blog.vyoralek.cz

Hackintosh – aktualizace na macOS Catalina

Na začátku tohoto měsíce vyšla nová verze MacOS s označením Catalina a dnes se podíváme jak provést aktualizaci pro náš Hackintosh.

🎙 Poslední aktualizace článku 31.5.2020. Pokud najdete nějaké rozdíly v aktuálním stavu, dejte vědět v komentářích, díky.

Systém už mám téměř měsíc nainstalovaný na MacBooku a kromě jednoho problému s Citrix VPN jsem nezaznamenal žádný větší problém a tak nastal čas si systém nasadit i na desktopový počítač.

Co je nového?

  • zvýšení zabezpečení systému a ochrany osobních údajů pomocí Apple ID
  • možnost použít iPad jako extérní displej – označováno jako sidecar
  • zobrazování času stráveného za počítačem podle aplikací – podobně jako již je k dispozici na iOS
  • nová aplikace Najít, která umožňuje sdílet vaší polohu a nebo vyhledat polohu vašich zařízeních
  • nová aplikace TV, kterou bude možné již brzy používat pro novou streamovací službu Apple TV+, která bude od 1. listopadu dostupná i v ČR
  • stejně jako na iOS nový vzhled a uspořádání fotek v aplikaci Fotky

Jak můžete vidět nejadná se o nějaké převratné změny, ale zejména dotahování funkcionalit do stejného stavu a použití jako už známe z iOS.

Pojďme se nyní podívat na postup aktualizace – výchozím stavem pro nás bude macOS Mojave.

Pokud by vás zajímal postup čisté instalace či o čem obecně Hackintosh je doporučuji kouknout do mého předchozího článku se základy.

1. Aktualizace Clover boot

Prvním předpokladem pro úspěšnou aktualizaci MacOs je nutnost mít nainstalovený Clover boot alespoň ve verzi r4910.

Já používám pro kontrolu a aktualizaci Clover Configuration, díky němuž jsem byl schopný jedním kliknutím nainstalovat poslední aktuální verzi r5097.

2. Aktualizace kexts balíčků

Například opět pomocí Clover Configuratoru si připojíme EFI disk – volba Mount EFI a Mount Partition a pokud jsme to již neudělali v přechozí instalaci / aktualizaci tak přesuneme všechny kexts balíčky do adresáře /EFI/CLOVER/kexts/Other.

Přepneme se v Clover Configuratoru do Kexts installeru a v menu OS Version vybereme Other. Díky tomu můžeme zkontrolovat verze kexts balíčků vůči poslední dostupné verzi.

3. Stáhnutí obrazu instalace macOS Catalina

V menu Předvolby systému klikneme na Aktualizace softwaru a automaticky bychom měli vidět možnost upgradu na novou verzi. Na tu klikneme a budeme muset chvíli čekat – instalace má cca. 8GB – než se instalační balíček stáhne.

4. Instalace

Instalace jako takové už je poměrně přímočará. Je potřeba vybrat jen cílový disk a pak už jen čekat. Instalátor by měl vyžadovat 2 restarty.

Hack

5. Hotovo!

Pokud vše šlo vpořádku měli byste nově vidět v přehledu o počítači poslední verzi 10.15.

Aktualizace 10.15.1 – 10.15.5

Po instalaci aktualizace 10.15.1 jsem narazil na problém s černou obrazovkou při startu MacOS. Jak jsem nakonec zjistil nebyl jsem sám a celý problém byl zakopán v předělaných ovladačích pro AMD grafické karty – v mém připadě Radeon RX 580.

Po přečtení mnoha diskusí se mi nakonec podařilo najít řešení, které v mém případě zahrnovalo dva kroky:

Aktualizace kexts balíčků

Jako kritické bylo aktualizovat dva balíčky:

A v příkazové řádce provedeme aktualizaci cache kext:

sudo kextcache -i /

Úprava boot argumentů

Zkoušel jsem několik variant, které byly různě po fórech doporučované, ale nakonec pro mou gragickou kartu se ukázalo jako nejlepší vymazat vše navíc a nechat pouze dvě položky:

Po těchto dvou změnách mi verze 10.15.1 konečně spolehlivě nabootovala.

Při aktualizaci na verzi 10.15.2, 10.15.3 a 10.15.4 jsem nezaznamenal žádný problém. Doporučuji však před aktualizací provést aktualizaci Cloveru a zkontrolovat i kexts balíčky.

Pokud narazíte na nějaký problém, doporučuju se buď zeptat pod článkem v komentářích a nebo mkrnout do této diskuse.

8 comments

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  • Ahoj funguje sidecar a iMessage? pokud ano jak? zkoušel jsem už x návodů na iMessage a buď jsem blbý nebo nevím. jinak mi vše jede

    • Ahoj, co se týče sidecar já ho dostupný nemám. Trochu bych tipoval, že to bude souviset s nefunkčností Handoff a Continuity pokud nemáš speciální kartu se správným bluetooth/WiFi. Jelikož můj iPad už je i tak příliš starý více jsem po tom nepátral 🙂

      iMessage mi fungují spolehlivě už od nějaké verze Sierra tipuju. Pokud si dobře pamatuju, bylo potřeba hlavně docílit toho, aby serial number bylo unikátní a nebylo už použité, ale je už to fakt dlouho 🙁 a tehdy jsem k tomu ještě nepsal články. Zkus se podívat do tohohle vlákna- https://www.tonymacx86.com/threads/an-idiots-guide-to-imessage.196827/ .. je už to starší, ale některé části z návodu mi připadají povědomé.

  • Dobrý den
    Zkusil jsem aktualizovat Niresh-Catalina,dle vašeho postupu.
    Bohužel jsem skončil na verzi 10.15.2.
    Verzi 10.15.3 jsem sice spustil z dmg souboru,ale při pokusu o aktualizaci se to sesypalo a restartovalo.
    Nevíte náhodou proč to nejde,když verzi 10.15.1 a 10.15.2 mi to nainstalovalo bez problémů
    Děkuji

    • Dobrý den, jak píšu v článku já jsem díkybohu žádný problém při předchodu na verzi 10.15.2, 10.15.3 a 10.15.4 neměl, nicméně pravda že s Cloverem to bylo občas dobrodružné jestli systém naskočí. Proto jsem si i časem koupil jestě jedno SSD na kterém jsem měl kopii funkčního systému. Nicméně pokud máte čas a chuť tak bych doporučoval zkusit OpenCore. Byl to asi nejtěžší krok, ale pokud jsem vše nastavil správně tak to běží mnohem více v pohodě než s Cloverem. Mám to odzkoušené do Big Sur. Novější už kvůli staršímu HW nenainstaluju.

  • Děkuji za reakci.
    No open core je opravdu na dlouho a netuším zda bych vše správně nastavil.
    Co teď řeším je aktualizace KEXTs souborů přes Clover Configurator.
    Nastavím verzi na Other a když zkusím aktualuzaci Lilu,tak mi to nic nenajde.
    Myslíte,že je nutné také aktualizovat clover Configurator a nebo co je potřeba k aktualizaci Kexts balíčků

    • Úplně 100% jistý postupem už si nejsem, ale mám dojem, že jsem to téměř vždy aktualizoval právě z Clover Configuratoru a ten se snad i ptal na aktualizaci při startu. Určitě jsem se ale snažil používat poslední verzi a aktualizovat všechny kext které svítili, že jsou dostupné k aktualizaci.

  • Dobrý večer,děkuji za informace.
    Ale stejně jsem pohořel,KEXTs se mi podařilo aktualizovat,ale Clover mi během instalace poslední verze vyhodil chybu a nedokončil update.Tím pádem jsem se nikam nedostal.
    A pokud pustím update na verzi 10.15.3 tak to sice balíček připraví,ale k instalaci poté stejně nedojde,protože během načítání těch řádků než naběhne Hackintosh se to sekne a musím jít do tvrdého restartu.Tak to asi s Clovrem zabalím a příští týden se zkusím podívat na vytvoření přes OpenCore.

Odebírejte blog emailem

Mějte ihned informaci o novém článku ze světa technologií.