blog.vyoralek.cz

Hackintosh aneb macOS Mojave na běžném PC

🎙 Poslední aktualizace článku 6.5.2020. Pokud najdete nějaké rozdíly v aktuálním stavu, dejte vědět v komentářích, díky.

Pokud nevlastníte nějaký další počítač do Applu, tak bych se do instalace nepouštěl, jelikož vám bude pravděpodobně v několika krocích chybět.

Nicméně pokud se vám doma válí klasické PC a chtěli byste na něm zkusit rozjet macOS, pak tenhle článek bude průvodcem jak na to.

🥁 Aktuálně je k dispozici už novější verze Catalina, nicméně postup instalace je stejný jako v Mojave. Pokud hledáte návod jak udělat aktualizaci z Mojave na Catalinu koukněte na tento článek.

Btw. standardnímu počítači na kterém běží macOS se někdy říká Hackintosh. Zní to možná jako magie určená pro lidi, kteří rozumí programování a jak přesně počítač funguje, nicméně naštěstí to ve většině případů až tak žhavé není. Nicméně proúplné laiky instalace není.

Pokud chcete počítač na seriózní práci tak doporučuji si spíše zakoupit originální iMac (pro stolní verzi) a nebo některý z řady MacBooků – Air/Pro. Jen tak dostanete vždy 100% možností, které macOS nabízí bez námahy a bezstarostný upgrade na novější verze.

I když níže najdete všechny potřebné kroky i s detaily, je potřeba hned na začátku zmínit, že to jestli systém poběží je velmi ovlivněno součástkami a vyplatí se nad tím tedy už zamyslet i před koupí nového počítače. Obecně platí, že by se součástky měli co nejvíce blížit těm, které používá Apple ve svých zejména iMacích a nebo počítačích MacPro. Pravidelně aktualizovaný seznam je např. v tomhle průvodci.

Pokud však budete mít šťastnou ruku tak vše poběží jak na drátkách 🙂

Plocha macOS Mojave
Mé úspěšná instalace Mojave
O macOS Mojave
Úspěšná instalace macOS Mojave naPC

Hardware přehled

Počítač na kterém mi aktuální macOS běží není z nejnovějších. Nejstarší komponenty jsou z roku 2015 – deska, procesor a paměti. Zbytek komponent jsem postupně obměňoval a dokupoval až do současnosti.

U těch aktuálních najdete link na Alzu, kde je detailnější popis a nebo si můžete komponentu rovnou koupit, čímž mě i drobně podpoříte – navíc já sám tam nakupuju 🙂

Skříň ve které mám vše uloženo je nádherně prostorná

Skříň ve které mám vše uloženo je nádherně prostorná
  • základní deska: GIGABYTE GA-Z97X-UD3H-BK
  • procesor: Intel Core i5-4690K
  • chladič: NOCTUA NH-U12S (Alza)
  • RAM paměti:
    • Kingston 16GB KIT DDR3 1600MHz CL9 HyperX Savage Series
    • Patriot 8GB KIT DDR3 1600MHz CL8 Viper Xtreme Series
  • pevné disky:
    • Samsung 860 EVO 500GB (Alza)
    • Samsung 850 EVO 256GB
  • skříň Fractal Design Define R5 Black (Alza)
  • zdroj: EVGA Power Supply 500W (Alza)
  • klávesnice: A4tech Bloody B188 (Alza)
  • myš: A4tech Bloody V7 V-Track (Alza)
  • monitor: 27″ Dell U2713H UltraSharp
  • WiFi + bluetooth – Abwb 802.11 (viz. článek)
Nvidia v Mojave

Možná jste si všimli, že v seznamu chybí grafická karta. Nezapomněl jsem na ni, ale jelikož mám kartu od Nvidie – konkrétně Geforce 760 GTX – mám zatím v Mojave smůlu a zatím není vůbec jisté, zda Apple Nvidia ovladač vůbec schválí. Pokud chcete mít Mojave s pořádnou grafickou kartou tak jediná možnost je pořídit si AMD Radeon RX Vega 64. Tyhle karty však stále vycházejí cenově vůči výkonu hůře než Nvidie.

Zatím si tak vystačím s integrovanou kartou HD 4600 od Intelu.

Někdy na příští rok pak plánuju větší upgrade, zřejmě na osmičkovou řadu Intel procesorů Coffee Lake s kombinací s chipsetem Z370.

Nastavení BIOSu

BIOS je bohužel jedna z věci co je dost různorodá napříč výrobci. Uvedu zde tedy hodnoty, které zkuste najít a nastavit. Pokud hodnotu nemůžete najít tak nezoufejte, nemusí to být nutně špatně.

  • VT-d: disabled
  • CFG-Lock: disabled
  • Secure Boot Mode: disabled
  • OS Type: Other OS
  • IO Serial Port: disabled
  • XHCI Handoff: enabled

Příprava instalační flešky

Naformátování flešky

Do jiného počítače s macOS vložíme jakoukoliv USB flešku (já používám od Kingstonu 16 GB) minimální velikosti 8GB (doporučováno je ale spíše 16GB) a spustíme si aplikaci Disk Utility/Disková utilita.

Vybereme flešku a nahoře klineme na Erase/Smazat do názvu dáme např. USB a jako formát vybereme Mac OS Extended (Journaled).

Flešku pak bezpečně vysuneme a jdemena další krok.

Disková utilita macOS s přehledem interních a extérních disků
Disková utilita macOS s přehledem interních a extérních disků

Stažení macOS Mojave

Získání instalačního obrazu Mojave je poměrně jednoduché, ale budeme opět potřebovat jiný počítač s macOS. V mém případě jsem si na MacBooku spustil Apple store a dal vyhledat mojave. Stačí pak kliknout na ZÍSKAT a celý instalační obraz se vám uloží na disk.

Apple Store a instalační obraz macOS Mojave
Apple Store a instalační obraz macOS Mojave

UniBeast 9

Za stránek tonymacx86.com si stáhneme utilitku UniBeast (budete se muset zřejmě zaregistrovat), která slouží k vytvoření bootovatelného USB disku (naší flešky). Konkrétně verze 9 je pak plně připravena na Mojave.

Do třetice využijeme jiný počítač s macOS na kterém spustíme UniBeats. Zřejmě ale při spuštění narazíte na chybu, že váš systém není v angličtině.

UniBeast - chybová hláška s nesprávným jazykem

Je tedy potřeba jít do nastavení a v sekci Jazyk a oblasti přidat English a přetáhnout jej na první místo, tak aby se stal primární.

macOS Mojave - nastavení jazyka

Restartujeme a spustíme UbiBeast znovu. Vybereme postupně:

  • Destination Select: USB
  • Installation Type: Mojave
  • Bootloader Configuration: UEFI Boot Mode
  • Graphics Configuration: Nic

a měli bychom vidět zhruba tento sumář

UniBeast - sumář instalace

Soubory se postupně zkopírují na flešku včetně instalačního obrazu Mojave – může to trvat poměrně dlouho – záleží hlavně na rychlosti USB flešky.

Instalace z flešky

Z přechozích kroků bychom měli mít správně nastavený BIOS a připravenou flešku. Tu tedy vložíme konečně do počítače kam chceme macOS dostat a při startu BIOSu zvolíme bootování z této flešky.

Měla by naskočit obrazovka podobná téhle:

Zvolíme Boot OS X Install from Install macOS Mojave.

Po úspěšném nabootování si sputíme naší už známou aplikaci Disk Utility, kterou najdeme v menu Utilities.

Pevný disk v počítači na který budeme chtít macOS nainstalovat musíme nejprve naformátovat na mac formát, tj. podobně jako s USB fleškou vybereme Erase, název dáme např: Mojave a jako formát zvolíme Mac OS Extended (Journaled).

Po zavření Diskové utility by se nám měl instalátor už nabízet nový disk s názvem Mojave, takže klikáme a můžeme si jít uvařit kávu – mezitím se operační systém zkopíruje na disk počítače a automaticky zrestartuje.

Nyní už by se zdálo, že máme hotovo, ale ouha ještě nejsme v cíli. Zatím pevný disk počítače neobsahuje modifikovaný bootloader pro PC, který máme jen na flešce. Budeme tak muset znovu nabootovat z USB, ale v bootovací nabídce už pak zvolíme Mojave (pevný disk počítače). Dáme si ještě jedno kolo restartu a bootování s flešky.

Zavádeč systému na disk PC

Pokud jste se úspěšně prokousali předchozím krokem tak máte minimálně napůl vyhráno – je už jasné, že mac vám na PC bude fungovat, ale ještě je potřeba vytvořit zaváděč systému i na disku PC k čemuž použijeme MultiBeast tool. Aktuálně je k dispozici verze 11.0.1 pro Mojave 10.14.1.


Úvodní obrazovka MultiBeast

Tool si tedy stáhneme – pokud nám funguje síťová karta. Když máme smůlu, tak použijeme USB flešku a provedeme stažení na jiném PC.

Spustíme MultiBeast a začneme v Quick Start. Tady už máme položky, které jsme viděli v UniBeast, tj. opět si dáme volbu UEFI Boot Mode.

Další v pořadí jsou Drivers – zde začíná ta pravá alchymie, jelikož výběr driverů je přímo závislý na vašich součástkách. Doporučuju si tedy prostudovat specifikace zejména základní desky a zjistit přesný typ zvukové a síťové karty.

Obecně se naštěstí alespoň u mém konfigurace věci zjednoduší a tak pro síťovku žádný další ovladač nepotřebuji – stačí ten co již přibalil Apple. U zvukové karty jeto také poměrně jednoduché – většinu typů pokrývá AppleALC driver, takže ten vybereme.

V části Customize bych v prvním kole nic neměnil a až pokud systém naběhne, tak ho můžeme postupně vylepšovat. Výchozí konfigurace by měla být nejvhodnějším startovním bodem.

Volitelně si můžeme vytisknout nebo uložit konfiguraci a jdeme do poslední sekce Build a klikáme na Install.

Počítač restartujeme, USB flašku vytáhneme a v BIOSu nastavíme bootovací disk na UEFI svazek disku kam jsme systém nainstalovali.

Tím jsme pokryli celou základní instalaci. Často však můžeme narazit na různé problémy a některé věci se dají ještě vyšperkovat. O tom však bude až další článek.

Pokud se do instalace pustíte a narazíte na nějaký problém, pak doporučuju prohledat fórum na tonymacx86 webu a nebo se můžete zkusit zeptat v komentářích. Držím palce! Dejte vědět jak jste dopadli.

5 comments

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  • Pane Vyorálku,
    děkuji za informace obsažené v článku . Chci Vás poprosit o radu.
    Chci pomocí MultiBeast převést zavádět do EFI disku. Musím vybírat ovladač, třeba síťovky, i přesto, že mi funguje?
    Bluetooth nefunguje, mohu vybrat více ovladačů když to program umožňuje?
    Zvukovka a grafika funguje včetně akcelerace, musím také něco zakliknout?
    Děkuji za Váš čas a přeji hezký den. Aleš

    Catalina 10.15.7 na B450M-S2H a Ryzen 5 3500X

    • Pokud síťová karta funguje se standardními ovladačemi tak další nepřidávajte. Víceméně všechny ovladače jsem volitelné. Možná by se to dalo přirovnat situaci ve Windows zejména pár let zpět, kdy některé ovladače byly přímo ve Windows a některé jste musel doinstalovat.

      Bohužel už si nevzpomínám úplně jestli jsem nějaké dodatečné ovladače používal – chvíli jsem měl USB Bluetooth dongle ale nakonec jak jste sám podle všeho našel jsem přešel na „originální“ čip, kteří přináší podporu spousty MacOS funkcí. Takže zkuste si najít nějaké info podle konkrétního čipu co máte v tom Bluetooth které vám nefunguje.

      Pokud máte více disků zkusil bych možná i jak píše Adam OpenCore. Přijde mi, ale že instalace je pro začátek poměrně složitější, resp. člověk musí mnohem více vědět co dělá a jaký přesně hardware má, což ale přináší benefit ve větší stabilitě a rychlosti. Zkusím o tom nakonec asi také napsat článek.

  • Dobrý den. Narazil sem na váš blog náhodou ale každopádně bych vám rád poradil. Z multibeastu, který používá dnes už velmi zastaralou metodu bych doporučoval přejít na vanila instalaci pomocí OpenCore Bootloaderu: https://dortania.github.io/OpenCore-Install-Guide/.

    Další věc je že vaše GK bude v rámci MacOS fungovat, dokonce až na nejnovější verzi. Nepotřebujete ovladač, protože pro tuto generaci GK je nativní v rámci MacOS (kvůli starším macbookům které karty této generace obsahují).

    Jinak skvelý výběr komponent a velmi dobré čtení!

    • Díky za komentář. Článek už je téměř 2,5roků starý, takže přesně jak píšete dnes už doporučuji a používám také OpenCore. Zrovna před pár dny jsem si OpenCore aktualizoval a zkončil jsem s nefunkčním bootloader a do teď nevím proč. Nakonec jsem musel změnit HfsPlus za OpenHfsPlus a vše začalo opět fungovat. Takže oproti Cloveru jsem z toho stále trochu nervózní 🙂

      Btw. nemáte nějaký tip jak aktualizovat kexts balíčky? V Cloveru jsem používal Clover Configuration, který měl na to super sekci, ale pro OC jsem zatím nic podobného neviděl.

      • Tak nakonec jste mě opravdu inspiroval to celé sepsat po těch letech znovu pro OpenCore a článek je na světě 🙂 Díky za ten komentář ještě jednou. Myslím, že nejen mě se tenhle článek bude hodit. Ten originální návod je sice supr detailní, ale pokud má člověk konkrétní konfiguraci tak je mnohem přehlednější mít to pro jeden příklad.

Odebírejte blog emailem

Mějte ihned informaci o novém článku ze světa technologií.