blog.vyoralek.cz

BlitzWolf BW-SHP6 chytrá WiFi zásuvka

Dnešním článkem začnu minisérii článků s představením WiFi chytrých zásuvek. Prvním produktem bude zásuvka od firmy BlitzWolf s označením BW-SHP6.

🎙 Poslední aktualizace článku 19.6.2020. Pokud najdete nějaké rozdíly v aktuálním stavu, dejte vědět v komentářích, díky.

Chytrá zásuvka je jedním z nejjednodušších produktů pro tzv. Smarthome (chytrý dům) a zároveň může být zařízením s největším přínosem.

BlizWolf BW-SHP6 je zajímavá jak svým vzhledem, kompaktností, vlastnostmi a jednoduchostí instalace.

Dnes si ukážeme standardní vlastnosti a instalaci produktu tak jak ho nabízí výrobce bez úprav – sám jsem byl překvapen jak hezká aplikace je a jak dobře to z ní funguje, že se zatím do vlastního firmware ani neženu.

Nicméně čtenáři kategorie DIY (domácí kutilové) si přijdou na své v nějakém dalším článku, kdy si dovnitř dohrajeme vlastní firmware. Dnes tedy pro ty co chtějí jen rozbalit a fungovat.

BlitzWolf BW-SHP6

Vlastnosti aneb co to umí?

Seznam funkčnostní je poměrně dlouhý:

  • možnost ovládání z hlasových asistentů – Amazon Alexa, Google Assistent
  • vzdálené ovládání – zapnutí/vypnutí přes mobilní aplikaci i mimo domov
  • plánovač zapnutí/vypnutí na určitou dobu
  • časovač vypnutí za X minut / hodin
  • monitorování spotřeby se statistikami na úrovni dnů
  • sdílení ovládání s více lidmi

Technické parametry

Vstupní napětí220-240V 50/60Hz
Max výstupní zatížení10A / 2300W
WiFi2.4GHz
Váha59 g
Rozměry4.39×4.39x7cm
CertifikaceCE, RoHS
Takhle vypadá zásuvka BlitzWolf BW-SHP6 uvnitř
Takhle vypadá zásuvka BlitzWolf BW-SHP6 uvnitř

Instalace

Zásuvka se kompletně ovládá prostřednictvím aplikace BlitzWolf. Prvním krokem je proto instalace aplikace podle vašeho operačního systému mobilu – verze iOS, Android.

Dále si ukážeme jednotlivé kroky na iOS, nicméně Android aplikace je ve stejné verzi a mělo by to být velice podobné.

1. Registrace

Nejprve jak už to tak u podobných služeb bývá je potřeba si udělat účet. Máte v podstatě dvě možnosti

  1. registrace prostřednictvím emailu (register by email)
  2. registrace pomocí telefonu (register by phone)

Já jsem zvolil registraci pomocí telefonu, kde je potřeba vyplnit vaše telefonní číslo a zpět obdržíte prostředictvím SMS autentifikační kód.

2. Vytvoření domácnosti

Po zadání autentifikačního kódu bude váš účet vytvoření a můžete se vhrnout na vytvoření domácnosti/rodiny.

3. Přidání zařízení – zásuvky

Po přechozím kroku budeme mít k dispozici hezký dashboard s informacemi o počasí, ale bez jakýhkoliv zařízení.

Klikneme na Add Device a zásuvku dáme do zásuvky 🙂

Jakmile bude zásuvka rychle modře blikat klikneme na Confirm indicator rapidly blink, zadáme heslo do WiFi a aplikace se bude snažit připojit na zásuvku.

V mém případě bohužel takhle rychlá verze nefungovala a tak jsem klikl na AP Mode v pravém horním rohu, čímž se zásuvka přepne do režimu vytvoření vlastní WiFi a je potřeba se do této WiFi připojit – název by měl být něco jako SmartLife-XXXX.

Jakmile jsme připojení na WiFi vrátíme se zpět do aplikace a Connecting obrazovka by už měla skončit úspěšně – Device added successfully.

Tím je instalace kompletní a jak můžete vidět podle času i když to nešlo úplně hladce tak v mém případě zabrala pouze 12minut.

Možnosti ovládání

Jak jsme si už uvedli na začátku je možné nastavit časovače a můžeme i vidět vývoj spotřeby v jednotlivých dnech a měsících.

Možnosti nastavení

Celé nastavení je skryto pod ikonkou tužky v pravém horním rohu základní obrazovky zásuvky:

  • název zařízení (device name)
  • umístění zařízení v pokoji (device location)
  • zkontrolovat připojení (check network)
  • přidat integraci na Alexu, Google Assistant a nebo IFTTT.
  • sdílet zařízení s ostatními uživateli
Obrazovka nastavení

💡 Pro kutily – je možné dovnitř nahrát alternativní firmware, např. Tasmota 🙂 – koukněte na článek o hackování zásuvek pomocí tuya-convert a nebo EspHome – yaml konfigurace na mém GitHubu

Cena a kde koupit?

Jelikož se jedná o čínský produkt není asi překvapení, že cena je velice příjemná – okolo 300Kč.

Poměrně překvapením je propracovanost a funkčnost aplikace na ovládání a pokud dokážete žít s tím, že odesíláte data do Číny, pak je BlitzWolf z mého pohledu zajímavou volbou.

Já zatím nemám moc zkušeností z BangGood, ale vzhledem k tomu, že na AliExpressu nebyl produkt už nějakou dobu dostupný, zkusil jsem to a produkt vpořádku přišel.

20 comments

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  • Ahoj, pro začátek skvělý blog .. taky si doma hraji s HASS, a narazil jsem nyní na tento blog. Zajímalo by mě, zda-li když tato zásuvka má podporu IFTTT, tak zda nelze propojit s HASS pomocí tohoto IFTTT nebo zda-li se musí tedy upravovat ten firmware Tasmota. Zatím nemám zkušenosti s přeinstalací firmware a ten proces nevypadá příliš easy. IFTTT jsem také zatím nepoužil, tak nejsem si jistý jak přesně to funguje, zda-li by to tedy např. nebylo odkázané na to, že bych musel mít telefon doma a probíhalo by to přes to namísto přímého napojení do internetu. Nemáš s tím zkušenosti?

    • Ahoj, zatím žádné zkušenosti s IFTTT a HomeAssistant nemám, ale kouknul jsem na to zběžně a vypadá to, že by to mělo jít. Minimálně jsem byl schopen dostat zásuvku do IFTTT. Ze strany Home-Assistant existuje také komponenta. Nicméně bude to chtít nějaký čas to prošťouchnout 🙂 Napíšu si to do seznamu a jestli bude prostor napíšu o tom článek. Pravda, že pokud někdo nechce měnit firmware tak by IFTTT mohl být jeden z poměrně univerzálních řešení. Každopádně díky za podmět a reakce na blog 🙂

  • Dobrý den, nemáte konfiguraci pro ESPHOME, kterou bych mohl do BlizWolf BW-SHP6 nahrát?

    • Dobrý den, koukněte na tuhle yaml konfiguraci. Nemám to vyzkoušeno pro SHP6, ale vycházel jsem z SHP2, kterou jsem testoval. Kdyby něco nesedělo dejte prosím vědět.

  • Zdravím, objevil jsem tuto zásuvku a chtěl bych se zeptat zda se vejdou 2 vedle sebe do klasické dvojzásuvky. Vypadá dost kompaktně. Díky za info

    • Troufám si tvrdit, že snad za všech okolností. Já ji mám například v dvouzásuvce na zdi a pohodlně šli zapojit obě nad sebou. Za mě je to stále nejlepší varianta – jelikož je kompaktní a ještě obsahuje měření spotřeby 🙂

  • Ahoj všem, pořídil jsem tyto zásuvky s Tasmotou, vše funkční a dle návodu jsem nyní jednu chtěl zkalibrovat.
    Zadal jsem 3 hodnoty dle návodu zde: https://tasmota.github.io/docs/Power-Monitoring-Calibration/
    Při zadání první hodnoty příkonu se příkon změnil správně na 60W – použil jsem žárovku
    Bohužel po zadání dalších hodnot již neukazuje příkon, napětí ani proud, pouze spotřebu.
    Neporadil by někdo jak jí resetovat to původního nastavení ? Děkuji moc za každou radu.

  • Dva dny jsem si ted s temito zasuvkami hral, tak si dovolim par poznaku. Flash pomoci tuya-convert nahraje do zasuvek nejakou „orezanou“ verzi tasmota 8.1.0.3, kde bin soubor je mensi nez tasmota-lite, ale kupodivu obsahuje autodiscover pro HA, coz lite verze nema. Pres web pak nelze nahrat firmware vetsi nez 512kB, takze plnotucna tasmota ma smulu a lze nahrat pouze lite verze. Downgrade na full verzi 6.6 neni mozny, i kdyz je soubor mensi nez 512kB, skonci chybou nekompatibility FW. Pres draty je mozne nahrat i plnotucnou verzi tasmota 8.3 bez problemu. Protoze jsem dnes nahraval FW na pet kusu, tak se mi nechtelo kazdou zasuvku k programatoru pajet, nastesti dokonale sedi male cinske svorky a vse to hrozne ulehci – https://photos.app.goo.gl/yPndctKWiQs9CeBh8 Ve vsech verzich tasmoty je u sablony BlitzWolf SHP spatne nastaven pin pro modul HLWBL CF1 (132) na pin GPIO14, spravne ma byt na GPIO04 – minimalne pro 15A verzi. Bez tohoto tasmota nezobrazuje napeti, proud atd.
    Zaroven si dovolim otazku – zobrazuje mi to napeti 294V, pomuze kalibrace i na hodnotu napeti, nebo je to nejaka anomalie 15A verze?

    • Díky moc za postřehy. Já mám 4kousky ještě těch 10A verzí a už netuším co tam přesně byla za verze Tasmoty v době nahrání, ale tehdy tam šla ještě plná verze a s updaty problém nebyl – mám tam teď aktuálně 8.3.1.

      Koukám že ta vaší verze už vypadá dost jinak – to je fajn, že ty kontakty jsou teď takhle nakraji, to v té první verzi nebylo.

      Cp se týče kalibrace hrál jsem si s nimi už je to poměrně dlouho. Matně si vzpomínám, že to bylo na více kroků a měnil jsem určitě více hodnot – od výroby to bylo dost mimo. Cílem bylo zobrazování hlavně správné hodnoty spotřeby. Abych pravdu řekl,l vlastně teď nevím jestli jsem o tom nakonec napsal nějaký článek, ale určitě jsem to plánoval :). Koukám že mi to zobrazuje napětí 236 – 242 V podle kusu. Ale to jsme opět u toho, že mám jinou verzi takže netuším.

      Btw. pátral jste nějak jestli to těch 15A skutečně dá? Mě ta zásuvka přijde hrozně titěrná už na 10A a raději do toho nic s větším odběrem nezapojuju.

      • 15A u proudové zátěže bych se asi moc nebál, když se to tedy nebude spínat xkrat za hodinu s velkým rázem. U indukční zátěže už to bude o poznání horší. Ale je pravda že to relé jsem moc nezkoumal. Jednu zásuvku chci zkusit dát na kávovar který má 2300W, tak když se déle u žádného tématu neozvu, tak to nedrželo a vyhořeli jsme.

        • Tak to doufám, že se nestane… tedy myslím to vyhoření 🙂

    • Díky za poznámku o pinu, nicméně i když nastavím pin pro modul HLWBL CF1 (132) na GPIO04 – tak mě nezobrazje napětí a proud atd. Nicméně celkovou spotřebu ukazuje. Zkoušel jsem i přes konzoli reset do puvodního nastavení, ale nic. Zkusím vyzkoušet další kus, jestli to po kalibraci udělá to samé.

      • Jen pozor, napětí to ukazuje až ve stavu ON. Když je zásuvka v klidové stavu, tak to nic neukazuje.

      • Tady je kdyžtak šablona:
        {"NAME":"SP111 v1.1","GPIO":[56,0,158,0,132,134,0,0,131,17,0,21,0],"FLAG":0,"BASE":45}

        • Díky, zkusím. Stav ON je jasný, po nahrání Tasmoty to fungovalo, po kalibraci už ne. Zkusím tu šablonu a rovnou zapojit pračku,jestli to zásuvka vydrzi. 🙂

          • Tak vše funguje jak má, zapojené 2 zásuvky do jedné dvojzasuvky. Na jedné pračka, na druhé sušička. Bez problémů.

  • Ahoj, nahrál jsem firmware ESPhome a zajímalo by mě jak udělat aby se zobrazovala i spotřeba za celou dobu provozu zásuvky ne jen denní. Děkuji

    • Ahoj podle jakého návodu jsi nahrál ESP? Chci se taky do toho pustit.

Odebírejte blog emailem

Mějte ihned informaci o novém článku ze světa technologií.