blog.vyoralek.cz

Mintos P2P nově v mobilní aplikaci

Po několika měsících testování uvolnil lotyšský poskytovatel P2P půjček Mintos aplikaci pro mobilní systémy iOS a Android. Pojďme se proto podívat jestli stojí za to si aplikaci nainstalovat.

🎙 Poslední aktualizace článku 23.2.2020. Pokud najdete nějaké rozdíly v aktuálním stavu, dejte vědět v komentářích, díky.

Pokud jste na tenhle článek narazili a netušíte co Mintos vlastně dělá a co jsou P2P půjčky doporučuji začít mým starším článkem Investujte do P2P půjček s Mintosem.

Na Mintosu investuji od roku 2016 (brzy to bude 4 roky) a za celou to dobu bylo vidět, že se Mintos zaměřuje na funkčnost celého systému a neustálý přísun nových poskytovatelů půjček – aktuálně je jich již 67.

Co mi však zatím chybělo je nějaký přehledný dashboard, kde by měl člověk na jednom místě rychlý přehled o svých investicích. Současná verze webového dashboardu to tak z mého pohledu úplně nesplňuje:

Hlavní dashboard na webové verzi Mintosu
Hlavní dashboard na webové verzi Mintosu

Data zde uvedená jsou hodně agregovaná, často bez uvedení procentuálního podílu v portfoliu a přes všechny poskytovatele půjček a to i přesto, že výběr různých poskytovatelů je jeden ze způsobu diverzifikace.

Očividně jsem nebyl sám a Mintos se snažil během minulého roku průběžné sbírat informace od investorů, aby tyto podněty přetavil v zbrusu novou mobilní aplikaci, která byla vydána 20.2.2020.

Co je opravdu zejména v sektoru P2P unikátní je fakt, že aplikace je podobně jako web dostupná celá v češtině.

V Mintosu nezapomněli ani na poslední trend připravovat aplikace ve dvou provedeních a tak v závislosti na nastavení telefonu se aplikace přepne do světlého nebo tmavého módu – podle všeho tato funkcionalita je dostupná pouze pro iOS, nikoliv Android.

Co najdeme na Dashboardu

Dashboard v nové mobilní aplikaci je i přes malou plochu telefonu nabitý velmi podobnými přehledy jako na webu, ale k tomu získáme i něco navíc. Pojďme si proto rozebrat jednotlivé sekce.

Aktuální stav účtu

V této sekci najdeme informace o tom:

  • kolik peněz máme celkově na Mintosu
  • kolik z celkové sumy je dostupných k investici
  • kolik máme investováno
  • a poslední položkou je poměrně nová věc – Úhrady ve zpracování – tedy peníze, které jsou na cestě od poskytovatelů a které byste měli mít brzy k dispozici pro investování

Můžeme rovnou zobrazit i výpis účtu za aktuální den, včerejšek, měsíc, rok…

Výpis účtu

Moje investice

Moc se mě líbí jak Mintos zjednodušil náhled na investice na Dashboardu v základu na dvě čísla, která nás nejvíce zajímají

  1. kolik procentuálně půjček máme bez problémů
  2. jaké je aktuální procento zhodnocení.

Po kliknutí na zobrazit všechna data máme navíc přístup k dalším zajímavým datům:

  • průměrné zbývající době splácení
  • rozložení a počet poskytovatelů půjček
  • rozložení a počet dle stavů půjček
  • rozložení a počet států poskytovatelů půjček
  • procento půjček s garancí zpětného odkupu
Statistiky investic
Statistiky investic

Tím ale přehled nekončí, jelikož většina údajů jde ještě dále rozkliknout do dalšího přehledu v peněžním vyjádření. Můžeme tak vidět kolik peněz máme investováno v jaké úrokové sazbě, na jak dlouho, u kterých společností či zemí a v jakých jsou stavech.

Moje výnosy

Poslední sekce v Dashboardu je něco co mi opravdu chybí na webu. Jedná se historický pohled na výnosy v čase a jste tak schopni opravdu rychle vidět jestli vám výnosy klesají nebo rostou a vše je navíc podtrženo průměrnou výši výnosů za měsíc.

Moje výnosy
Moje výnosy

Investice, finanční prostředky a účet

Vypadá to, že pro první verzi se Mintos zaměřil zejména na první záložku – Dashboard. V investicích tak zatím najdeme informaci, že jsou dostupné jen přes web.

Naproti tomu záložka Finanční prostředky již funkční je a můžeme pomocí ní najít informace jak provést vklad a nebo požádat o výběr peněz z účtu.

V poslední záložce účet jsou zatím jen základní informace o vašem účtu, odkazy na dokumenty a možnost nastavení přihlašování pomocí Touch Id (v případě iOS).

Instalace

Aplikace je dostupná pro oba hlavní mobilní operační systémy, tj. iOS od Applu a Android od Googlu.

Zhodnocení

Jedná se zatím pouze o první verzi, jejímž vývojem Mintos strávil přibližně rok. Z mého pohledu už tato verze přináší cenné přehledy, které tak trochu zatím chybí na webové verzi. Pokud už u Mintosu účet máte tak mohu instalaci aplikace rozhodně doporučit.

Aplikaci jsem používal už několik měsíců v beta verzi a nenašel jsem žádný výrazný problém a naopak skvěle doplňovala webové rozhraní.

🥁Pokud ještě Mintos účet nemáte a chtěli byste si ho zkusit, použijte tento můj odkaz a získejte 0.5% zpět po dobu prvních 30, 60 a 90 dní.

Jedním z důvodu proč se nyní Mintos vrhl na mobilní aplikaci namísto vylepšování webového rozhraní může být i fakt, že ve velmi blízké době chystá vlastní debetní kartu a tak trochu se zřejmě chystá napodobit úspěch Revolutu. Ten například webové rozhraní vůbec nemá a ukazuje, že v tomto oboru lze udělat úspěch i když máte pouze mobilní appku.

👍 plusy

  • užitečné přehledy z nichž některé nejsou dostupné přes webovou verzi
  • použití grafů a procentuálního vyjádření téměř u všeho
  • česká lokalizace

👎 mínusy

  • zatím nemožnost investovat z aplikace
  • nelze zobrazit a měnit přehled pro auto-invest
  • chybějící verze pro tablety

2 comments

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  • Pěkné, to se hodí. A co na to tablet? Je to koukatelné nebo to bude jako obří mobil?

    • Hmm.. zajimavé. Vypadá to že alespoň u iOS je dostupná pouze iPhone verze, tj. je možné to naisntalovat i na tablet ale bude to obří mobil 🙂 Koukal jsem, že je to ale stejné i pro např. Revolut, takže to vypadá, že tablety pro tento segment ignorují. I když pravda např. moloch typu Raiffeisen bank má i iPad verzi.

Odebírejte blog emailem

Mějte ihned informaci o novém článku ze světa technologií.