blog.vyoralek.cz

IINA – nejlepší video přehrávač pro MacOS

Je tomu už téměř rok, kdy jsem začal na Macu používat video přehrávač IINA ještě v beta verzích a dnes symbolicky první den nového roku vyšla konečně první oficiální verze 1.0.

🎙 Poslední aktualizace článku 1.1.2019. Pokud najdete nějaké rozdíly v aktuálním stavu, dejte vědět v komentářích, díky.

Na začátku minulého roku jsem hledal nějaký video přehrávač, který by uměl využít Touch Bar. Jediná podpora tehdy byla pro přehrávání videí byla v Safari a nebo QuickTime, který mi ale moc nevyhovoval.

Narazil jsem na IINA přehrávač, který byl ve verzi 1.0.0-beta1, ale vše podstatné co jsem potřeboval už měl. Dnes máme venku první finální verzi 1.0.0 a podíváme se na nejzajímavější funkce z mého pohledu.

Podpora Touch Baru

Tahle funkcionalita mě k Touch Baru dostala. Mám rád posouvání ve videích pomocí prstů a fakt, že mohu ovládat video i při zobrazení přes celou obrazovku bez rušívých dialogů.

IINA - co může zobrazovat Touch Bar
IINA – co může zobrazovat Touch Bar
IINA - možnosti pro přidání do Touch Baru
IINA – možnosti pro přidání do Touch Baru

PIP – obraz v obraze

Tuhle funkcionalitu zřejmě znáte z televizí, kde to bylo jednu dobu poměrně populární. Nicméně konečně na počítači to dává větší smysl.

Jednoduše video běží v okně, které můžete libovolně zvětšovat/změnšovat a přesouvat a ono bude stále nahoře nad všemi ostatními aplikacemi.

Opět poprvé PIP byl podporován v Safari, ale dnes už aplikací existuje více a jednou z nich je právě IINA.

IINA -  PIP - Picture-in-picture
IINA – PIP – Picture-in-picture

Podpora Dark mode

Dark mod je jedna z novinek v poslední verzi MacOS Mojave a téměř všechny aplikace se pomalu oblékají i do tohoto černého módu – IINA je mezi nimi již také.

Feature 1
IINA – Světlý vs. tmavý mód

Automatické přehrávání dalšího videa

Pokud máte ve složce více videí, např. více dílů, tak ten následující bude automatický přehráván, aniž byste museli dělat nějaké playlisty.

Podpora různých kódování pro titulky

Zejména pro náš český jazyk je tohle občas potřeba, jelikož stále nejsou všechny titulky v UTF-8, ale vyskytují se také kousky ve Windows-1250.

Rozšíření pro Chrome a Firefox

Pokud si doinstalujete IINA rozšíření pro prohlížeč Chrome nebo Firefox, pak můžete videa z webových stránek přehrávat přímo v IINA, tedy se všemi benefity, který tenhle přehrávač nabízí.

Opensource

Na kompletní kód aplikace se můžete podívat v GitHub repositáři.

Možnosti instalace

Jsou víceméně dvě. Buď si stáhnete aplikaci z webových stránek (popř. GitHub repositáře) a nebo používáte balíčkovací systém brew a pak stačí zadat do konzoly:

brew cask install iina

A na závěr, jelikož dnes máme první den:

Přeji Vám vše nejlepší do nového roku 2019 a budu se snažit přinést vám novou sadu zajímavých a přínosných článků.

A děkuji za podporu v roce minulém.

Add comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Odebírejte blog emailem

Mějte ihned informaci o novém článku ze světa technologií.