blog.vyoralek.cz

WiFi LED pásek – Magic Home s RGBW

Dnes si představíme LED pásek 5050 s WiFi ovladačem. Ukážeme si jak tuto kombinaci nainstalovat a ovládat pomocí výchozí mobilní aplikace.

🎙 Poslední aktualizace článku 2.3.2019. Pokud najdete nějaké rozdíly v aktuálním stavu, dejte vědět v komentářích, díky.

Co budeme potřebovat

  1. WiFi ovladač LED pásku – Magic Home ve variantě RGBW (cca. 200Kč, AliExpress)
  2. LED pásek typu RGBW – 5050 (cca. 140Kč, AliExpress)
  3. Zdroj 12V, 1 nebo 2A (v závilosti na délce pásku) (cca. 60Kč) AliExpress)

U WiFi ovladače LED pásku je potřeba si dát pozor jakou variantu si objednáte. Existuje RGB (někdy označována jako 4pin) a RGBW (5 pin). V našem případě jsme zvolili LED pásek RGBW a tudíž je potřeba vybrat i ovladač v této variantě – já to na začátku neohlídal a pak jsem se divil, že nemám kam zapojit White kanál pásku. Označení 4pin je trochu matoucí, jelikož se nejedná o čtyři kanály barev, ale pouze 3 (RGB).

1. Instalace aplikace

Ve výchozím továrním firmware se led pásek ovládá pomocí aplikace Magic Home Pro, kterou si nainstalujeme dle systému telefonu:

Google Play

App Store

Dále si popíšeme verzi pro iOS. Předpokládám že verze pro Adroid bude velmi podobná.

iOS verze Magic Home Pro v App Store
iOS verze Magic Home Pro v App Store

2. Zapojení ovladače a LED pásku

Vezmeme si LED ovladač a do 5pinu zapojíme LED pásek. Na opačné straně pak do konektoru zasuneme 12V napájecí zdroj.

LED ovladač není potřeba nijak zapínat – bude automaticky aktivní po zapojení zdroje a můžeme se přesunout k dalšímu kroku.

LED ovladač se zapojeným LED páskem
LED ovladač se zapojeným LED páskem

3. Konfigurace LED ovladače

Po zapnutí bude LED ovladač automaticky vysílat vlastní WiFi síť pod názvem LEDnet<ID>. Přepneme se tedy do nastavení WiFi a připojíme se k této síti.

Výběr WiFi sítě

Jakmile jsme připojení k WiFi, vrátíme se zpět do aplikace Magic Home Pro. Ze seznamu vybere naší domácí WiFi síť a dáme připojit. V posledním kromu můžeme ještě LED pásek pojmenovat.

4. Ovládání

Po kliknutí na náš LED pásek můžeme nastavovat barvu, všemožné předdefinované efekty, změna barvy podle hudby a zajímavá je i poslední volba Camera, kdy máme možnost nastavit barvu LED pomocí foťáku a specificky barevného produktu.

Tím máme zasebou základní představení produktu a používání ve výchozím firmware. Tím ale nekončíme a v dalším článku si můžete přečíst jak dovnitř LED ovladače nahrát ESPHome díky čemuž budeme mít LED pásek plně integrovaný do HomeAssistenta.

Aktualizace: Starší oficiální aplikace s HomeAssistant

V jednom z komentářů jsem byl upozorněn ještě na druhou verzi aplikace pro Magic Home, která má název Magic Home WiFi a rozdíl oproti Pro verzi je v tom, že WiFi verze nepoužívá Cloud a vše je řešeno pouze v rámci lokální sítě.

Google Play
App Store

To nám přináší i určitý benefit, jelikož existuje plugin pro Home Assistant – Flux Led, pomocí kterého můžeme ovládat LEDky bez nutnosti flashování vlastního firmware (Tasmoty, ESPHome atp.).

Pokud jste již LED ovladač aktivovali pomocí PRO verze pak bude potřeba uvést zařízení do továrního nastavení – 5x co 2-5s zapneme/vypneme napájení.

Pokud se tedy nechcete pouštět do flashování a zároveň byste rádi měli LEDky integrované v HomeAssistentovi pak toto je přímočarejší a rychlejší způsob. Otázkou tedy zůstavá jak dlouho v Google Play a App Store aplikace ještě vydrží.

5 comments

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  • Potřeboval bych pásek 15m dlouhý. Nebo dělený, ale ovládaný jako jeden. Je to možné?

    • V závilosti na typu – RGBW – 192W nebo RGB – 144W dostaneme hodnotu maximální výstupu. Podle LED pásku je pak maximální odběr na jednu LED – v případě zde zmiňovaného pásku by to mělo být max 0.25W/led, tj. můžeme mít maximálně 768 ledek RGBW a nebo 576 RGB. Jeden pásek má 60 ledek na metr, tj. maximálně délka je 12,8m pro RGBW a nebo 9,6m pro RGB. V tvém případě by to tak buď chtělo jiný kontroler a nebo mít pásku více – určitě je možné je pak ovládat společně. Zároveň ještě pozor na zdroj – ten mou uváděný má jen 24W, což je na cca. 1,6m pásku při plné intenzitě. Doufám, že jsem ty počty uvedl správně – kdyby někdo viděl nepřesnost, prosím opravte mě 🙂

    • Ano, pásek se má přímo vyznačené body, kde ho můžete šmiknout bez újmy 🙂 Záleží zřejmě na typu, ale tenhle z článku má toto místo každých 10cm.

Odebírejte blog emailem

Mějte ihned informaci o novém článku ze světa technologií.