blog.vyoralek.cz

Smontování 3D tiskárny Anet A8 aneb merkur pro dospělé

Před časem jsem se začal zajímat o svět chytrých zařízení nejen pro domácnosti – dnes označované IoT, což sebou přináší neskutečné obsáhlé možnosti toho co si člověk může doslova za pár korun postavit.

🎙 Poslední aktualizace článku 30.11.2018. Pokud najdete nějaké rozdíly v aktuálním stavu, dejte vědět v komentářích, díky.

Dříve nebo později však zjistí, že směsice drátů a různých destiček sice vypadá technicky supr složitě, ale pro reálné použití je potřeba to vše schovat do nějaké krabičky.

A tady přichází myšlenka – což takhle si ty krabičky doma vyrobit – přeci jen možnosti kombinací různých zařízení je hromada a výběr „standardních“ krabiček není až tak obsáhlý.

Naštěstí doba je dnes rychlá a číňané čím dál rychlejší a šikovnější a tak jsou pro běžného nadšence 3D tiskárny už velmi dostupné. Já jsem si vybral kousek firmy Anet s označením A8, což by měla být kopie české tiskárny Průša i3 a tato kopie přijde na nějaké 4tis. Kč.

Rozbalování – co vše je uvnitř

Krabice není nějak extrémně velká a váží okolo 10kg, nicméně uvnitř se ve 3 patrech schovává opravdu obrovské množství součástek. Když jsem to viděl poprvé, tak mě napadlo, že to snad nikdy nemohu dát dohromady. V kombinací s absencí manuálu to pak pomalu vedlo k panickému strachu 🙂

Anet A8 - obsah krabice
Celý obsah krabice – spousta součástek

Naštěstí jak se ukázalo tiskárna má bezva video návod na Youtube přímo od výrobce, a jak jsem posléze zjistil, na přiložené flash kartě je i podrobný návod v PDF – není tedy třeba propadat panice.

Smontování skeletu

Úplně první a zároveň nejvíce nudnou částí montáže je odstranění papírové fólie, která chrání všechny plastové části – počítejte tak s 1-1,5h nudné práce.

Dalším krokem je rozbalení všech šroubků, matiček a podložek, které mají na obalu napsaný přesný popis co je uvnitř a to sedí s informacemi jak v manuálu tak ve video návodu na Youtube.

Samotné díly se spojují všechny stejným a až paradoxně jednoduchým a na druhou stranu přesným způsobem – do jednoho dílu dáte do otvoru matičku a druhý díl zacvaknete a přišroubujete. Konstrukce je tak po smontování poměrně stabilní.

Motorky, táhla a ložiska

Celý mechanismus 3D tiskárny je postaven na 3 osách – X, Y a Z, kdy se na osách X a Z stará o pohyb jeden motorek, ložiska a plastový řemen a na ose Y máme hned dvojici motorků.

U ložisek si dejte pozor při nastrkávání na tyč – mě se podařilo pár kuliček s jednoho ložiska vysypat.

Základní deska, zdroj a spousta kabelů

Ve finální části se z jedné stany skeletu namontuje zdroj – pozor na přepínač 110/220V a z druhé strany základní deska. Do té pak zapojíme přívody ze všech motorků, větráků, senzorů a samotného extruderu.

Anet A8 – základní deska

Doba montáže celkově

Pokud byste měli k dispozici celý jeden volný den, tak věřím, že s vypětím všech sil se dá tiskárna v rámci tohoto dne smontovat. Doporučuju si to ale rozložit na dny dva, jelikož toho v půlce jednoho budeme mít doslova plné brejle 🙂 Je zde hodně kroků, kde se musíte opravdu hodně soustředit a člověka to poměrně vyflusne.

Pro představu vlevo je tiskárna po prvním dnu a vpravo pak finální verze po dnu druhém.

Anet A8 - srovnání postupu po prvním a druhém dnu
Srovnání postupu po prvním a druhém dnu

Zvládnu to postavit?

Dovolím si odhadnout, že pokud nejste poměrně trpěliví lidé, tak se do této stavebnice raději nepouštějte. Některé kroky zaberou opravdu hodně času a plného soustředění, a bylo by škoda pak něco pokazit. Na druhou stranu není potřeba být nějaký zručný elektrikář či modelář.

Kolik to stojí a kde koupit?

Jednoznačně doporučuji koupit tiskárnu přes nějaký čínský e-shop, kde se dostanete mezi 4-5tis Kč (v závislosti na tom, co vše bude přibaleno). Já objednával z AliExpressu s doručením z Německa, takže pak není nutno platit ještě importní DPH a clo – ale pozor vybrat skutečně Německo. Doba doručení je pak stále velice příjemná.

Objednání zboží na AlieEpressu
Objednání zboží na AliExpressu

Konec začátku

Sestavením tiskárny to vše nekončí. Bohužel, samotný tisk zatím a zejména u těch stavebnic není formou klasické tiskárny kde dáme papír a vyjede nám bez nějakých složitostí výsledek. U 3D tisku je potřeba nejrpve potřeba vše zkalibrovat tak abychom dostali co nejlepší výsledek.

Mě se podařilo najít nastavení, kdy už s výsledkem jsem poměrně spokojený, ale je zde stále prostor pro zlepšení. A tom ale až v nějakém dalším článku.

Anet A8 - první tisk
První tisk

6 comments

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Odebírejte blog emailem

Mějte ihned informaci o novém článku ze světa technologií.