blog.vyoralek.cz

K čemu je dobrý Matter a Thread a co by mohly přinést už v roce 2023?

Dnes si dáme takový trochu vykopávací článek pro tento rok, jelikož bude o novém standardu Matter a protokolu Thread, které věřím výrazně ovlivní již tento rok.

🎙 Poslední aktualizace článku 23.1.2023. Pokud najdete nějaké rozdíly v aktuálním stavu, dejte vědět v komentářích, díky.

Již několik let je jedním z největších problémů většího rozšíření chytré domácnosti fakt, že si to tak trochu každý výrobce dělal po svém. S tím by nám měla pomoct dvojice nových pojmů v IoT – Matter a Thread. Nejprve se ale pojďme podívat trochu do historie.

💡 Jelikož je Matter i Thread stále ve velmi rané fázi je tento článek zatím tím základem co je k dispozici a časem ho budu zpřesňovat a přidávat články další.

Historické okénko

Na začátku jsme měli hlavně produkty WiFi, které byly jednoduché na instalaci, ale vyžadovali speciální aplikaci v telefonu a zároveň často i aktivní připojení na Internet. To jednak přinášelo určité bezpečnostní otázky, ale také nepohodlí v případě výpadku připojení či zvětšení latence.

Tohle se částečně snažil vytvořit protokol Zigbee, který si adaptoval stejném frekvenkční pásmo jako 2,4GHz WiFi – díky tomu nebylo potřeba žádné dodatečné schválování na úrovni jednotlivých států – a vytvořil oddělenou Zigbee síť na této frekvenci.

To přineslo menší bezpečností problémy – jednotlivé produkty se nemohly přímo dostat na Internet a neznaly heslo do vaší WiFi sítě. Zároveň to ale přineslo potřebu centrálního bodu – Zigbee hubu.

Výrobci se pak ani po příchodu Zigbee 3.0 vyloženě nepředháněli ve vzájemné kompatibilitě což vedlo až k situaci kdy jste při kombinaci více výrobců potřebovali hubů více.

Částečně s tento problém vyřešili univerzálnější Zigbee systémy jako Zigbee2MQTT, Deconz nebo ZHA, které uměli pomocí speciálního HW a SW párovat produkty různých výrobců v jedné síti.

Jak ale možná sami cítíte, stále to ještě není ono – pořád je tam bariéra – kdy kombinace více výrobců a výrobků používající různé technologie a je potřeba mít v bytě / domě dvě bezdrátové sítě – WiFi a Zigbee, které jsou šířeny různými produkty. A s většinou těchto problémů by měla pomoct dvojička Matter & Thread.

Co je Matter?

Částečně jsme si už odpověděli výše, ale pojďme si to ještě raději zopakovat. Matter je nový komunikační standard chytré domácnosti. Výrobci chytrých zařízení díky tomu mohou používat jedno komunikační rozhraní pro přenos informací mezi různými prvky. V principu tedy jde o platformu, která zaštítí všechny poskytovatele hardwaru i softwaru pro chytrou domácnost.

Narozdíl od WiFi, Zigbee, Z-Wave nebo Bluetooth není Matter protokol ale platforma, která umí zastřešit hned několik stávajících protokolů – WiFi, Zigbee, Z-Wave nebo Bluetooth – a zároveň by měl být velmi brzy uveden i protokol nový s názvem Thread. To ale neznamená, že musíte pro použítí Matteru všechny produkty vyměnit za ty s protokolem Thread, ale naopak si je můžete nechat a hezky kombinovat i s tímto novým protokolem.

Další výhodou Matteru je podpora i všech hlavních platforem chytré domácnosti, tedy aktuálně Apple HomeKit, Google Home, Amazon Alexa, Samsung Smartthings, Tuya a samozřejmě i od našeho oblíbeného HomeAssistanta.

Co je Thread?

Thread je novým protokolem pro chytrou domácnost, který nahrazuje komunikaci přes stávací protokoly – WiFi, Zigbee, Z-Wave nebo Bluetooth – kdy si z nich bere to nejlepší.

Umožní jednotlivým zařízením komunikovat napřímo – není potřeba žádný speciální Hub Je v tomto tak hodně podobný Zigbee – Thread také vytváří mesh síť. Thread využívá síťovou vrstvu TCPI/IP a komunikuje při velmi nízké energetické náročnosti.

Velkou výhodou by měl být i důraz na bezpečnost využívající AES šifrování.

Dobrou zprávou je i fakt, že pokud to stávající výrobky HW umožní, bude možné z produktu udělat Thread ready produkt pouze aktualizací firmwaru.

Aktuálně už podporuje Thread například poslední generace Apple TV nebo Google Nest hub.

Jaká je pravděpodobnost že se to chytí?

Možná si kladete nyní otázku, zda vůbec stojí za to se nějaké další platformě věnovat. Příslibem, že by to s Matterem mohlo dopadnout dobře, je zejména vyjádření společného zájmu více než 550 technologických společnosti v čele se všemi velkými hráči – Apple, Samsung, Philips, Google, Amazon a dalších.

Od 4. 10. 2022 je vydání specifikace Matter 1.0 – tedy doslova před pár měsíci – což má za následek, že je to zatím stále ještě poměrně dost v teoretické rovině a ve vývoji. Zatím není k dispozici příliš mnoho už hotových produktů – myšleno reálně v obchodech – ale při pohledu zejména na letošní veletrh spotřební elektroniky CES v Las Vegas je zřejmé, že se to s největší pravděpodobností během letošního roku změní.

Zdroj: Numerama

Pro představu jen pár log výrobců, kteří se do Matteru připojili:

Výhody Matteru

  • snad konečně řešení spojující produkty různých výrobců do jedné platformy
  • plně funkční i bez Internetu (při použití protokolu Thread)
  • měl by celou chytrou domácnost jak z pohledu konfigurace tak používání zjednodušit
  • je podporovaný i Home Assistantem

Nevýhody Matteru

  • aktuálně pouze omezený seznam podporovaných typů produktů chytré domácnosti
  • i do budoucna bude potřeba stále pro některé specifické funkce jít do aplikace výrobce

A co si o tom myslíte vy? Vidíte to stejně optimisticky jako výrobci, tj. že letošní rok bude skutečně už ve znamení Matteru?

2 comments

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  • Od 4. 10. 2002 je vydání specifikace Matter 1.0 – tedy doslova před pár měsíci

    Asi tam má být datum 4.10.2022

    • Ano, to je překlep 😀 Opraveno, díky za upozornění.

Odebírejte blog emailem

Mějte ihned informaci o novém článku ze světa technologií.