blog.vyoralek.cz

Stavíme vlastní NAS server – část 1 – proč se do toho pustit

Dnes máme úvodní článek k seriálu, který se bude věnovat výběru hardware a software pokud se rozhodneme provozovat NAS server plně pod naší kontrolou.

🎙 Poslední aktualizace článku 8.4.2023. Pokud najdete nějaké rozdíly v aktuálním stavu, dejte vědět v komentářích, díky.

Předtím než se pustíme do tématu vlastního NAS serveru, pojďme si prohlédnout, jaké jsou jeho hlavní funkce a proč by nám mohl být užitečný.

Hlavní funkce NAS serveru

První funkce, kterou definuje NAS server, je souborové úložiště. Jedná se o místo v lokální síti, nebo dokonce s přístupem zvenčí, kam můžeme uložit všechny své soubory, včetně dokumentů, fotek a videí. Tyto soubory můžeme poté sdílet mezi více počítači a uživateli.

💡 Věděli jste, že zrovna na dnešní den 31.3. připadá den zálohování? 🥳 O důvod více přemýšlet o NASce 😀 a pokud ji již máte zkuste se zamyslet zda máte všechno dostatečně zálohováno.

Druhou velmi častou funkcí je zálohování dat. NAS server nám umožňuje zálohovat data z našich zařízení na bezpečné místo, často díky využití více disků a tzv. RAID konfigurací. Tímto způsobem můžeme zálohovat jednotlivé soubory, nebo dokonce celé počítače. Některé operační systémy, jako například MacOs od firmy Apple prostřednictvím aplikace Time Machine, nabízejí funkci pravidelného vytváření kopií systému a možnost vrátit se v čase nebo obnovit původní systém na jiném (novém) zařízení.

Třetí funkcí je streamování médií z NAS serveru, díky němuž přehrávat soubory na různých zařízeních, jako jsou notebooky, tablety, smartphony, televize nebo herní konzole, aniž bychom museli tyto soubory kopírovat na každé zařízení zvlášť. Místo toho můžeme připojit zařízení k NAS serveru a přehrávat soubory přímo z něj.

Výhodou streamování médií z NAS serveru je také možnost sdílet naše sbírky s ostatními uživateli v síti, kteří si mohou přehrávat stejné soubory. To může být užitečné pro rodiny nebo spolubydlící, kteří chtějí sdílet své filmy nebo hudbu bez nutnosti kopírovat soubory na více zařízení.

Čtvrtou funkcí, která však vyžaduje obvykle výkonnější NAS server, je hostování vlastních aplikací a vytvoření vlastního domácího cloudu, který je přístupný i zvenčí. Příkladem mohou být aplikace jako HomeAssistant pro chytrou domácnost nebo Pi-Hole pro blokování reklam a webových stránek.

Jak získat NAS server

Nyní už víme co NAS server může umět, ale co ještě nevíme jak jej fyzicky získat a máme defakto dvě možnosti.

Můžete si koupit hotové řešení od společností jako jsou Synology, QNAP nebo jiných výrobců, nebo si můžete postavit vlastní NAS server z jednotlivých komponent počítače. Každá z těchto možností má své výhody a nevýhody a je důležité zvážit.

Hotové řešení NAS serverů

Výhody 👍

  • Rychlé a snadné nasazení – vše je již poskládáno, otestováno a připraveno
  • Uživatelsky přívětivé rozhraní
  • Snadná správa a údržba
  • Zajištění spolehlivosti a vysokého výkonu
  • Většinou poskytují funkce jako streamování médií, zálohování a hostování aplikací
  • Zákaznická podpora

Nevýhody 👎

  • Vyšší cena
  • Omezený výběr hardwaru
  • Omezené možnosti úpravy a rozšíření

Příkladem hotových řešení vhodných do domácnosti jsou například NAS servery od firmy Synology.

Např. model DS220+ je výbornou kombinaci výkonu za rozumnou cenu na kterém se v omezené míře dají provozovat všechny výše uvedené věci.

Synology DS220+

NAS pro dva disky, CPU Intel Celeron 2 GHz, 2 GB paměti RAM DDR4, 2 × USB 3.2 Gen 1

8700 Kč (bez disků)

Pokud se rozhodnete šetřit a vybere si „bílou“ řadu Synology, která už začíná s 2 diskovými NAS okolo 5tis. Kč mějte na paměti, že jsou vhodné skutečně jen na první tři body uvedené výše – uložiště, zálohování a částečně streamování. Provozování vlastních aplikací půjde z tuha a nebo nebude vůbec možné.

Synology D220j

NAS pro dva disky, CPU Realtek RTD1296 1,4 GHz, 0,5 GB paměti RAM DDR4, 2 × USB 3.2 Gen 1

4900 Kč (bez disků)

Vlastní NAS server z jednotlivých komponent počítače – DIY

Výhody 👍

  • Nižší cena
  • Větší flexibilita výběru hardwaru
  • Možnost úpravy a rozšíření
  • Získání zkušeností s instalací a nastavení NAS serveru a obecně Linux prostředí

Nevýhody 👎

  • Vyžaduje větší technické znalosti a zkušenosti
  • Může být náročnější na správu a údržbu
  • Může být náchylnější k chybám a výpadkům

Jak je vidět z výše uvedeného – vlastní NAS server rozhodně není pro každého – a doporučoval bych se do něj vrhnout opravdu jen kutilům, které samotná stavba HW a konfigurace systému baví.

Pokud do této kategorie patříte pak se můžete těšit na seriál ze stavby jednoho takového řešení vlastního NAS serveru a zatím alespoň s malou ochutnávkou:

Vlastní NAS server

10 comments

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  • Zrovna před týdnem jsem dostavil vlastní NAS a přesně takhle jsem přemýšlel, ale potřeboval jsem výkon kvůli velkému Plexu. A nevím jaký chceš OS, já použil unraid a je to hodně cool a to zálohováni přes ten parity disk je dobré a jeden disk se mi odpojil kvuli špatnemu kabelu takže nas hned začala ho suplovat z toho parity disku. Jestli neznas, tak je super ze jednim diskem zazalohujes vsechny ostatni disky, což ja jich mam disku tam 8 takze to je velka uspora mista pro zalohovani, oproti 1ku1

    • Super! Těch důvodů proč se do toho pustit bude určitě hodně a díky za sdílení tvého. Já jsem postupně zkusil snad většinu toho hlavního – Proxmox, Unraid, TrueNAS Scale a Openmediavault – i díky tomu mi tady na blogu nevyšel už poměrně dlouho žádný nový článek – tak snad mám konečně přehled a základní zkušenosti sepsat tenhle seriál. Zatím nebudu prozrazovat více ale určitě každý systém má své velmi silné stránky, ale i některé nevýhody a je potřeba si najít ten nejlépe vyhovující našim potřebám. Super, že ty jsi ho očividně našel.

      • Člověče, vy mi neuvěřitelným způsobem prošlapáváte cestičku. 3D tiskárnu jsem pořídil na váš tip, HA bych bez vašich článků nenakonfiguroval a teď se možná dokopu posbírat plonkový hw a spáchat i ten NAS. Děkuji za vaši práci.

        • To je super a i já děkuji za feedback. NAS v seriálu bude takový poměrně kompromis z mnoha hledisek, ale stále za super cenu – alespoň doufám – tak třeba to bude skutečně inspirace do třetice 🙂

      • Tak to jsem zvědavý, sice měnit nejspíše nebudu, jelikož jsem i zakoupil ten Unraid a v podstatě nemám asi ani důvod, ale jiné jsem nezkoušel. Resp. mám zkušenosti právě s tou bílou Synology, a je to přesně jak píšeš, pro mě nepoužitelně pomalé, systém celý hrozně pomalý a spouštět tam Plex jsem raději ani nepokoušel. Potom jsem valil čistě Windows 7 s Plexem, ale žádná záloha toho a potřeboval jsem pak i nějaká velká videa z drona ukládat, která jsem na iCloud nechtěl kvůli ceně, takže jsem se rozhodoval zda koupit pořádnou NAS a nebo si postavit. Ve finále NAS na tak cca 6 disků jsem odhadoval stojí ranec, takže jsem postavil vlastní server podle nějakých doporučení a zvolil právě ten Unraid, protože vypadal slibně. A když mi právě ten jeden disk kiksnul (mojí vinou špatným sata kabelem) a krásně to fungovalo dál díky tomu parity systému, tak jsem byl unešen. Hlavně jsem netušil, že něco takového existuje, já bral zálohu že je vždy potřeba 1 ku 1 .. což když mám 40TB dat, tak na zálohu mít dalších 40TB mi přišlo hardcore .. ale tady mám ted 6x 18TB disky a z toho ten jeden zálohovací a to je pecka 🙂 (pak jsem si i vygooglil jak to vůbec může fungovat a jak je to ve finále jednouché, to by mě ani nenapadlo)

        • Jojo, myslím, že si procházíme často podobnými cestami a i to je důvod proč jsem to kdysi začal publikovat ven 🙂 Co se týče disků uvědomil jsem si ten rozdíl při hraní si s touhle stránkou – https://www.synology.com/en-global/support/RAID_calculator. A tehdy mi i došlo, že pokud budu chtít pokračovat v Synology tak to bude dost drahé a tak jsem začal koukat po vlastním řešení.

  • Dovolím si taky přispět do této diskuze. V tomto ohledu se považuji za velmi zkušeného uživatele a člověka, který tyto věci občas řeší i na „kšeft“ pro známe.

    V dnešní době CPU výkon na NASu vás už nijak neomezuje (pokud neprovozujete velký PLEX).
    Co vás bude hodně do budoucna omezovat je velikost RAM. Na samotné NAS služby (SMB, http://FTP….) až tak moc RAM nepotřebujete, ale vždy to končí jako v tom filmu Trhala fialky dynamitem: „Strýčku namalujte nám malého broučka. A tady ještě jednoho ať mi není smutno“ a najednou zjistíte, že tech 0.5 GB je strašně málo. Můj NAS má instalováno 8 GB a reálně na všechny služby potřebuje cca 6 GB.
    HDD vs. SSD – Osvědčilo se mi mít na data (fotky, filmy hry…) klasické HDD (RAID 1 nebo 5) a na služby (virtualizace, kontejnery) SSD. V tomto případě je jedno jestli SATA, nebo NVME. Rozdíl v rychlosti nepoznáte a cenově už vvíjde +/- stejně. Jen si u SSD pohlídejte ať má DRAM.
    Konektivita – Dnes bych vyžadoval buď 2.5 Gbit, nebo SFP+ šachtici. Přeci jen takové zařízení si nekupujete jen na 2 roky. Mě doma NAS běží už neuvěřitelných 8.5 roků!!! Takže se koukejte hoooodně do budoucna.
    OS – No dívám se na to asi takhle“ Doma mám OmenMediaVault – Ano jsem hračička a můžu si s tím hrát a učit se. Pokud někomu doporučuji NAS domů/práce, tak hotové řešení od Synology – Zapni, nastav zapomeň. Cena je adekvátní kvalitě. Trochu odbočím, v práci máme datové servery postavené na Synology a je neuvěřitelné, jak je schopné HW i SW škálovat a růst spolu s požadavky firmy. Z potřeby pár GB pro pár lidí před x lety po dnešní x00 TB pro cca 200 zaměstnanců. S TrueNAS a jeho ZFS nemám moc zkušeností a ty co mám nejsou moc pozitivní. Proto se mu nebudu věnovat.

    Doporučení 1 – NA CPU se moc nekoukejte, pokud nepotřebujete specifické požadavky.
    Doporučení 2 – Možnost rozšířit RAM.
    Doporučení 3 – Na data HDD, na služby SSD. Ideálně vše na nějakém RAID 1 nebo 5.
    Doporučení 4 – Pořádná konektivita do budoucna
    Doporučení 5 – Jsem hračička tak jdu do OMV. Pokud to chci mít bez starosti tak, volím Synology

    Můj NAS:
    MB: N3150-ITX + 4SATA řadič (celkem 8x SATA)
    RAM: 1x 8GB
    HDD: Před nedávnem obměněné z 4x WD Red 3 TB na 3x WD Red 6 TB (samozřejmě CMR varianta), RAID 5. Obměna proběhla po 8 letech, měněno jen z preventivních důvodů. V dnešní době OnLine služeb už je používám v podstatě jen na zálohování a data, které potřebuji jednou za x týdnů. Takže je nechávám vypínat.
    SSD: 3x WD Blue 1 TB, opět v RAID 5
    OS: OpenMediaVault. Běží mi z USB disku. Disk je poctivý SLC 8 GB. Běží už cca 6 let bez potíží.
    Zdroj: Pico PSU + 12V zdroj TracoPower (ten mě určitě přežije 🙂 )

    Služby Docker: NextCloud, OnlyOffice, MySQL (pro NextCloud), Portainer, NginxProxyManager, Piwigo, Transmission, Volumio, Guacamole a hlavně celé hassio_supervisor + další potřebné kontejnery. Celkem běží 22 kontejnerů. Virtualizaci jsem přestal používat.
    CPU je mezi 15-20%, využití RAM je 5-6 GB, spotřeba cca 10 W (vypínám HDD). Na 8.5 roků starý stroj docela solidní čísla 🙂

    Jedinou službu, kterou mám na stařičkém RPi 1 je DNS AdGuardHome. Ono když se vrtáte v serveru, ze kterého vám běží i DNS, je to někdy na palici….

    V případě dotazu rád odpovím.

    • Díky za super detailní rozbor a zajímavé podněty – hned několika částem se budu věnovat v dalších článcích. Já se teď trochu předběhnu, ale zaujalo mě, že vypadáte poměrně spokojený s OpenMediaVault. Zkoušel jste i jiné NAS OS? Já zatím plánuju tenhle a FreeNAS vynechat, jelikož mě zaujaly nejméně, ale možná opravdu hodně záleží na použití a očekávání. Jinak souhlasím pro běžné uživatele je Synology stále o několik levelů komfortnějším a spolehlivějším řešením. Je to jen pro ty co se chtějí učit a baví je ten proces – je to takové víceméně lego v určitém pohledu 🙂

      • No když se podívám zpět, tak jsem začíná na vyřazeném Pentiu III, upravených WinXP spouštěných z 2 GB CF karty a 200 GB HDD. OMV používám od velmi rané verze 0.5.
        Proč jsem se rozhodl pro OMV:
        – Postaveno na Debianu
        – V případě potřeby si můžu věci upravit podle sebe (Debian)
        – BRTFS (pro ZFS mám od jisté doby averzi, viz níže)
        – Velmi aktivní forum a komunita
        – Naučil mě používat Docker
        – Vhodné i pro začátečníka

        ZFS je na jednu stranu super VÝKONNÝ souborový systém, ale má jednu vlastnost, která může zapříčinit poškození dat!!! ZFS hodně využívá RAM (jeden z mnoha důvodů proč je tak výkonný), takže pokud nemáte ECC RAM a dojde k chybě v RAM, tak daná chyba se přenese i na HDD. Tohle jsem osobně zažil u známého, kterému díky vadné RAM, FreeNAS zapisoval poškozené data na HDD. Pokud to byl nějaký filmy, mp3, fotky… tak se to ještě dalo relativně zachránit, ale ISO, BIN a soubory, které potřebovaly kontrolní součty byly zcela nepoužitelné. U ZFS je taky problém s implementací do světa Linuxu, kvůli licenci.

    • Já se v HW tolik už nevyznám, PC jsem stavěl naposled před 15 lety a to se značně změnilo 🙂 Takže jsem jel tak nějak podle fóra, ale potřeboval jsem v Plexu mít transcoding 4k, takže jsem zjistil že je na to dobré když má Intel QuickSync jako hardwarovou podporu. Nakonec jsem nakoupil na bazaru:

      MSI B365M MORTAR
      Intel Core i5-8400T, socket 1151, Coffee Lake

      za krásné peníze, k tomu pak koupil Node 804 a 16Gb RAM … jestli jsem udělal dobře nebo to je zbytečně přestřelené, či nevhodný hardware, to říci nedokážu, ale stálo mě to asi 12tis. Kč, a všechno jede krásně.

      Trošku jsem se těšil, jak si budu hrát s tím systémem, ale ve finále nahrát Unraid a vše tam zprovoznit, bylo na pár kliknutí a konec. Několik dockerů tam běží a žádný problém jsem nenarazil.

Odebírejte blog emailem

Mějte ihned informaci o novém článku ze světa technologií.