blog.vyoralek.cz

Domácí automatizace s produkty Sonoff – 2. část

🎙 Poslední aktualizace článku 16.12.2018. Pokud najdete nějaké rozdíly v aktuálním stavu, dejte vědět v komentářích, díky.

Minule jsme si představili základní řadu Sonoff produktů pro domácí automatizaci a dnes se podíváme na pár dalších.

Sonoff S20/S26

Prvním produktem je typ zařízení, které je úplně nejjednodušší na instalaci. Jedná se o tzv. WiFi switch zásuvku, kterou vyrábí poměrně hodně výrobců. My se dnes podíváme na jednu z nejlevnějších variant od Sonoffu.

Základem stejně jako u Sonoff Basic je možnost spínat přívod proudu přes WiFi s tím rozdílem, že u WiFi zásuvky nemusíme nic montovat. Zařízení prostě strčíme do zásuvky a do něj pak produkt, který chceme dálkově zapínat/vypínat. Maximální zatížení je opět 10A, tj. 2200W.

Při objednávání je potřeba si dát pozor na provedení, jelikož se prodávají zásuvky pro EU, UK, US a čínu.

Rozdíl mezi S20 a S26 (novější) verzí je pokud se nepletu pouze ve vzhledu. Parametrově a funkčně vypadají totožně.

Obrázek Sonoff S20
Sonoff S20
Obrázek Sonoff S26
Sonoff S26

Kde koupit

Sonoff Touch

Předchozí S20/S26 byl produkt nejjednodušší k instalaci a Sonoff Touch je naopak zřejmě nejsložitější. Jedná opět o WiFi spínač, tentokráte zaměřený na světla, čemuž odpovídá jednak vzhled a instalace, ale i maximální zatížení proudem pouze 2A, což odpovídá 440W.

Při objednávání je potřeba dát opět pozor na verzi, jelikož je k dispozici EU, US a UK provedení.

Obrázek Sonoff Touch
Sonoff Touch EU a UK

Instalace má jedno poměrně zásadní omezení a to, že je vyžadovaný „N“ vodič, který často nemusí být vůbec v krabičce stávajícího vypínače vyveden a rozhodně si to tedy před objednávkou zkontrolujte.

Zapojení Sonoff Touch
Schéma zapojení Sonoff Touch

Další problémem můžou být rozměry krabičky. Hloubka musí být větší než 35mm.

Rozměry Sonoff Touch
Rozměry Sonoff Touch

Kde koupit

Sonoff T1 EU

Využití je stejné jako Sonoff Touch s dvěmi rozdíly:

  • prodává se ve dvou variantách – jedno tlačítko nebo dvě tlačítka
  • je možné ovládat i pomocí dálkového ovladače na 433MHz

Postup instalace i rozměry jsou pak naprosto stejné jako u verze Touch.

Obrázek Sonoff T1
Sonoff T1 EU
Zapojení Sonoff T1 - 2 přepínače
Schéma zapojení Sonoff T1 EU

Kde koupit

Těmito dvěmi články jsme vyčerpali všechny aktuální produkty, které dávají smysl použít v ČR, kromě tedy žárovek a bridge pro 433MHz.

7 comments

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  • Dobrý den,

    díky za perfektní články. Již delší dobu si hraji s Home Assistant, ale zatím jsem nikde nenašel to, co potřebuji a k čemuž si myslím, že by primárně toto zařízení mělo být určené. Chtěl bych ovládání chytré domácnosti, tj. světel nebo vybraných zásuvek přes reléový modul(y). Jde mi o to, že u ovládání světel přes Sonoff bez kombinace s wifi vypínači jsem odkázán jen mobil, tablet atd. Prostě světlo připojené na Sonoff rozsvítím jen aplikací, ale už ne běžným vypínačem na zdi (pokud nekoupím wifi vypínač sonoff). Potřeboval bych systém, kde budu světla ovládat tlačítkovým vypínačem, tj. zmáčknu tlačítko, relé jde on, zmáčknu znovu relé jde off. Zároveň se status vypnutí/zapnutí vypínače (sepnutého relé) ukáže v dashboardu.

    Řešení které jsem zkoušel, ale ztroskotal na tom, že mi nejdou dva moduly zaráz, tj. jsem stále limitován jen na 8 switchů zobrazených v Home Assistant:

    Mám 2ks modulů NET-PwrCtrl německého výrobce Anel https://anel-elektronik.de/index.htm?src=SITE/produkte/home/home.htm. Modul má 8 relé a každé má drátové vstupy na jejich spínání. Moduly mám nastavené tak, že tlačítkem sepnu relé, to rozsvítí světlo a pošle status switche do Home Assistantu, tzn. v dashboardu vidím, že je světlo zapnuté. Komunikace funguje samozřejmě i opačně, tj. v aplikaci zhasnu světlo a přes LAN komunikaci reléový modul světlo zhasne. Stroskotal jsem na tom, že Home Assistant neumožňuje ovládání více než jednoho tohoto modulu. Zkoušel jsem to řešit na diskuzním fóru, založit issue na Github, ale bez výsledku. Je to škoda, protože modul od Anelu je opravdu dobrý.

    Řešení, ke kterému jsem nenašel zatím žádné dostupné info, kód a zapojení:

    Jedná se o modul se 16 relé s možností připojení na LAN HLK-SW16 http://www.hlktech.net/product_detail.php?ProId=48
    Tam si myslím, že by teorticky mohlo fungovat zapojení světel přes jednotlivá relé a tlačítkových vypínačů zapojených na GPIO Raspberry. Tzn. zmáčknu tlačítko světla (drátově propojené na GPIO Raspberry a to řekne přes LAN modulu HLK-SW16 aby sepnul relé a hned vidím status v Home Assistant, že je světlo rozsvícené.

    Uvítám každou radu a pokud by vyšel článek na toto téma (ovládání relé), bylo to skvělé. Děkuji mnohokrát.

    Michal

    • Dobrý den, Teď jsem řešil u známého, a nejjednodušší řešení bylo, že jsem na tlačítko v zařízení Sonoff napájel dráty a ty připojil na tlačítko, místo vypínače na zdi, ale je potřeba buď mít přípravu, aby se to vešlo do krabice pod tlačítko a nebo to dát jinam. Vše funguje k jeho plné spokojenosti a chce rozšiřovat o další.

      • Dobrý den, díky za odpověď. Už jsem podobné řešení tuším někde viděl popsané. Trochu jsem pátral a ještě by bylo řešením propojení HomeAssistant na modul Arduino do kterého by byly zapojeny vstupy z vypínačů (tlačítek) a výstupy Arduina by spínaly jednotlivá relé,

  • Pozor na zásuvky Sonoff S26!!!
    Nikde se o tom nepíše, ale skutečnost je taková, že odpojují nulák!!!
    Na první pohled a z hlediska koncového uživatele o nic nejde, zásuvka odpojí zapojený spotřebič, ale každý jen trochu elektro vzdělaný jedinec ví, že tohle není dobře.
    Zásuvka je vnitřně konstruovaná tak, že s tím bez nějakého zásadního zásahu do konstrukce nelze udělat nic a nezbývá nic jen se s tím s mířit a počítat s tím.

    • Romane a proč by to nebylo dobře? Např. u některých (např. stropních) LED světel je potřeba „nulák“ odpojovat, protože pokud jsou zapojena někde poblíž dalšího vedení, jsou schopna slabě svítit či blikat i ve vypnutém stavu (indukce). Nebo např. celé Španělsko (máme tam nemovitosti) má všechny jističe dvoupozicové a vždy se na okruhu odpojuje jak fáze, tak i „nulák“… Že by všichni Španělé byli méně než trochu vzdělaní v elektrice? 😉

        • To je dost paranoidní názor. Aké dáta by asi tá zásuvka odosielala? Má mikrofón?
          Zaoberáte sa takto aj tím, čo odosielala váš android? Tam by som sa bál, u zásuvky nie.

Odebírejte blog emailem

Mějte ihned informaci o novém článku ze světa technologií.