hue apod by bylo nasnade:-), teda alespon pro me:-)takze bych se primlouval o nejaky serial clanku pro nas „idioty“ kteri se s tim stale perou:-)jinak diky za vasi praci!!

    • 🙂 slyším tohle čímdál častěji, což bude možné i tím, že jsou přeci jen ty věci okolo Smarthome více běžnější. Snažím se na to více zaměřovat už na jirkovynavody.cz , ale stále mám někdy problém najít tu hranici a hlavně i ten styl, aby to bylo pochopitelné pro laiky. Čili zpětnou vazbu vítám, a komentáře jsou jednou z cest. V první půlce roku budu zatím stále více sil dávat do nového webu, kde mám pořád dost částí, které musím naplnit ale v druhé půli by už mohlo vzniknout i něco většího tady. Mějte se.
      J.

Odebírejte blog emailem

Mějte ihned informaci o novém článku ze světa technologií.