blog.vyoralek.cz

Správa Tasmota zařízení – webové rozhraní TasmoAdmin

Již několik čtenářů zmiňovalo v komentářích u minulých článků systém pro správu zařízeních s firmwarem Tasmota a tak se dnes na něj detailněji podíváme.

🎙 Poslední aktualizace článku 5.1.2020. Pokud najdete nějaké rozdíly v aktuálním stavu, dejte vědět v komentářích, díky.

TasmoAdmin začne být zajímavým doplňkem hlavně jakmile máme více než pár zařízení s firmware Tasmota. Bez tohoto rozhraní se stává správa zejména aktualizací tak trochu noční můrou.

Instalace

Jedná se o webovou službu, která je dostupná prostřednictvím Hass.io add-onu, což sebou přináší hned na začátek dva benefity – velmi jednoduchou instalaci a notifikace v případě dostupnosti novějších verzí.

Po instalaci nás nečeká víceméně žádná konfigurace a můžeme vše nechat v základním nastavení:

{
  "ssl": false,
  "certfile": "fullchain.pem",
  "keyfile": "privkey.pem"
}

Konfigurace

Samotný TasmoAdmin vyžaduje na začátku přihlášení, a co je skvělé, že využívá uživatelské účty z HomeAssistenta, takže opět netřeba nic dalšího konfigurovat.

Bonusem může být i fakt, že systém je nainstalován do Hass.io a je tak dostupný odkudkoliv, kde máme dostupné i Hass.io, potažmo HomeAssistant. Připojíme se tak k němu jak z mobilu, tabletu tak i z notebooku či stolního počítače – prostě téměř cokoliv s webovým prohlížečem.

Přidání Tasmota zařízení

Po prvotním přihlášení bude seznam zařízení prázdný, ale v menu si najdeme položku Zařízení a AutoScan, nastavíme rozsahy IP adres od do a necháme TasmoAdmin proskenovat naší síť.

Zanedlouho už bychom měli vidět seznam nalezených zařízení s běžící Tasmotou v kterém můžeme ještě některé údaje dle potřeby upravit a nebo dáme rovnou Ulož Vše.

Pokud v budoucnu do sítě přidáme další Tasmota zařízení tak provedeme úplně stejný postup jako v případě prvního skenování a v seznamu AutoScanu uvidíme jen nově nalezené zařízení.

Základní přehledy zařízení

Pro přehledy máme k dispozici dvě možnosti. Jeden pojmenovaný jako Start a druhý jako Seznam.

Přehled Start je jakýmsi Dashboardem, kde je možnost vidět jen základní informace o zařízeních a kliknutím na jejich ikonky je můžeme zapínat či vypínat.

Naproti temu přehled Seznam už je mnohem více detailnější a v základním zobrazení máme poměrně zajímavé informace jako IP adresu, sílu WiFi signálu, aktuální verzi firmware či dobu od posledního restartu.

Hromadná aktualizace firmware zařízení

Nejzajímavější volba TasmoAdminu je možnost hromadné aktualizace firmware Tasmoty na více zařízeních najednou.

Před prvním použitím doporučuji jít nejprve do menu Nastavení TasmoAdminu a změnit výchozí jazykovou verzi firmware na českou:

Poté už můžeme pokračovat v menu Zařízení / Aktualizace, kde není třeba se příliš zdržovat a můžeme pokračovat volbout Automaticky.

TasmoAdmin si automaticky stáhne poslední dostupnou verzi o jejíž verzi nás informuje. Ze seznamu si pak můžeme vybrat zařízení, které chceme aktualizovat a klikneme na Start aktualizace.

Nastavení Tasmoty

Kromě hromadných aktualizací je po kliknutí na symbol ozubeného kola v seznamu zařízení k dispozici nastavení:

  • obecné
  • síťové
  • MQTT

Hned kolik položek, které je možné nastavit nejsou normálně dostupné přes webového rozhraní Tasmoty, ale o to více bychom měli být opatrní co měníme 🙂

Kromě TasmoAdmina existuje ještě další zajímavé řešení v podobě aplikace Tasmota Device Manager, který poskytuje tak trochu jiný pohled a v určitém ohledu mnohem více možností. O tom ale až někdy příště v samostatném článku 🙂

Pokud znáte ještě nějakou další možnost a nebo vás napadá cokoliv k doplnění neostýchejte se o sdílení v komentářích.

8 comments

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  • Ja mam na tasmote S26 a Basic a s tou S26 jsem mel problem – cas od casu se to samo sepnulo, problemy zmizely kdyz jsem do toho nacpal esp home. Basicy mam 2 a oba chodi v pohode. Nevim jestli jsem nekde neco udelal spatne, mozna s mqtt, ale nastaveni bylo stejne jako u toho Basicu. Tak jen pro info 🙂

    • Můžu se ze zvědavosti zeptat jakou verzi Tasmoty jsi tam měl? Já mám tedy pouze S20, kterou jsem používal s Tasmotou dlouho bez problémů, až jsem ji pak přehrál také na ESPHome. Teď mám zase takové Tasmota období tak to zkusím s poslední verzí znovu.

      • Ahoj, omlouvám se, nevšiml jsem si dotazu. Příště už budu používat email notifikace.
        Verzi bohužel nevím, ale bylo jich několik a všechny se chovaly stejně. Jak říkám, možná chyba v nastavení, ale zkoušel jsem s tim ledasco, protože mě to dost štvalo. O esp home jsem nevěděl, tak jsem se to snažil vyřešit – dost to používám. Mně se ta tasmota taky líbí, hlavně ty hromadný upgrady a ta celková správa a integrace do HA je podle mě super. Teď mi přišly ještě dvě S26, tak to možná taky ještě zkusím, třeba byl nějakej divnej kus.

  • Jméno a heslo je na start nějak nastaveno?
    Nemohu se tam dostat…. 🙁

    • Pokud se nemýlím, tak stejné přihlašování jako do Home Assistanta – je to zmíněno i v článku:

      Samotný TasmoAdmin vyžaduje na začátku přihlášení, a co je skvělé, že využívá uživatelské účty z HomeAssistenta, takže opět netřeba nic dalšího konfigurovat.

        • Hmm, tak bohužel jsem nepřišel zatím na to, kde se dopátrat nějaké detailní chybové hlášky z přihlášení. V nastavení addonu sice jde přidat dle dokumentace "log_level": "debug", ale nic nového to nepřineslo a oni v logu Home Assistanta nic nevidím. Kdyby jsi na to přišel, dej prosím vědět.

          • Nevim jestli to k něčemu pomůže – ani já už si nepamatuju jak jsem zadával login/heslo do tasmoadmin 🙁 ale login mám jako „admin“

Odebírejte blog emailem

Mějte ihned informaci o novém článku ze světa technologií.