blog.vyoralek.cz

Chytré osvětlení do skříně

V dnešním článku se podíváme jak vyřešit osvětlení šatní skříně doslova za pár korun.

🎙 Poslední aktualizace článku 29.1.2023. Pokud najdete nějaké rozdíly v aktuálním stavu, dejte vědět v komentářích, díky.

💡Na začátek malý disclaimer – nadpis článku je možná trochu zavádějící jelikož produkt, který si představíme není typickým představitelem chytré domácnosti, ale při určitém úhlu pohledu vlastně chytrý je, jelikož nám usnadňuje život „automatizací“ zapínání a vypínání.

Před několika týdny jsem objednal šatní skříň z IKEA, která mě zaujala zejména tím, že si člověk může sestavit téměř libovolnou kombinaci dle svých potřeb. Rovnou jsem i začal přemýšlet, jestli dává smysl ji vylepšit nějakou „smart“ technikou.

Samotná IKEA v závislosti na konkrétním typu produktu nabízí hned několik možností chytrých osvětlení dovnitř skříně, přičemž úplně nejzákladnější dělení bych udělal na:

  1. drátové napájené ze sítě se senzorem a možností bezdrátového ovládání – víceméně pouze pro skříně z řady PAX
  2. napájené z baterií se zabudovaným senzorem – víceméně do jakékoliv skříně

Já jsem vybral systém PLATSA do kterého první možnost úplně nepasuje, takže víceméně zbývala možnost pouze druhá.

Na tu jsem se raději zajel podívat přímo do jednoho z obchodů osobně, ale moc se mě provedení nelíbilo a ideální nebyly ani rozměry – délka 32 nebo 72cm a já potřeboval něco pro skříň 60 a 80 cm.

Ikea STÖTTA LED pásek pro skříňky s čidlem

Kouknul jsem se proto na Internetu, kde ale nebylo úplně jednoduché najít něco relevantního – nebo jsem neměl to štěstí. Povětšinou jsem narazil jen na klasické LED pásky, které jednak nevypadají nejlíp a jejich instalace je pro tento účel zbytečně složitá.

Dalším krokem byl AliExpress, jakožto obrovské tržiště s všemožnými produktu. Tam už to nějaké relevantní produkty našlo a mě zaujal konkrétně LED pásek s označením Led Motion Sensor Night Light Magnetic .

Led Motion Sensor Night Light Magnetic 

Ten je dostupný hned ve třech rozměrech – 20, 40 a 60cm a dvou barvách – bílá/stříbrná a černá.

Pásek má v sobě nabíjitelný akumulátor přes USB-C konektor s výdrží mezi 5-10 hodinami (v závilosti na délce pásku). V reálu by tak měla být výdrž v měsících, jelikož světlo obvykle potřebujete jen na pár minut..

Led Motion Sensor Night Light Magnetic 

Led pásek se senzorem pohybu – 20, 40, 60 cm

$9 (cca.200Kč) 20cm / $12 (cca. 263Kč) 40cm / $16 (cca. 350Kč) 60cm

Technické parametry

NázevHodnota
VýrobceSepYue
Model20, 40 nebo 60cm USB-C
BarvaBílá/Stříbrná nebo Černá
MateriálABS+Hliník

Instalace

Co je opravdu skvělé je jednoduchost instalace – nepotřebujete žádné kabely, žádné vrtání. Stačí nalepit dvě nálepky, které mají z jedné ze stran plíšek a pásek na něj magneticky přidělat.

⚠️ Magnety nejsou po celé délce pásku, takže nálepky nemohou být úplně kdykoliv.

Díky tomuto řešení tak můžete pásek použít a nabíjet i mimo skříň,

Funkce

Jak jsem již avizoval pásek není úplně hloupý a má poměrně dost funkcí, na které se teď podíváme.

Zapínání pomocí senzoru pohybu

Např. Ikea nabízí i kompletní Smarthome řešení, kdy můžete pásky ovládat i z aplikace, či Zigbee tlačítek. Nicméně mě přijde, že pro potřeby šatního osvětlení je to tak trochu overkill (poměrně hodně si za něj připlatíte) a myslím že je lepší mít zapínání / vypínání pouze na senzor pohybu, což nám umožňuje právě jeden z režimů pásku.

V kombinaci se senzorem pohybu můžeme přepínat na tzv. denní nebo noční režim – v denním se pásek zapne při pohybu vždy a v nočním jen pokud je skutečně tma.

Kromě těchto režimů je k dispozici i jeden speciální a to svícení neustále, který se hodí asi spíše jen dočasně pokud chceme u pásku například něco najít nebo ho použít např. u čtení knihy atp.

Přepínání barevné teploty pásku

Díky dvojici diod s různou teplotou barev je možné na pásku nastavit tři různé teploty barev:

  • studená – 6000K
  • neutrální – 4000K
  • teplá – 3000K
Provedení pásku v detailu

Nabíjení pásku

Pro nabíjení je potřeba pásek sundat a zapojit do jakékoliv 5V nabíječky (např. z mobilu). Během nabíjení pásek v místě sensoru svítí červeně a jakmile je nabito přepne se do zelené barvy.

Reálná instalace

Na závěr dvě fotky z mé instalace na základě které se můžete udělat představu jak pásky ve skříní skutečně vypadají a kolik toho osvětlí v případě, že se je rozhodnete instalovat do horní části skříně.

Instalace pásku v 60cm skříni
Pohled na instalaci ve skříni 80 a 60cm

Zhodnocení

Pásky mám aktuálně cca. 3 týdny, takže zatím nemohu soudit životnost baterie, ale funkčnost je skvělá. Při otevření skříně reagují rychle a zhasínání je také bezproblémové.

Vzhled je subjektivní, ale alespoň pro mě jsou pásky mnohem vzhlednější než ty z Ikea, za lepší cenu, s akumulátory a dají se použít i mimo skříň.

Navíc cena za oba pásky byla pod 500kč, což je cena jednoho delšího pásku v Ikei a ještě bez baterek.

Pokud však máte nějaké další supr řešení sem s ním do komentářů.

Add comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Odebírejte blog emailem

Mějte ihned informaci o novém článku ze světa technologií.