blog.vyoralek.cz

Bezpečně na internetu – připojení přes VPN

V zjednodušené představě lze uvažovat, že surfování na Internetu je jako vystavování sebe sama – v případě Internetu je to informací o naší osobě. Čímdál více firem, ale i státních organizací, doslova pasou po co nejvíce osobních informacích, tak aby byli schopni predikovat, jak se můžeme v budoucnu zachovat, popř. jak jsme se chovali.

🎙 Poslední aktualizace článku 30.11.2018. Pokud najdete nějaké rozdíly v aktuálním stavu, dejte vědět v komentářích, díky.

Kromě těchto řekněme „obchodních“ a „státních“ špehů jsou však na Internetu i skupiny, které se snaží na základě informací lidi okrást. Typickým příkladem, jak jim k tomu můžeme pomoci, je připojení na veřejnou WiFi síť, na kterou může být napojený i špión (často označovaný v tomto kontextu jako hacker). Ten sleduje co připojení uživatelé dělají a hledá informace, které by se daly zneužít.

Pokud se chceme šanci na únik osobních informací výrazně snížit je připojení přes VPN ideální volbou. Veškerá data mezi našim zařízením a cílovým serverem jsou zašifrovaná a špiónovi tak zbydou pouze nečitelná data.

1 - Naše zařízení, 2 - zašifrovaný VPN tunel, 3 - Internet
1 – Naše zařízení, 2 – zašifrovaný VPN tunel, 3 – Internet

Jak si vybrat VPN poskytovatele

Jakou službu budeme potřebovat už víme a nyní nám zbývá vybrat si poskytovatele VPN – můžeme to přirovnat k výběru např. mobilního operátora. Možností je více a je potřeba dobře zvolit na základě referencí uživatelů a v případě VPN zejména důvěry v poskytovatele.

Jedním z vodítek by mohly být srovnávačky serverů, které se v tomto technologickém oboru pohybují a jejich závěry můžeme brát směrodatně.

Například poměrně detailní srovnání má PCMag:

PCMag - VPN compare
Zdroj: https://www.pcmag.com/article2/0,2817,2403388,00.asp

Z vícero podobných srovnání velice dobře výchází NordVPN, který má navíc servery i v České Republice a na ten se podívám podrobněji.

60 lokací na výběr

Jeden z dalších benefitů VPN – kromě primárně výrazně zvýšené bezpečnosti – je možnost virtuálně „cestovat“ po světě. NordVPN nabízí nyní 60 destinací do kterých se můžete připojit a pro Internet se budete tvářit jako byste se připojovali z této země.

NordVPN Windows - výběr lokality

To sebou přináší hned několik výhod:

  • můžete používat služby, které jsou blokované jen pro určité lokace – např. americký NetFlix v US verzi a nebo vysílání britské BBC. Podobně je blokováno i vysílání České Televize jen na Českou republiku.
  • můžete používat služby, které by jinak byly blokovány v lokaci, kde se nacházíte a to ať už např. v práci a nebo i opět geolokačně, tj. např. cenzura v Číně, Vietnamu, Rusku atp.

Na prvním obrázku jde například vidět, že jsem připojený z České republiky.

NordVPN - WhatIsMyIP CZ

Ale chvíli na to už se mohu tvářit, že jsem v americkém Denveru.

NordVPN - WhatIsMyIP US

A tím výhody nekončí…

Bezpečnost a změny geolokace patří mezi to zásadní, co v menší či větší míře nabízejí všichni. NordVPN má však i pár vychytávek navíc.

Internet Kill Switch

Tato služba je dostupná jak na počítačích tak v mobilech a jde jednoduše o to, že pokud vám VPN připojení spadne – což se občas prostě může stát – tak se automaticky zablokuje veškerý váš provoz na internet. Tím odpadne možnost vyslání nějakých osobních dat bez ochrany VPN na Internet.

CyberSec

Popis této služby zní trochu až marketingově – automaticky zabrání škodlivým webovým stránkám, aby nedošlo k napadení webovým stránkám napadení zákeřným softwarem ani jinými kybernetickými hrozbami. Určitým způsobem by měla zabrát i vyskakování nevyžádaných oken, automatického přehrávání videí a zobrazování reklamy. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že to funguje, i když to není úplně 100%.

NordVPN Windows - nastavení
Možnosti nastavení ve Windows

Zařízení kde mohu VPN použít

Základní dva typy jsou samozřejmě počítače a mobily. Jsou podporovány snad všechny operační systémy jak počítačů tak mobilů.

Pokud neexistuje přímo aplikace, tak je vždy možnost použít poměrně hojně rozšířené klienty OpenVPN serveru – přijdete jen o možnost si pohodlně vybírat servery a o některé doplňkové služby.

NordVPN Windows - iPhone
Aplikace pro iPhone

Rychlost připojení

Pokud se rozhodneme hrnout veškerý provoz přes VPN pak nás může zajímat, zda to bude mít nějaký vliv na rychlost.

Vzhledem k tomu, že data jsou šifrovány dá se předpokládat, že nějaký vliv zde bude, nicméně pojďme si ukázat konkrétní čísla.

Mé základní připojení je 150Mbit upload a 10Mbit download od UPC, jak můžete vidět na prvním snímku.

Rychlost bez VPN

Jakmile do připojení vstoupí VPN rychlost obou směrů se sníží, nicméně není to nic kritického – download klesl na 135Mbit (-10,1%) a upload na 9,61Mbit (-2,75%).

Rychlost s VPN

Svou roli zřejmě bude hrát hrát i konrétní VPN server, ke kterému se připojíte, jelikož jen v CZ je jich aktuálně k dispozici 30 a zatížení je velmi různé – od 8-80%. Pokud použijete přímo připojení přes aplikaci NordVPN pak by se automaticky měl vybrat ten nejvýhodnější.

Co se nepovedlo

Zatím jsem psal víceméně jen pozitivní ohlasy, ale nějaké mouchy se najdou téměř na všem. U NordVPN to naštěstí zatím nejsou nějaké zásadní věci.

Jediná věc, která se mi zatím nelíbí je poměrně velká nekonzistence mezi aplikacemi pro jednotlivé operační systémy – možnosti nastavení ve Windows jsou výrazně jiné než na Macu a musíte si tak zvykat na jiné rozhraní a hledat.

Cena?

A teď to přijde. Vše výše zní určitě skvěle, ale připravte se na to, že tenhle typ služby není zadarmo. Na druhou stranu soukromí je jedna z nejcennějších věcí, čili by to měla být správná investice.

Základní otázka zní zda budete chtít zabezpeční jak na mobilu tak na počítači. Spousta poskytovatelů totiž nabízí službu odděleně na základě typu zařízení a cena se pak může pěkně vyšroubovat.

NordVPN na to jde naštěstí jednoduše a v jednom poplatku máte až 6 současně připojených zařízení bez ohledu na typ a bez jakéholiv datového limitu.

Měsíční poplatek je nyní 11,95USD což je cca 265 Kč – to není málo. Naštěstí cena se poměrně rychle snižuje pokud si předplatíte delší období.

U ročního přeplatného je to 5,75USD na měsíc, tj. cca. 127 Kč, při dvou ročním přeplatném pak 3,29USD, tj. cca. 73Kč a při 3-letém předplatném cena klesá na 2,65USD, což je nějakých 61Kč měsíčně.

Aktualizace 9/2018

U ročního předplatného je to 6,99USD na měsíc, tj. cca 152 Kč a při 2-letém předlatném cena klasá na 3,99USD, tj. cca. 87 Kč za měsíc. Původní možnost 3-letého přeplatného byla bohužel zrušena a maximální úspora je tak nyní 66% při 2-letém předplatném.

Na vyzkoušení máte 30dní a pokud nebudete spokojení můžete od služby odstoupit s vrácením peněz.

Já službu už nějakou dobu používám a mohu ji vřele doporučit => NordVPN.

Add comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Odebírejte blog emailem

Mějte ihned informaci o novém článku ze světa technologií.