blog.vyoralek.cz

Hackujeme WiFi zásuvky 2 – ESP82xx jako WiFi můstek

Dnes si trochu zjednodušíme život při flashování Tuya zařízení a podíváme se jak si připravit ESP82xx jako náhradu WiFi můstku za například mobilní telefon.

🎙 Poslední aktualizace článku 15.1.2020. Pokud najdete nějaké rozdíly v aktuálním stavu, dejte vědět v komentářích, díky.

Pokud jste se již pokoušeli přehrát Tuya firmware pomocí návodu v minulém článku, tak jste si asi taky říkali jako já, že není úplně komfortní nutnost použití ještě dalšího WiFi zařízení pro připojení k vtrust-flash WiFi.

Naneštěstí nejsme jediní a Michael Ingraham připravil jednoduchý Arduino projekt, který tento krok přesouvá na jakýkoliv mikrokontroler s ESP82xx čipem. Nabízí se tak vyloženě použití například Wemos D1 Mini, na kterém si to ukážeme.

Pokud náhodou ještě Wemos D1 Mini nemáte, tak si ho můžeme obstarat například na AliExpressu za symbolické $2 (tj. nějaký necelých 50kč). Popis funkčnosti této desky jsem již sepsal poměrně v historii v tomto článku.

Wemos D1 Mini

Nyní máme dvě možnosti – buď si stáhneme hotový obraz z Githubu a nebo si stáhneme Arduino projekt a obraz si zkompilujeme.

Jelikož nepotřebujeme nic měnit, doporučuji si stáhnout rovnou obraz – pokud si ale chcete být skutečně jistí co do ESP8266 nahrajete tak si projekt zkompilujte.

Na nahrání firmware doporučuji použít esptool (článek zde).

esptool.py write_flash 0x00000 tc_donor_mini.generic_1M.bin

Jakmile máme zařízení připraveno můžeme nastartovat Tuya-Convert pomocí příkazu start_flash.sh. Před vytvořením WiFi vtrust-flash by měl Wemos D1 Mini přerušovaně modře blikat. Jakmile se připojí změní dioda stav na svícení modře. Tím máme splněný bod s WiFi můstkem a můžeme vesele pokračovat v dalším kroku.

2 comments

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  • Není prosím, už nějaký jednodušší návod na nahrání Tasmoty?

    • Jelikož se ptáte tady tak vás asi zajímají produkty používající Tuya cloud? U těch se obávám, že zatím nikoliv. Koukám, že vyšla novější verze 2.3 tuya-convert, takže možná nějaká vylepšení jdou dostupné, ale troufám si hádat, že ona za mě největší složitost, kdy potřebujete WiFi AP a další zařízení s WiFi a konkrétní typ operačního systému stále zůstala. Je to dáno celou tou ideou, že je potřeba simulovat oficiální způsob aktualizace. Pro mě je bohužel i zklamáním Sonoff s jejich DIY, který byl vyroben celý ze strany výrobce, ale zatím je to hodně krkolomné – tam ale díky tomu, že je to oficiálně vyvíjeno vidím světlejší budoucnost.

Odebírejte blog emailem

Mějte ihned informaci o novém článku ze světa technologií.