blog.vyoralek.cz

iPhone – výměna baterie svépomocí

Dnes si ukážeme jak se dostat do útrob iPhonu 6S a jak svépomocí vyměnit stávající baterii za novou.

🎙 Poslední aktualizace článku 7.2.2020. Pokud najdete nějaké rozdíly v aktuálním stavu, dejte vědět v komentářích, díky.

Na začátku je potřeba upozornit, že výměna baterie není úplně trivální operace a rozhodně se do ní nepouštějte pokud máte telefon ještě v záruce.

V opačném případě pokud si věříte, pak můžete pod vaší kontrolou vyměnit baterii bez toho, abyste telefon jakkoliv poškodili, což se bohužel občas stává v českých servisech.

Následující postup bude pro iPhone 6S (je to šílené, ale který je stále v prodeji), nicméně totožné by to mělo být minimálně i pro modely iPhone 5, 5S, SE, 6, 7 a 8. U novějších telefonů X, XS a XR raději vyhledejte specifický návod.

Já jsem se pro upgrade rozhodl, jelikož kondice mé originální baterie klesla na 84% (tuto informaci najdete v Nastavení->Baterie->Kondice baterie->Maximální kapacita a chovala už se hodně podivně.

Jelikož mám už nějaké pozitivní zkušenosti s čínskou firmou Baseus rozhodl jsem se pro baterii od tohoto výrobce s vyšší kapacitou 2200mAh – cena je cca. $20 (450kč) na AliExpressu včetně nástrojů uvedených níže.

Nezbytné nástroje

Pro to abyste se k baterii dostali je potřeba následující:

  1. malý šroubovák 0,8mm – pro hlavní dva šroubky zvenku
  2. malý šroubovák 1,5mm – všechny šroubky uvnitř telefonu
  3. pro iPhone 7/8 jeden šroubovák navíc – 0,6mm
  4. přísavku na zvednutí displeje
  5. plastový trojúhelník pro displej
  6. plastovou tyčinku pro odpojování konektorů
  7. 2ks lepítek pro baterii

Pokud byste si chtěli obstarat pouze tyto nástroje, tak mě dobrou službu udělali od firmy Baseus z AliExpressu za cca. $4 (90kč). Velmi často, ale bývají přibalena přímo k náhradní baterii, jelikož bez nich výměnu neuděláte.

iPhone výměna baterie - nářadí
Nástroje potřebné pro výměnu baterie iPhonu

Samotná výměna

Akci můžeme rozdělit na cca. 12 kroků, přičemž platí, že polovina kroku je reverzních, tj. budete u nich zpravidla dělat opak kroků předchozích.

Doporučuji si navíc šroubky dávat na specifická místa tak, abyste pak přesně věděli, které kde byly.

Upozornění
Před začátkem výměny je doporučováno nechat původní baterii vybít na méně než 25%. V opačném případě může dojít i k výbuchu. 

Telefon začneme rozebírat ve vypnutém stavu.

1. Šroubky u lightning konektoru

První krok kterým začneme je asi nejjednodušší a nespočívá v ničem jiném, než že vezmeme 0,8mm šroubovák a opatrně vyšroubujeme dva šroubky, které jsou po straných lighting konektoru.

iPhone - šroubky okolo lightning konektoru
Šroubky u lightning konektoru

2. Odklopení disleje

Další krok už chce trochu cviku, ale když budeme postupovat opatrně, mělo by to být vpořádku. Vezmeme si do ruky plastový kus ve tvaru trojúhelníku a jednu ze stran se pokusíme pomalu zasunout pod displej ve spodní části telefonu.

Mírně budeme displej nadzvedávat a postupně se posouvat do středu telefonu. V určité chvíli by pak měl displej povolit a můžeme ho vyklopit od 90stupňů.

Upozornění
Displej nenadzvedáváme až moc silným tlakem. V opačném případě bychom ho mohli poškodit.

3. Odpojení displeje

Následující krok je nepovinný, ale raději ho doporučuji udělat. Jinak hrozí, že si můžete poškodit kabely vedoucí od displeje k desce – jsou celkem tři.

Nejprve odšroubujeme plíšek v pravém horním rohu (4 šroubky) pod kterým jsou schovány všechny tři konektory.

Opatrně pomocí modrého páčidla z plastu vydloubneme postupně všechny kabely.

iPhone - konektory displeje
Konektory displeje

4. Odpojení baterie

Konektor baterie je opět schovaný pod plíškem, který je nejprve odšroubujeme (2 šroubky) a konektor opatrně odpojíme – slovo opatrně se mi tady opakuje už často, ale vzhledem k velikostem součástek, je to taková až trochu skoro hodinářská práce 🙂

iPhone - konektory displeje
Konektor baterie

5. Odstranění lepítek pod baterií

Tahle část se ukázala alespoň napoprvé jako největší problém. Lepítka jsou zakončena kouskem, který najdeme na spodní části baterie. Tyto přesahy tedy opatrně odlepíme a pak se snažíme lepítka tahat ven – chová se to trochu jako žvýkačka. Zejména za začátku se mi kousky trochu trhaly, ale dál už se to rozjelo a šlo to mnohem lépe. Lepítka jsou dvě – je potřeba odstranit obě a celá.

6. Vyndání baterie

Jakmile máme pryč lepítka a konektor baterie není zapojený, nebrání nám nic vytažení původní baterie.

iPhone - baterie venku
iPhone bez baterie

7. Nalepení nových lepítek

Baseus dodává s bateriemi poměrně fajnová lepítka nová. Ty umístíme podle obrázku a postupně sundáme ochranu spodní – pro nalepení do telefonu a pak i horní – pro nalepení baterie.

Popřípadě možná pohodlnější může být i varianta nalepení nejprve na baterii.

iPhone - nalepení lepítek baterie
Lepítka baterie

8. Vložení nové baterie a zapojení

Baterii vložíme na připravená lepítka – nezapomeňme odstranit i vrchní ochranou fólii a baterii se snažíme vložit co nejvíce k hraně telefonu – budeme potřebovat prostor na konektor.

Konektor nové baterie pak opatrně zapojíme do telefonu a dáme namontujeme zpět i ochranný plíšek.

iPhone - nová baterie
Nová baterie v iPhonu

9. Zapojení displeje zpět

Nyní už vše pokračuje víceméně v opačném pořadí jako výše, tj. displej přiložíme k horní hraně telefonu, opatrně připojíme tři konektory a namontujeme zpět ochranný plíšek.

10. Test

Ještě než displej zaklopíme doporučuji udělat test, zda jsme všechny konektory zapojili správně – tj. tři od displeje a jeden od baterie. Po zmáčknutí power tlačítka bychom měli vidět jablíčko na displeji.

Pokud ho nevidíme tak znovu zkontrolujeme zapojení všech konektorů.

11. Zaklopení displeje zpět

Opačný postup je mnohem jednodušší. Hlídáme si zapadnutí displeje přes packy v horní části a postupně ho zaklápíme a od středu ke spodní hraně zacvakáváme.

12. Zašroubování šroubů u lightning konektoru

To nejjednodušší nakonec – zašroubujeme zpět dva šroubky okolo lightning konektoru a máme hotovo.

Informace o baterii na Macu

Možná vás bude zajímat, zda kapacita uvedená při koupi je stejná v reálu a zda baterie ještě nebyla použita.

Pokud máte počítač s MacOS tak doporučuji aplikaci coconutBattery, která vám na tyhle otázky odpoví.

V mém případě je vidět kapacita baterie 2189mAh, přičemž původní originální baterie měla 1715mAh. Po týdnu se maximální kapacita snížila na 2124 mAh a po měsici a 31 nabitích je kapacita 2119mAh. Další obrázek je z října, tj. po 8 měsících a kapacita klesla na 2094mAh. A konečně zatím poslední stav je z února 2020, tj. téměř přesně po roce – kapacita je stále 2015mAh po 374 nabitích.

Aplikaci coconutBattery můžete navíc použít i pro zjištění informace o stavu baterie na vašem Macu.

Zhodnocení baterie

V telefonu zmíněnou Baseus baterii 2200mAh používám zatím něco přes týden a výdrž je výborná – opět něco přes jeden den i se zapnutou VPNkou.

Uvidíme časem, zda si udrží zvýšenou kapacitu a jak rychle bude klesat kondice – článek pak časem zaktualizuji.

9 comments

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  • Ahoj, diky za navod, jaky je konecny update ohledne kapacity baterie po delsim pouzivani prosim? Diky O.

    • Ahoj, nevím proč, ale tvůj komentář skončil ve spamu. Přidal jsem zatím čtvrtý update po cca. 8 měsících a stále je to supr.

  • Zdravim, diky tomuto clanku zacinam uvazovat ze vymenim baterku ve sve 6s za tuhle vetsi, nikde, krome Vas nemuzu najit nejake reference. Podle vasich fotek ma opravdu vyssi kapacitu, nebal jste se bezpecnosti ze by treba zahorela? Prijde mi zvlastni ze nacpali o temer 500mah vetsi baterku do stejnych rozmeru.
    Dalsi vec by me zajimala, vypina se Vam 6s v chladu i s novou baterkou? To me totiz strasne rozciluje ze kdyz prochladne tak hned umre.

    • Dobrý den, vezmu to postupně. Ohledně zahoření – Baseus značku sleduji už poměrně dlouho a mám od ní hromadu produktů, čili produktu věřím. S těmi bateriemi to upřímně nechápu, jelikož jsem teď nedávno viděl originální baterii Samsungu, která má kapacitu ještě větší při menší velikosti. Zpět ale ke zkušenostech. Baterii mám momentálně rok a nejsou s ní žádné problémy – telefon se ještě za celou dobu sám nevypl. Drobná nevýhoda, že nejde vidět kondice – ta je neustále 100%, což je nesmysl. Kdyby vás ještě něco zajímalo dejte vědět.

      • 100% je asi tech 1715mah, takze tak za rok, dva to klesne pod 100% 😄 Jinak diky za info, moje 6s je ted v zime v podstate nepouzitelny, protoze se vybije do mrtva do 5 minut. Podle coconut ma ted 1500mah kapacitu.

        • 🙂 a jo to máte pravdu.. těch 100% může být pořád díky tomu, že je to přes oficiální kapacitu. Já to měnil taky v zimě před rokem, jelikož se telefon začínal hodně náhodně vypínat a už se na to nedalo vůbec spolehnout.

    • Jo a málem bych zapomněl – do článku jsem přidal další screenshot stavu baterie po 1 roce.

      • Zdravím, mám trošku obavu o ztrátu dat pří této operaci (sms, zpráv, fotek, videí). Je stále možnost, že něco není na cloudu. Máte někdo zkušenost? Např. pokud cloud vůbec nepoužíváte. Děkuji

        • Máte asi namysli, že pokud by se něco nepovedlo tak se už ke svým sms, fotkám a zprávám nedostanete? Řešením by myslím mohla být záloha přes nějaký Apple počítač, která se tak dá udělat i lokálně – a nebo pak na Cloud.

Odebírejte blog emailem

Mějte ihned informaci o novém článku ze světa technologií.