blog.vyoralek.cz

HomeAssistant – nová integrace Tasmota v beta verzi

Dnes se podíváme na jednu poměrně čerstvou novinku, která je stále v beta verzi a to integraci firmware Tasmota do HomeAssistanta přímo pomocí integrace Tasmota.

🎙 Poslední aktualizace článku 5.12.2020. Pokud najdete nějaké rozdíly v aktuálním stavu, dejte vědět v komentářích, díky.

S příchodem poslední verze Tasmoty 9.1 přibyla možnost v kombinaci s HomeAssistantem verze 0.117 a vyšší novou integraci Tasmota, která v určitém ohledu nahrazuje původní obecnou MQTT integraci – alespoň pokud jde o zařízení běžící na Tasmota firmware.

⚠️ Samotnou MQTT integraci bude potřeba podle všeho nyní stále ještě zachovat, tj. nevystačíme si pouze s Add-onem, ale bude potřeba mít i aktivní integraci MQTT i když bez přidaných zařízeních.

Co budeme potřebovat?

V základu záleží jestli už máme Tasmotu s HomeAssistantem integrovanou pomocí MQTT nebo začínáme na zelené louce.

V případě, že začínáme odznova je potřeba nejprve nainstalovat MQTT add-on. Jak na to se prosím podívejte do mého staršího článku.

Pokud už MQTT máme pak jsme zřejmě měli zaplou možnost SetOption19 (zadáme v Konzole webového rozhraní Tasmoty), která zajišťovalo to, že jsme automaticky v HomeAssistentovi a jeho MQTT integraci viděli nové zařízení s Tasmotou.

Nicméně to nyní už nebude žádoucí a tak je potřeba ji vypnout :

13:31:16 CMD: SetOption19 0
13:31:16 MQT: sonoff_switch05/stat/RESULT = {"SetOption19":"OFF"}
13:31:16 LOG: Home Assistant MQTT Discovery disabled.

.. a někdy se mě stalo, že zařízení stále zůstalo v HA. Pak je potřeba ho odstranit ručně z MQTT integrace:

Neptejte se mě proč, ale tlačítko odstranit je tam skutečně 2x. Zkoušel jsem klikat na obojí, ale vypadá, že to dělá to stejné 🤦‍♂️

Poslední nezbytností je mít v zařízení nainstalovaný firmware Tasmota alespoň verze 9.1.0

⚠️ Pokud budete instalovat aktualizaci Tasmoty tak dejte pozor, že se změnilo URL s dostupnými firmwary na http://ota.tasmota.com/tasmota/release/

Přidání nové integrace Tasmota do HA

Pokud už máme alespoň jedno Tasmota zařízení s verzí firmware 9.1.0 a vyšší tak bychom automaticky měli vidět novou integraci Tasmota ve stavu objeveno a můžeme dát rovnou konfigurovat. Pokud by tam náhodou ještě nebyla tak přidáme pomocí tlačítka +.

Autoři si zřejmě libují v dialozích, takže budeme muset ještě 2x odklikat víceméně tak trochu zbytečná okna:

… a ještě druhé:

Pokud všechno šlo dobře měli bychom nyní nově vidět zařízení s Tasmotou přímo pod Tasmota integrací:

a pokud se podíváme dovnitř na detaily zařízení, tak uvidíme možnost zapnout dalších 8 stavových senzorů jako např. IP adresu, doba od restartu, sílu signálu, použitou WiFi a další.

Zásadní změnou je ale lepší integrace na HomeAssistanta respektující typy entit, tj.

  • světla budou přidány jako light entity. Jsou podporovány zároveň složitější konstrukce jako RGB, stmívače atd.
  • spínače budou přidány jako switch entity, pokud je SetOption30 nastavená na hodnotu 0, jinak jako light entity
  • senzory budou přidány jako sensor entity
  • přepínače budou přidány jako binary_sensor entity, pokud je SetOption114 nastavené na hodnotu 0, jinak jako automation triggers
  • tlačítka budou přidány jako automation triggers pokud SetOptions73 je povolena (hodnota 1)

Má smysl migrovat?

Nejprve je potřeba vzít na vědomí fakt, že se stále jedná o jakousi beta verzi celé integrace, takže pokud je funkčnost vaší domácnosti pro vás kritická, pak bych se do tohoto zatím nepouštěl.

Na druhou stranu pokud už nyní vidíte využití nových informací z Tasmoty a nebo jednoduše si chcete hrát už s nejnovějšími verzemi, pak je nová integrace pro vás určená.

Do budoucna určitě dává smysl přechodu jakmile bude stabilní verze, jelikož tato integrace mnohem lépe respektuje principy zacházení s entitami v HomeAssistantovi.

Já si s novou verzí „hraju“ teprve tento víkend a vše zatím vypadá vpořádku – nenarazil jsem zatím na nějaký větší problém. A co vy?

13 comments

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  • Tak nedalo mi to a hned jsme musel vyzkoušet. Musím potvrdit, že to funguje na jedničku.
    No na druhou stranu nevím jestli se mám pouštět do přenastavování. U nové instalace se nemáme očem bavit, tam to je jasné, ale já mám doma celkem 23! zařízení s Tasmotou. Jo jak jsem si to spočítal, tak jsem taky na to koukal. To víte, vypínač sem, teplotní čidlo tamhle… 🙂 A vše to mám navíc nakonfigurováno ručně. No nevím jestli o vánocích budu mít tak dlouhé večery 🙂

    • 😀 já už naštěstí těch Tasmota zařízení už nemám tolik – částečně už jsem to přemigroval na Zigbee a nebo pro ty ESP32 věci používám ESPHome, ale chápu to. Při větším množství to zabere čas. Škoda, že tam není nějaké tlačítko migrate. Nicméně co jsem vypozoroval tak v 80% případů pokud člověk nejprve updatoval Tasmotu, nastavil SetOption19 na 0 a měl už předtím zároveň přidanou tu novou integraci Tasmota tak se to tam samo přesunulo. Jediné co tedy bylo potřeba udělat bylo znovu nastavít místnost. Nebo vy to máte ještě všechno v YAML konfiguraci? Toho už jsem se naštěstí úplně zbavil 🙂

      • Bohužel ještě postaru v YAML.
        V době, kdy jsem si začínal „hrát“, tak jsem řekl, že chci mít jedno sw. řešení. Zvažoval jsem Tasmota, ESPhome a Espurna. Z důvodu lepší dokumentace a univerzálnosti (hlavně co se týkalo podpory čidel), v té době padlo rozhodnutí pro Tasmotu. Škoda, že se tyhle tři projekty nějak navzájem neskloubily. Univerzálnost jako Tasmota, integrace jako ESPhome, rozhraní jako Espurna (u té vývoj už asi ustal, škoda). Navíc myslím, že od verze 7.x už nejde jednoduše nahrát na Tasmotu jiný *.bin než od Tasmoty. Takže migraci na ESPhome to komplikuje ještě více. Například BW-SHP6 se musí rozebrat, napájet a nahrát vše ručně. Těch mám doma 6 ks. U krabičky Sonoff je to jednodušší, ale i tak každou vzít, odpojit, rozebrat, nahrát, složit a zpátky na DIN zapojit (x10) + na závěr tohle vše přenastavit v HassIO. No moc se mi do to opravdu nechce 🙂
        A na Zigbee je u mě už pozdě.

        • Vámi zmiňovaný BW-SHP6 není potřeba rozebírat… Tasmota se do něj dá nahrát přes tuya-connvert. Ostatně jako do většiny TuyaSmart zařízení běžících na ESP8266/85.

          Pokud v Tasmotě (verze 8+) zadáte v konzoli „SetOption78 1“ a poté zařízení restaurujete, tak můžete bez problémů nahrát jakýkoliv jiný firmware (např. ESPhome).

  • A máte na tolik zařízení vlastní Wifi sít nebo jedete na jedné společné pro usnadnění komunikace?
    U mě je to všechno na začátku a také bych to měl rád co nejvíc na jedné platformě. I když někdy to není zaměnitelné.

    • Smarthome věci máme na separátní síti, která pak u mě vidí pouze na počítač s HomeAssistentem. Je to čistě jen kvůli bezpečnosti, jiné větší benefity z toho asi nejsou a navíc ne každý router toto umí.

    • Na IoT mám doma separátní síť, která je oddělená od lokální sítě a internetu. I z toho důvodu, že mám doma veřejnou IPv4 i IPv6. O síť se mi doma stará Mikrotik s duální WiFi (2,4/5 GHz). Zatím to mám odděleno jen pomocí Firewallu a samostatné WiFi podsítě pro IoT. Do zcela samostatného AP mě nic netlačí. Protože všechny IoT hračky jsou stejně jen 2,4 GHz ONLY a normální věci (telefon, NB, PC atd…) jsou hlavně na kabelu nebo převážně 5 GHz.

  • Díky za článek. Už mě v integracích nějaký ten pátek Tasmota Beta vyskakuje, ale zatím jsem neměl odvahu to nasadit. Možná tomu dám šanci 🙂

  • Ahoj, děkuju moc za za zajímavé články, chtěl bych se zeptat, zda-li jde přes tuto novou možnost integrovat do HA Sonoff Zigbee Bridge? Pravděpodobně ano, že? Řekl jsme si před Vánoci, že se do něčeho podobného pustím, tak jsem si objednal komponenty a to sice Sonoff Zigbee Bridge s dveřními senzory do začátku. Bohužel kompletní návody co jsem našel na internetu jsou všechny jen pro pro to starší řešení ZHA. Zkouším to už několikátý den, ale nejsem schopný zprovoznit integraci Tasmota tak, abych tam viděl dané zařízení. Určitě něco dělám blbě, ale zatím nevím přesně co.

    Firmware jsem přeflashoval, to nebyl problém.
    Nahrál jsem tam poté dodatečně ncp-uart-sw_6.7.8_115200.ota.
    Jako addon jsem v HA nainstaloval Mosquitto broker, přidal jsem tam uživatele s heslem (toho jsem předtím vytvořil v Users), v Configuration>>Integrations jsem jej nastavil.

    V tasmotě jsem nastavil v MQTT parameters IP adresu, která odpovídá HA včetně uživatelského jména a hesla.

    V čem plavu je připojení k MQTT brokeru, zřejmě mě chybí napojení uvedené v Přidání MQTT do HomeAssistenta, člověk si to uvědomí až když to píše a ptá se. Pokud bych ještě na něco zapomněl a ty jsi to v tom mém zmateném popisu našel, tak budu rád, když mě na to upozorníš.

    Ještě jednou děkuju za přehledné návody.

    • Musím se přiznat, že ač Zigbee bridge od Sonoffu doma mám, tak jsem se zatím k němu nedostal. Ono to zní hrozně zajímavě co se s tím všechno dá dělat, ale tak nějak tuším, že to bude na delší večery 🙂 a tak to je zatím jen v seznamu. Podle popisu Tasmota integrace není vůbec zřejmé jestli si to poradí i s těmi Zigbee entitami, ale pokud to používá stejný způsob přes MQTT, tak si myslím že by mohl. Obecně bych doporučoval se napojit na MQTT broker a mrknou co tam chodí za zprávy – jestli tam tedy vůbec chodí ty ze Zigbee. A ano, je stále potřeba mít v HomeAssistantovi obě integrace, tj. jak Tasmota tak i MQTT broker, pak by to mělo fungovat. Více k tomu asi takhle z hlavy úplně nedám, ale někdy si s tím určitě taky ještě pohraju. Blbý je že je to zatím opravdu jen v rovině je to zajímavé a úplně na to nemám praktické použití.

        • Včera jsem naistaloval HA a Zigbee Home Automation, připojil jsem Itead SONOFF Dongle Zigbee CC2531 USB Dongle Module a HA mi našel Aqara Magic Cube Controller, SONOFF BASICZBR3 DIY, SONOFF ZBMINI, SONOFF SNZB-04, Tuya Zigbee Smart Light Sensor. Dongle bude asi jednodušší cesta.

Odebírejte blog emailem

Mějte ihned informaci o novém článku ze světa technologií.