blog.vyoralek.cz

Navceker HDMI KVM přes Ethernet

První letošní článek je tady a tentokráte se podíváme na to jak přes Ethernetovou síť dostat HDMI signál na větší vzdálenost a to vše s podporou myši a klávesnice.

🎙 Poslední aktualizace článku 10.1.2021. Pokud najdete nějaké rozdíly v aktuálním stavu, dejte vědět v komentářích, díky.

Níže představená konfigurace je vhodná zejména pro DVR zařízení pro kamery, které typicky může být zavřené někde v komoře, ale chtěli bychom přehled kamer vidět na televizi.

První pohled

Zjednodušeně si tak můžeme představit, že si uděláme „prodlužku“ HDMI kabelu a USB prostřednictvím síťových rozvodů – Ethernetu. Kromě obrazu je tak možné přemístit i samotné ovládání, tj. myš a klávesnici.

Co je navíc benefit konkrétně u těhle chytřejších IP krabiček je fakt, že můžeme mít více příjímačů na jeden vysílač, tj. jsme schopni obraz z DVR přesunout na více televizí a to vše až do vzdálenosti 120m (myšleno maximální délka Etnernet kabelů po cestě).

Další výhodou IP krabiček je fakt, že je možné je použít i v složitější struktuře lokální sítě, tj. není potřeba vysílač a příjímač napřímo připojovat kabelem, ale po cestě mohou být i Ethernetové switche – můžeme tak použít již stávající Ethernet síť.

V případě, že máme na lokální Ethernetové síti už větší provoz a nebo stále používáme pouze 100Mbit rychlost, pak doporučuji spíše samostatný kabel od vysílače do příjímače, jelikož HDMI provoz přes IP bez komprese (což je tato varianta) potřebuje 60-80Mbit, což není vůbec málo, a mohli bychom si tak síť zahltit.

Technické parametry

NázevHodnota
VýrobceNavceker
Model2020 KVM 1080p
KonektoryHDMI, USB, Ethernet (100Mbit)
HDMI verze1.4
MPEG kompreseŽádná (vyžaduje 60-80Mbit)
Rozlišení obrazu1080p (Full HD)
Maximální vzdálenost120 metrů
Rozměry92 x 70 x 25 mm

Konfigurace v případě Ethernet switchů

V případě switchů po cestě mi navíc HDMI nefungovalo do té doby než jsem ji přesunul na speciální VLAN.

Pokud používáte síťové prvky Unifi je možné vytvořit pouze speciální VLAN bez nutnosti konfigurace IP

Budeme ještě potřebovat vytvořit i nový Switch profil:

a poté ještě nastavit tento profil na příslušné zásuvky:

V statistikách portů pak jde vidět TX provoz téměř 60Mbit od vysílače

… a velmi podobný RX provoz na straně příjimače.

Jak vidíte dokáže toto zařízení generovat opravdu velký provoz v řádech TB a je potřeba si být jistí, že po cestě nemáme žádné úzké hrdlo.

V mém případě jde provoz přes 3 switche na poměrně velkou vzdálost (3 pater), ale při 1Gbit síti je kapacita stále více než dostatečná.

Samotné zapojení

Nejrpve můžeme začít na straně vysílače. Vezmeme si proto krabičku s nápisem TX a zapojíme do ní HDMI kabel a prodlužovací USB kabel (pozor není součástí balení) spojený s DVR (nebo jiným zařízením).

Nezapomeňte, že budete potřebovat 2 Ethernet zásuvky – jednu stále pro DVR zařízení a druhou pro TX krabičku.

Dále do TX krabičky zapojíme Ethernet kabel a jako poslední můžeme zapojit napájení.

Tím máme hotovu stranu vysílače a velmi podobně zapojíme i RX. Tj. do USB konektorů zastrkáme myš a klávesnici (volitelně), připojíme HDMI televize, Ethernet kabel a nakonec opět napájení.

Obraz by měl naskočit víceméně hned a je bez viditelného zpoždění.

Zhodnocení

Pokud chcete přemístit své DVR někam do kumbálu a zároveň mít stále výstup na TV a máte po bytě/domě rozvedený Ethernet pak jsou tyto zařízení skvělým pomocníkem. Je potřeba si ale dát pozor na rychlost stávajícího rozvodu – při 100Mbit bude síť poměrně dost zatížená.

👍 plusy

  • poměrně jednoduchá instalace
  • žádné viditelné zpoždění při přenosu
  • velký dosah
  • možnost využití sítě se switchy
  • možnost mít více příjímačů

👎 mínusy

  • žádná komprese obrazu – vyšší nároky na rychlost sítě

Navceker 2020 HDMI KVM over IP

Přenos HDMI signálu a USB prostřednictvím Ethernetu na vzdálenost až 120 metrů.

$86 (cca. 1,8tis. Kč) příjímač/vysílač, $43 (cca. 900 Kč) další vysílač/přijímač

Pokud potřebuje provoz snížit doporučuji se raději poohlédnout po HDMI KVI s kompresí H.264, které je ale dražší – např. tento:

Navceker 2020 H.264 HDMI KVM over IP

Přenos HDMI signálu a USB prostřednictvím Ethernetu na vzdálenost až 120 metrů.

$106 (cca. 2,3tis. Kč) příjímač/vysílač, $43 (cca. 1,1tis. Kč) další vysílač/přijímač

Různých HDMI over IP produktů je na internetu hromady a alespoň pro mě bylo poměrně složité najít nějaký, který by pokryl jak možnost KVM (tedy připojení myši a klávesnice) tak i varianty možnosti mít více RX příjimačů a to celé i přes Ethernetovou síť se switchi. Pokud proto narazíte na nějaký jiný zajímavý produkt dejte nám vědět do komentářů.

10 comments

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  • Ahoj,
    trochu je matoucí ta max. vzdálenost v technických údajích (120m). Vzhledem k tomu, že se jedná o IP zařízení, je těch 120m omezujících pouze při přímém propojení mezi dvěma „krabičkami“ (peer to peer). V infrastruktuře by nemělo vzdálenost v rámci jedné dané sítě omezovat nic. Což znamená, že v rozsáhlé síti (např. v podnikové, je vzdálenost neomezena , omezující je jen rychlost – propustnost sítě, která musí být schopna přenést daný zakodovaný videosignál – včetně klávesnice a myši :-)).

    • Oho, díky moc za konstruktivní komentář 🙂 Tohle mě přiznám se vůbec nenapadlo. Ono těch základních 120m je více než dost myslím pro většinu případů a myslím že ani součtem jsme se tam i s 3 patry nedostali.

      Ještě mě napadla jedna věc co jsem v článku nezmínil a to, že teoreticky je možné mít i více vysílačů, jen si myslím, že je potřeba je mít na jiné VLAN, jelikož zařízení nemají žádnou IP konfiguraci.

  • Ono to je vidět i na tom obrázku, kde je naznačeno, že se jedná o kabeláž CAT6 t.j. 1Gbps
    Mimochodem podobné řešení přenosu videa a klávesnice s myší jsme použili cca před 7mi lety v jedné lékařské ordinaci. Jen ta cena za ty krabičky byla tehdy trochu vyšší.
    Zdraví
    Kokr

    • Wow, já to objevil teprve nedávno. Ale to je asi klasika. Člověk se začne zajímat, až ho to začně trápit. My měli doteď to DVR přímo v místnosti s televizí a ono to má dost hlučný větrák tak jsme řešili jak to někam zavřít ale mít to stále možnost vidět na TV.

  • Tak ještě jedna poznámka: pokud tam není žádné nastavení IP, tak to na síti se switchem L3 nemůže fungovat, Jak by se ty krabičky našly ? (MAC adresa je o vrstvu níž tj Ethernet) a na Ali jsem viděl, že to malují i přes router a to by opravdu bez IP adres nešlo. Takže tam nějaké nastavení bude. Proto Ti to nejspíš bez toho nastavení chodí jenom ve vyhrazené VLANě na nějakých náhodných adresách typu 169.x.y.z.Jinak takové zařízení musí chodit v normální síti s běžným provozem. No to ale střílím neb návod jsem neviděl a beru to jen jako analogii k tomu co už jsem používal viz. příspěvek výše.

    • No s těmi IP adresami je to trochu záhada a v návodu tyhle detaily úplně nejsou. U RX ji vidím, ale u TX nikoliv. Zároveň v data inspection taky nejsou žádné detaily. Číňané všude píšou over IP tak by to snad mělo být L3, ale taky tam mohou napsat cokoliv.

      • No pokud mohu usuzovat ze zkušenosti s obdobným strojkem, tak tam byla aplikace pod widlemí, která ten strojek našla a dokázala ho nastavit jak IP tak hesla a proti čemu , že to jako má fungovat atd. Vůbec by mě nepřekvapilo, kdyby soudruzi z lidové Číny něco opráskli a nedodělali. Jako obvykle „dodo“ (aneb dodělej doma) a aplikace byla dostupná jen na čínském webu v podobě rozsypaného čaje. Ono to původně bude z JúeSej oprané na Tajwanu a znova oprané u Čuňanů v páté fabrice zleva pod rýžovým slunečníkem. Možná bych ještě našel tu appku, ale už je to leta. Až budu pucovat chlívy v šuplících prac stolu, třeba to najdu.

  • Tak doufám , že toto je už můj poslední příspěvek. Jasně , že mi to nedalo a zapátral jsem , kdo hlodá ten zajde a kdo hledá ten najde. Ovládá se to přes web (kdo by to řekl), ale čert ví, kde si člověk bez větších znalostí najde IP adresu když nemá IP scanner, natož aby věděl jak to ovládat ,když to nikde nepíšou ( jak je u Čuňanů zvykem kdo to dělá se neví a podpora žádná neexistuje, možná v originále 🙁 ) . Na stránce na adrese zařízení ( na obrázku je 192.168.1.160, ale jestli je to default nebo to má DHCP klienta je ve hvězdách) je nastavení všeho včetně Network, rozlišení obrazu, system, restart …… Tak, Jirko, a teď si to vyzkoumej když sis s tím začal….

    • zkusil bych
      nmap –p 80 192.168.0.1-255
      pripadne nejakou windows alternativu

      • No je to trochu jako jít s kanonem na vrabce, ale budiž (protože službu , která nás zajímá známe – HTTP nebo HTTPS). Jen Ti to moc nepomůže, když neznáš subnet (pokud ty krabičky nemají DHCP klienta). Jinak nmap samozřejmě je i pro Wokna.

Odebírejte blog emailem

Mějte ihned informaci o novém článku ze světa technologií.