blog.vyoralek.cz
Začínáme s 3D tiskem – 3D modelování

Začínáme s 3D tiskem – 3D modelování

🎙 Poslední aktualizace článku 22.10.2017. Pokud najdete nějaké rozdíly v aktuálním stavu, dejte vědět v komentářích, díky.

3D modelování je zřejmě nejnáročnějším krokem celého 3D tisku. Kromě nějaké alespoň základní znalosti 3D modelovacího nástroje je potřeba mít i dobrou prostorovou představivost a ideálně také základy mechaniky a kinematiky (pokud chceme dělat výrobky z více částí).

Nicméně není potřeba se toho až příliš bát, jelikož komfort práce s 3D modelovacími nástroji se výrazně zlepšil a co více můžeme si modelování vyzkoušet i bez nutnosti cokoliv instalovat – přímo z prohlížeče a velice často i zdarma.

Já se níže zaměřím na dva, které mě nějvíce zaujaly. Jsou to svým způsobem podobné, ale přesto poměrně hodně rozdílné nástroje, kdy první je zaměřen spíše na jednoduchost a druhý je jeho opakem.

ThinkerCad

První z dvojice je základní variantou modelovacího nástroje, který zvládne ovládat i naprostý začátečník. Vše je opravdu hodně intuitivní a poměrně jednoduché. Výhodou může být i fakt, že kompletní rozhraní je v češtině.

Zásadní nevýhodou je pak složitější postup v případě propracovanějších detailů – vše je potřeba poskládat ze základních tvarů a jednoduchých konverzí.

Další nevýhodou je pak absence přidání omezení stupňů volnosti, tj. např. definování kolmých, paralelních hran.

https://www.tinkercad.com

OnShape

Druhou webovou možností je OnShape, který v neplacené variantě má jednu pro někoho zásadní nevýhodu a to, že model musí být veřejný.

Narozdíl od ThinkerCadu není ovládání až tak přímočaré a to zejména díky mnohem širším možnostem. Jednotlivé části se dají rozdělit na díly a ty pak dokonce virtuálně smontovat a vyzkoušet si jak se budou chovat dohromady.

Zároveň umožňuje přidat veškeré možné omezení stupňů volnosti a rozměrů, což velmi zjednodušuje případnou úpravu modelu.

https://cad.onshape.com

Který použít?

Představil jsem pouze dva z velkého množství 3D modelovacích nástrojů, které jsou podle mě nyní nejlepší volbou pro domácí 3D tisk.

První je vhodný pro základní tvary a lidi, kteří nemají moc zkušenosti s konstruováním a druhý je naopak výborným pomocníkem zkušenějším konstruktérům, kterým pomůže dostat do 3D světa své představy.

2 comments

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  • Dobrý den, mam zkušenosti s jiným modelovacím program, proto se ptám jestli musí být model exportován ve formátu CAD? Nebo jsou možné i jiné formáty. Výsledný model chci nahrát co programu Cura. Děkuji

    • Dobrý den, pro Cura jsou podporovány tyto formáty: 3MF, OBJ a STL.

Odebírejte blog emailem

Mějte ihned informaci o novém článku ze světa technologií.