blog.vyoralek.cz

Xiaomi Quingping CGD1 chytrý bluetooth budík

Pokud hledáte designově vyvedený budík hodící se téměr do každé moderní domácnosti a který navíc je možné do chytré domácnosti integrovat pak Xiaomi Quingping by mohl být vaší volbou.

🎙 Poslední aktualizace článku 17.10.2020. Pokud najdete nějaké rozdíly v aktuálním stavu, dejte vědět v komentářích, díky.

Troufám si odhadovat, že většina z nás začnou při zařizování smarthome všemožnými čidly a tlačítky. Dříve nebo později však zjistíte, že nechcete pro zjištění všeho šahat po mobilnímu telefonu a začnete si říkat, že by se vám hodilo i něco co informace přímo zobrazuje.

Jedno zařízení z této kategorie si dnes představíme a jedná se hodiny / budík s označením Xiaomi Quingping ClearGrass CGD1 kombinovaný se senzorem teploty a vlhkosti.

A jelikož se bavíme celou dobu o smarthome může tento produkt fungovat jak samostatně tak být i součástí inteligentní domácnosti.

První pohled

Provedení

Co vás zřejmě na tomto budíku zaujme je minimalistický design a příjemná velikost. Hodiny jsou zobrazeny opravdu velkými číslicemi, které není problém přečíst i z druhé části pokoje.

Zajímavostí je i fakt, že budík neobsahuje žádné tlačítko, respektive celé tělo budíku je jedno velké tlačítko, které aktivujeme zamáčknutím budíku svrchu.

Tlačítko má ale i další funkce:

  1. zmáčknutí jednou – podsvícení displeje
  2. podržení po dobu 3s – párovací mód Bluetooth
  3. podržení po dobu 10s – zastavení všech nastavených budíků

Budík je k dispozici ve třech barevných provedeních – modrá, zelená a bílá. Všechno jsou velmi decentní, které by se mohly hodit téměř do každého interiéru.

Při stisknutí budíku se displej podsvítí velmi decentní bílou barvou – je možno nastavit jeho intenzitu v úrovni 1-10. Díky tomu je možné si zobrazit hodiny i večer, ale zároveň budík rušivě nesvítí do místnosti.

Přední strana budíku ve dne

Pro srovnání velikosti tři produkty od Xiaomi – zleva: náš budík, Bluetooth Mijia teploměr / vlhkoměr s displejem, Zigbee Mijia teploměr / vlhkoměr.

Srovnání měřičů teploty – náš budík, a dva další sensory od Xiaomi

Součástí balení jsou podle všeho jen někdy i dvě AA baterie sloužící pro napájení budíku a které se zastrkávají ze zadní strany.

Zadní strana budíku a prostor pro baterie

Technické parametry

NázevHodnota
VýrobceXiaomi (řada Quingping)
Označení modeluCGD1
Váha99 g (bez baterií)
Rozměry80,3 x 41 x 83 mm
Velikost displeje61 x 61 mm
Bezdrátová konektivitaBluetooth 5.0
Rozsah měření teploty-9,9 °C až 49,9 °C
Přesnost měření teploty+/- 0,2 °C
Rozsah měření vlhkosti0 – 99%
Typ baterie2 x AA

Nastavení a použití

Úplně prvním krokem je vložení dvou AA baterií ze zadní části budíku.

Jakmile toto máme budík naběhne, začne ihned měřit teplotu a vlhkost, nicméně datum a čas nebudou ukazovat správné hodnoty. Pro jejich nastavení budeme marně hledat jakékoliv manuální tlačítka. Tenhle budík se kompletně nastavuje prostřednictvím mobilního telefonu připojeného přes bluetooth.

V základu máme dokonce dvě možnosti jakou aplikaci použít. Buď můžeme použít aplikaci Qingping + a nebo Xiaomi Mi Home. Jelikož druhá varianta je mnohem více obecnější – podporuje více produktů – a většina z vás už ji možná i nainstalovanou má, podíváme se právě na tuto.

Zapneme si Mi Home aplikaci a nejprve budeme muset změnit nastavení regionu na Mainland China. Bohužel alespoň v době psaní tohoto článku produkt není pod českým regionem dostupný.

Jakmile máme správný region klikneme na tlačítko ➕ a budík svrchu zmáčkneme a podržíme na 2 sekundy, dokud ikonka bluetooth na displeji budíku nezačne blikat.

Díky tomu by se nám budík měl v seznamu Mi Home pro přidávání nahoře objevit sám a nemusíme ho hledat v seznamu. Další kroky už jsou pak stejné jako jiné zařízení, tj. přiřazení do místnosti, pojmenování a možnost sdílení.

Jakmile máme budík přidaný měla by proběhnout první synchronizace a budík by už měl ukazovat správný datum a čas.

V nastavení najdeme defakto dvě oblasti – týkající se budíku a dále pak displeje. První oblast je přístupná z hlavní obrazovky nastavení a můžeme si vybrat jeden z 9-ti zvuků pro alarm a nastavit hlasitost.

V druhé části dostupné pomocí Device Display Settings se nám bude zejména hodit změna jazyka z čínštiny na angličtinu – změníme Device Language a můžeme si nastavit i jas displeje.

Nastavení displeje

Integrace

Nyní bychom už mohli být spokojení, jelikož máme budík přidaný v Mi Home a můžeme ho tak teoreticky použít i na automatizace … ale … má to jeden z mého pohledu zásadní problém. Pro funkčnost automatizace musí být vždy v dosahu mobilní telefon, což je poměrně problém.

Ukážeme si základní informace o dvou možnostech jak tento problém vyřešit.

Xiaomi Youpin CGSPR1

Samo Xiaomi nabízí vlastní Bluetooth bránu u které jsem zatím nebyl schopen potvrdit zda podporuje i tento budík, ale v popisu je všechny Mijia bluetooth zařízení, takže by to mělo fungovat – určitě ještě vyzkouším.

🛒 Brána k dostání na Gearbest $16.

Detailní popis připravím v samostatném článku k této bráně.

ESP32 s ESPHome

Druhou možností je použití vývojové desky ESP32, která obsahuje i Bluetooth čip a které už jsme si v kombinaci s ESPHome ukázalo pro Xiaomi Mi Flora.

Řešení pro budík je v tomto velice podobné s dvěmi důležitými rozdíly:

  1. Tento budík s označením CGD1 je v ESPHome podporován velice krátce – doslova pár dní – a aktuálně je k dispozici pouze v dev verzi. Nenajdete to ho tedy zatím v posledním finálním vydání ESPHome.
  2. Pro komunikaci s budíkem je narozdíl od Mi Flora potřeba šifrovací klíč. Ten je možné odchytit, nicméně to poměrně zesložití instalaci.

🛒 ESP32 je k dostání na Gearbest $7.7 nebo AliExpress $4.5.

Detailní popis včetně nalezení šifrovacího klíče si můžete přečíst v tomto článku.

ESP32 s OpenMQTTGateway

Alternativou k druhé možnosti se jeví i OpenMQTTGateway, který umí běžet i na ESP32 a podle všeho již má podporu pro tento budík. Jelikož s tímto firmwarem ještě nemám žádné zkušenosti necháme si více na nějaký další článek.

Kterou možnost zvolit?

Odpověď na tuto otázku není úplně triviální, jelikož každá má nějaké plusy ale i mínusy.

Hotová brána od Xiaomi je určitě rychlejší řešení, které vám poskytne možnost spárovat se (zřejmě) všemi Mijia produkty od Xiaomi používací bluetooth. Budete však potřebovat adaptér na českou zásuvku a brána bude umět komunikovat pouze s Xiaomi.

Na druhou stranu ESP32 je univerzálnější řešení a bude umět komunikovat se všemi zařízeními, které umí firmware – v našem případě ESPHome / OpenMQTTGateway. Zároveň si můžete kód různě upravovat či rozšiřovat dle vlastních potřeb. Nevýhodou je pak poněkud složitější párování, zejména u zařízení, které používají šifrovací klíče.

Zhodnocení

Pokud hledáte hezké digitální hodiny do vaší domácnosti pak CGD1 stojí za zvážení. Jako bonus pak dostanete sensor teploty a vlhkosti, které můžete za určitých podmínek použít i pro řízení chytré domácnosti.

👍 plusy

  • vzhled
  • kvalitní displej
  • příjemné podsvícení
  • cena

👎 mínusy

  • v Mi Home aplikaci nutnost nastavit China region
  • chybějící ukazatel baterie

🛒 Budík CGD1 je k dostání na Gearbest $19

Brzy si ukážeme jak tento budík propojit s HomeAssistantem v detailech.

7 comments

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  • Super recenze, už se těším na integraci do HA 🙂Jinak napadá mě, nedá se to náhodou integrovat i skrze Xiaomi gateway 3? Má totiž jak ZigBee, tak Bluetooth.

    • Díky za komentář a dobrý nápad. Jelikož mám jen starší verzi Xiaomi gateway bez bluetooth nemám možnost to přímo vyzkoušet, ale co jsem našel vypadá to, že to možné není – Unfortunately, this gateway does’t expose the BLE devices – neboli, bohužel tato brána neposílá bluetooth zařízení přes HomeKit, který je podle všeho jedinou možností integrace s HA.

  • Hezká recenze, podobný problém s integrací do HA mám u teploměru XIAOMI Mijia Bluetooth Thermometer 2 (LYWSD03MMC). Oproti starší verzi nejde bluetooth komunikace jednoduše zachytit pomocí čipu ESP32. Asi to také vyžaduje šifrovací klíč.

    • Je to tak.. .i takhle verze teploměru už vyžaduje šifrovací klíč, resp. nazývají to bindkey. Ještě chci udělat recenzi na jeden teploměr a pak bych chtěl napsat článek jak tyhle bluetooth zařízení napojit pomocí ESP32 včetně získání klíče. Snad i brzy dorazí Xiaomi Youpin, který jsem objednával až po napsaní tohoto článku a který může být taky zajímavou variantou.

      • Až budeš mít čas, tak se podívej na Sonoff mini, po fw. 3.5. DIY už nefunguje jak bývalo. Je tam nějaký jiný postup pro Tasmotu. 🙂

Odebírejte blog emailem

Mějte ihned informaci o novém článku ze světa technologií.