blog.vyoralek.cz

Sonoff Basic R3 – chytrý WiFi spínač – představení, porovnání a nahrání firmware Tasmota

Je to už nějaký čas co byla uvedena na trh poslední revize Sonoff Basic a konečně přišel čas, abych se i já na ni trochu podíval.

🎙 Poslední aktualizace článku 19.6.2020. Pokud najdete nějaké rozdíly v aktuálním stavu, dejte vědět v komentářích, díky.

Přestavení R3 a porovnání s předchozími verzemi

Zatím poslední verze (revize) produktu Sonoff Basic s označením R3 se oproti předchozím verzím poměrně zásadně změnila jak ve vzhledu, tak i v provedení samotné desky.

Nově máme k dispozici dvě stavové diody – červenou a modrou – tak jak jsme to doposud znali z větších přepínačů – např. TH10/TH16 a nebo verze POW.

Ještě větší změnou je pak rozdělení samotné desky na dva moduly. Jednu větší část tvoří vše okolo samotného přepínače a menší horní část pak obsahuje samotný čip ESP8285, piny pro komunikaci, LED diody, tlačítko a anténu WiFi.

Nejprve jsem moc nechápal, co vedlo Sonoff k tomuto kroku, ale vše se vyjasnilo uvedením úplně nového Sonoff Basic BASICZBR3, který namísto WiFi používá technologii Zigbee – o této variantě si můžete přečíst v samostatném článku.

Poslední větší změnou je pak podpora tzv. DIY, což znělo skvěle – idea je, že můžete zařízení lokálně integrovat nebo přeflashovat bez nutnosti použít sériovou linku. Bohužel realita je o dost smutnější a celý proces je zejména pro přefleshování kompikovanější než použití seriového rozhraní.

Sonoff Basic R3 vs R1/2

Nabízí se otázka, zda má smysl upgradovat z verze R1/R2 a novější verzi? Za mě určitě nikoliv. Funkční rozdíly nejsou téměř žádné a změny jsou spíše vzhledové. Pokud však uvažujete o koupi nového Sonoff Basic, pak není příliš velký důvod se poslední verzi vyhnout. Nejvíce oblíbená však stále zůstává verze R2 – má 220V vedeno v samostatných drátech, namísto přímo na desce a poskytuje více možností rozšíření přes GPIO.

Sonoff Basic – porovnání jednotlivých revizí

Jednotlivé verze můžete koupit např. na:

  • Sonoff Basic R1 AliExpress 🇨🇳 $6.5 (140 Kč), Amazon 🇩🇪 9€ (229 Kč)
  • Sonoff Basic R2AliExpress 🇨🇳 $7 (160 Kč), Amazon 🇩🇪 9.99€ (254 Kč)
  • Sonoff Basic R3AliExpress 🇨🇳 $7.8 (180 Kč), Amazon 🇩🇪 8.98€ (204 Kč)

Jak můžete vidět cenové rozdíly mezi jednotlivými verzemi jsou opravdu minimální.

Nahrání firmware Tasmota

Jak jsem již zmiňoval výše, jedním z hlavních benefitů nové verze R3 má být možnost nahrání alternativního firmware – např. Tasmoty – bez nutnosti připojení sériové linky – tzv. DIY mode tool. Podíváme se na tenhle nový způsob, ale také si ukážeme klasiku.

💡 Kromě firmware Tasmota můžeme samozřejmě nahrát i jakýkoliv jiný firmware pro ESP8266, tj. například i ESPHome.

Můžeme si tak tedy vybrat zda chceme:

  1. použít klasický způsob nahrání pomocí sériové linky
  2. nahrát firmware pomocí DIY mode tool od Sonoffu

1. Použití sériové linky a USB UART

Naneštěstí stejně jako u předchozích verzí Sonoff Basic můžeme pro nahrání firmware použít sériovou linku – na desce máme k dispozici opět všechny 4 potřebné piny, tentokráte však s jedním ale – jelikož jsou piny umístěny na horní desce je téměř nemožné na ni napájen pin header. Zároveň horní deska nejde jednoduše odpojit – je potřeba odpájet celkem 8 kontaktů.

Jako nejlepší varianta se ukazuje zapojit piny do desky bez pájení tak, abychom měli kontakt – není to ideální řešení, ale naštěstí to většinou budeme potřebovat jen jednou.

Pro sériovou linku použijeme jako obvykle USB UART – pokud ho ještě nemáte pak mohu doporučit Aluminum shell CP2102 USB 2.0 to TTL UART.

Piny zapojíme podle následujícího obrázku:

Sonoff Basic R3 – schéma zapojení

Jakmile máme zapojeno nahrajeme Tasmotu pomocí např. EspTool

➜ esptool.py --port /dev/cu.SLAB_USBtoUART write_flash -fs 1MB -fm dout 0x0 sonoff-CZ.bin
esptool.py v2.8
Serial port /dev/cu.SLAB_USBtoUART
Connecting....
Detecting chip type... ESP8266
Chip is ESP8285
Features: WiFi, Embedded Flash
Crystal is 26MHz
MAC: dc:4f:22:a8:01:2e
Uploading stub...
Running stub...
Stub running...
Configuring flash size...
Compressed 483616 bytes to 330867...
Wrote 483616 bytes (330867 compressed) at 0x00000000 in 39.3 seconds (effective 98.5 kbit/s)...
Hash of data verified.

🔌 Parametr --port nastavte podle sériového portu kam máte programátor připojen. V případe Linux/MacOS je to ve tvaru /dev/[nazev] a u Windows pak COM[cislo].

A po restartu už bychom měli vidět zařízení jako nový WiFi AP – detailní informace o flashování Tasmoty pak najdete v starším článku k verzi R1.

2. Použití DIY mode tool aplikace

Už jsem tak trochu naznačil, že DIY režim od Sonoffu je zatím spíše zklamání. Prvním trochu nepochopitelným úkonem k aktivování DIY režimu je totiž nutnost rozebrání krabičky 😱 a člověk si říká, jaká je pak vlastně idea – to už rovnou můžeme připojit sériovou linku.

Druhé pro mě nepochopitelné omezení, je zkompilovaná aplikace pouze pro Windows. Na MacOS či Linuxu musíte jít do zdrojvých kódů, nainstalovat hromadu závislostí a doufat, že se vám podaří aplikaci spustit – já narazil na poměrně dost chyb v kódu, které jsem musel ručně opravovat, než se to vůbec rozjelo. Možná je kompilátor ve Windows méně náročný, ale na MacOS to zatím bez oprav nešlo.

Ještě než se vrhneme na použít DIY mode tool je potřeba Sonoff nejrpve zpárovat z oficiální aplikací eWeLink a nainstalovat poslední aktualizaci – jinak můžete mít s použítím DIY mode toolu problém.

Zatím další podrobný návod vynechám, jelikož mě to přijde celé hodně chatrné a složité a doporučuji zatím osvědčený způsob přes sériovou linku. Budu to ale celé ještě sledovat a pobude by se systém zlepšil návod rozšířím.

Pro představu pár obrazovek jak to vlastně vypadá.

DIY mode tool aplikace od Sonoffu
Flashování s DIY mode toolem

Nastavení firmware Tasmota

Oproti předchozím verzím se nastavení GPIO mírně liší a tak doporučuji použít šablonu přímo pro tuto verzi:

{"NAME":"Basic R3","GPIO":[17,255,0,255,255,0,0,0,21,56,255,0,255],"FLAG":0,"BASE":1}
Nastavení šablony pro Sonoff Basic v Tasmota

Základní obrazovka Tasmoty pak po restartu by měla vypadat nějak takto:

Základní obrazovka Tasmota

Pokud máte nějaké své vlastní zkušenosti s poslední verzí a nebo z nějakého důvodu preferujete jednu verzi, dejte vědět do komentářů.

5 comments

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  • Dvě poznámky:

    Ad „dvě stavové LED“ – i Sonoff Basic je má dvě. Rsp. jednu dvojbarevnou. Stačí dopájet jeden tranzistor. „Přibude“ pak červená, která je ovládaná společně s relé.
    https://enotty.pipebreaker.pl/posts/2017/09/theres-a-led-red-on-sonoff-basic/
    http://evertdekker.com/?p=789#

    Ad „Programovací piny“ – myslím, že ideální k tomu jsou tzv. pogo piny. Satčí pak kousek nějakého plastu, kde vyvrtáme čtyři díry v řadě s roztečí 2,54 mm, do nich zastrčíme, popřípadě zalepíme, pogo piny. Nevyhneme se tak sice ručního držení během programování, ale odpružená konstrukce pogo pinu zajistí spolehlivý kontakt každého pinu v pokoveném otvoru desky s pl. spoji.

    • Díky moc za doplnění 👍. Na tu možnost “obarveni” červenou jsem zatím nenarazil.

  • R2 je na zmíněném odkazu za 4.85USD, (110Kč), což je naprosto super cena, tak beru R2. Jen pozor, je tam trochu past s dopravou. Je nutné označit R2 a koupit jen 1ks, jinak doprava vyskočí z 0.25USD na 2.37USD a už se nevrátí na 0.25 🙂

    • Na původní dopravu v tomhle případě $0,25 se dá vrátit tak, že se sníží kusy a pak znovu klikne na druh dopravy – měla by se tam zase objevit ta snížená, kterou stačí vybrat. Samo se to bohužel už nevrací, asi vědí proč 🙂

  • Díky za skvělý článek! Chtěl jsem se zeptat, zda po nahrání Tasmoty pořád fungují funkce RF, jako předtím. Uvažuji o přehrání firmwaru 😄

Odebírejte blog emailem

Mějte ihned informaci o novém článku ze světa technologií.