blog.vyoralek.cz

Podpora Kontinuity pro Hackintosh – nativní Bluetooth a WiFi – Handoff, AirDrop na MacOS

Proč Kontinuity na Hackintoshi nefunguje? Apple se rozhodl společně s Broadcom pro tuhle funkci vyvinout speciální hardware. My se dnes podíváme jak si tento speciální dostat na vlastní Hackintosh.

🎙 Poslední aktualizace článku 21.3.2020. Pokud najdete nějaké rozdíly v aktuálním stavu, dejte vědět v komentářích, díky.

Hackintosh, tedy stolní počítač s MacOS už používám řadu let jako doplněk k laptopu MacBook Pro, který je sice přenosný, ale výkon stolního počítače je přeci jen jinde.

💡Základní článek o stavbě takového Hackintoshe jsem sepsal již před více než rokem, ale postup je víceméně stále stejný.

Dlouhou dobu jsem neměl potřebu řešit některé nefunkční speciality MacOS, které díky použitému hardware nebyly v mém Hackintoshi dostupné.

Zejména s příchodem iOS 13 se však integrace Apple produktů zase o kus posunula a k finálnímu řešení mě nakonec popostrčil dotaz jednoho z čtenářů, který se ptal jak právě zprovoznit jednu z vlastností Kontinuity, tedy možnosti plynule přecházet mezi Apple zařízeními a využit na maximum propojení těchto zařízení.

Proč Kontinuity na Hackintoshi nefunguje?

Apple se rozhold společně s Broadcom pro tuhle funkci vyvinout speciální hardware. To je pak důvodem, proč i když budete mít v počítači WiFi a/nebo bluetooth tak většina z funkcí Kontinuity dostupná nebude.

Naneštěstí existuje řešení a tím je použití originálního modulu od Broadcom umístěného na speciální PCI-Express adaptér.

Já se ze všech možných řešení nakonec rozhodl pro verzi z německého Amazonu s označením Abwb 802.11 AC Wi-Fi + Bluetooth 4.0 PCI-Express (PCI-E), která obsahuje adaptér s dvěmi anténami a v ceně i modul BCM94360CS2.

Cena na německém Amazonu je cca. 60€ (1500kč), což není zrovna málo – doprava je ale opravdu rychlá a zdarma – 3 pracovní dny – nicméně přínos nových funkcionalit není úplně malý a dále v článku je všechny podrobně popíšu a otestuji.

Systémové požadavky

Budeme potřebovat:

  • jeden PCI-Express slot víceméně jakékoliv velikosti – karta zabere pouze nejmenší velikost, tj. vystačíme si i s typem 1X
  • 9pinový USB port na základní desce – většinou bývají na desce alespoň dva a jeden už může být obsazený USB konektory ze skříně PC. Tento port je nutný pro správnou funkci BlueTooth.
  • MacOS minimálně verze 10.7 (Lion) – testováno na poslední verzi 10.15 (Catalina)

Instalace

  1. Odpojíme všechny kabely od počítače a odstraníme (zpravidla) levý bok skříně, abychom se dostali k základní desce
  2. V závislosti na naší základní desce bychom měli uvnitř vidět větší či menší množství PCI-Express slotů – jeden si vybereme. V mém případě jsem zvolil ten nejdál od grafické karty tak, aby nová karta nepřekrývala větráky a nebránila přístupu vzduchu ke grafické kartě.
  3. Odstraníme / vylomíme plíšek zakrývající vstup k příslušenému PCI-Express slotu.
  4. Opatrně kartu vložíme do PCI-Express slotu a přišroubujeme ke skříni
  5. Propojíme MicroUSB karty s USB konektorem základní desky – viz. obrázek
  1. Vrátíme zpět bok skříně a na kartu přišroubujeme obě antény, které jsme dostali s kartou.
  2. Hotovo! – můžeme připojit zpět kabely a počítač spustit – není potřeba instalovat žádné ovladače.

Použití v MacOS

Práce s WiFi a Bluetooth se nijak neliší od jakýchkoliv jiných karet či USB donglů. Může být užitečné se podívat do nastavení hardware, zde jsou obě služby správně nastaveny.

Hardwarové informace o WiFi najdeme když klikneme v horním menu na Jablíčko / O tomto Macu / Systémový profil a klikneme na WiFi v sekci Síť. Měli bychom vidět typ karty AirPortExtreme s čipem Broadcom BCM43xx. Zároveň bychom měli vidět povolenou funkci AirDrop.

O bluetooth se více dozvíme ve stejné aplikaci pouze je potřeba najít sekci Hardware / Bluetooth. Výrobce by měl být opět Broadcom a důležité pro nás jsou informace o zapnuté podpoře Handoff a Instantního Hotspotu.

Použití ve Windows

Nedává moc smysl si tuto kartu kupovat pokud používáte jen Windows, ale pokud stejně jako já přepínáte mezi Windows a MacOS tak se podpora Bluetooth a WiFi určitě hodí i ve Windows.

Nejjednodušší situace je s Bluetooth, které bude fungovat bez nutnosti cokoliv instalovat – Windows si sám doinstaluje ovladače pro Apple Broadcom Blutooth zařízení a vše funguje jak má na první šup.

Bohužel WiFi není stejný případ a pokud se podíváte do správy počítače tak zde uvidíte z vykřičníkem právě Síťový adaptér.

Je potřeba si nejprve stáhnout ovladač. Pro Windows 7/10 si stáhneme verzi pro Broadcom BCM94360CS, přičemž zip soubor obsahuje jak Bluetooth tak WiFi ovladač – nám bude stačit pouze WiFi.

Ve správě počítače si nejdeme onen síťový adaptér s vykřičníkem a zobrazíme si jeho vlastnosti. Tam nejdeme volbu Aktualizovat ovladač na kterou klikneme a zadáme nainstalovat ovladač z lokálního umístění – cesta k rozbalenému archívu.

Doslova za pár minut bychom pak měli vidět informaci o úspěšné instalaci ovladače a můžeme se vesele připojit na WiFi i z Windows 😀

Podpora MacOS Kontinuity – Handoff, AirDrop a další

Funkce Apple produktů označená Kontinuity umožňuje plynule přecházet plynule mezi apple zařízeními. Můžete tak například zvednout a vykonat hovor ze svého iPhonu na desktopovém počítači s MacOS, odemykat počítač pomocí Apple Watch a nebo jenoduše vkládat obrázky, videa a texty mezi iPhonem/iPadem a počítači s MacOS.

Pojďme se podívat na pár detailů k jednotlivým funkcích a ověřit, že fungují.

Handoff

Za mě největší benefit Handoff je aktivace tzv. univerzální schránky, tj. cokoliv zkopírujete do schránky na jednom zařízení je k dispozici na všech ostatních Apple produktech přihlášených pod stejným uživatelem.

Například na mobilu mám nainstalovanou aplikaci Google Authenticator a pro přihlášení mi pak stačí podržet prst na vygenerovaným kódem, který lze na počítači pak jednoduše vložit přímo ze schránky. Není potřeba tak nic opisovat.

U aplikací, které mají podporu Handoff pak můžete začít tvořit dokument na jednom zařízení a plynule pokračovat na jiném. Tuto funkci aktivujeme tak, že bychom měli vidět ikonku aktivní aplikace úplně nalevo a pokud na jí klikneme uvidíme přesně stav který jsme měli na druhém zařízení.

Například na mobilu si procházím nějakou webovou stránku a chci si ji otevřít na velkém PC – stačí kliknout na ikonku a otevře se mi prohlížeč se stejnou stránkou.

AirDrop

AirDrop umožňuje bezdrátově odesílat dokumenty, fotografie, videa, webové stránky, místa na mapě a další věci do Macu, iPhonu nebo iPadu.

Co je navíc skvělé, že ono druhé zařízení kam chcete soubor poslat nemusí být vaše – můžete si tak například velice jednoduše vyměňovat soubory mezi svými přáteli.

Pro mě zatím největší benefit byl v situaci, kdy je více lidí v místě kde není žádná pro ně známá WiFi a potřebují si mezi sebou poslat nějaký větší soubor.

Naopak nevýhodou pak je, že tato funkce funguje jen mezi Apple produkty.

Použití fotoaparátu iPhonu z MacOS

Pokud potřebujete přidat fotku nebo naskenovat dokument můžete to udělat přímo z MacOS s využitím iPhonu – tato funkce je dostupné například ve Finderu, Mailu a poznámkách.

Například pokud píšete email a uvědomíte si, že potřebujete přiložit nějaký dokument, který máte zrovna na stole můžete přímo z aplikace Mail vyvolat funkci skenování přes iPhone a dokument se automaticky vloží do emailu.

Sidecar

Sidecar umožňuje používat iPad jako druhý monitor, který rozšiřuje nebo zrcadlí plochu Macu.

iPad vedle Macbooku se Sidecarem

Tuhle funkci bohužel nemohu otestovat, jelikož můj iPad je už příliš starý (je potřeba mít nainstalovaný iPadOS 13).

Automatické odemykání pomocí Apple Watch

Tohle je taková drobnost, která ale opět trochu věci zjednodušuje. Konkrétně se jedná o možnost automatického přihlášení do systému MacOS jakmile budete poblíž počítače s Apple Watch na ruce.

Není potřeba nic hledat v nastavení, ale měli byste automaticky vidět dialog s povolením této funkce jakmile se s hodinkami přiblížíte.

Pokud byste chtěli v budoucnu naopak tuto funkci vypnout najdete tuto možnost v nastavení Zabezpečení a soukromí.

Druhým benefitem pak bude možnost schvalování žádosti o heslo správce systému pomocí Apple Watch.

Tím jsme vyčerpali všechny víceméně užitečné funkce, které mě zaujaly a aktivně používám. Pokud by vás zajímal kompletní výčet koukněte na stránky Applu. Všechny by měly s představovanou kartou fungovat.

Podpora Apple Bluetooth zařízeních

Vyzkoušel jsem rovnou i podporu dvou Bluetooth produktů – bezdrátové klávesnice Apple Magic Keyboard a sluchátek AirPods Pro.

Oba produkty fungují bezproblémů a zobrazují i informace o stavu baterie. U sluchátek pak je možnost i nastavení.

Bluetooth klávesnice mě překvapila tím, že funguje i v bootloadu Cloveru – při výběru zda nastartovat MacOS či Windows, tedy ještě před startem samotného MacOS.

Co je naopak trochu zklamáním je dosah Bluetooth, který je o dost nižší než například z iPhonu a sluchátka tak hrají „jen“ na cca. 10 metrů od počítače. Naštěstí to u stolního počítače až tak moc nevadí.

Průběh signálu sluchátek (modrá) a klávesnice (hnědá) na obrázku níže – je patrný sešup sginálu až k -82 RSSI, kdy už zvuk vypadává a je ve vzdálenosti cca. 10m od počítače.

Rychlost

Použitý modul BCM94360CD obsahuje jak Bluetooth verze 4.0 tak i WiFi a to hned dvou frekvencích – 2.4GHz (802.11a/b/g/n) a 5GHz (802.11ac).

Já jsem využil toho, že mám doma WiFi Unifi AP-Lite od Ubiquiti, který obě tyto pásma umí. Navíc má v sobě dvě antény, což při 80 MHz umožňuje teoretickou rychlost připojení až 867 Mbit/s.

WiFi karta se s počítače skutečně připojila na 5GHz a v informacích o připojení v MacOS i svítilo 867 Mb/s.

Jelikož jsem ale chtěl rychlost i ověřit prakticky nainstaloval jsem si do Ubuntu na NanoPCT4 (kde mi běží všechny SmartHome věci) do utilitu iperf3. Utilitu je možné doinstalovat na Linux distribuce Debian/Ubuntu z výchozích repozitářů:

# apt install iperf3

Tutéž utilitu bylo potřeba nainstalovat ještě na samotný počítač. V případě MacOS je příjemná instalace pomoci repozitáře brew:

➜  ~ brew install iperf3
==> Downloading https://homebrew.bintray.com/bottles/iperf3-3.7_1.catalina.bottle.1.tar.gz
########################################################### 100.0%
==> Pouring iperf3-3.7_1.catalina.bottle.1.tar.gz
🍺  /usr/local/Cellar/iperf3/3.7_1: 11 files, 389.2KB

Skutečně naměřená rychlost pak byla průměrně 488, rsp. 486 Mbit/s, což není vůbec špatné a bude to zřejmě pro většinu z nás stále velmi vysoko na rychlostí připojení k Internetu.

➜  ~ iperf3 -c nanopct4.local -i 1 -t 5
Connecting to host nanopct4.local, port 5201
[  7] local fe80::8a7:3188:e781:8dc5 port 50289 connected to fe80::5d2d:6d47:c684:50f0 port 5201
[ ID] Interval           Transfer     Bitrate
[  7]   0.00-1.00   sec  66.5 MBytes   558 Mbits/sec
[  7]   1.00-2.00   sec  53.8 MBytes   451 Mbits/sec
[  7]   2.00-3.00   sec  47.5 MBytes   399 Mbits/sec
[  7]   3.00-4.00   sec  60.1 MBytes   504 Mbits/sec
[  7]   4.00-5.00   sec  63.1 MBytes   529 Mbits/sec
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
[ ID] Interval           Transfer     Bitrate
[  7]   0.00-5.00   sec   291 MBytes   488 Mbits/sec                  sender
[  7]   0.00-5.01   sec   290 MBytes   486 Mbits/sec                  receiver

👍 plusy

  • velmi jednoduchá instalace
  • stabilita
  • nativní podpora Kontinuity v MacOS
  • solidní provedení

👎 mínusy

  • slabší dosah Bluetooth
  • cena

2 comments

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  • Oba mínusy se dají vyřešit:

    Cena: Nákup čipu (jako náhradní z vykuchaných Apple počítačů, na eBay jsou jich mraky za od $5, já koupil z Evropy za $9 vč. pošty, ale jdou i levněji), a redukce do PCI Express x1 zvlášť (na AliExpressu od $5 vč. pošty, za $10 z Evropy).
    Dosah: koupě BCM94360CS namísto BCM94360CS2, který má tři konektory na externí antény namísto dvou. Jenom je potřeba potom zároveň koupit redukci se třemi anténami. Tohle jsem teda nezkoušel, ale narazil jsem na to, kde to někdo řešil právě kvůli dosahu BT.

Odebírejte blog emailem

Mějte ihned informaci o novém článku ze světa technologií.