blog.vyoralek.cz

BlitzWolf BW-SHP13 chytrá Zigbee zásuvka

Dnes se podíváme na Zigbee chytrou zásuvky s podporou měření spotřeby od firmy BlitzWolf a s označením BW-SHP13.

🎙 Poslední aktualizace článku 19.4.2021. Pokud najdete nějaké rozdíly v aktuálním stavu, dejte vědět v komentářích, díky.

Při psaní jednoho z nových článků jsem s překvapením zjistil, že na blogu ještě nemám recenzi zásuvky, kterou aktuálně používám nejvíce a to Zigbee verzi chytrá zásuvky od firmy BlitzWolf s označením BW-SHP13.

První pohled

Pokud už máte z minulosti WiFi zásuvky BW-SHP6 od Blitzwolfu tak vás asi překvapí poměrně výrazně jiný design. Z původního produktu zůstalo víceméně jen logo a celá zásuvka je o dost větší, což je ale kompenzováno i větším maximálním zatížením 16A.

Výhodou je i poměrně výrazně větší tlačítko, která je ale tentokráte umístěno z boku – narozdíl od horní strany minulého modelu. Otázka co je lepší – někdy je boční tlačítko výhodou, jindy nikoliv.

Zásuvka má zástrčku typu EU, takže je bezproblémů dáte i do našich zásuvek s kolíkem, nicméně do ní se primárně připojují zařízení standardu německého (více si o těch dvou typech můžete přečíst v článku EU zásuvky dvojího typu), což by ale neměl být problém.

BlitzWolf BW-SHP13

Chytrá zásuvka používající protokol Zigbee 3.0

$13 (cca.280Kč) 1ks / $25 (cca. 540Kč) 2ks / $37 (cca. 800Kč) 3 ks

Technické parametry

NázevHodnota
VýrobceBlitzWolf
ModelBW-SHP13
BarvaBílá
MateriálABS+PC
Max výstupní zatížení16A / 3680 W
Komunikační protokolZigbee 3.0
Provozní teplota0℃ – 40℃ RH≤80%
Rozměry4.6 x 4.6 x 8.2 cm

Instalace a použití

Jelikož se jedná o Zigbee zařízení obsahuje instalace pouze napárování prostřednictvím Zigbee hubu.

1. Prostřednictvím oficiálního Zigbee hubu

Výrobcem doporučovaným a dalo by se řící preferovaným způsobem instalace je použití oficiálního BlitzWolf Zigbee hubu – aktuálně je dostupný model s označením BW-IS10.

Výhodou tohoto řešení je garantovaná plná podpora produktu včetně případných aktualizací, ale nevýhodou nutnost komunikace s čínským cloudem a pevně dané množství produktů, které lze do této brány napárovat.

Jelikož tento hub nemám, uvádím ho zde pro úplnost a rovnou se podíváme na univerzálnější řešení.

BlitzWolf BW-IS10

Zigbee 3.0 smart home hub pro zařízení BlitzWolf a Tuya.

$26 (cca.560Kč)

2. Prostřednictvím systému deCONZ s USB hubem

Tento druhý způsob řeší neduhy předchozího řešení, ale je rovnou vhodné říct, že je to řešení uživatelský mnohem složitější pro nastavení. Nebudu zde zabíhat do detailů jak si rozchodit deCONZ a rovnou vás odkážu na starší článek.

ConBee II

Zigbee 3.0 smart home USB hub pro systém deCONZ

40 (cca. 1tis.Kč)

Přidání do deCONZu je jednoduché. Zásuvku zastrčíme do zdi nebo prodlužovačky a počkáme než tlačítko začne blikat střídavě modrou a červenou barvou. Pokud k tomuto nedošlo tlačítko zmáčkneme a podržíme několik sekund než začne blikat.

Tím je zařízení připraveno k párování a můžeme ho přidat pomocí UI Phosconu v sekci Devices -> Lights -> Add new lights.

Nevím úplně přesně kdy, ale zařízení se někdy přidá jako

a někdy jako

Pokud se podíváme v Phosconu na detail položky zjistíme, že se nic zajímavého nedozvíme. Nicméně zásuvka je připravena pro přidání do Home Assistenta.

V závislosti na nastavení deCONZ integrace v Home Assistentu se nám buď zařízení přidá do Home Assistenta samo a nebo je potřeba přidání vynutit.

Jakmile je zařízení přidáno měli bychom ho vidět jako model TS0121 pod integrací deCONZ.

Při kliknutí na detail zařízení pak uvidíme, že máme v Home Assistantovi dostupné hned tři entity:

  1. pro zapnutí a vypnutí zásuvky
  2. ukazující celkovou spotřebuju zásuvky
  3. ukazující aktuální odběr zařízení v zásuvce

Více informací jak použít hodnoty spotřeby v Home Assistentovi se dozvíte v 20 dílu seriálu o Home Assistentovi.

Update – novější verze zásuvky bez spotřeby v HomeAssistantovi

Při pročítání diskuzí deCONZu jsem narazil na článek popisující problémy se zásuvkami BW-SH13 objednané v poslední době (cca. od 12/2020) – vendor je v tomto případě text _TZ3000_g5xawfcq, které v HomeAssistentovi nezobrazují spotřebu, pokud jsou přidány způsobem výše.

Naštěstí existuje podle všeho 100% úspěšný návod jak spotřebuju do HomeAssistenta zase vrátit.

Nejprve je potřeba se přihlásit do systému deCONZ a v na schématu sítě si najít zásuvky a kliknout na kulaté tlačítko úplně vpravo a měli bychom vidět menu:

V menu vybereme 0000 Basic a v zobrazení se přepneme do záložky Cluster Info, kde hned první položka je factory reset:

V další záložce prohlížeče si otevřeme Phoscon a v deCONzu klikneme na read u attributes:

Přepneme se do Phosconu a zkusíme zařízení přidat pomocí new sensor. Během hledání opět mačkáme read v deCONZu a ve Phosconu by nám brzy měl přibýt senzor, který bude následně i v HomeAssistentovi.

Nemám tohle vyzkoušené, ale pokud si někdo bude objednávat zásuvku nyní může se tohle určitě hodit – dejte nám kdyžtak vědět. Celé info je možné nalézt zde.

Zhodnocení

Pokud hledáte chytrou zásuvku používající komunikační protokol Zigbee, pak mohu Blitzwolf BW-SHP13 s klidným svědomím doporučit.

Používám několik kusů měsíců a slouží výborně zároveň jako Zigbee router – tj. rozšiřovač signálu.

BlitzWolf BW-SHP13

Chytrá zásuvka používající protokol Zigbee 3.0

$13 (cca.280Kč) 1ks / $25 (cca. 540Kč) 2ks / $37 (cca. 800Kč) 3 ks

👍 plusy

  • nízká cena
  • kompabilita – funguje jak se systémem deCONZ tak Zigbee2MQTT
  • měření spotřeby elektřiny
  • max. zatížení 16A
  • velké tlačítko

👎 mínusy

  • drobně větší velikost oproti WiFi verzi SHP6, díky čemuž nemusí vždy vedle sebe vejít dvě zásuvky např. v prodlužovačce

13 comments

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  • Já jen, že zdůvodnění větších rozměrů zásuvky: „…celá zásuvka je o dost větší, což je ale kompenzováno i větším maximálním zatížením 16A.“ moc neobstojí. Páč nověji už jsou BW-SHP6 taky 16A při stejném designu.

    • Hmm, koukám na to a skutečně je nyní BW-SHP6 s označením Pro, která má 15A. V tom případě důvod větších rozměru může být skutečně úplně jiný 🙂

  • Dobrý den, rád bych se zeptal, jestli jste ověřoval přesnost měření tohoto adaptéru? U mého kusu zatím vychází, že ukazuje o cca 16% vyšší spotřebu, než je spotřeba skutečná. Porovnávám proti klešťovému ampérmetru.

    • Dobrý den, zatím nikoliv. Pravda, že nad spotřebou nemám žádné velké reporty a hlavním důvodem je, že tuhle informaci prostě většina zařízení v mé domácnosti nemá. Primárním užitím tak je spíše informace zda dané zařízení zapojené do této zásuvky běželo a popřípadě kolikrát za den, což už pro mě je užitečná informace – např. mohu si poslat notifikaci jakmile dopere pračka. A pro zrovna tohle použití nějaký +/- 20% nehraje významnou roli. Nicméně trochu jsem na internetu koukal a skutečně pro správnou hodnotu může být potřeba korekce okolo 15-20%.

      • Děkuji za odpověď. O korekci jsem také uvažoval. Přemýšlel jsem, že bych v Home Assistententovi udělal nový senzor, který by bral hodnotu naměřenou adaptérem a násobil ji například 0,84.
        Myslíte, že takové provedení bude dobré, nebo existuje nějaké lepší řešení?

        • Možná by bylo dobré začít u případné korekce měření proudu a napětí.
          Příkon je jen součin těchto dvou hodnot (pominu-li účinník, se kterým tato hračka asi nepočítá).

          • Hm, kalibraci měřených hodnot lze provést v ESPHome, tady, v Zigbee, nezbývá než jen přepočítávat v HA.

  • Netuší někdo jak při zapojení přes zigbee2mqtt smazat historii měření? Například pokud chci zásuvku dát jinam a začít od nuly?

  • Dobry den, nemate niekto nahodou skusenosti s kompatibilitou tychto zasuviek a Xiaomi/Aqara senzorov? Aqara senzory nefunguju dobre s akymkolvek routerom/opakovacom.. je zname, ze funguju napr. s Ikeou, ale nefunguju mi napr. s Immax.. Neviete ako je to pri BW? Skusal niekto, ci mu tieto zasuvky spolahlivo routuju signal z Aqara senzorov? Dakujem.

    • Dobrý den, já mám kombinaci BW-SHP13 a Xiaomi/Aqara teplotních senzorů hned na několika místech a funguje to několik let bez výpadků a spolehlivě. Nejsem si úplně jistý jestli to nějak může souviset i s typem koordinátoru, který je v Zigbee síti, ale snad by nemělo. Já používám čistě zatím stále DeConz.

      • Super, dakujem za info.. ja mam zigbee2mqtt so zzh! koordinatorom, ale to by nemalo robit rozdiel.. Viete prosim aj overit, ze vase senzory ozaj routuju cez tie zasuvky, lebo mozu byt sparovane aj priamo s koordinatorom? V zigbee2mqtt sa da vygenerovat mapa kde to vidno.. neviem ako je to u vas.. Dakujem

        • Zkontroloval jsem to a skutečně jediná spojnice z teploměru vede k zásuvce Blitzwolf, konkrétně DeConz ji má jako model TS0121. Jsem si tedy téměř jistý že alespoň model SHP13 by fungovat jako router pro Xiaomi/Aqara fungovat měl.

          • Dakujem, velmi ste mi pomohli. Objednal som teda jednu na skusku.. Teraz mam par Immax Neo, ale tie Xiaomi neroutuju a navyse sa mi zda, ze niekedy robia ine problemy.. Tak som zvedavy ako dopadne porovnanie.. Vdaka

Odebírejte blog emailem

Mějte ihned informaci o novém článku ze světa technologií.