blog.vyoralek.cz

HomeAssistant #27 – Integrace fotovoltaiky a přehledy v HA

V dnešním 27. dílu seriálu o HomeAssistantovi se podíváme na to, jakým obecně přidat vlastní výrobu elektřiny pomocí fotovoltaiky do HomeAssistenta a jak ji začlenit do energetického přehledu HA.

🎙 Poslední aktualizace článku 31.12.2023. Pokud najdete nějaké rozdíly v aktuálním stavu, dejte vědět v komentářích, díky.

Jelikož jsem nebyl součástí výběru konkrétního řešení fotovoltaiky, nebudu se tomuto ani věnovat v článku, jelikož bych neměl moc co přinést. Nicméně, na konkrétním příkladu integrace Growatt si ukážeme, jak by to mohlo vypadat a co všechno můžeme monitorovat po integraci v HomeAssistantovi.

💡 U tohoto článku více než obvykle uvítám komentáře lidí co si tím také prošli a mají zejména nějaké dlouhodobější zkušenosti.

Instalované řešení – Growatt

Předtím, než se podíváme na konkrétní případ integrace Growatt, přejděme k samotné fotovoltaice. Zvolili jsme komplexní řešení od společnosti, která se specializuje na podobné instalace a používá produkty čínské firmy Growatt. Toto volba s sebou sice nese určité problémy a otázky ohledně bezpečnosti a dostupnosti, nicméně zatím se ukazuje, že alespoň kvalitativně produkty vypadají velmi dobře.

Solární střídač Growatt s bateriemi

Konkrétně máme nainstalovány panely o kapacitě 10kWh a čtyři baterie s dohromady stejnou kapacitou, tedy 10kWh. Samotný solární střídač (zařízení na obrázku nahoře, která převádí stejnosměrný proud z panelů na střídavý do sítě) je zapojený do sítě pomocí WiFi. Na výběr je však i Ethernetový (kabelový) modul.

Samotné zařízení podle všeho nemá žádné lokální rozhraní a pro všechny údaje musíte do cloudu na webu server.growatt.com. Nicméně rozhraní poskytuje poměrně hodně relevantních údajů.

Dashboard Growatt cloudu

Integrace Growatt do HomeAssistanta

Původní integrace přímo z Home Assistanta přestala fungovat. Naštěstí je zde řešení pomocí HACS integrace.

  1. V postranním panelu klikněte na HACS (pokud ho máte již nainstalované), jděte do Integraci a klikněte na tři tečkové menu v pravém horním rohu
  2. Vyberte volbu vlastní repozitáře a zadejte nový https://github.com/muppet3000/homeassistant-growatt_server_api s kategorií Integrace.
  3. Přidejte integraci pomocí Explore & Download repositories, kde vyberete Growatt Server API.
  4. Přepněte se do menu Nastavení -> Zařízení a služby -> Přidat integraci a vyberte Growatt Server API (ne položku jen Growatt Server)
  5. Zadejte přihlašovací údaje a já musel změnit server na https://server.growatt.com

Integrace obsahuje obrovské množství sensorů – v našem případě se jich přidalo 37! Což je na jednu stranu super, ale na druhou stranu je potřeba strávit nějaký čas a pochopit k čemu je který sensor dobrý.

Jak je vidět z logu jednotlivé sensory jsou aktualizovány co 10minut, tj. není to úplně online.

Přehled sensorů pro integraci Growatt

Nastavení Energie v HA

Celý koncept Energie v HA je založen na uceleném přehledu pokrývající situace, kdy máte vlastní výrobu elektřiny, kterou buďto chcete spotřebovávat spotřebiči, nebo ukládat do baterií a nebo prodávat zpět do energetické sítě. Zároveň jste napojení na veřejnou elektrickou síť z které energii čerpáte pokud žádnou nevyrábíte a nebo jste vyčerpali baterie.

Samotné nastavení spočívá v napojení správných sensorů do správných bloků. Ty budeme nejčastěji potřebovat 2-3. Nastavení najdeme poněkud pro mě nelogicky v Nastavení -> Ovládací panely -> Energie.

Jednotlivé bloky nastavení Energie

Prvním je nastavení rozvodné sítě, tj. veřejné sítě, kdy jednak potřebujete sensor na množství dodané energie ze sítě, ale také v případě pokud máte smlouvu o zpětném odběru tak i senzor pro množství vrácené energie.

💡U vrácené energie by mě zajímalo jaké možnosti už někteří z vás používají, jelikož my jste tohle ještě neuzavřeli. Možností odprodejů je vypadá to více a některé vypadají alespoň na první pohled velmi nevýhodně – např. velmi nízkými cenami za kWh v době slunečního svitu.

Druhým blokem jsou solární panely. V závilosti na tom jak funguje příslušný sensor potřebujete všechnu vyrobenou energii z panelů.

A konečně poslední panelem, který ale možná nebudou mít všichni je nastavení baterií. U těch je potřeba nastavit hned dva sensory, jelikož baterie můžeme jednak nabíjet – ať už ze soláru a nebo ze sítě – ale také naopak slouží jako energie pro spotřebiče.

Dalšími volitelnými panely jsou pak monitorovací pro spotřebu plynu, vody a nebo jednotlivých zařízení, které ale už z pohledu našeho tématu nejsou zajímavé.

Přehledy Energie v HA

Jelikož je integrace napojená jen pár dnů mám k dispozici jen vzorek dat, z kterého ale už jde vidět co můžeme vidět 🙂

Prvním přehledem je přehled spotřeby energie buď po dnech a nebo pak i týdnech, měsících a nebo roční.

Spotřeba energie – denní přehled po hodinách
Spotřeba energie – měsíční přehled po dnech

Na poměrně jednoduchém grafu je vidět kolik energie jsme vyrobili každý den ze solárů (oranžová barva), kolik šlo do baterií (červená) a kolik se z nich spotřebovalo (zelná) a nakonec množství kWh dodaných z veřejné sítě (modrá) a nebo naopak dodaných zpět do sítě (fialová).

Dalším přehled obsahuje jen množství kWh vyrobených ze solárů. Při denním přehledu tak můžeme vidět, kdy soláry začaly vyrábět a kdy skončily.

Solární výroba – denní přehled po hodiných

A velmi zajímavým je přehled distribuce energie na kterém můžeme vidět sumáře kWh dodaných nebo naopak spotřebovaných v jednotlivých blocích.

Přehled distribuce energie

Zhodnocení

Za mě je velkým přínosem integrace do HA dostupnost dat i offline a možnosto použití sensorů pro všemožné integrace – např. zapnutí ohřevu vody jen pokud máte vlastní elektřinu atp.

S čím ale bojujeme a to bych rád poprosil opět čtenáře je jak řešit přebytky. Zejména ve slunečných dnech nejsme schopni 10kWh spotřebovat a zároveň baterie jsou často nabité už během rána. Pochopil jsem, že zpětný odkud do sítě nemusí být nejvýhodnější variantou. Máte nějaké řešení tohoto poněkud zvláštního problémů, tj. jak co nejlépe využít vyrobenou energii v průběhu dne?

Kompletní série o HomeAsistantovi obsahuje následující články:

  • 1. část – Instalace HomeAsisstent
  • 2. částIntegrace Sonoff s firmware Sonoff-Tasmota
  • 3. částIntegrace Homekit
  • 4. částIntegrace Sonoff s firmware Sonoff-Tasmota – 2 část
  • 5. částIntegrace s Wemos D1 a senzory teploty
  • 6. částIntegrace Sonoff s firmware ESPHome
  • 7. částIntegrace Sonoff POW s firmware ESPHome
  • 8. částIntegrace LED Magic Home s firmware ESPHome
  • 9. částIntegrace Xiaomi Mijia a Aqara
  • 10. část – Integrace vlastní Zigbee gateway
  • 11. část – Vzdálený přístup do Hass.io z Internetu
  • 12. část – zobrazení senzorových data pomocí InfluxDB a Grafany
  • 13. část – Hass.io Add-ony, které používám
  • 14. část – Integrace Xiaomi Mi Flora
  • 15. část – Integrace Withings (Nokia)
  • 16. část – náhrada SQLite databází MySQL
  • 17. část – HACS Add-ony – instalace a konfigurace
  • 18. část – Integrace Sonoff s firmware eWeLink
  • 19. část – nová integrace Sonoff pro HA
  • 20. část – měření spotřeby
  • 21. část – automatické zálohy a obnovení ze zálohy
  • 22. část – napojení hlasového asistenta Amazon Alexa
  • 23. část – automatické zálohy na síťový sdílení disk (Samba)
  • 24. část – Bluetooth zařízení a ESPHome proxy
  • 25. část – nefunkční aktualizace HomeAssistanta
  • 26. část – integrace SwitchBot produktů
  • 27. část – integrace fotovoltaiky Growatt

6 comments

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  • Ahoj, díky za článek. Řešení od Growatt mám od loňska taky, aniž bych měl možnost si vybrat něco jiného, ale musím zpětně říct, že jsem za to rád, protože množství dat o produkci a spotřebě energie v aplikaci či webovém rozhraní je obdivuhodné, navíc ve velmi přehledné a přístupné formě, takže analýzy potřebné k optimalizaci spotřeby energie jsou jedna báseň.

    Ta 10minutová prodleva mezi aktualizacemi dat by teoreticky mohla jít snížit. Frekvenci aktualizací dat mezi FVE a cloudem lze určitě snížit až na 1 min, viz https://github.com/PLCHome/growatt#speedup-data-interval-new-method. Jestli ale těch 10 min je v integraci HA natvrdo a zda s tím půjde něco dělat, to je otázka jiná, bylo by ale zvláštní, kdyby ne.

    A k tématu přebytků, tady podle mě záleží na roční spotřebě energie. My ji máme docela vysokou a obzvlášť v zimě skrz topení, kdy FVE prakticky nevyrábí. Osobně jsem se proto rozhodl vydat cestou virtuální baterky u ČEZ, kdy mi na konci roku odečtou přebytky od dodané energie ze sítě. Čili letní přebytky mi kompenzují zimní spotřebu za topení, platí se jen za distribuci. Kdo ale v součtu vyrobí výrazně víc, než kolik spotřebuje, tak logicky asi spíš vyrobenou energii rovnou prodává. Je pak samozřejmě otázka, zda prodávat za fixní cenu, nebo za spotovou, a hlavně každý dodavatel/odběratel energie má úplně jiné podmínky, různou marži, … Tady asi dá tip někdo jiný.

    • Díky moc za komentář. Jsem rád, že máš zrovna Growatt a jsi spokojený. Zároveň díky za ten tip na virtuální baterku. Možná by to byla taky cesta. Přes zimu nám jede tepelné čerpadlo které by ty přebytky mělo být schopné spotřebovat.

  • Kdyby měl někdo zájem můžu napsat své zkušenosti se systémem Solax 3X-Hybrid G3 (data vyčítané lokálně, 104 údajů).

    K stávajícímu blogu. Doporučuji si ještě nainstalovat integraci Forecast.Solar (je zadarmo, stačí jen registrace) Která vám umožní přidat predikci výroby FVE pro daný den a týden. případně CO2 Signal abyste věděli, kolik žabiček, díky vám v ten den nezemřelo. Omlouvám se se za ironický podtón, ale někdy to EcoŠílenství mi jde už krkem. Jinak panel Energie v HA umí zobrazovat i hodnoty spotřeby vody a zemního plynu. A nad tím vším pěkně dělat třeba kalkulace spotřeby a nákladů.

    Otec co má na domě FVE (výše zmíněný Solax) má zpětný odkup od Centropolu. Aktuální cenu má 3,50 za kWh. Ale různé lokality, různí distributoři = různé ceny a možnosti zpětného odkupu.

    • Měl bych dotaz k tomu Forecast.Solar. Snažím se to nějak vyladit, ale pořád mi to přijde poměrně značně nepřesné, resp. předpovídá to tak třetinovou produkci. Zkoušel jsem tam vyplnit celkový výkon modulů i azimut, ale stále je to daleko od reálu. Kontroloval jsem i souřadnice a ukazuje to lokaci správně. Máte s ním nějaký zkušenosti jak moc je to přesné a jak to případně poladit?

    • Beru poněkud zpět můj dotaz. Koukám, že to asi jen potřebovalo čas na propsání změn v nastavení. Nyní už to sedí velmi hezky tak z 70-95%.

Odebírejte blog emailem

Mějte ihned informaci o novém článku ze světa technologií.