blog.vyoralek.cz

NVidia GTX grafické karty v MacOS Mojave

S příchodem nové verze MacOS Mojave fanouškům vlastních buildů Maců (Hackintoshů) nastal jeden zásadní problém a to pozastavení podpory novějších karet od Nvidie. Podíváme se kterých karet se to týká a jak to vyřešit.

🎙 Poslední aktualizace článku 17.10.2019. Pokud najdete nějaké rozdíly v aktuálním stavu, dejte vědět v komentářích, díky.

Nejprve by se hodilo si říct, kterých karet se pozastavení podpory ovladačů v MacOs týká:

  • řada Maxwell – GeForce GTX 750, 750 Ti, 950, 960, 970, 980, 980 Ti a Titan X
  • řada Pascal – GeForce GTX 1050, 1050 Ti, 1060, 1070, 1070 Ti, 1080, 1080 Ti a Titan X Pascal 

Mezi oficiálně podporovanými kartami od NVidie tak zůstaly pouze Quadro K5000 a jediný GeForce GTX 680.

Pokud tedy máte některou z nepodporovaných karet pro Mojave, pak máte teoreticky čtyři možnosti:

  1. neupgradovat na Mojave – podpora v MacOS High Sierra samozřejmě zůstala zachována
  2. použít interní grafikou kartu procesoru
  3. vyměnit výrobce grafické karty z NVidie na AMD
  4. nainstalovat si High Sierra ovladače do Mojave – tato možnost však vede k systému bez 3D akcelerace a je tak víceméně nepoužitelný

První dvě možnosti nedává smysl podrobněji popisovat, ale podíváme se detailněji na dvě zbývající.

High Sierra ovladače v Mojave

Z mého pohledu je tohle řešení poměrně dost dočasným a je spíše pro případ nouze – mě se více osvědčilo dočasně přepnou na interní grafickou kartu procesoru.

Pokud však někdo z jakýhkoliv důvodu chce jít tímto řešením pak nebude fungovat klasická cesta instalace alternativních web drivers pro Nvidia, jelikož pro oficiální instalátor je Mojave nekompatibilní s poslední verzí.

Naneštěstí existují i jiné cesty a jednou z ní je použití instalačního skriptu webdriver.sh. Pokud se chcete podívat dovnitř pak koukněte na GitHub repozitář. V opačném případě a pokud používáte brew je instalace jednoduchá:

brew tap vulgo/repo
brew install webdriver.sh

Pozor tím si nainstalujete jen instalační skript. Pro instalaci samotného driveru je pak potřeba ještě skript webdriver spustit.

AMD Radeon namísto NVidia GeForce

Já jsem zkusil jak používat High Sierra ovladače tak interní grafickou kartu, ale nakonec jsem se rozhodl pro finální řešení v podobě přechodu na karty Radeon.

Starší grafika NVIDIA Geforce GTX 750 Ti nahrazena novější AMD Radeon RX 580.
Starší grafika NVIDIA GeForce GTX 750 Ti nahrazena novější AMD Radeon RX 580.

Seznam podporovaných kousků není vůbec malý:

Jelikož podpora NVidia karet byla oficiálně jen pozastavena, nehnal jsem se do nejvyšších modelů Radeonů, ale vybral si určitou střední cestu v podobě RX 580 a konkrétně kousek od Gigabyte, jelikož mám s nimi dobré zkušenosti.

Moje volba - Gigabyte Radeon RX 580 AORUS 8 GB
Moje volba – Gigabyte Radeon RX 580 AORUS 8 GB

Btw. v diskuzích se často dočtete, že je potřeba minimálně 650W zdroj. Pokud však máte pouze 500W pak není potřeba propadat panice – mám vyzkoušeno, že karta funguje i při maximální zátěži s 500W zdrojem. Navíc pokud by přísun energie byl malý budete na to upozorněni přímo na kartě vedle osmipinu blikací diodou.

Pokud součastně s MacOS máte na desktopu i Windows a občas si rádi zahrajete nějakou hru, může být i určitým příjemným bonusem akce AMD platná do 9.2.2019, kdy ke grafickým kartam Radeon RX dostanete hry zdarma -> akce vypršela.

Akce AMD v podobě her zdarma pro Radeon RX karty.
Akce AMD v podobě her zdarma pro Radeon RX karty.

Instalace AMD Radeon karet má navíc i bonus, že díky přímé oficiálně podpoře od Applu není potřeba cokoliv doinstalovávat. Kartu jen zasunute a vše hned funguje.

AMD navíc uvedl úplně novou grafickou kartu AMD Radeon VII, která slibuje výkon na úrovni NVidia RTX 2800, díky čemuž by změna výrobce GPU nemusela vůbec bolet. V současné verzi Mojave však není ještě tato karta implementována a je potřeba počkat zřejmě na další verzi MacOs.

Add comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Odebírejte blog emailem

Mějte ihned informaci o novém článku ze světa technologií.