blog.vyoralek.cz

Domácí automatizace s produkty Sonoff – 1. část

Domácí automatizace zažívá v posledních letech poměrně velký boom částečně i díky popularizaci různých hlasových asistentů – ať už Alexy (Amazon), Siri (Apple) a nebo Google Home. Bohužel ceny jednotlivých fyzických prvků letí spíše vzhůru.

🎙 Poslední aktualizace článku 16.12.2018. Pokud najdete nějaké rozdíly v aktuálním stavu, dejte vědět v komentářích, díky.

Jednou z možností jak ušetřit je použít čínské produkty Sonoff, které za poměrně malou cenu nabízejí relativně hodně muziky. Jsou však poháněny čínským softwarem, čemuž nemusíme všichni věřit. Naštěstí číňané své produkty úplně neuzavřeli. Jednak díky použitému čipu ESP8266 (jedná se tak o určitou alternativu k Wemos D1 mini v hezké krabičce a napájenou z 220V), tak i vyvedeným pinům není až tak složité do nich nahrát firmware jiný – např. Sonoff Tasmota.

U jednotlivých produktů vám uvedu linky na čínský Aliexpress a Banggood, které vychází výrazně levněji, ale za cenu poměrně dlouhého čekání na dodávku (cca. 3-4týdny). Pokud nechcete čekat tak můžete použít např. českou Alzu – ne všechny produkty jsou však k dispozici.

Dnes se podíváme jaké hlavní produkty tato čínská fabrika ITead nabízí.

Sonoff Basic

Základním produktem je Sonoff Basic. Jedná se o jednoduchý WiFi spínač, do kterého na vstup přivedeme 220V a na výstupu máme stále 220V.

Můžeme tak zapínat/vypínat doslova cokoliv co má jako přívod klasický 220V kabel, např. lampičky, venkovní osvětlení atp. Navíc i přímo na produktu je tlačítko a můžeme tak kombinovat WiFi ovládní s fyzickým mačkáním tlačítka.

Základní Sonoff Basic
Základní Sonoff Basic

Kde koupit

Sonoff TH10/TH16

Jedná se o víceméně zvětšenou verzi Sonoff Basic, která má kromě spínače i možnost zapojení senzoru teploty a vlhkosti. Můžeme tak sbírat užitečné hodnoty, které mohou být použity v automatizaci, tj. např sepni klimatizaci pokud teplota překročí 28°C.

Rozdíl mezi TH10 a TH16 je pouze v maximálním zatížení, kdy TH10 zvládá proud 10A a TH16 utáhne 16A.

Sonoff TH10 s možnými senzory
Sonoff TH10 s možnými senzory

Kde koupit

Připevnění na DIN lištu

Pokud byste rádi připevnili Sonoff TH10/TH16 a nebo následující Dual a POW na DIN lištu tak existuje hezký držák za pár dolarů na AliExpresu nebo Banggoodu.

Držák Sonoffů na DIN lištu

Sonoff Dual

Vzhledově připomíná TH10/16, ale funkčně je blíže opět základnímu Sonoff Basic s jedním rozdílem a to, že umí ovládat spínače dva, tj. máme jeden vstup 220V a dva výstupy na 220V. Maximální zatížení proudem dohromady nesmí překročit 16A.

Obrázek Sonoff Dual
Sonoff Dual

Kde koupit

Sonoff Pow (+R2)

Vzhledově jako předchozí Sonoff Dual, ale nemá dva výstupy – pouze jeden, nicméně 16A a kromě WiFi spínání umí měřit i aktuální spotřebu.

Obrázek Sonoff POW
Sonoff Pow první generace

Existuje už i verze R2 (release 2), přičemž základní rozdíly jsou v této tabulce:

Porovnání Sonoff POW R1 vs R2

Kde koupit

Sonoff 4CH/4CH PRO (+R2)

Jedná se o poměrně velkou krabičku, která je určena k montáži na DIN lištu (tj. tam kde máte např. pojistky) a umí ovládat až 4 spínače.

Existují dvě verze – jedná obyčejná a druhá s přívlastkem PRO, přičemž základní rozdíly jsou:

  • maximální zatížení – u obyč. verze je to pouze 10A dohromady, ale u PRO verze 10A na každý spínač, tj. dohromady 40A
  • vstupní / výstupní napětí – obyč. verze pracuje jen s 220V, kdežto PRO verze může být napájena i 5-24V a totéž může být na výstupu
  • PRO verze lze ovládat pomocí dálkového ovladače na 433MHz
  • PRO verze existuje v R2 modifikaci
Sonoff 4CH Pro - rozdíly v generacích jsou i vzhledové
Sonoff 4CH Pro – rozdíly v generacích jsou i vzhledové

Kde koupit

Tím jsme vyčerpali základní řadu spínačů a můžete rovnou pokračovat dalším dílem, kde se podíváme na nástěnné spínače a zásuvkové.

22 comments

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  • Dobry den, potreboval by som vediet ci je mozne so Sonoff RF ovladat zasuvku tymto sposobom: na RF dialkovom ovladaci stlacim tlacitko, zopne sa zasuvka ovladana Sonoff RF ale len na dopredu prednastaveny cas a po tomto case sa vypne- teda ci sa da dopredu si zadefinovat cas kedy je vystup aktivny napr pri stlaceni tlacitka na Sonoffe, alebo pri tlacitku na RF ovladaci…

    • Dobrý den, toto už je druhý dotaz na Sonoff RF, který však bohužel nemám takže mohu jen hádat. Důležité je zda se ptáte na funkčnost v případě oficiálního firmware od Sonoffu a nebo při použití alternativného (např. Sonoff-Tasmota o kterém zde mám hodně článků). Pokud máte na mysli oficiální firmware tak bohužel vůbec netuším – zatím jsem ho nepoužíval, ale rád bych se na něj do budoucna podíval. A konečně třetí poddotaz může být zda byste toto rád jen v rámci Sonoffu a nebo používáte i nějaký integrační bod – tohle dává smysl spíše pokud máte více různých výrobců. Zkuste na tyhle dotazy odpovědět a i když já zřejmě nebudu znát odpověď může se najít někdo kdo ano.

      • Zatial s original firmwarom, neskor som nasiel odkaz na novy upgrade, po ktorom by mal original firm. tuto funkcnost obsahovat: https://www.chytrevypinace.cz/show-free.htm?fid=56
        Asi budem este dorabat dalsie svetla vonku, tak zoberiem hned Sonoff 4Ch Pro. S nim asi budem pouzivat aj bezdrotove vypinace: http://www.sonoff.sk/kategoria/dotykove-vypinace/dotykovy-bezdrotovy-rf-vypinac-vh1g/ Teda dufam ze to bude fungovat.
        V dome inak pouzivam Loxone miniserver. Toto co riesim ma byt na osvetlenie garaze zvonku s takymto osvetlenim: https://www.ebay.com/itm/Waterproof-50mm-12V-Half-Moon-Garden-LED-Deck-Stair-Lights-Step-Stair-Fence-Lamp/263423502109 . Garaz ma rozmer 10×6 m a 10 ks stacilo na celu garaz. Prepojenu garaz s domom zatial nemam, ale mam natahane vsade chranicky, takze mozem spojit cokolvek s cimkolvek. 🙂

        • Držím palce. Ono pokud se pak dostanete do situace, že už to v rámci stejné firmy nejde implementovat a zároveň existuje nějaká možnost integrace tak řešením je napojení na např. HomeAssistant, kde už můžete napsat téměř cokoliv popř. využít Node-Red, který je spíše spojování krabiček než programování – budu o tomhle mít určitě brzy článek – mám to v seznamu 🙂

        • Dobrý den, v aplikaci eWelink, přes kterou se ovládají originální sonoff věci je možné nastavit „dobu trvání – inching“ na 0,5 – 3600 s., to znamená, že po nastavené době přístroj změní stav.

  • Múžu pustit do sonoff 4ch pro na každý spínač jinou fázi ( l1, l2 l3).
    Rozfázování přímotopů cca 1500 w

      • Kouknu se a vidím, že PRO, na rozdíl od nePRO, má čtyři samostatné přepínací kontakty, které můžou spínat cokoli, odděleně.
        Však to i píšete u popisu verzí: Obyč – max 10 A na vše, PRO – 10 A/okruh

    • Zrovna tenhle týden jsem na to taky narazil. Dejte pak vědět jestli je to použitelné a jak to funguje 🙂

  • Hezke odpoledne, super članky pro lamu bastliře z 3 měsicni praxí k nezaplacení, díky moc. Neuzkoušel jste už nahrát Tasmotu do nove revize Sonoff Basic. Trosku s tim ted bojuju a jsem z toho uz lehce nestastny :). Po rozdelani krabicky jsem zjistil ze je oplne nove osazena a musim zas badat a studovat protoze v novem rozvrzeni chybi GPIO14 a tak musim vymyslet jak pripojit klasicky vypinac jinam. Pouzival jsem to treba na vypinac na zdi. Prolezl jsem par diskuzi ale s ohledem na nektere nemecke zdroje z toho moc moudry nejsem :D. Nemate nejaky jednoduchy laicky napad jak na to …

    • Dobré odpoledne, díky 🙂 Už jste druhý, který se na novou revizi ptá. Budu si ji snad muset objednat. Zatím se na to zkusím podívat jak bude čas a pokud zjistím nějaké užitečné informace tak je sem přidám.

  • Zdravím!
    Potřeboval bych radu.Koupil jsem si TH10 s termostatem a chtěl bych s ním na dálku spínat plynový kotel.Potřebuji,ale aby mi to jen spínalo dva kontakty a nepouštělo to rovnou 230V.
    Zřejmě by to šlo řešit relátkem,ale jaké použít,aby něco vydrželo a nehřálo se?Díky za rady,Radek…

    • Pokud se nebojíte zásahu do vnitřní konstrukce a máte povědomí o izolačních vzdálenostech a konstrukční bezpečnosti, tak lze doporučit zvážení úpravy plošného spoje – přeškrábání napojení na 230V a vyvedení pólů relé samostatně.

  • Ahoj, chtel bych pouzit sonoff, ktery bude spousten dle hodnoty na termostatu. Nevim ale, zda je to v me situaci proveditelne.. Mam primotopy, ktere jedou pouze na nizkem tarifu, tj. 4x denne se proud prerusi na dobu 1hodiny. Nemas nahodou zkusenosti, co udela sonoff kdyz do nej nejde vubec proud, respektive co udela kdyz do nej potom opet pojede? Bude hledat wifi a normalne se na ni pripoji, nebo se cely zresetuje a bude se muset znovu naprogramovat? Diky moc!

    • Ahoj, takhle situace by měla být naprosto vpohodě. Sonoff (resp. čip ESP8285, který je ve většině Sonoffů) obsahujuje 1MB flash paměti, který kromě uloženého programu (firmware) obsahuje i konfiguraci. Zároveň si najde po restartu WiFi, respektivě záleží na použitím firmware. Hezký Nový rok!

      • Super, moc diky! tak ted jen pockam na recenzi basic r3 s zigbee a dle toho do toho skocim! taky hezky novy rok

        diky za tvuj blog! 🙂

Odebírejte blog emailem

Mějte ihned informaci o novém článku ze světa technologií.