blog.vyoralek.cz

Xiaomi Roborock S50 – chyba LDS Error 1

Před více jak rokem jsme si pořídili dva robotické vysavače Xiaomi Roborock S50. Před nedávnem však jeden z nich začal stávkovat s chybou Error 1. Nakonec se mi problém podařilo vyřešit a rád bych se podělil se zkušeností jak tuto chybu vyřešit.

🎙 Poslední aktualizace článku 24.4.2022. Pokud najdete nějaké rozdíly v aktuálním stavu, dejte vědět v komentářích, díky.

Tenhle článek nemá být recenzí na robotický vysavač – tu už nějakou dobu plánuji, ale nějak byly zatím vždy zajímavější témata.

Pár slov o Xiaomi Roborock S50

Rád bych alespoň zmínil proč jsem si Xiaomi Roborock S50 vybral. Hlavním důvodem byly opravdu dobré výsledky co se týče kvality vysávání a v tomto kontextu i suprová cena. Druhým důvodem je pak možnost integrace do prostředí HomeAssistant.

Aktuálně je dispozici vylepšená verze Roborock S7 (Alza cca. 13tis. Kč), kterou lze určitě opět doporučit. Pokud chcete ušetřit pár tisíců pak je zde např. starší model Roborock S5 Max (Alza cca. 9tis. Kč), který je stále dobrou volbou.

Xiaomi Roborock S50
Xiaomi Roborock S50

Chyba LDS Error 1

Po více než roce, kdy jsou oba vysavače 2-3x týdně v provozu se na jednom z nich objevil problém LDS Error 1.

Začal jsem proto zjišťovat co tahle chyba může znamenat a zanedlouho bylo jasné, že problém se v senzoru pro pohyb vysavače – Laser Distance Sensor (LDS), který se při správné funkci otáčí a má tak přehled o všech překážkách okolo. U mého vysavače se však po zapnutí čištění tento sensor neotáčel.

Na Youtube jsem pak narazil na video níže, které ukazuje, že řešení problému by nakonec nemuselo být vůbec složité a z komentářů jsem se dozvěděl, že problém je zaseknutý motor sensoru, který je potřeba odblokovat pomocí externího zdroje napájení – doporučována je 9V baterie.

🥁Vyndání sensoru není nějak extrémně složité – je třeba odšroubovat 14 šroubků a vycvaknout hlavní kryt. Doporučuji i přesto raději opravdu kouknout na video.

Koukněte proto na video jak samotný senzor vyndat.

Jakmile máme sensor venku, je potřeba k motoru – viz obrázek níže – připojit baterii a pokud motor není spálený pak by se nám měl roztočit.

Sensor vzdálenosti + motor
Sensor vzdálenosti + motor

V dnešní době je 9V baterie už poměrně unikát a já zrovna žádnou doma neměl a tak jak říká p. Babica, když nemáte tohle použijte něco jiného co máte doma – v mém případě 1.5V baterii. Motoru se nejprve úplně nechtělo, ale nakonec se roztočil.

Pak už jen zbývalo vše smontovat zpět a užít si pocit vítězství po kliknutí na tlačítko Clean, kdy se sensor opět točil jak divý 🙂

Nakonec jsem se kouknul i po samotném motoru sensoru, abych zjistil, že se dá pořídit doslova za pár korun (AliExpress 140kč). Pokud by byl motor spálený není vůbec problém si pořídit nový.

Při výměně motorku je potřeba se připravit na dvě věci:

  1. pokud máte verzi bez malé oranžové řemenice tak bude potřeba ji sundat z té originální – není to extrémní problém ale je potřeba mít nějaké užší kleště kterými řemenici zespoda vytlačíme
  2. motorek je k hlavními tělu celého senzoru přišroubovaný dosti malými šroubky, ke kterým možná nebudete mít šroubovák – je potřeba PH000 – dle komentáře Petra (díky) jsou je potřeba šroubovák PH2 na vyndání sensoru a PH1 na vyndání motoru.

    Doufám, že neexistují dvě verze a já se pouze mýlil, každopádně sada Philips šroubováků se vždy sejde.

Snad po téhle opravě bude vysavač zase dlouho spokojeně sloužit – robotický vysavač je jedním z nejužitečnějších produktů z pohledu úsporu času co jsem kdy koupil 🙂

Update po pár týdnech

Bohužel se závada jen roztočením motorku sensoru nevyřešila trvale a problém se objevil zpět. Vypadá to tedy, že v některých připadech se výměně motorku nevyhneme – naštěstí je to ale stále investice v řádu stokorun.

A to už je můj vysavač s vykuchaným motorkem a novým připraveným k montáži 🙂

Update po 2 letech

Z návštěv a komentářů tohoto článků vidím, že je tento problém opravdu častý. Nevím jestli jsem tak měl štěstí, ale vysavač po výměně od té doby drží. Navíc mám ještě druhý, který je ještě o půl roku starší a tam se to ještě neprojevilo. Pro představu přidávám kolik už toho oba za tu dobu uklidili 🙂

15 comments

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  • Tu samou závadu jsem řešil v záruce, asi před rokem a znovu v prosinci. V prvním případě byla reklamace po dvou měsících
    vyřešena až v Polsku. Na podruhé to bylo do týdne, údajně přehráním SW.
    V každém případě děkuji za článek, po záruce závadu odstraním sám.
    Od vánoc máme druhý a zatím bez problémů 😀!

  • Díky za sdílení! Nejsem úplně kutil, ale tohle vypadá hratelně :-). Máme S5 od Vánoc a jsme doslova nadšení. Oproti 5 let staré Roombě je to neskonale chytřejší a výkonnější pomocník. Ať nám všem bezproblémově slouží co nejdéle ;-).

  • Ano, internet je plny videi o demontazi motorku, ja jsem párkrát protocil oranzovy laser senzor a funguji dale take.

  • Dobrý den,sensor mám venku,ale nevím jak ho nabít? Ve videu jsou nějaké kabely. Dají se někde sehnat? Děkuji za odpověď

    • Stačí jakýkoliv drátek. Připojíte tam pouze 1.5-9V takže to nemusí být nějaké velké kabely. A pak stačí jeden drátek dát na jednu stranu baterie, druhý na druhou a to samé na motoru – jsou tam pouze dva vývody.

  • Dobrý den. Mám stejný problém error 1, ale to čidlo se normálně otáčí. Jen robot nezačne jezdit. Nevíte, co s tím?
    Díky

    • Dobrý den, jste schopna nějak porozumět tomu co to říká? V mém případě to zahlásí error 1 a pak větu obsahující proximity sensor error. Podle návodu by tato chyba měla vždy souviset s tímto sensorem viz. z návodu – Error 1: Toggle the orange laser head to confirm is not obstructed or jammed.. neboli v češtině – Snímač je zaseknutý v důsledku překážky nebo cizího předmětu. Čili podle popisku to vypadá že error 1 by měl znamenat vždy zaseknutý snímač, který by se neměl otáčet.

  • Po 15 měsících se dnes poprvé ozval Error 1. Vysavač je ještě v záruce, přesto jsem to risknul a podle vašeho návodu jsem jej za 15 min zprovoznil. Děkuji.

  • Dekuju za krasny clanek a popis, take vyzkousim (stejna chyba cca po1,5 roce) do servisu je to vetsi drbacka nez to vyresit takto

    • Nz.. já mám vysavace dva.. jeden už spokojeně funguje druhým rokem ale jeden bylo zatím potřeba jednou řešit. Od te doby ale zatím šlape 👍

  • Dobrý den, díky Vašemu skvělému návodu jsem objednala a vyměnila elektromotor a chyba error1 přestala. Bohužel se přestal točit boční kartáček. Žádnou chybu nehlásí. Kartáček je vyčištěný a vyměněný za nový a ani toto nepomohlo. Resetovala jsem i celý vysavač, ale také bez úspěchu. Nemáte podobnou zkušenost? Moc děkuji za odpověď.
    MichaelaK.

  • Tak se přidávám do skupiny s nefunkčním rob. vysavačem S502 a ERROR 1. Asi po roce a půl poměrně běžná závada.

  • Dobrý den, zrovna opravuji, dle vašeho návodu, díky 🙂 Jen upřesním ty šroubováky, Na vyndání senzoru PH2, na vyndání motoru PH1. Ve článku je uvedeno PH000, to je nesmysl, takhle malé šroubky tam nikde nejsou 🙂

    • Já díky za upozornění. Vůbec netuším proč jsem uvedl tak malý šroubovák. Přeci jen už je to více jak 2 roky. Článek jsem aktualizoval.

Odebírejte blog emailem

Mějte ihned informaci o novém článku ze světa technologií.