blog.vyoralek.cz

Innr RF 263 chytrá Zigbee retro E27 žárovka

Dnes se podíváme na úplně první rezenzi chytré Zigbee žárovky u mě na blogu a hned to bude tak trochu netradiční typ v podání tzvl. retro stylu, která nám může přivést domů příjemnou noční atmosféru.

🎙 Poslední aktualizace článku 17.8.2020. Pokud najdete nějaké rozdíly v aktuálním stavu, dejte vědět v komentářích, díky.

Nedávno jsem si pořídil stojací lampu a hned první večer zjistil, že ani jedna z žárovek se závitem E27, které jsem měl doma, se úplně do lampy nehodí – byly jednoduše málo žluté a silné pro noční atmosféru.

Poohlédnul jsem se proto po možnostech a jelikož jsem měl posledně dobré zkušenosti se zásuvkou Innr SP 220 rozhodl jsem se zkusit i retro žárovku od firmy Innr na kterou se detailněji podíváme.

Ona lampa už s hezky žlutou žárovkou

💡 Pokud si nejste jistí jak Zigbee technologie funguje doporučuji se kouknout zejména na můj článek o vlastním Zigbee routeru.

První pohled

Žárovka Innr RF 263 se už na první pohled poměrně výrazně liší od ostatních chytrých žárovek a to jak v horní části, která je průhledná a se žlutým nádechem, tak i ve spodní části, která je příjemné zlatavé barvy.

Innr RF 263 v reálu

Uvnitř žárovky jsou čtyři oranžové tyčinky, které ještě více umocňují celkovou retro amosféru žárovky.

Innr RF 263

2200K, 350lm, 4.2W, E27

€14.99 (cca. 390Kč) 1ks / €24.99 (cca. 650Kč) 2ks

Při objednávce z 🇩🇪 Amazonu > €39 je doprava zdarma a zboží máte doma obvykle do 3-4 dnů.

Zároveň vzhledem k tomu, že se jedná o Zigbee produkt, který je pod trvalým napájením slouží žárovka zároveň jako Zigbee router, tj. šíří Zigbee signál dál do bytu / domu.

Provedení produktu

Žárovka Innr RF 263 je celkově laděna do žluto/zlatavé barvy díky čemuž je vhodná jak dovnitř světla / lampy tak i jako samostatná bez krytu přímo do objímky, kde ostatně vynikne nejlépe.

Žárovka má klasický větší závit E27 – pokud byste si nebyli jistí jak závit vypadá koukněte na následující obrázek:

Žárovka má neměnnou barevnou teplotu 2200K, díky čemuž se přímo vybízí k vytváření příjemné večerní atmosféry – produkované světlo je opravdu hodně žluté a blíží se již hořící svíčce nebo ohni.

Stupnice barevné teploty

Technické parametry

VlastnostHodnota
Označení modeluEF 263 smart filament bulb vintage
ZávitE27
Maximální svítivost350 lm
Barva teploty2200K
Maximální spotřeba4.2W
StmívatelnáAno, pouze pomocí Zigbee
Zigbee kompatibilitaZigbee 3.0 (přímá podpora v deCONZ i Zigbee2MQTT)

Podobné produkty jiných výrobců

Srovnáme si hned dvojici podobných žárovek od hlavních rivalů – Philips a Ikea – které používají stejnou komunikační technologii – tedy Zigbee.

Phillips Hue White Filament 7W E27 A60

První co zřejmě každého napadne je podívat se do sortimentu firmy Philips, která je známá svou obrovskou šíří chytrých produktů pod označením Hue a podobnou žárovku tam skutečně najdeme.

Philips se od Innr žárovky drobně liší. Předně má ještě teplejší barvu – 2100K a na maximální výkon dokáže i více svítit – 550 lm. Z vlastní zkušenosti je však i 350 lm pro atmosférové žárovky poměrně hodně, takže je otázkou zda lze vůbec 550 lm reálně použít.

Philips stejně jako Innr používá Zigbee protokol, ale Philips žárovka má v sobě navíc i Bluetooth technologii, která se hodí zejména pokud byste chtěli mít doma jen hlasový asisstent – díky absenci češtiny to asi nebude úplně v našich končinách obvyklé.

Provedení spodní části narozdíl od Innr není vyvedeno v zlatavé barvě, což mi přijde škoda. Zejména pokud já žárovka vidět může černý okraj působit trochu rušivě.

Phillips Hue White Filament 7W E27 A60

2100K, 550lm, 7W, E27

529 Kč 1ks / 1034 Kč 2ks
€16.89 (cca. 418Kč) 1ks /  €33.78 (cca. 840Kč) 2ks

Při objednávce z 🇩🇪 Amazonu > €39 je doprava zdarma a zboží máte doma obvykle do 3-4 dnů.

TRÅDFRI Žárovka LED, E27, 250 lumenů

Druhá populární možnost je Ikea, která už nabídku rozhodně tak obsáhlou nemá, ale zrovna podobnou retro žárovku má v nabídce také,

Stejně jako Innr má Ikea žárovka teplotu barvy 2200K, ale má ještě o něco nižší výkon – konkrétně 250lm.

Provedení žárovky je podobné jako v případě Innr žárovky, tj. žlutá se zlatavou.

TRÅDFRI Žárovka LED, E27, 250 lumenů

220K, 250lm, 2.7W, E27

299 Kč 1ks / 598 Kč 2ks

Ikeu je potřeba navštívit bohužel osobně. Jejich e-shop je stále tristní s šílenými cenami dopravy.

VlastnostInnrPhilipsIkea
Barevná teplota2200K2100K2200K
Svítivost350 lm550 lm250 lm
Maximální odběr4.2W7W2.7W
PaticeE27E27E27
Orientační cena390 Kč420 Kč299 Kč

Nakonec je dobře, že všechny žárovky se tak trochu liší a nemusí jít tedy vždy jen o cenu. Je potřeba se jen trochu zamyslet, které parametry jsou pro vás důležité a jaké hodnoty by ve vašem případě dávaly největší smysl.

Ve všech případech by navíc mělo platit, že jsou žárovky kompatibilní s Philips Hue systémem (který byl první) a všechny tři žárovky by vám tak měly fungovat víceméně na jakémkoliv zigbee hubu podporující Philips Hue, což je dnes velmi častý standard.

Výrobce Innr

Všichni zřejmě znají holandskou značku Philips se svými chytrými produkty pod označením Philips Hue. A právě odsud pochází dvojice zakladatelů Innr – Jeroen a Rob – kteří se rozhodli Philips v roce 2012 z manažerských pozic opustit a založit si vlastní značku.

Innr founders Jeroen & Rob

Nastavení a použití

Jak už u Zigbee zařízení bývá samotné nastavení je velice jednoduché a částečně závisí na použitém Zigbee bridgi. Nicméně základní nastavení obecně spočívá pouze v tom, že žárovku zašroubujeme do lampy / světla a spárujeme s bridgem.

Párovací režim na žárovce je při prvotním nastavení aktivní ve výchozím nastavení. Pokud bychom chtěli přepárovat již napárované zařízení pak zařízení přepneme do párovacího módu střídávám vypínáním a zapínáním minimálně s 0.5 s. rozestupy celkově 6x – žárovka by měla bliknout – případně koukněte na Youtube video:

Integrace

Pro to abychom mohli zásuvku ovládat potřebujeme ji integrovat s nějakým Zigbee bridgem a možností máme skutečně hodně. Já už se nebudu rozepisovat se všemi možnostmi – pokud vás to zajímá koukněte na recenzi zásuvky Innr SP220 a detailněji se podíváme na kombinaci deCONZ + HomeAssistant.

ConBee II / RaspBee II a deCONZ

Výhoda použití deCONZ je zejména v univerzálnosti – můžeme použít opravdu dlouhý seznam Zigbee zařízení, což je ovšem vykoupeno složitější zejména prvotní konfigurací a nutnosti dalšího hardware na kterém celý systém poběží.

  • možnost kontroly až 200 chytrých zařízeních
  • ovládání pomocí Phoscon webového rozhraní a nebo možnost integrace s HomeAssistantem
  • nutnost dalšího HW – počítače s operačním systémem Linux/Windows
  • možnost definování skupin, scén a automatizací

40 € Conbee II, 40 € Raspbee II

Pomocí Phoscon webového rozhraní deCONZ žárovku jednoduše spárujeme jako světlo – neměl by s tím snad být problém a rozhodně není potřeba mít žárovku nějak extrémně blízko – to je jedna z výhod deCONZu.

Po úspěšném spárování bychom žárovku měli vidět v seznamu světel, kde si ji můžeme rovnou přejmenovat.

Dnes tu mám první recenzi chytré Zigbee žárovky a hned poněkud netradičního typu od zřejmě nepříliš známe holandské značky Innr.

A v případě přidání do skupiny ji můžeme rovnou zkusit ovládat

Jelikož se jedná o Zigbee zařízení pod trvalým napětím je žárovka zároveň Zigbee routerem a distribuje signál napříč bytem / domem.

HomeAssistant

V případě použití systému deCONZ jako Zigbee bridge je žárovka v HomeAssistantovi jako jedna entity typu light (v ostatních Zigbee systémech to bude předpokládám úplně stejné)

… která má navíc možnost měnit intenzitu produkovaného světla a v lovelace tak může vypadat například nějak takto:

Zhodnocení

Pokud hledáte chytrou žárovku, která vám v pokoji vyčaruje velmi příjemnou relaxační atmosféru pak Inner se svými 2200K je podle mě supr volba.

👍 plusy

  • Zigbee verze 3.0
  • kompatibilita s Philips Hue, Samsung SmartThings, Zigbee2MQTT a deCONZ
  • hezké žluto / zlaté provedení

👎 mínusy

  • zatím jsem nic nenašel 🙂

Podařilo se vám najít nějakou jinou Zigbee žárovku, která vás nějak zaujala. Pokud ano, dejte nám vědět 🙂

3 comments

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  • Pred nedavnom som hladal podobny typ smart ziarovky do dekorativnej lampy, nakoniec som skoncil pri tejto Xiaomi – https://www.aliexpress.com/item/4000300745350.html a som velmi spokojny. Jednoducha integracia do HA, moznost nastavit farebnu teplotu a tiez bezproblemova podpora Apple Homekit. Mozno by sa hodilo ju pridat do porovnania 🙂

    • Zabudol som spomenut – jedna sa ale o Wi-Fi, nie Zigbee riesenie

    • Díky za tip 🙂 Rád bych nechal v článku pouze produkty používající stejnou komunikační technologii, tj. Zigbee. I když to v popisku přímo nemohu najít takhle žárovka je WiFi. Čili ty bych tam raději nemotal, jelikož by pak ten seznam mohl být hodně dlouhý. Nicméně v komentáři dobrý point a díky za něj.

Odebírejte blog emailem

Mějte ihned informaci o novém článku ze světa technologií.