blog.vyoralek.cz

Hlasový asistent Amazon Alexa pomocí Echo Dot 4

První článek věnující se hlasovým asistentům a propojení s chytrou domácnosti – tentokráte pro systém Amazonu Alexa a produktu Echo Dot 4.

🎙 Poslední aktualizace článku 9.4.2021. Pokud najdete nějaké rozdíly v aktuálním stavu, dejte vědět v komentářích, díky.

Je to až k nevíře, jak dlouho to trvalo, než jsem se konečně rozhoupal ke koupi nějakého hlasového asistenta, ale konečně ten čas nastal a můžeme se tak v článcích podívat i do této části chytré domácnosti.

Než se podíváme na konkrétní produkt Amazon Echo Dot 4, který bych vám rád v tomhle článku ukázal, hodilo by se na začátek říct co to vlastně ten hlasový asistent je.

Hlasový asistent v roce 2021

Aktuálně jsem nejrozšířenější tři systémy – Homekit s hlasovou asistentem Siri od Applu, Google Home od Google a v neposlední řadě Amazon Echo s asistentem Alexa.

Pokud se podíváme na globální prodeje chytrých repráků – které se nejčastěji používají ke komunikaci s hlasovým asistentem – vidíme, že v posledním kvartálu loňského roku vede s drobným náskokem Amazon před Googlem, následovaný čínskými asistenty a třetí globální hráč Apple stále ztrácí poměrně hodně.

Nemám zatím přímé dlouhodobější srovnání asistentů od Googlu a Amazonu, ale v základních funkcionalitách jsou si velice podobní a myslím si, že je možné si vybrat kterýkoliv z nich.

My se tak dnes podíváme podobněji na Alexu od Amazonu.

Amazon Alexa

Hlasový asistent Alexa je virtuální asistent založený na umělé inteligenci, který je schopný zejména:

  • hlasové interakce s uživatelem
  • odpovídat na jejich dotazy
  • přehrávat hudbu (Amazon Music, Spotify, Apple Music), rádia (TuneIn), podcasty (Spotify, Apple Podcast) nebo audioknihy (pomocí služby Audible)
  • vytváření seznamů úkolů či nákupních seznamů
  • vytváření upomínek, budíků a nebo položek přímo ve vašem kalendáři
  • poskytování informace o počasí – tohle co tak vidím ve svém okolí je poměrně nejpopulárnější služba 🙂
  • ovládání chytré domácnosti
  • … a mnoho dalšího pomocí tzv. Skills dodaných třetími stranami, popř. si můžeme napsat i Skills vlastní – to využijeme v dalším článku pro napojení Alexy na Home Assistant

V současné době je Alexa dostupná hned v několika světových jazycích – např. angličtina nebo němčina, ale podpora češtiny není a nelze ji ani v dohledné době čekat, což bude zřejmě stále jedním z hlavním brzd většímu rozšíření u nás.

K tomu abychom mohli hlasového asistenta používat potřebujeme obvykle nějaký chytrý reprák a právě Amazon nabízí zřejmě nejširší nabídku hned několik generací.

My si Alexu ukážeme na vstupním produktu aktuální řady, který nese název Amazon Echo Dot 4, kde číslice 4 označuje generaci.

Amazon Echo Dot 4

Echo Dot je nejmenším produktem s Alexí rodiny v aktuální verzi a jedná se opravdu poměrně malou „kuličku“, kterou můžete umístit víceméně kamkoliv – na polici, stolek – a nezabereme mnoho místa.

Jediné co potřebuje je napájení pomocí přiloženého adaptéru a WiFi konektivitu v pásmu 2,4GHz a nebo 5GHz.

Reproduktor Echo Dot lze využít i pro přehrávání pomocí Bluetooth a naopak pomocí 3,5 mm jacku je možné Echo připojit k extérním reprákům.

Amazon Echo Dot 4

Chytrý reproduktor s podporou hlasového ovládání Alexa.

1190

Z německého Amazonu bohužel Echo objednat nelze, což je škoda, jelikož tam vychází výrazně levněji.

K dispozici jsou tři barevné varianty – bílá (ledovcová), modrá (soumrakově modrá) a tmavě šedá (dřevěné uhlí).

Amazon event 2020: Ring Always Home Cam, new Echo, and more
Barevné varianty Echo Dot 4

Uvnitř se narozdíl od větších produktů nachází pouze jeden reproduktor o velikosti 1,6″, který tak slouží spíše na základní nenáročný poslech hudby – pokud by pro vás hudba byla jednou z hlavních funkcí tak doporučuji se podívat po větších verzích.

Prvotní nastavení Echo Dot

Samotné prvotní nastavení je velice jednoduché a obsahuje defakto tři kroky.

Nejprve zapojíme Echo Dot do zásuvky a najdeme si v App Store (pro iOS) nebo Google Store (pro Android). Po spuštění aplikace a po přihlášení Amazon účtem bychom měli již vidět nové zařízení, které bude chtít znát při nastavení pouze WiFi kam se má připojit.

Toď vše a můžeme se začít Alexy ptát například na počasí:

Alexa, what is the weather?

… a nebo můžeme přidat nějakou položku do nákupního seznamu:

Alexa, add milk to my shopping list.

Ovládání

Kromě již zmíněného hlasového ovládání můžeme s Echo Dot 4 použít hned čtyři hardwarová tlačítka, které najdeme na vrchní straně zařízení.

Amazon Echo Dot 4. generace Twilight Blue - Hlasový asistent Amazo...
Tlačítka na Echo Dot 4

Je zde dvojice tlačítek „po stranách“ (tedy vlevo a vpravo), které slouží pro regulaci hlasitosti. Tu můžeme ale ovládat i pomocí hlasu a to hned dvěmi možnostmi:

Alexa, set volume to two

a nebo

Alexa, set volume to twenty percent

… provedou totožnou věc, tj. nastaví hlasitost na 20%, tj. můžeme ji zadat buď v rozmezí čísel 1-10 a nebo procentuálně 1-100%.

Dalším tlačítkem je to se symbolem kolečka, která nám ušetří ono startovací slovíčko Alexa, tj. po stisknutí můžeme rovnou vyslovit co potřebujeme.

A konečně posledním tlačítkem je to s přeškrtnutým kolečkem, které vypíná mikrofony a celé zařízení se zároveň podsvítí červeně.

Amazon Echo Dot 4. gen s hodinami Twilight Blue hlasový asistent |  ElectroWorld.cz
Vypnutí mikrofonu pro Echo Dot 4

Hudba ze Spotify

V základním nastavení je Alexa nastavena logicky na použití Amazon Music. Pokud si už však platíte nějakou jinou hudební streamovací službu jako například Spotify tak byste si toto nastavení rádi změnili.

To se provedeme pomocí menu More / Settings a v sekci Alexa Preferences si najdeme položku Music & Podcast a kliknutím na Link New Services. Nicméně přidání nebude dostupné s hláškou, že to není podporováno v našem regionu.

Naštěstí existuje způsob jak toto obejít 🙂 Nejprve se přihlásíme do našeho Amazon účtu a v sekci Manage Your Content a Devices si najdeme možnost Preferences a změníme Country/Region Settings

Změna země v nastavení Amazon účtu

… na nějakou adresu z Velké Británie

Změna země v nastavení Amazon účtu

Po této změně už bychom měli být schopni Spotify v Alexa aplikaci přidat a jakmile ji tam máme můžeme změnit adresu zase zpět – Spotify tam už zůstane.

Propojení si můžeme vyzkoušet například příkazem:

Alexa, Play Happy Hits on Spotify

V nastavení Music & Podcasts aplikace Alexa můžeme navíc Spotify nastavit jako výchozí službu pro hudbu a pak už můžeme úplně vynechat část „on Spotify“ a hudba se bude automaticky hledat na Spotify.

Výchozí služba pro hudbu v Alexa aplikaci

Chytrá domácnost

Alexa dokáže být poměrně mocným integrátorem různých výrobců smarthome zařízení a je určitě jednou z nejvíce podporovaných možností přímo od výrobců.

Novou položku chytré domácnosti tak přidáváme z Alexa aplikace pomocí záložky Devices, kde si nejprve najdeme konkrétní produkt a měli bychom obdržet návod jak postupovat a samotné integrace se poté provede pomocí Skills, které najde všechny produkty z přidané integrace.

Například pokud bychom chtěli přidat Ikea žárovku, tak nám Alexa napovídá, že budeme potřebovat si stáhnout IKEA aplikaci a nakonec přidat IKEA Home smart Skill.

Po přidání pak zařízení objevíme v seznamu buď podle typu zařízení a nebo podle skupiny – pokoje, patra atp. V případě žárovky pak pokud to umožňuje můžeme nastavovat i jas a nebo barevnou teplotu.

Výhoda tohoto způsobu přidávání zařízení je jasná – je to povětšinou opravdu jednoduché a na pár kliknutí. Na druhou stranu nevýhodou je pak nutnost mít doma buď vše od pár firem, nebo hromady různých bran a aplikací v mobilu a i samotné Skills nemají od všech výrobců v Alexe zrovna pět hvezdiček.

Druhou možností o které je víceméně z velké části i tenhle blog je použití Home Assistanta jako centrálního bodu celé domácnosti, ale o tom až si přečtěte v tomto separátním článku.

Zhodnocení

Pokud stejně jako já byste rádi proniknuli do segmentu hlasových asistentů pak Amazon Echo Dot 4 je s cenovkou okolo 1tis. Kč myslím super startem a možná časem neskončíte jen u něj 🙂

👍 plusy

  • velikost provedení
  • velký dosah mikrofonů
  • možnost vypnutí mikrofonu
  • poměrně vyvedená aplikace Alexa
  • velké množství různých integrací

👎 mínusy

  • na hudbu pouze ve velmi základní kvalitě
  • asistent jen v angličtině
  • problém s některými službami v ČR – např. Spotify

Amazon Echo Dot 4

Chytrý reproduktor s podporou hlasového ovládání Alexa.

1190

Pokud už máte doma nějaký chytrá reprák s hlasovým asistentem budu hrozně rád pokud se o své zkušenosti podělíte v komentářích. Přeci jen je to pro mě stále nový svět.

Add comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Odebírejte blog emailem

Mějte ihned informaci o novém článku ze světa technologií.