blog.vyoralek.cz

Stavíme vlastní NAS server – část 2 – vybíráme hardware – skříň, CPU, zdroj

Druhá část o procesu výběru skříně, CPU a zdroje při stavbě mého vlastního NAS serveru.

🎙 Poslední aktualizace článku 10.4.2023. Pokud najdete nějaké rozdíly v aktuálním stavu, dejte vědět v komentářích, díky.

V minulém díle jsme se podívali na důvody, proč zvažovat použití NAS serveru obecně a co jsou důvody, proč se pustit do stavby vlastního řešení.

V dnešním dílu se ponoříme do detailů a podíváme se na to, co je důležité zvážit při výběru hardwaru – tedy jednotlivých fyzických součástek, ze kterých se bude skládat náš NAS server.

💡Nejsem odborník na stavbu NAS nebo počítačů, takže tento článek je spíše shrnutím mých postřehů než odborným doporučením. Pokud ale budete mít nějaké otázky nebo potřebujete něco upřesnit, neváhejte a napište to do komentářů.

Pojďme si nejprve udělat sumář, čemu všemu je dobré se věnovat:

  1. skříň (case) – velikost a formát
  2. procesor (CPU)
  3. zdroj
  4. základní deska
  5. operační paměť
  6. disky
  7. potřeba GPU (grafické karty)

Jelikož by byl článek se všemi částmi najednou extrémně dlouhý bude tentokráte rozdělený ještě na dvě části. Dnes si řekneme něco o výběru skříně, CPU a zdroji.

Největší výzvou při stavbě jakéhokoliv počítače je najít takovou kombinaci součástek, které si budou vzájemně rozumět a stále budou pokrytu ideálně všechny naše požadavky.

Je proto dobré vážit výběr v určitém pořadí, kdy se nám postupně odfiltrují některé možnosti a rozhodování na konci tak často nemusí být až tak složité.

A dost obecných frází a pojďme se na to vrhnout – začneme s velikostí NASky.

1. skříň (case) – velikost a formát

Výběr správné skříně nám může zásadním způsobem zredukovat varianty použitých komponent uvnitř počítače.

Obecně můžeme skříně rozdělit do 5-ti kategorií dle velikosti:

  • Big Tower – největší
  • Midi Tower
  • Mini Tower
  • Mini ITX – nejmenší

Není ani úplně neobvyklé, že výrobci skříní vyrábějí jeden design skříně ve více velikostech. Příkladem může být například skříň od Fractal Design s názvem Torrent, která je k dostání hned ve všech třech verzích pro ATX – big, midi, mini tower.

První tři můžeme označit také form faktorem ATX, který nám pak určí správný typ zdroje a základní desky. Poslední kategorie je pak pro form faktor ITX, který je výrazně menší.

Fractal Design Torrent – Nano

Počítačová skříň – mITX (Mini ITX) a mDTX (Mini DTX), 2× 2,5″, 1× 2.5″/3.5″, USB 3.2 Gen 1, usb-c, sluchátka, mikrofon a USB 3.2 Gen 2, 1x180mm, max. výška chladiče 165 mm, max. délka grafické karty 335 mm, bez zdroje, bočnice ocelová

3tis. Kč

Platí, že čím menší a nebo nestandardnější skříň tím větší omezení. Na druhou stranu počítačová skříň může být často jediný komponent, který půjde vidět a zejména pokud plánujeme NAS umístit někde do pokoje může být její vzhled ale i velikost poměrně zásadní.

V případě skříně pro NAS bude možná většina zvažovat spíše menší skříně a v mém případě jsem zvažoval pouze velikost nejmenší Mini ITX.

Bohužel výběr na českých eshopech, nebo alespoň na Alza.cz je v této kategorii doslova tragický a tak jsem začal hledat i na Amazon.de a AliExpressu.

Já jsem si nakonec vybral poněkud speciální skříň od čínské firmy Jonsbo s označením N1 určenou přímo pro stavbu NAS serveru – má pozici až na 5 SATA disků – je v celohliníkovém provedení a může jak ležet tak stát.

Bohužel Jonsbo nemá v české republice žádné oficiální zastoupení a tak může být problém tuhle skříň koupit přímo v ČR tak aby nestále ranec. Mě se ji nakonec podařilo sehnat na Amazon.de za nějakých 3.5tis. Kč

2.procesor (CPU)

Možná jste vybírali skříň spíše z estetických důvodů, ale výběr procesoru má přímý vliv na dvě zásadní vlastnosti – výkon a spotřebu. Volba procesoru de facto určuje i typ základní desky a paměťových modulů, které lze použít.

Z tohoto důvodu byl výběr procesoru pro mě určitě nejtěžší ze všech částí a zároveň si stále ani nejsem jistý zda jsem skutečně vybral dobře.

Vzhledem k tomu, že předpokládám použití NAS serveru s poměrně malým zatížením – maximálně 2-3 současně přistupující uživatelé – byl výkon pro mě až na druhém místě a snažil jsem se zaměřit hlavně na spotřebu.

💁‍♂️ Zatím se vyhýbám procesorům AMD, protože s nimi nemám praktické zkušenosti.

Mobilní procesory Intel

Přiznám se, že stále přesně nevím jak se ve všech procesorech zorientovat a proto jsem si to trochu zjednodušil. Řekl jsem si, že mobilní procesory musí být obecně mnohem úspornější než ty desktopové. Určitá nevýhoda je, že mobilní procesory jsou povětšinou přímo na desce, takže je potřeba koupit rovnou kombinaci desky a CPU a takových je opravdu pomálu.

Takto vypadá například mobilní procesor na mé desce s poměrně extrémním množství teplovodivé pasty od výroby.

Právě i proto jsem si nakonec vybral na AliExpressu desku s procesorem N6005.

Topton NAS Motherboard N6005

Základní deska formátu ITX, procesor Intel Pentium Silver N6005 2GHz, 4x Intel i226-V 2.5G, 2x M.2 Slot, 6x SATA, 2x DDR4, HDMI + DisplayPort

cca 5,5tis Kč (bez RAM a HDD)

Jedná se o poměrně levnou kombinaci rozumného CPU, spousty ethernetových 2.5G přípojek, hned dvou slotů pro SSD a až 6 SATA disků. Je možné použít až dva DIMM moduly notebookového provedení do velikosti 64GB – tohle jsem četl, mám potvrzeno u mě, že 32GB funguje.

Výhodou použitého procesoru je i přítomnost základní grafické karty Intel UHD s 32 EU (výpočetními jednotkami), která zvládne až 4096x2160px při 60Hz.

Nicméně, použití mobilního procesoru přináší někdy kompromisy v podobě nižší rychlosti, což platí zejména pro M.2 sloty a SATA, kde procesor nemá dostatek linek a ty jsou tak sdíleny. Pokud jsou všechny sloty využity na maximum, praktická rychlost bude nižší než teoreticky možná.

Desktopové procesory Intel

Zastavím se proto i u varianty nad kterou jsem také uvažoval, ale nakonec zatím zavrhl zejména díky kombinaci ceny a spotřeby a to použití klasických desktopových procesorů – nicméně neměl by problém být časem udělat upgrade.

U procesorů Intel je situace označení poměrně jasná – máme čtyři kategorie dle výkonu (popis je oficiální od Intelu):

  • i3 – cenově dostupné procesory poskytují výkon, který potřebujete pro každodenní hraní her, multitasking a produktivitu.
  • i5 – vytvářejte, upravujte, sdílejte obsah ve 4K kvalitě a užívejte si pohlcující zážitky zábavy s těmito procesory
  • i7 – tyto procesory napájejí počítače s vysokým výkonem CPU pro grafiku na diskrétní úrovni a akceleraci umělé inteligence
  • i9 – tyto procesory mají hybridní architekturu výkonu navrženou pro inteligentní výkon, optimalizované vytváření a vylepšené ladění, což umožňuje hráčům hrát s rychlostí až 5,8 GHz.

Problémem desktopových procesorů je, že dokážou být poměrně zásadně energeticky hladové a zejména vyšší řady nejsou zrovna nejlevnější.

Význam speciálních vlastností CPU

  • „K“ označuje procesor s odemčeným násobičem, což umožňuje jeho přetaktování v kombinaci se správnou základní deskou.
  • „F“ procesory neobsahují integrovaný grafický čip
  • „T“ je označení pro úspornou variantu CPU s nižším taktem a TDP na úrovni 35 W.
  • „H“ procesory jsou napájeny přímo ze základní desky.

CPU C-states a spotřeba

Z hlediska energetické spotřeby jsou pro nás důležité tzv. C-States procesoru, což jsou různé úrovně snížení spotřeby energie nebo úplného vypnutí procesoru. Tyto úrovně umožňují procesoru ukládat energii tím, že zpomaluje nebo dokonce zastavuje některé jeho části. Čím vyšší úroveň C-state, tím větší úspora energie, ale také delší doba, po kterou procesor trvá na to, aby se vrátil do plného provozu. To může mít negativní dopad na výkon.

Přepnutí na vyšší úroveň C-States nám umožní ušetřit více energie, ale současně se zvyšuje doba, kterou procesor potřebuje k obnovení plného provozu, což může ovlivnit výkon. Nastavení C-States se obvykle provádí v BIOSu základní desky počítače. V BIOSu můžeme povolit nebo zakázat konkrétní úrovně C-States.

V případě, že používáme operační systém Linux pro náš NAS, může být užitečná utilita powertop, která nám umožní zobrazit všechny povolené C-States a také hodnotu % využití procesoru v jednotlivých částech, buď v souhrnu nebo pro každé vlákno procesoru zvlášť.

Jak vidíme na mém příkladu, Procesor Pentium Silver N6005 má tři stavy reprezentující nečinnost, tedy situaci, kdy procesor nemá žádnou zátěž. Tyto stavy se liší v následujících aspektech:

C-StatePopisSpotřeba energieDoba reakce
C0Plný výkon procesoruVysokáNízká
C1Procesor je aktivní, ale nic nezpracováváNízkáNízká
C2Procesor je vypnut, kromě časovače a pamětiNízkáStřední
C3Procesor je vypnut, kromě časovače, paměti a jádra procesoruNižšíVysoká

Pokud NAS server nebude využíván na plný výkon po celou dobu, doporučuji kouknout do BIOSu na nastavení C-states a případě tuto funkcionalitu povolit – v mém případě byly vyplé.

Jaké CPU vybrat?

V případě, že řešíte cenu a spotřebu, pak bych stále zvážil výběr řešení postavené na mobilních procesorech.

Pokud je pro vás naopak výkon na prvním místě pak bych šel do desktopové verze zřejmě ve variantě i5.

Intel Core i5-13500

Procesor 14 jádrový, 20 vláken, 1,8GHz (TDP 154W), Boost 4,8 GHz, 24MB L3 cache, Intel UHD Graphics 770, socket Intel LGA1700

6,4tis. Kč (vč. zákl. chladiče)

3. zdroj

U zdroje začneme s velikostí. Ten jak jsme si už uvedli v popisu skříní zjistíme podle její velikosti. Mě osobně se velmi líbí zdroje SFX-L, který jsou velmi malé, ale stále mají v sobě poměrně veliký větrák, takže dokážou být velmi tiché.

VlastnostATXSFX-LSFX
RozměryStandardní (140 x 150 mm)Menší (125 x 125 mm)Nejmenší (125 x 100 mm)
Počet konektorůVíceMéněMéně
FlexibilitaMenšíVětšíVětší
CenaNižšíVyššíVyšší

Pro představu reálné srovnání SFX a ATX zdroje od téže značky:

Druhým parametrem, který nás u zdroje bude zajímat je výkon ve Wattech. Největšími žrouty jsou obvykle CPU a grafická karta, čili můžeme zvolit podle nich.

Poslední parametr, který úzce souvisejí s předchozím je účinnost zdroje. Jedná se o údaj jak ektivně přeměňuje elektrickou energii ze sítě na energii použitelnou pro počítačové komponenty.

Vyšší účinnost znamená, že zdroj dokáže dodat více energie pro počítač s menší ztrátou energie na teplo.

Jak můžeme vidět níže, účinnost může být závislá i na zatížení zdroje, přičemž platí, že nejlepších hodnot zdroje obvykle dosahují při 50% vytížení. % účinnost nám pomáhá odlišovat cerfifikace a na téměř všech zdrojích bychom měli najit jednu z následujících:

Při výběru zdroje může být důležitým faktorem i způsob provedení kabeláže. Zdroje mohou mít buď kabely pevně napojené, nebo nabízet konektory pro připojení pouze těch kabelů, které skutečně potřebujete. Tento způsob šetří hlavně místo v případě menších počítačových skříní.

Jaký zdroj vybrat?

Nutně bych asi nekupoval SFX zdroj, jelikož je obvykle dražší než ATX. Nicméně pokud už SFX potřebujete sáhl bych po větší variantě SFX-L pokud je to možné.

Dále bych zvolil jednu z prověřených značek – já mám např. v oblibě zdroje EVGA. Neměli byste ale šlápnout vedle ani například s následujícími značkami: Seasonic, Corsair, Be Quiet!, Thermaltake nebo Cooler Master.

EVGA SuperNOVA 650 GM SFX+ATX

Počítačový zdroj 650W, SFX, 80 PLUS Gold, účinnost 92%, 4 ks PCIe (8-pin / 6+2-pin), 6 × SATA, odpojitelné kabely, aktivní PFC, tepelná regulace otáček a síťový vypínač, 92 mm ventilátor, plně modulární, hloubka 124 mm

2,7tis. Kč

Ano zdroj 650W je poměrně zásadně naddimenzovaný a v kombinaci mobilního procesoru bez extérní grafické karty je to overkil. Já se na to ale snažil dívat i z pohledu možných upgradů, kdy nabídka i ceny zdrojů jsou poměrně dlouhodobě stabilní a použitý zdroj mi umožňuje upgrade na jakýkoliv desktopový procesor i při použití všech 5 disků a jednoslotové extérní grafické karty. A nakonec se mi ho podařilo zrovna sehnat i ve slevě.

A u výběru zdroje pro tento článek skončíme a na zbytek se podíváme v další části. Už nyní ale můžete přidávat vaše názory na tyto první 3 komponenty, jelikož možnosti jsou obrovské a věřím, že se to může projevit i v názorech na to co použít.

7 comments

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  • Pokud ti jde o spotřebu, tak nezvolit CPU od AMD byla chyba. Už nějaký ten pátek dokáže AMD z jednoho W vyždímat o dost větší výkon než Intel. Jinak – nevím k čemu budeš NAS používat, ale já jsem ten svůj postavil na ARMovém SBC NanoPiM4 se SATA hatem a výkonu pro mé použití má na rozdávání a průměrná spotřeba se během posledního roku pohybuje na 5W (protože moje chytrá měřící zásuvka měří od 5W nahoru) 🙂

    • Já mám aktuálně NanoPC-T4, což je myslím víceméně podobný kousek, ale co mě tam výrazně chybí je možnost mít více RAM. Provozuju poměrně hodně docker kontejnerů a ty 4GB mi už nestačily. A také jsem potřeboval mít možnost přistupovat k Windows běžícímu nonstop v lokální síti.

      Nicméně například u rodičů to používám čistě na Smarthome a tam je to naopak suprové – žádná spotřeba a reaguje to velice svižně – a zároveň tam toho může běžet poměrně hodně.

      Takže ano, jak jsem psal minule. Ono se tomu obecně říká často NAS, ale ty účely mohou být různé.

  • A další super pokračování 🙂
    Se vším co zde bylo napsáno v podstatě souhlasím kromě toho zdroje. Bedna je čistě osobní věc. Já mám doma starou mATX bednu, která je zase na druhou stranu vevnitř dobře řešena a která je „zaházená“ na zemi v komoře. Takže její vzhled mi vůbec nevadí. CPU výkonově je až až a myslím, si že na 98% domácích instalací je víc než dost. Až budu dělat Upgrade tak osobně půjdu do nějakého staršího i3-8100 z důvodu dostatečného počtu linek PCIe pro NVMe disky a 10G síťovku. Pokud se dobře ošetří C stavy, tak v klidovém režimu jsou tyto CPU rovnocenné (90-95% času jsou CPU v NASu v klidovém režimu. Co se mi na vaší sestavě nelíbí a to hodně. Tak to je volba zdroje. Ten zdroj poběží hodně mimo své optimální zatížení a efektivitu. Ano na jednu stranu se dá polemizovat s tím, že mu to moc na životnosti neubere a upgradem do budoucna. Ale co to bude za SMYSLUPLNÝ upgrade abyste se dostal dlouhodobě aspoň na 20% (130 W) toho zdroje a vyplatil se vám při této spotřebě??? Ta deska má klidovou spotřebu cca 10-12 W + nějaký ten HDD = cca 20 W. Troufnu si tvrdit, že ten zdroj se díky své efektivitě, při tak malém zatížení nedostane reálně pod 30 W. Jestli se mýlím, tak se omlouvám a zvu vás na pivo 🙂 Osobně bych tohle řešil klasickým PicoPSU(12V)* a KVALITNÍM 12V zdrojem, i 12V/10A TracoPower co mám já doma, je až až. Ale věřím, že mě přežije. Nebo aspoň nějakým polo/průmyslovým 120-150W zdrojem (třeba ze sestav HP, Dell atd…, kterých je na eBay hafo i za zajímavé ceny) Netvrdím, že to Traco vyjde o moc levněji. Ale na dlouhodobé spotřebě 24/7 to poznáte

    Prosím nepoužívejte na to obyč/levné čínské zdroje. Kdybyste viděli jejich zvlnění na 12V a jejich stabilitu při zatížení (roztáčení třeba 3-4 HDD) +/- . O životnosti ani nemluvě. Tak byste klidně nespali. Mějte své data rádi a v bezpečí. Není nic lepšího pro životnost HDD, když při roztáčení ploten klesne napětí na 11-10.5V a HDD se vypne a pak zase zapne, když napětí je opět po pár ms zpět na 12V. A tak stále dokola. No prostě super.

    Na závěr si dovolím odkaz na jedno video, které se zabývá právě energetickou efektivitou domácích serverů. https://www.youtube.com/watch?v=MucGkPUMjNo&list=PLH2vOijSrmPDfa0_wU4nwNaa9dbBvLAe2

    PS: Je to čistě můj názor a nikomu ho nevnucuji! Netvrdím, že je to jediná pravda a že se taky nemůžu mýlit. Napadlo mě ještě něco o svatém Intelu a Windows, ale nebudu rýpat 🙂

    • Díky moc za komentář a ano zdroj jsem si musel i sám sobě nejvíce obhajovat, jelikož mě to přišlo moc. Líbí se mi o možnost, že mi slouží i jako záložní, pokud by mi u velkého PC odešel, ale je to asi při dnešních rychlostech dodání poměrně blbost 🙂 Nad tím 12V zdrojem a PicoPSU jsem uvažoval a možná se do toho ještě i pustím, jelikož myslím že tenhle motherboard skončí čase v nějakém menším PC. Trochu jsem se toho ale pravda bál, jelikož jak píšete zdroj je něco kde nechci mít úplně nějaký čínský no-name, ale zároveň třeba zrovna na Alze nic takového nemají. Za vás doporučujete jestli to chápu poohlídnout se po nějakých bazarových kouscích ze značkových sestav?

      Ohledně Intelu to je nárážka na to že zde nemám AMD? 🙂 Já tomu budu muset dát brzo šanci, ale měl jsem AMD kdysi v minulosti a tehdy ty rozdíly byly extrémní. Nicméně co tak vidím tak se to hodně srovnalo, takže už se zřejmě není čeho bát.

      • Ano přesně to (zdroje) jsem měl na mysli. Maji super účinnost a životnost mají taky dobrou. Co mám zkušenosti, tak buď odejdou do dvou let, nebo váš PC/Server několikanásobně přežijí. Proto je jich tolik k prodeji.

        S tím AMD to nebyla narážka na vás, ale na klasické hádky na „odborných“ fórech Intel/AMD, nVidia/AMD Windows vs Linux. No a Apple radši už nebudu ani zmiňovat, to je samostatné universum 🙂

    • A koukám ještě na tu spotřebu – trefil jste to téměř přesně. S 4 disky a běžícími 3 VMs bez nějakého extrémního zatížení to bere 28-29W, a to by skutečně mohl být ten limit zdroje. Stále je to ale krása ve srovnání s velkým PC, kde mám i7-12700 s AMD RX 580 a to si vezme 110W jen s běžícím OS. To byl asi i ten hlavní důvod proč jsem tu spotřebuju tak řešil, jelikož nechci stroj běžící 24/7 s odběrem přes 100W 🙂

  • Zdravim,
    dakujem za zaujimavy clanok. Mam jeden tip alebo inspiraciu.
    Ak potrebujete co najnizsiu spotrebu (este nizsiu ako ma Raspberry Pi 4) ale zaroven vyssi vykon ako spominane RPi4, tak odporucam Odroid H3 (H3+). Je to riadny Intel x86, cize akakolvek linuxova distribucia tam pobezi bez problemov… Max. 2x 32 GB RAM, ma to 2x SATA a 1x m.2.

    Ja mam v idle (debian) s kernelom 6.1 a s novsim BIOSom 1.11 spotrebu iba 1.0 — 1.5 W (merane na strane DC, cize bez adaptera/zdroja na ~230V). Moja konfiguracia je 1x SATA SSD a 1x 16 GB RAM. Viac info na forum.odroid.com

Odebírejte blog emailem

Mějte ihned informaci o novém článku ze světa technologií.