blog.vyoralek.cz

EU zásuvky dvojího typu

Dnes tady mám pro vás jeden rychlý článek, tak trochu netradičně týkající se elektroinstalace. Konkrétně se podíváme jaké typu zásuvek můžeme potkat v EU.

🎙 Poslední aktualizace článku 15.3.2019. Pokud najdete nějaké rozdíly v aktuálním stavu, dejte vědět v komentářích, díky.

Za posledních pár měsíců jsem si postupně poobjednával WiFi zásuvky od všemožných výrobců, abych mezi nimi našel favorita.

Zásuvky začaly postupně přicházet a já začínal být čímdál více zděšen cože jsem si to objednal, jelikož cca. polovina neměla vůbec díru na zemnící kolík. Díky tomu pak bylo víceméně nemožné bez použití adaptéru tyhle WiFi zásuvky používat.

Začal jsem tedy pátrat cože způsobuje onen rozdíl, i přesto, že drtivé většiny zásuvek bylo označení prostě jen EU a do té doby jsem si toho nevšiml.

Dva standardy zásuvek

Vypátral jsem, že mezi dvěmi světovými válkami se ustanovali standardy na elektrické zásuvky a vznikly – zřejmě i díky válce – standardy dva:

  1. německý typ – označován jako typ F a nebo SCHUKO. Můžeme ho najít v Německu, Rakousku a nebo třeba na Balkáně.
  2. francouzský typ – označován jako typ E. Můžeme ho najít u nás, na Slovensku, v Polsku, Francii a v Belgii
Německý a franckouzský typ EU zásuvek

Univerzální konektor

Naneštěstí drtivá většina elektrospotřebičů s třemi kolíky dnes už používá konektor tzv. typu UNISCHUKO, který je kompatibilní s oběmi typy a spotřebič tak můžete bez obav zapojit jak do německé verze tak i do té francouzské.

Univerzální EU konektor – tzv. UNISCHUKO

Jak z toho vybruslit?

Očividně situace je zbytečně složitá. Spousta věcí se Evropské unii daří sjednotit, ale zásuvky nám bohužel zůstavají a zřejmě již i zůstanou různé.

Pokud tedy máme spotřebič, který má pouze německý konektor pak jedinou možností (tedy kromě použití adaptérů) je mít německou zásuvku. Výhodou je, že bychom neměli mít problém se zapojením jakéhokoliv moderního spotřebiče – díky UNISCHUKO konektoru.

Nevýhodou ale je, že oficiálně německé zásuvky v čechách použít nejde – požadavky jsou uvedeny v normě ČSN 35 4516. Z bezpečnostního hlediska při správném zapojení by problém nastat neměl.

Nejlepším řešením tak zůstává dát si při objednávání pozor a vybrat francouzskou verzi.

Moje aktuální směsice WiFi zásuvek
Moje aktuální směsice WiFi zásuvek

Ze zásuvek co mám to splňují:

Mým favoritem je zatím Blitzwolf BW-SHP6, s kterým jsou ale bohužel už poměrně delší dobu problémy s dostupností. Je ideální v kombinaci malé velikosti a zároveň obsahuje měřič spotřeby – ostatně detaily si můžete přečíst v článku o této zásuvce.

a naopak nesplňují:

To by mě zajímalo, jestli se někdo už takhle také napálil? 🙂 Popř. máte tip na nějakou vaši oblíbenou WiFi zásuvku?

15 comments

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  • Pozor na zásuvky Sonoff S26!!!
    Nikde se o tom nepíše, ale skutečnost je taková, že odpojují nulák!!!
    Na první pohled a z hlediska koncového uživatele o nic nejde, zásuvka odpojí zapojený spotřebič, ale každý jen trochu elektro vzdělaný jedinec ví, že tohle není dobře.
    Zásuvka je vnitřně konstruovaná tak, že s tím bez nějakého zásadního zásahu do konstrukce nelze udělat nic a nezbývá nic jen se s tím s mířit a počítat s tím.

    • Díky moc za informaci. Kouknul jsem do S20 co tu mám po ruce a tam je to vyvedeno vpořádku. U toho Sonoff S26 je to nezapojeno i u té EU-E verze? Z venku to vypadá vpořádku, ale zřejmě to tam tedy pořešili jinak než u S20tky.

      • Vidíš, teď mi to došlo, psal jsem o provedení E.
        U provedení F je to jedno, protože se dá vidlice otočit a není tak nikdy zaručené, že fáze ve spotřebiči bude vždy tam kde ji chceme.
        U provedení E je prostě přerušovaná pravá dutinka (když to řeknu takhle zjednodušeně). Kdyby to bylo F tak to prostě otočím a rozpínám fázi.
        Ono, s trochou dobré vůle a zručnosti by se dala PE dutinka přemístit a strkat tak zásuvku hore nohama a bylo by vše v pořádku.
        No, ale, když to nevadí ve světě kde se používá provedení F, tak to nemůže vadit ani nám, kde používáme a jsme na jednoznačnost z provedení E zvyklí.

      • ale to že odpojují pravý vodič dělají zásuvky z 90%.. už staré RF 433 s volutelným kůdem, či učící se, sonnff tuya a všechny bežně dostupné i na českém trhu odpojují pracovní vodič a vzhledem k faktu, že normy ČSN už z názvu jsou české, v jiných státech se tak ani neřeší kde fáze bude, ve FR mají například často fázi v pravo, ameriak totéž, a tudíž proto ese dělá odpojení na pravý vodič :))

    • A co když máme v domě jen dvouvodičové rozvody? Nulák prostě chybí, je to dům dokončený na přelomu 80 a 90 let. Není potom jedno, že S26 odpojuje nulák?

      • No není, páč i při vypnuté zásuvce je ve spotřebiči přítomná fáze.
        Funkci spotřebiče to nijak nevadí, ale dobře to není

      • Tomu nuláku co u vás chybí se říká ochranný vodič. Nulák chybět nemůže.

    • Nejde o žádný problém, je to celkem běžná věc a není důvod k obavám. Někdy sonoff odpojuje fázi, jindy nulák.

      Kdo někdy opravoval rozvody jinde než ve svém bytě ví, že zásuvky jsou stejně zapojeny „dle elektrikáře“. Takže někdy je fáze v zásuvce vlevo, někdy vpravo. Není závazné zapojovat fázi v zásuvce vlevo – alespoň tak nám to tvrdil instruktor a výukové materiály když jsem dělal 50tku.

      • Dle normy je skutečně jedno, jestli je fáze vpravo nebo vlevo, ale v rámci objektu musí být ve všech zásuvkách stejně. Některé plynové kotle vyžadují fází vlevo, jinak jim nefunguje zapalování (ale to je spíš celkem minoritní záležitost).

  • Jo, jednou mi poslali 4x S20 s tímhle blbým konektorem, ale nebylo tam na výběr, bylo jen EU PLUG a dle obrázku to mělo být OK. Banggood uznal reklamaci a poslal 4x znovu už ve správné verzi 🙂

  • Dobrý večer. Sme v Nemecku a v izbe je slabý internet. Tak sme kúpili kábel, ktorý sme dali do zástrčky, ktorá je vraj ako router. Ale nefunguje to. Neviete kde je chyba?

    • hmm, takhle na dálku se obávám, že vám neporadím. Zkuste se zeptat majitele pokoje, co je potřeba udělat, aby to fungovalo.

  • zdravím, iba chcem upozorniť, že vo francúzskej zásuvke je fáza na druhej strane. síce sú rovnaké ako naše, ale niektorým prístrojom to môže vadiť.

  • Francouzka verze ma taky problem bo Francie ma fazi vpravo tudiz u nas vypina nulak coz podle norem se nesmi. Ne kazda jde uvnitr otocit.

    • Jak zde již bylo zmíněno, u nás není norma, jestli má být fáze vlevo či vpravo. Ale v rámci objektu to musí být stejně.
      Čili jako problém dle norem to nevidím …
      Kupte si někdy v OBI třeba takovou tu obyčejnou „roztrojku“ kdy ty dvě zásuvky naproti sobě má L a N vždy na jiné straně 🙂

Odebírejte blog emailem

Mějte ihned informaci o novém článku ze světa technologií.