blog.vyoralek.cz

Nákup akcií přes Revolut

Po delší době opět nová služba od Revolutu, která může tentokráte opravdu velmi zjednodušit přístup k nákupu akcií pro běžné lidi.

🎙 Poslední aktualizace článku 21.2.2020. Pokud najdete nějaké rozdíly v aktuálním stavu, dejte vědět v komentářích, díky.

Na začátku tohoto měsíce spustil Revolut další službu, která rozšiřuje možnosti o nákup akcií zatím na Newyorské burze (NYSE) a burze NASDAQ. Další burzy včetně evropských by měly postupně přibývat.

Služba je zatím otevřena pouze pro zákazníky s tarifem Black, kterým je k dispozici 100 neomezený počet transakcí měsíčně zdarma .

V následujících týdnech by se možnost nakupování akcií mělo otevřít i pro zákazníky se základním tarifem – ti budou mít mají zdarma 3 transakce měsíčně a také pro tariff Premium s 8 transakcemi v ceně tarifu – další pak za cca 28Kč .

🥁 Aktualizace: Služba je od cca 20. září 2019 dostupná všech zákazníkům Revolutu.

Kromě možného poplatku při překročení limitu počtu měsíčních transakcí se pak platí poplatek za držení akcí, který je však velmi malý – 0,01% ročně.

Velkou výhodou oproti klasickým burzám je jednoduchost obchodování – postup popíšu níže, možnost investovat už od 1 USD a držitelé by neměli být ochuzeni ani o roční dividendy z akcí.

🥁 Pokud ještě Revolut nemáte a chtěli byste si ho zkusit, použijte tento můj odkaz a dostanete kartu a dopravu na ní zdarma 🙂

Základní dashboard

Pokud si aktivujete možnost obchodování pak v řídicím panelu uvidíte zřejmě úplně dole nový widget s názvem Obchodování. Pokud se do něj podíváme získáme rychlý přehled o tom, které akcie vlastníme, jaká je aktuální cena a jestli jsme v plusu či proděláváme.

Nabíjení investičního účtu

Než začneme s nákupem je potřeba si nejprve dobít tzv. investiční účet. Ten je zatím k dispozici pouze v dolarech, čili nejprve je potřeba si převést nějaké peníze na USD měnu v klasickém revolutu.

Pro příklad jsem proto převedl cca 460 korun na 20 USD, které pak můžeme použít k dobití investičního účtu pomocí Financovat.

Nákup akcie

Jakmile máme nabito můžeme se vrhnout na nákup. Z již nyní poměrně dlouhého seznamu akcií si vybereme tu, která nás zajímá a můžeme hned vidět průběh kurzu za poslední týden, měsíc, 3 měsíce, 6 měsíců a rok. Klikneme tedy na koupit a do pole USD zadáme počet dolarů za které chceme akcii koupit.

Klikneme ještě na zkontrolovat příkaz a je hotovo 🙂

Prodej akcie

Prodej je ještě jednodušší než nákup. V seznamu držených akcií si najdeme tu, které se chceme zbavit a pomocí pohybu prstu doleva se nám objeví menu s možností Prodat na kterou klikneme. Zadáme množství a potvrdíme prodej.

Bohužel zatím na Revolutu po prodeji neuvidíte kolik jste vydělali. To je potřeba si zjistit ještě před prodejem, kdy v detailu akcie vidíme %výnos a také vyjádřený v dolarech.

🥁Mějte na paměti, že je potřeba příjmy z akcií danit:
Příjmy z úplatného převodu cenných papírů se u fyzických osob, které nezahrnuly cenné papíry do svého obchodního majetku, uvádějí v dílčím základu daně –  Ostatní příjmy (§ 10 zákona). Příjmy z převodu cenných papírů lze podle zákona snížit o prokazatelně vynaložené výdaje, kterými jsou zejména pořizovací cena cenného papíru a související poplatky. Dále lze zisk z prodeje cenných papírů snížit o případnou ztrátu z prodeje cenných papírů vzniklou v témže zdaňovacím období za podmínky, že příjem z prodeje těchto cenných papírů nebyl osvobozen od daně (zdroj Patria.cz).

Možná jste si všimli na potvrzení prodeje, že v detailu je nějaká položka TAF ve výši 0,01 USD. Jedná se o tzv. povinný poplatek při prodeji s názvem Trading Activity Fee, který slouží pro pokrytí nákladu firem dohlížející a regulující akciové trhy.

Existuje limit jak často mohu obchodovat?

V denním obchodování můžete obchodovat pouze tak často pokud je to v souladu s pravidly známé jako Pattern Day Trade rules (pravidla denního obchodování).

Denní obchodování znamená nákup a prodej (či naopak, tj. prodej a pak nákup) stejné akcie v tomtéž dnu.

💡Do Pattern Day vzoru spadnete pokud obchodujete více než tři denní obchody po dobu pěti pracovních dní.

Při obchodování v aplikaci Revolut můžete vidět, kolik denních obchodů můžete stále obchodovat, aniž byste porušili pravidla pro obchodování s Pattern Day. Pokud se do tohoto omezení dostanete budeme moci například nakupovat, ale ne už prodat.

Dividendy

Příjemným bonusem v případě držení většiny akcií je vyplácení dividend. To může být v řádu desetin procent až jednotek procent. Revolut se o vše postará a není nutné držet celou akcii.

💡 Dividendy jsou již po připsání zdaněny v US, takže je není potřeba podruhé danit, nicméně je potřeba tuto skutečnost a přehled v daňovém přiznání uvést – pro tento konkrétní případ US burzy ve sbírce zákonů.

Četnost a fakt zda je vůbec dividenda vyplácena a v jaké výši je velmi závislé na konkretní akcii.

Například Apple vyplácí dividendy poměrně pravidelně a když se podíváme do kalendáře historie dividend můžeme tam najít několik zajímavých údajů:

  • ex-dividend date – datum před kterým je potřeba akcii držet pro nárok mít vyplacenou dividendu
  • cash amount – výše dividendy na akcii v peněžním vyjádření (USD) – pozor nejedná se o roční výši ale výši za periodu. Např. Apple vyplácí dividendy kvartálně, tj. tato částka je za kvartál a roční je x4.
  • payment date – datum kdy vám bude dividenda vyplacena

Obecně platí, že začínající společnosti (startupy) obvykle žádné dividendy nemají – mohou mít ale mnohem dynamičtější průběh ceny – a naopak zavedené stálice – jako například níže uvedený Microsoft – dividendy vyplácejí poměrně často. Jejich výše se však může rok od roku lišit.

Bonus: Proč se kurz akcií mění, i když není burza otevřena?

Aktuálně jsou na Revolutu k dispozici dvě burzy – NY Stock Exchange a Nasdaq Stock Market. Obě tyto burzy jsou pro běžné obchodníky otevřeny od 9:30 do 16:00 ET (neboli 15:30 až 22:00 v našem časové zóně).

Kromě této běžné „otevírací“ doby, existuje i období, kdy je možné obchodovat pouze pomocí elektronické komunikační sítě (ECN), v které počítačový systém burz automaticky porovnává a prodává objednávky trhu. Jde tak o jakési spojení hlavních makléřů a obchodníků, kterou pomohou dohadovat obchody přímo mezi sebou, aniž by prošli prostředníkem.

Existují dvě periody:

  • pre-market – otevřený od 4:00 – 9:30 ET (tedy před běžnou otevírací dobou)
  • after-hours market – otevřený od 16:00 – 20:00 ET (po běžné otevírací době).

28 comments

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

    • Od některé z posledních verzí je konečně v aplikaci k dispozici nová položka Výpis, ve kterém je možné vidět sumář na jeden měsíc. Jelikož je to však za první měsíc moc tam toho ještě nemám. Nicméně počítám, že tohle by mělo být ke konci roku použitelné pro FU a je to poměrně přehledné s detailním přehledem všech držených a prodaných akcií.

  • Me by zajimalo, jestli kdyz prodam akcie za 10 tisic, ihned si za ne koupim jine akcie a pak je opet prodam za 10 tisic a pak tech 10 tisic z investicniho uctu vyberu, jestli jsem celkem pro FU udelal prijem 20 tisic, nebo 10 tisic.

    Druha vec je, jestli mam resit zdaneni v zahranici, nebo jen v CR. Nekde na redditu byla informace, ze investicni ucet Revolutu je v USA, takze mam danit i tam :/

    • Platí se daň ze zisku tj rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou.

      Podle mě se platí daň podle vaši daňové rezidence, tj jen v ČR.

      Nejlépe vám ale pořadí vaše účetní, já v tomhle odborník nejsem.

    • Přidal jsem ještě do článku odstavec o prodeji akcí s uvedením sumáře k danění + link, kde můžete najít podrobnější popis.

  • Podle Revolutu i nejrůznějších finančních webů se dividendy daní dvakrát. Revolut už je sice zdaní v USA, ale my je musíme danit ještě 15 % u nás. Tak jen pozor na to v článku.

    • Můžeš prosím přiložit link odkud jsi čerpal? Já se na to dotázal také a odpověď byla: Withholding tax is normally 30% but may be reduced depending on your country of residence and whether that country has an applicable tax treaty.. Pokud tedy má ČR dohodu o zamezení dvojího zdanění s danou zemí tak by se to 2x platit nemělo a US tam je: http://www.mfcr.cz/cs/legislativa/dvoji-zdaneni/prehled-platnych-smluv

      • Chci se zeptat jak často revolut vyplácí dividendy a od jak velkého zisku musím jako student danit rozdíl z koupě a prodeje těchto akcií.

        Včera mi vyskočila dividenda ze společnosti Apple a přitom mají vyplácet dividendy až v červnu.

        • Nejprve k části týkající se dividend – Revolut vyplácí dividendy s mírným/větším zpoždění dle kalendáře jednotlivých společností obchodovaných na burzách. Např. pro zmíněný Apple bylo oficiální datum vyplacení (tzv. payment date) 13.02.2020, čili Revolut měl 1 den zpoždění. Jak často se dividendy vyplácejí je závislé na akcii – pro Apple je to například kvartálně. Historii lze například najít na burze Nasdaq.

          U druhého dotazu – od kdy platí student daň ze zisku – netuším a doporučuji se raději zeptat účetní. Nerad bych něco střílel 🙂

        • K první části jsem přidal pár informaci i přímo do článku – snad to pomůže. Díky za dotaz.

  • Když si koupím přes tuto app akcie, lze získat nějaké potvrzení o vlastnictví této akcie pro případ, že by při delším držení této pozice došlo ke zrušení – bankrotu společnosti REVOLUT nebo nefunkčnosti app. Jak bych potom mohl u nového brokera prokázat vlastnictví nakoupené akcie pro její případný prodej. Děkuji. Vláďa

    • Někde jsem četl že zde nejste majitelem akcie. Majitelem je Revolut. Díky tomu je možné kupovat i necelé části akcii… Ale radši si to ověřte … 🙂

    • Já bych řekl, že vlastníkem akcie jste, viz. z podmínek na Revolutu – You own shares (even a fraction of a share!) in a US listed company and you are an eligible voting shareholder – a za sebe mohu potvrdit, že mě skutečně chodí pozvánky k hlasování a stejně tak chodí i dividendy. Zároveň Revolut neumožňuje (zatím) možnost přesunu od/k jinému brokerovi – At the moment, you cannot transfer your investments into or out of your Revolut account. However, account transfers are on the roadmap. Otázka co by se stalo, kdyby skončil upřímně netuším. Seznam zakoupených podílů pak máte měsíčně i ve formě výpisu z investičního účtu v PDF.

      • A tak nakonec přeci jen něco i na webu Revolutu k vašemu dotazu: Pokud v USA přestane brokerská společnost fungovat, aktiva jejích klientů se běžně spořádaně převedou na jinou registrovanou brokerskou společnost. Navíc externí broker musí udržovat cenné papíry a peníze klientů odděleně od vlastních prostředků, takže i při selhání externího brokera jsou aktiva jeho klientů v bezpečí. Brokeři také musí splňovat požadavky na čistý kapitál, aby se snížila pravděpodobnost insolvence, a musí být členy společnosti Securities Investor Protection Corporation, která chrání účty cenných papírů klientů až do výše 500 000 USD.

        • Ahoj, měl bych dotaz, snad mi s tím někdo poradí. Koupil jsem před časem v mobilní aplikaci nějaké akcie. Dnes jsem se je pokusil prodat (tesne po 15:30). Moje žádost byla opakovaně zamítnuta a po čase mi všechny akcie (kromě 1.37 dané akcie) zmizely z účtu. Žádny získ za „prodané“ akcie nepribyl. Nemá někdo podobnou zkušenost? Diky

          • Ahoj, mě se tuším něco podobného už stalo, ale opačným směrem, tj. kupoval jsem akcie a peníze zmizely z investičního účtu, ale v seznamu akcií nic nepřibylo. Objevilo se to tehdy asi tak s 2 hodinovým zpožděním. Tj. doporučoval bych napsat na support a zkontrolovat to zítra a/nebo v pondělí. On jak Revolut dělá ty obchody přes prostředníka (Revolut není brokerem), tak mě přijde, že to co nám ukazuje není vždy aktuální. Ale neměl bych velké obavy, že to propadlo někam do neznáma. Dej pak vědět jak to dopadlo.

  • Dobrý den, zkusil jsem revolut nákupem pár akcií, ty jsem nedávno prodal a peníze mi zůstali na investičním účtu, ale nemohu je vybrat ani s nimi platit. Nevím co s tím, nabízí mi to pouze koupi další akcie.
    Neví tady někdo, jak to změnit.

    • Dobrý den, je potřeba počkat až bude obchod vypořádán, což trvá v řádu několik pracovních dnů. Nemělo by to být dlouho, ale není to ten stejný den a změnit to určitě nejde. Konkrétně na Revolutu mají v podmínkách tuto větu:

      In most underlying markets, settlement of the Instruments available via the Revolut App typically occurs within two trading days.

      .. takže by to mělo být typicky 2 pracovní dny.

  • Ahoj, co u Revoluti pouzivate jako potvrzeni pro CZ fin. urad o zaplacene srazkove dani z us dividend? Zadne specialni potvrzeni v aplikaci nevidim. Dekuji za radu.

    • Existuje na to přímo formulář FÚ v České republice, který se dává jako součást daňového přiznání a jeho název je: Seznam pro poplatníky uplatňující nárok na vyloučení dvojího zdanění podle § 38f odst. 10 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů. Nic dalšího nebylo potřeba dokládat. Ale jako vždy, raději si to ověř u tvé účetní. Já rozhodně nejsem expert v této oblasti, pouze jsem schopen popsat mé zkušenosti 🙂

  • Dobry den, muzete mi prosim poradit, kde nejlepe vzit summary informaci pro dane? Koukam do mesicnich vypisu, ale neprijdou mi idealni. Pokud clovek obcas neco koupi a pak to cele proda, tak asi ok, ale u nekterych titulu jsem nakupoval i prodaval opakovane a pak nevim, jestli musim manualne parovat, co jsem prodal a za kolik jsem to predtim koupil (metodou FIFO). Mate pro to prosim nejakou lepsi metodu?

    • Je potřeba párovat manuálně, já si na to před asi dvěma týdny udělal programek aby mi to vypočítal, bo stovky transakcí se mi nechtělo řešit ručně a to i s případnými splity akcií.

      • Ahoj, co ten tvůj prográmek umí? Jak se popere s tím PDF?

        • Původně uměl vyčítat i přímo z PDF, ale to mám zrušeno, protože některé transakce z PDF nevyčetl, ale chci to pak vytvořit pomocí třeba OCR, jinak je to poloautomatický programek, kterému se dá jeden nebo více textových souborů, které obsahuji vykopírovaný vnitřní text z tabulek Activity. Odtud se pak převede ten textový soubor na csv soubor(y) a tyto data se využiji pro FIFO metodu ohledně akcií, sečtení dividend a jejích zaplacených daní v USA. Ale je to zatím jen dřevorubecký skript co jsem si udělal ať to nemusím dělat ručně, ale chci jej pak nějak dovylepšit.

  • Poradíte mi někdo, kam Revolut vyplácí dividendy? V přehledu akcií v záložce Transakce mám uvedenou výplatu dividendy, ale nevím kam se připsala. Díky

    • Skončí na dolarovém investičním účtu a je možné je buď přímo použít k investici a nebo si je poslal na klasický dolarový účet.

  • Lze na zdaneni akcii nakoupenych na Revolut uplatnit trilety casovy test? Ptam se proto, ze jsou to frakcni akcie.

Odebírejte blog emailem

Mějte ihned informaci o novém článku ze světa technologií.