blog.vyoralek.cz

Investujte do P2P půjček s Mintosem

🎙 Poslední aktualizace článku 17.4.2021. Pokud najdete nějaké rozdíly v aktuálním stavu, dejte vědět v komentářích, díky.

Jsou to už více jak 5 let, kde jsem objevil možnost investovat do P2P půjčky na Mintosu. A jelikož už je to poměrně dlouho a zkušenosti jsem už za tu dobu nějaké nasbíral, nastal čas sepsat článek pro vás ostatní.

💡Podotýkám, že nejsem žádný finanční poradce a článek popisuje pouze mé osobní zkušenosti s investováním na dané platformě. Před investováním si určitě zjistěte doplňující informace k rizikům spojených s touto činností.

O co jde?

Mintos je jednou z mnoha P2P platforem můžeme říct „nové doby“, kdy jakožto drobný investor – jinými slovy někdo jiný než banka – máte možnost se finančně podílet nebo-li participovat na finančním krytí úvěrů poskytovaných lidem nebo firmám.

Výsledek obrázku pro mintos

Mintos navíc funguje tak, že je pouze jakýmsi agregátorem společností poskytující půjčky, což poskytuje možnost diverzifikace (rozrůzňování) jednak podle zemí, ale i do více společností.

Pokud tak jedna společnost skončí pak nepřijdete o vše. Jak se navíc už v průběhu času ukázalo – určití poskytovatelé měli problémy – Mintos toto sleduje a jakmile „ucítí“ problém s poskytovatel začne ho řešit. V první fázi to znamená omezení možnosti poskytovat půjčky na tržišti Mintosu a v konečné fázi ukončení spolupráce s tím, že investice jsou vráceny předčasně investorům s úroky do té doby.

Máte-li volné peníze, pak je tato možnost řekněmě jednou z nejbezpečnějších investic s jedním z nejlepších poměrů riziko vs. úrok, který dostanete zpět.

🥁Pokud ještě Mintos účet nemáte a chtěli byste si ho zkusit, použijte tento můj odkaz a získejte 0.5% zpět po dobu prvních 30, 60 a 90 dní.

Abychom nebyli jen v teotretické rovině, můžeme se podívat na má čísla za 2 roky a něco.

Jak můžete vidět níže cca. 75% investic nemá žádný problém. Když k těmto investicím přičteme ty, které jsou po splatnosti méně než 2 týdny, dostaneme se na číslo 87% – platební morálka tak není vůbec špatná.

Zároveň za celou dobu skončilo pouze 5 investic jako nedobytných + 2 jsou již zneplatněny a poskytovatel půjčky se snaží zajistit co nejvíce peněz zpět. 

U nedobytných investic to pak na první pohled může vypadat, že jsem ztratil vše, ale realita je poměrně pozitivní. Na obrázku níže je všech 5 nedobytných pohledávak a jak můžete vidět pouze 10% z investované sumy se nepodařilo získat. Jedná se o nějakých €10, což je skutečně málo

Navíc postupem času je většina poskytovaných investic pojištěných, což sebou nese sice nižší úrok, ale riziko ztráty se pak omezí pouze na riziko konce poskytovatele půjček.

Jak investovat?

Prvním předpokladem je registrace. A tady mám supr zprávu, jelikož Mintos obnovil kampaň pro nováčky, tj. pokud použijete můj odkaz , pak po dobu prvních 3 měsíců budete dostávat 1% zpět.

Po registraci budete potřebovat poslat do Mintosu nějaké peníze. V současnosti je podporováno poměrně hodně měn včetně CZK. Doporučuju však posílat spíše EUR, jelikož nabídka investic v CZK je žalostně malá. Naopak v EUR je investic téměř trvale dostatek.

Pro informace kam peníze poslat klikněte na menu „Vklad“ a vyberte EUR. Měli byste vidět něco jako níže, ale pro jistotu si to ověřte – občas se číslo účtu mění.

Tím máme vyřešenu měnu, kam peníze poslat, ale ještě se možná ptáte jak? Já mám vyzkoušeny tyhle metody, které fungují:

  1. SEPA EUR platba z vašeho českého účtu
  2. prostřednictvím služby Transferwise
  3. prostřednictvím služby Revolut

SEPA platba

Mám zkušenosti s platbou z RB, kdy převod je poměrně rychlý – do jednoho dne. Nevýhodou může být poplatek za odchozí SEPA platbu – závísí na vaší bance – a pak né úplně super kurz pro převod CZK/EUR. Nicméně pokud máte SEPA platby zdarma nebo za nějaký malý poplatek, může to být cesta jak jednoduše peníze na Mintos převést.

Wise (dříve Transferwise)

Jedná se o službu, která se vyloženě specializuje na převod peněz v rámci různých měn. Funguje to tak, že zadáte příjemce a částku, kterou chcete převést. Následně vám přijde informace kam peníze poslat v CZK – v mém případě to byl účet u RB. Jakmile Transferwise peníze obdrží začne je převádět a informuje vás o úspěšném dokončení převodu.

Příklad převodu, který byl zadán v pátek a v pondělí už peníze doputovaly + občas Mintosu může trvat +1 den na zpracování.

Výhodou Wise (dříve Transferwise) je, že používá skutečně výborný kurz – mnohem lepší než v bance. Nevýhodou je, že za převod chce určitý poplatek. Vždy to ale i s poplatkem vychází výrazně lépe než v bance.

Pokud byste chtěli Wise zkusit pak pokud použijete můj link https://wise.com/u/jiriv7 tak máte první převod do 500GBP zdarma – na vyzkoušení úplně ideální 🙂

Revolut

Další službou, která však není jen o převodu peněz je Revolut. Jedná se o pěněženku, ke které máte možnost získat fyzickou MasterCard kartu + UK účet. Díky tomu je pak možné provádět EUR převody v rámci účtů velice pohodlně a do 150tis. měsíčně i zdarma.

Stejně jako Transferwise i Revolut používá mnohem lepší kurz pro převod CZK/EUR a navíc do zmíněné částky 150tis. je zdarma – vychází mi tak lépe než Tranferwise.

🥁 Pokud ještě Revolut nemáte a chtěli byste si ho zkusit, použijte tento můj odkaz a dostanete kartu a dopravu na ní zdarma 🙂

Na druhou stranu pokud chcete pouze převést peníze pak Transferwise bude určitě volbou jednodušší a přímočarejší. Nad Revolutem bych uvažoval pokud byste využili i další jeho služby, které jsou velmi často vhodné zejména pro cestovatele.

Peníze tedy máme na Revolutu a nyní už jen je investovat. K tomu máme dvě možnosti v „Seznamu půjček“ – primární trh a sekundární trh. Zní to nejednoznačně, ale vysvětlení je jednoduché.

Primární trh je trh s půjčkami přímo od poskytovatelů.

Sekundární trh je jakási obdoba „burzy“, tj. jednotliví investoři mohou přeprodávat své investice buď se slevou a nebo i s přirážkou.

Zásadním rozdílem mezi primárním a sekundárním trhem je pak fakt, že na primárním trhu můžeme použít tzv. Auto invest, tj. nastavíme si určité parametry půjček, které nás zajímají a systém bude tyto půjčky za nás automaticky kupovat, což rozhodně doporučuji.

Samotná investice je pak velice jednoduchá – na tři kliknutí – stačí u půjčky kliknout na investujte, zadat částku a kliknout na brašnu. Jakmile máme dost půjček klikneme na brašnu nahoře v menu a půjčky potvrdíme – hotovo!

Při investicích si dávajte pozor hlavně na:

  • zda je půjčka pojištěná – žlutý štít vedle slova investovat
  • na jak dlouhou dobu půjčka je – záleží asi na každém zda preferuje delší půjčky (obvykle s vyšším úrokem) a nebo kratší
  • země původu – ideálně je dobré si půjčky rozprostřít do více zemí a vynechat země, které nepovažujete za důvěryhodné
  • stav půjčky – občas se mohou objevit i půjčky po splatnosti, tj. já to filtruji jen na ty které nejsou ve zpoždění
  • způsob splácení – doporučuji pouze úplné – jinak je rozložení půjčky často drastické na konci splácení a dlužník může mít velký problém pak najednou zaplatit větší sumu v jedné splátce
  • snažte se dávat pouze malé částky do více půjček.

Proč bych se měl o Mintos zajímat?

Řekli jsme si co je Mintos, jak si na něj poslat peníze a investovat a konečně by se slušelo si odpovědět i na otázku „Proč vlastně P2P a Mintos?“.

Částečně už určité důvody zazněly, ale pro mě je to zejména:

  • možnost obrovské diverzifikace dle poskytovatelů a zemí
Má diverzifikace dle poskytovatelů
Má diverzifikace dle zemí
  • výrazné zmírnění rizika pomocí garance zpětného odkupu (pojištění)
  • velmi slušná roční úroková míra
Aktuální rozložení úroku v aktivních investicích
  • blesková podpora Mintosu v případě problémů – btw. za celou dobu snad nebyl žádný výpadek, pouze občas byl systém pomalý
  • jedna z největších platforem v Evropě a snad i na světě
Statistika v době vydání článku

Pokud budete mít dotazy neváhejte se mě zeptat v komentářích.

🤑 Začněte investovat na Mintos přes tento link blog.vyoralek.cz/go/mintos/  a získejte 0.5% zpět po dobu prvních 30, 60 a 90 dní.

Update po roce – 9/2019

Počty půjček dle aktuální stavu

Jak vidíte množství nedobytných pohledávek zůstalo stejné a přibyly jen dvě znesplatněné – to je dáno zejména tím, že nyní už jsou všechny půjčky kryté zpětným odkupem. V tomhle směru vše supr.

Průměrná úroková míra

Tenhle údaj mě osobně poměrně překvapil. Čekal jsem, že úroková míra klesla, ale jak je vidět je tomu naopak. Tenhle stav se ale s největší pravděpodobností brzy obrátí, jelikož úrok aktuálních půjček na tržišti poslední měsíce poměrně zásadně klesá.

Stav 2018
Stav 2019

Diverzifikace

Jak platforma Mintos roste, tak roste i počet zastoupený zemí a společností. Oproti minulému roku tak výrazně stoupla míra diverzifikace jak mezi zeměmi tak i společnostmi, což je super.

Stav 2018
Stav 2018
Stav 2019
Stav 2019

Po třech letech investování na Mintos platformě, tak mohu konstatovat, že jsem stále s výsledky velmi spokojený a nezaznamenal jsem žádné větší problémy s fungováním.

Update II – 4/2021

Po delší době jsem přidávám aktuální zkušenosti, jelikož se toho od posledně událo poměrně hodně. Již více jak rok se potýkáme se světovou pandemií Covid-19, která zasáhla i oblast P2P a dalo by se říct poměrně zásadně.

Bohužel nejen díky pandemii se hned několik společností ocitlo ve větších či menších problémech a přestaly jak poskytovat nové úvěry – víceméně ani nemají možnost, jelikož Mintos s nimi pozastavil spolupráci – ale i splácet ty stávající.

Vedle to až ke stavu kdy jsem měl 1/3 všech zainvestovaných ve stavu v procesu vymáhání. Nicméně, jak se říká vše zlé je k něčemu dobré a ukazuje se, že Mintos je v procesu vymáhání proaktivní a díky tomu tak počet investic v procesu vymáhání u mě klesl na cca. 1/4 všech investic.

Proces soudního vymáhání je bohužel pomalý a lze očekávat, že bude spíše v letech než měsících. Jedná se o tyto úvěrové společnosti:

  • Polsko – Afordi, Eurocent, Capital Service
  • Botswana – GetBucks
  • Zambie – GetBucks, ExpressCredit
  • Arménie – Finko
  • Ukrajina – Finko, Alexcredit
  • Kosovo – Monego
  • Indonésie – Akulaku

Musím přiznat, že i já se nechal poměrně uchlácholit „nálepkou“ BuyBack Guarantee, tj. garance zpětného odkupu a neuvědomoval si, že tuto garanci neposkytuje Mintos, ale poskytoval půjček, tj. pokud se on dostane do problémů je celková garance k ničemu.

Nicméně vše se hýbe sice pomalu, ale kupředu a množství problematických investic v posledních měsících jen ubývá, což je supr. Mintos navíc začal posílat každý měsíc emailový newsletter s přehledem vašich problematických investic a kolik se v daném měsíce podařilo získat zpět.

A nyní si pojďme opět ukázat nějaká čísla – předesílám tedy, že jsou to jen investice, které nejsou v onom stavu vymáhání.

Počty půjček dle aktuální stavu

Počet mých investic se poměrně zvýšil a jak vidíte počet problematických půjček ze strany půjčovačů se příliš nezměnil, ba naopak je menší.

Průměrná úroková míra

Průměrná úroková míra tentokráte klesla a dostala se na nejnižší úroveň za celou dobu. To je dáno ale zejména dvěmi faktory:

  1. průměrná úroková míra celkově na Mintosu klesla
  2. začal jsem používat už jen výhradně automatické investice pomocí Mintos Strategií, kde mám největší zastoupení v Konzervativní strategii (ta má aktuálně úrokovou míru 10,08%, ale zároveň 92,8% investic bez prodlení)
Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je image-17.png.
Stav 2019
Stav 2021

Diverzifikace

Na začátku investování jsem se snažil řídit diverzifikaci sám, nicméně s přechodem na automatické strategie to již nemám pod kontrolou, ale jak můžete vidět s přiložených grafů diverzifikace se ještě výrazně zvětšila.

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je image-19.png.
Stav 2019
Stav 2021
Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt.
Stav 2019
Stav 2021

Po pěti letech investování na Mintos platformě, jsem se na pár měsíců dostal do stavu, kdy jsem byl za celou dobu investování cca. 10% v mínusu, což se naštěstí letošní rok obrátilo a momentálně jsem cca 10% v plusu. Není to jistě ideální stav – po 5 letech 10% výnos není žádná hitparáda – ale všechny problematické půjčky jsou stále v procesu vymáhání a je zda poměrně velká šance z nich ještě většinu zachránit.

Doufám a věřím, že příští aktualizace už bude více pozitivní a svět bude zase více v pořádku.

4 comments

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  • Díky za inspiraci, už se registruji, snad ten kód ještě platí.. mimochodem, pěkný blog, velmi se shodujeme v zájmech 🙂 Původně jsem přišel kvůli Home Assistant a IoT sekci, dělám si chytrý dům. No a nakonec se tu inspiruji v oblasti drobného investování.
    Ať se daří, Jirko!

    • Díky za komentář a použití linku – zkontroloval jsem to a měl by fungovat 🙂 Jsem rád, že to někomu pomůže a ať se daří.

      • Tak jsem nakonec použil i odkaz na TransferWire a nabil si na Mintos peníze… snad nás bude víc a Jirka dostane zaslouženou provizi 🙂
        Kam se hrabe banka, porovnal jsem si kurz s mojí mBank, kde jsou SEPA „zdarma“ (vydělají na kurzu), a i s poplatkem za platbu kartou jsem u TransferWire ušetřil jen na kurzu dost peněz.

  • Super článek, já mám nějaká aktiva na Zonky, ale uvažuji o tom, že bych přešel taky k Mintosu, hodně lidí si to chválí.

Odebírejte blog emailem

Mějte ihned informaci o novém článku ze světa technologií.