blog.vyoralek.cz

Home Assistant – novinky v 2021.6

Dnes se opět podíváme na nejzajímavější novinky v poslední verzi Home Assistanta s označením 2021.6

🎙 Poslední aktualizace článku 6.6.2021. Pokud najdete nějaké rozdíly v aktuálním stavu, dejte vědět v komentářích, díky.

ℹ️ Na začátek si dovolím drobné vysvětlení pro zejména mé pravidelné čtenáře, jelikož jste si mohli všimnout, že za měsíc květen jsem nevydal žádný článek. Důvodem jsou zdravotní problémy, které mé potkaly a díky kterým jsem skončil na několik týdnů v nemocnici. Vše se už pomalu ale naštěstí i když pomalu vrací do normálu a tak se můžete opět těšit postupně na nové články.

Poslední článek s přehledem novinek měl poměrně úspěch a tak pro vás tenhle přehled s mými postřehy připravím, pokud bude nová verze obsahovat alespoň z mého pohledu zajímavé novinky.

Podpora duálních motivů (světlý/tmavý)

Nově je možnost připravit duální motivy, které budou se budou umět samy přepnout do světlého nebo tmavého motivu v závislosti na nastavení v profilu uživatele.

Pokud tak například budete mít nastaven motiv na automatický režim, který přebírá nastavení z operačního systému pak se motiv bude přepínat mezi světlým a tmavým režimem právě podle nastavení OS – za předpokladu, že má motiv podporu obou režimů.

V základní instalaci zřejmě Home Assistant neočekává motivy ve složce themes a v nastavení tak uvidíte hlášku Žádné motivy nejsou k dispozici.

Pokud jej chcete číst z adresáře themes je potřeba drobně upravit configuration.yaml soubor:

frontend:
  themes: !include_dir_merge_named themes

Motivy můžete jednoduše nainstalovat například pomocí HACS.

Rozbalovací atributy

Některé entity nabízejí možnost více atributů a nově pokud chceme vidět všechny dostupné pro danou entitu tak to můžeme provést pomocí rozkliknutí nové sekce Atributu, kterou najdeme úplně na konci – pokud tam není, tak žádné rozšiřující atributy na dané entitě nejsou dostupné.

Formát času

V profilu uživatele nově najdeme i nastavení Formátu času. Hodí se to pro přepnutí z 24 hodinového formátu na 12 hodinový a nebo naopak.

Aktuálně tak máme možnost v nastavení profilu uživatele změnit formátování jak čísel tak času:

Nastavení adaptéru sítě

Tato nové možnost v menu Nastavení -> Obecné asi nebude až tak užitečná pro mnoho uživatelů, ale pokud byste měli více síťových adaptérů – ať už fyzických nebo virtuálních – pak nyní máte možnost nastavit adaptéry, který mají být použité pro multicast traffic integrací.

Nové UI pro volání služeb

Změn doznala i jedna část z vývojářských nástrojů – služby. V závislosti na vybrané službě se dynamický mění možnosti, kterých je nyní podstatně více než dříve.

Například u služby zapnutí vypínače můžeme kromě výběru entity zvolit i zařízení a nebo oblast.

V případě služby supervisoru pro aktualizaci addonu můžeme zase zvolit konkrétní addon, který chceme aktualizovat.

Odstranění historie pro konkrétní entity, zařízení nebo oblasti

Další funkcí, která může být užitečná je recorder.purge_entities, která umožňuje promazat specifickou entitu, zařízení a nebo oblast z historie – vaší databáze.

Tím jsme vyčerpali všechny novinky z poslední verze, které mi přišli nějaké zajímavé. Pokud vás něco zaujalo a nemám to uvedeno v přehledu, dejte vědět v komentářích.

1 comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Odebírejte blog emailem

Mějte ihned informaci o novém článku ze světa technologií.