blog.vyoralek.cz

Sonoff RF Bridge – nahrání firmware Tasmota

Konečně něco jiného než rostliny! Dnes se podíváme jak do Sonoff RF Bridge produktu nahrát alternativní firmware Sonoff-Tasmota.

🎙 Poslední aktualizace článku 29.12.2019. Pokud najdete nějaké rozdíly v aktuálním stavu, dejte vědět v komentářích, díky.

Sonoff RF Bridge ve stručnosti slouží jako jakýsi most mezi WiFi a produkty běžící na technologii 433MHz. Díky tomtu mostu tak můžete jednak ovládat z vašeho centra domácnosti produkty běžící na 433MHz – např. vytvořit si automatizace a nebo naopak pomocí ovládačů běžící na 433MHz ovládat prvky běžící na úplně jiné technologii – WiFi, Zigbee atp.

1

Pokud produkt nemáte, doporučuji jej za cca. $12-13 pořídit na AliExpressu.

Dnešní článek bude striktně zaměřen na flashování tohoto produktu – tj. nahrání Sonoff-Tasmota firmware – jako určitého základu pro lepší integraci tohoto produktu do systému chytré domácnosti, např. HomeAssistenta.

Rozebrání produktu

Narozdíl od Sonoff přepínačů (Sonoff Basic, Sonoff Dual, Sonoff TH 1x atp) je v případě Sonoff RF Bridge drobně složitější dostat se dovnitř. Respektivě drobný trik tkví v tom, že krabička dohromady nedrží dohromady díky zacvaknutí, ale u tohoto produktu jsou použity šroubky, které jsou navíc tak trochu schované.

Pokud se chcete dostat dovnitř krabičky, je potřeba se spodní strany nejprve odstranit čtyři gumové záslepky – jedna v každém rohu.

Sonoff RF Bridge – pohled zespoda

Jakmile máme záslepky pryč, odmontujeme postupně i všechny čtyři šroubky a spodní část můžeme odklopit.

Uvnitř se ukrývá samotná deska, které už dále přišroubované není, takže si ji vyndáme.

Sonoff RF Bridge deska – pohled zeshora
Sonoff RF Bridge deska – pohled zespoda

Abychom se dostali k přepínači, který budeme muset před flashováním přepnout je potřeba opatrně nadzvednout bílou světelnou destičku. Zároveň se nám tím odkryje i popisek pinů, které budeme potřebovat k nahrávání – je k nim přístup i zespoda.

Náhrada firmware – Tasmota

Než začneme se samotným nahráváním je potřeba si připravit pár věci.

Příprava před flashováním

Jako pro všechny ostatní Sonoff produkty budeme pro fleshování Sonoff RF Bridge potřebovat UART – USB to TTL konvertor. Já dlouhodobě používám tento – vypadá hezky,  funguje skvěle a cena je necelých $3 (cca. 65Kč).

USB to TTL konvertor

Pájení headeru na desku jsem tentokráte vynechal a použil raději kabel s piny na konci, které jsem zasunul přímo do desky.

Schéma Sonoff RF Bridge

Postup tak vypadá nějak takto:

  1. nastavíme přepínač S2 do pozice off – ten najdeme zhruba uprostřed desky a přepneme ho do pozice směrem k bílé destičce – vyznačen modře na schématu
  2. zapojíme jednotlivé piny z UARTu v tomhle pořadí (je stejné jako na UARTu zmíněném výše) – začátek je čtvercová díra a ve schématu vyznačeno červeně
    1. 3V3 voltů
    2. RX
    3. TX
    4. GND
  3. před připojením s UARTem podržíme boční tlačítko – vyznačeno žlutě – pro přepnutí do nahrávácího módu

Stažení Tasmota firmware

Pokud nemáte nějaký opravdu speciální důvod není už nutné Sonoff-Tasmotu lokálně kompilovat ze zdrojového kódu, ale raději použijeme již hotové binární soubory.

Z adresy http://thehackbox.org/tasmota/release/ doporučuji stáhnout již hotový soubor tasmota-CZ.bin, který je českou verzí Tasmoty.

Proces nahrání

Pro nahrání použijeme ESPTool. Detailní popis jsem již dříve sepsal v tomto článku.

Nejprve doporučuji udělat zálohu stávajícího obsahu flash paměti:

# esptool.py read_flash 0x00000 0x10000 backup.bin
esptool.py v2.7
Found 4 serial ports
Serial port /dev/cu.SLAB_USBtoUART
Connecting........_____....._____....._____....._____.....
Detecting chip type... ESP8266
Chip is ESP8285
Features: WiFi, Embedded Flash
Crystal is 26MHz
MAC: 84:0d:8e:66:0c:f1
Uploading stub...
Running stub...
Stub running...
65536 (100 %)
65536 (100 %)
Read 65536 bytes at 0x0 in 5.9 seconds (88.2 kbit/s)...
Hard resetting via RTS pin...

Poté smažeme obsah flash paměti:

# esptool.py --port /dev/cu.SLAB_USBtoUART erase_flash
esptool.py v2.7
Serial port /dev/cu.SLAB_USBtoUART
Connecting....
Detecting chip type... ESP8266
Chip is ESP8285
Features: WiFi, Embedded Flash
Crystal is 26MHz
MAC: 84:0d:8e:66:0c:f1
Uploading stub...
Running stub...
Stub running...
Erasing flash (this may take a while)...
Chip erase completed successfully in 3.3s
Hard resetting via RTS pin...

A nakonec nahrajeme Tasmotu:

(base) ➜  anaconda3 esptool.py --port /dev/cu.SLAB_USBtoUART write_flash -fs 1MB -fm dout 0x0 tasmota-CZ.bin
esptool.py v2.7
Serial port /dev/cu.SLAB_USBtoUART
Connecting........_____....._____....._____....
Detecting chip type... ESP8266
Chip is ESP8285
Features: WiFi, Embedded Flash
Crystal is 26MHz
MAC: 84:0d:8e:66:0c:f1
Uploading stub...
Running stub...
Stub running...
Configuring flash size...
Compressed 517152 bytes to 357007...
Wrote 517152 bytes (357007 compressed) at 0x00000000 in 31.5 seconds (effective 131.4 kbit/s)...
Hash of data verified.

Pokud poslední krok skončil bez chyby odpojíme UART od Sonoffu a přeneme přepínač S2 opět do polohy on.

Připojíme MicroUSB kabel s napájením a po chvilce by měla blikat modrá dioda a svítit zelený nápis Sonoff.

V seznamu WiFi sítí si najdeme tasmota-xxxx a k této síti se připojíme. Měli bychom vidět již česky základní nastavení pro WiFi, které vyplníme a po restartu už bychom měli mít přístup do klasického rozhraní Tasmoty běžící na tomto produktu.

23 comments

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

    • Koukám, že těch systémů stále přibývá. Co vám na tom konkrétně přijde fajn oproti Tasmotě? Udělal bych o tom zřejmě článek, pokud to vypadá jako zajímavá alternativa, alternativy 🙂 Díky

      • Pouzivam OMG uz dlouho a nejlepsi je asi, ze jsou na to levna zarizeni. Mam pres to dverni senzory, nektere dalkove ovladace a kourove cidla. Na zigbee by staly 3x tolik a zivotnost stejna. Mam i ZigbeeToMqtt a to RF ma o neco lepsi prostupnout pres steny v byte.

  • Co vam bezi na RF a preco volite aj tento sposob komunikacie? Ja som zatial len na wifi a rozhliadal so sa co voli v pripade baterovych rieseni a z dovodu bezpecnosti budem volit Zigbee cez deCONZ plugin do Home Assistant koordinatorom Conbee II od Dresden Elektronik, ktory sa zda byt aktualne hodne viac stabilny nez zigbee2mqtt s koordinatorom CC2531.

    • Myslím, že obecně je to o tom, jaké produkty si vyberete a pak o možnostech jak je zapojit do např. HomeAssistenta. Tenhle Sonoff Bridge je pak pro produkty používající rádiový přenos 433MHz, což jsou různé sensory nebo dálkové ovladače. Pravda, že asi nejsou nejpopulárnější, narozdíl od Zigbee. Používal jste CC2531 a vykazovalo to nějakou nestabilitu? Já to používám cca. půl roku bych řekl a zatím jsem neměl jediný problém.

    • 🙂 tak to je už poměrně vyšší level modifikace. Do toho bych se asi pokud bych neměl fakt velký důvod taky zatím nepouštěl.

  • Zdravim, chcem sa opytat ci ste nemali problem pri flashovani, lebo mne sa po flasnuti podarilo dostat do konfiguracie SSID, ale po ulozeni nastaveni sa neviem dostat na webove rozhranie zariadenia. Pritom na routery ho videim, ma pridelenu IP, z routera ho viem aj pingnut, ale z ineho zariadenia(PC) sa neviem dostat na jeho IP. Nemate nejaky tip ako na to? Dakujem

    • Vím, že možná nebudete nadšený, ale nejlepší je podle mě připojit USB UART a přes sériovou konzoli se podívat do logu co to píše. Mohlo by to být nakonec možná i nejrychlejší řešení.

    • Koupil jsem včera RF bridge s Tasmotou a po připojení do WIFI na AP jsem měl ten samý problém – na zadanou IP adresu se nebylo možné web prohlížečem dostat, přestože ping fungoval. Nakonec pomohlo (nevím proč) na PC (Win10) přidat přidělenou ip adresu do souboru hosts a adresovat názvem. A najednou to šlape bez problémů. Proč to tak funguje, nechápu, ale funguje.

  • Zdravim, po flashnuti sa neviem pripojit na webserver. Neviete nejak poradit? Dakujem

    • Myslím, že to je spíše problém posledních verzí Tasmoty (má nový kernel). Taky s tím bojuji, například u zásuvek bw-shp6 Vím, že když jsem je přehrával na jaře, tak vše OK, teď ani náhodou.

      • Myslíte ještě verzi 6.7? Zrovna o víkendu jsem aktualizoval 6.6 na 6.7 na dvou bw-shp6 a trochu mě děsí ze jste s tím měl problém. Jak jste postupoval a jak se to projevilo?

  • Hezký den, pořídil jsem si Sonoff RF Bridge a se standardním FW se mi nepodařilo ho spárovat se žádnou 433 RF klíčenkou (garáž, vrata). Nejde o žádné komplikované klíčenky, obě jsem bez problémů naklonoval do jiné „univerzální“ klíčenky. Pomohlo by nahrání Tasmota FW? Rozšiřuje Tasmota v tomto směru možnosti párování klíčenek k Sonoff RF Bridge? Díky moc za odpověď.

  • Dobrý den, nevíte náhodou jak v tasmotě udělat rozdílný kód pro zapnutí sensoru a vypnutí senzoru PIR2. Protože když chci vidět sensor v HA. Použil jsem toto
    #Pohybový senzor chodba
    binary_sensor:

    - platform: mqtt
    name: Sensor chodba
    payload_on: "D384CE"
    payload_off: "D384CE"
    device_class: motion
    state_topic: "tele/Sonoff_Bridge_RF/RESULT"
    value_template: '{{value_json.RfReceived.Data}}'

    tak se mi v HA zaktivuje a už nevypne. Za nějaký tip předem díky.

    David

  • Dobrý deň.
    Bude mi tasmota firmware fungovať aj so somfy ovládačmi žalúzii?
    Ďakujem za odpoveď

    • Dobrý den. Zjišťoval jsem to cca před půl rokem a tehdy to možné nebylo. Jestli si dobre pamatuju Somfy používá drobně jinou frekvenci. Ale pokud zjistíte něco nového dejte sem vědět.

  • Dobrý den, nepřišel někdo na to jak vrátit originální firmware? Udělal jsem si backup, ale po nahrání zpět nefunguje.

Odebírejte blog emailem

Mějte ihned informaci o novém článku ze světa technologií.