blog.vyoralek.cz

Home Assistant – novinky v 2021.4

Dnes se v rychlosti podíváme na nejzajímavější novinky v poslední verzi Home Assistenta s označením 2021.4

🎙 Poslední aktualizace článku 12.4.2021. Pokud najdete nějaké rozdíly v aktuálním stavu, dejte vědět v komentářích, díky.

Ve středu vyšla nová verze Home Assistanta, která obsahuje hned několik zajímavých věcí a tak bych se s vám o ně rád podělil.

Automation debugging

První větší změna se odehrála v automatizacích, kde nyní můžeme pro každé spuštění automatizace (tedy té která byla spuštěna nějaký triggerem/spouštěčem) vidět detailní vyhodnocení jednotlivých částí – nejprve podmínek a pak i samotných dalších bloků akce.

Jako příklad tady mám automatizaci, která se stará o automatické spuštění úklidu v definované dny týdne a s podmínkou pouze pokud nikdo není doma.

Do záznamu se dostaneme pomocí stisknutí tlačítka „hodin“ (prostřední ikonka) v seznamu automatizací:

První záznam je kdy automatizace byla spuštěna – všechny (v mém příkladě dvě) podmínky byly splněny.

Automatizace – splněné podmínky

Druhý záznam pak ukazuje detaily proč automatizace spuštěna nebyla – v diagramu vidíme, že namísto koncového bodu kde je akce se automatizace zastavila na druhé podmínce.

Automatizace – nesplněná podmínka

Zatím není popis nesplněné podmínky úplně suprový – je možné že mám něco ještě špatně nastaveno – a nebo nás čeká ještě vylepšení. Již v tomhle stavu nám ale můžou diagramu velmi pomoci s laděním proč se některá automatizace nespustila.

💡 Nejsem si úplně jistý, ale vypadá to že traces, nebo-li záznamy o detailech spuštění automatizace, jsou uloženy pouze v paměti – neukládají se do DB, tj. po restartu Home Assistenta o ně přijdete.

Home Assistant Analytika

Druhou změnou, která je přínosem zejména pro autory Home Assistenta, ale může být zajímavá i pro nás uživatele je možnost sběru statistických informací o instalacích Home Assistenta na celém světě.

Volitelně tak můžete nyní s teamem Home Assistenta sdílet informace na jakém systému Home Assistant provozujete (resp. jaký typ instalace používáte), jakou máte aktuálně nainstalovanou verzi, v jaké zemi instance běží a zajimavý je i seznam addonů, které v Home Assistentu prostřednictvím Supervisoru používáte.

💡 Pro zapnutí je potřeba být přihlášený do Home Assistanta jako admin.

Zapnutí sdílení statistik najdeme v menu Nastavení –> Obecné a úplně dole je nová akce Analytika:

V době psaná tohoto článku bylo ve statistikách už zaneseno téměř 7,5tis. aktivních instalací Home Assistenta z čehož pro mě bylo poněkud překvapením že celých 68% uživatelů běží Home Assistant na Hassio OS.

To je zřejmě dáno opravdu jednoduchostí instalace a pro většinu uživatelů je to očividně dostatečné.

Další zajímavou částí je počet instalací na mapě světa. Není asi překvapením, že nejvíce instalací je ve Spojených státech (1300 v době psaní článku), ale pro mě opět nečekané je druhé místo Holandska (více jak 800 instalací), což je zřejmě způsobeno, že jeden z autorů HomeAssistenta je právě z této země a očividně dělá dobrou reklamu 🙂

Pokud se podíváme blíže na Evropu, tak vidíme, že kromě Holandska je velmi zastoupeno Německo, UK a poněkud opět překvapením je pro mě jako další Itálie.

Česká republika má evidováno 71 instalací, což není propadák, ale ani nijak nevynikáme. Doufám, že tohle číslo i díky mému blogu ještě vzroste.

Poslední pro mě zajímavou statistikou je zastoupení jednotlivých addonů, kde mě naprosto šokovalo, že 94% uživatelů používá Nabu Casa Cloud a Amazon Alexa má dokonce zastoupení ještě o procento vyšší. Je to zřejmě dáno právě trhy, kde je Home Assistant momentálně nejvíce zastoupen, jelikož zatím vidím, že má články o Alexa nepatří k nejpopulárnějším.

Kompletní a čerstvé statistiky najdete na adrese: https://analytics.home-assistant.io

Filtrování automatizací, skriptů a scén

Poslední změnou, kterou bych rád vypíchnul je možnost nově filtrovat automatizace, skripty a scény podle oblastí – pokojů, nebo zařízení a nebo vidět položky pro konkrétní entitu.

Zejména pokud budete mít více automatizací může se například filtrování podle místností velmi hodit a co je navíc skvělé, že tyto místnosti nemusíte na úrovni automatizace nikterak nastavovat, ale jsou přebrány z nastavení zařízení/entit použitých v automatizacích.

Kompletní přehled změn v angličtině najdete zde. Doporučuji určitě aktualizovat a za mě nemám problém se sdíleních základních informací o mé instalace s autory. A jak jste na tom vy?

5 comments

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  • Super zhrnutie, len mala poznamocka k Holandsku: Vysoky pocet instalacii v Holandsku sa da lahko vysvetlit – nie je sposobeny extremnou popularitou, ale vychodzim nastavenim Home Assistant, kde domovska lokacia po nainstalovani HA je vzdy nastavena na Amsterdam (a predpokladam, ze mnoho ludi si to ani nezmeni). Tiez mi doma bezi par testovacich instancii HA, kde som sa neobtazoval po zmenit domovsku lokaciu a teda loguju Amsterdam 😉

  • Super! Hned jsem přihlásil instalaci u mě a u rodičů 🙂
    Jinak moc díky za skvělé články a návody!

Odebírejte blog emailem

Mějte ihned informaci o novém článku ze světa technologií.