blog.vyoralek.cz

Xiaomi LYWSD03MMC chytrý LCD bluetooth teploměr a vlhkoměr

Dnešní článek je tak trochu kombinací dvou typů – jednak si můžete přečíst recenzi na Bluetooth teploměr LYWSD03MMC od Xiaomi, ale zároveň se dozvíte jak pro něj postavit WiFi/bluetooth bránu použitelnou v HomeAssistantovi.

🎙 Poslední aktualizace článku 24.10.2020. Pokud najdete nějaké rozdíly v aktuálním stavu, dejte vědět v komentářích, díky.

Jedná se o jeden z nejpopulárnějších teploměrů s displejem, který lze aktuálně koupit, což je zřejmě díky skvělé kombinaci ceny a poměrně hezkého provedení.

Teploměr používá pro svou komunikaci technologii Bluetooth, což není úplně nejlepší technologie pro chytrou domácnost, nicméně si ukážeme v článku jak tento problém překonat.

První pohled

Samotný teploměr je opravdu malý – má čtvercový tvar se stranami něco málo přes 4 cm. Díky poměrně velkému fontu je však dobře čitelný.

Displej používá technologii LCD a nemá žádné podsvícení, tj. není čitelný ve tmě.

Na teploměru nenajdeme žádné tlačítko a zapíná se pouhým vložením baterie – nic dalšího není potřeba dělat a dokonce ani pro párování není potřeba nic mačkat.

Je k dispozici pouze v jedné barvě a to bílé a je vhodný pouze pro vnitřní použití.

Xiaomi Mijia LYWSD03MMC

Bluetooth LCD teploměr a vlhkoměr

$5.35 (cca. 125Kč) 1ks / $7.55 (cca. 175Kč) 2ks / $9.92 (cca. 230) 3ks

Technické parametry

NázevHodnota
VýrobceXiaomi (řada Mijia)
Označení modeluLYWSD03MMC
MateriálABS+PMMA
Hmotnost20 g
Rozměry43x43x12,4 mm
Rozměry displeje28×28 mm
Bezdrátová konektivitaBluetooth 4.2
Rozsah měření teploty0 °C – 60 °C
Rozsah měření vlhkosti0% – 99%RH
Typ baterieCR2032

Alternativy k teploměru

Malá velikost LYWSD03MMC vynikne zejména při srovnání všech třech dostupných Xiaomi teploměrů s displejem – zleva LYWSD03MMC, LYWSDCGQ a CGG1.

Xiaomi bluetooth teploměry s LCD displejem

Xiaomi Mijia LYWSDCGQ

Bluetooth LCD teploměr a vlhkoměr na tužkovou baterii

$13 (cca. 303Kč) 1ks / $23 (cca. 535kč) 2ks / $35 (815kč) 3ks

Xiaomi ClearGrass CGG1

Bluetooth e-ink teploměr a vlhkoměr

$15 (cca. 350Kč)

Nastavení a použití

Po vybalení z hlavního obalu stačí povytáhnout fólii trčící z teploměru a tím se aktivuje baterie a teploměr ihned začne zobrazovat aktuální teplotu a vlhkost.

Ve výchozím použití se teploměr páruje v aplikaci Mi Home a co je příjemné funguje i s nastavením regionu Czechia, tedy Česká republika.

Pokud je teploměr v dostatečné blízkosti telefonu tak bychom ho automaticky měli rovnout vidět po stisknutí na tlačítko + v horním řádku. Další kroky jsou stejné jako párování jakéhokoliv jiného zařízení, tj. přiřazení do místnosti, pojmenování a možnost sdílení.

Integrace

Nyní bychom už mohli být spokojení, jelikož máme teploměr přidaný v Mi Home a můžeme ho tak teoreticky použít i na automatizace … ale … má to jeden z mého pohledu zásadní problém. Pro funkčnost automatizace musí být vždy v dosahu mobilní telefon, což je poměrně problém.

Ukážeme si dvě možnost jak tento problém vyřešit – první pokud chceme zůstat v Xiaomi cloudu a druhý pokud hledáme univerzálnější řešení s integrací do Home Assistanta.

1. Xiaomi Youpin CGSPR1

Samo Xiaomi nabízí vlastní Bluetooth bránu, kdy jsou veškeré bluetooth produkty spárované se stejným účtem jako brána přesměrovány na tuto bránu a jsou tam jejich aktuální hodnoty dostupné i když jste mimo domácnost.

Je k dispozici pouze v jedné barvě a to bílé a je vhodný pouze pro vnitřní použití.

Xiaomi Youpin CGSPR1

Bluetooth/WiFi Brána pro Xiaomi produkty

9,51$ (cca. 220Kč)

2. ESP32 + ESPHome

V závislosti na použité desce nastavíme platformu a typ samotné desky. Já mám dlouhodobě oblíbenou desku DoIT ESP32, která obsahuje vše potřebné za super cenu.

DoIT ESP 32

Vývojová deska WiFi+Bluetooth ESP32

$4.5 (cca. 100kč)

Integrace do HomeAssistant pomocí ESP32 + ESPHome

Samotná integrace obsahuje několik kroků – nejprve si zjistíme hodnoty konkrétního teploměru pomocí webového rozhraní Telink abychom poté tyto informace využili pro kompilaci firmware ESPHome a nahráli ho do ESP32

🤷‍♂️ Je potřeba podotknout, že postup není úplně triviální, ale nevyžaduje na druhou stranu žádné fyzické úpravy jakéhokoliv zařízení.

Xiaomi Mijia LYWSD03MMC a DoIT ESP32

Získání potřebných informací o teploměru

Než začneme se potřeba si popsat drobná omezení související se systémem Telink, který budeme potřebovat a kterž beží ve webovém rozhraní:

  1. bude potřeba použít prohlížeč Chrome (testováno s verzí 86) – nezkoušel jsem všechny možné varianty, ale minimálně v Safari nefunguje
  2. nanašel jsem způsob jak ho zprovoznit na zařízeních s iOS – nefunguje na iPhonech a iPadech, tj. je potřeba mít telefon s Androidem a nebo počítač s operačním systémem Windows/MacOS a zřejmě i Linux

A nyní pojďme na to. Nejprve bude potřeba si ve webovém prohlížeči Chrome zapnout experimentální funkci s názvem Experimental Web Platform features.

To uděláme tak, že do prohlížeče zadáme adresu:

chrome://flags/

… a vyhledáme patřičnou položku, kterou přepneme do stavu Enabled.

Zapnutí experimentální funkce v Chrome

Bude potřeba restartovat prohlížeče a následně zadáme adresu: https://atc1441.github.io/TelinkFlasher.html

Zatrhneme si položku Hide uknown a klikneme na tlačítko Connect

Telink rozhraní pro získání Bindkey

Z adresy by nám měl vyskočit dialog, kde uvidíme všechny Xiaomi bluetooth zařízení v dosahu – pokud jich máme více stejného typu pak i s MAC adresou a je potřeba vybrat ten správný teploměr.

V našem případě tedy klikneme na jeden z teploměru LYWSD03MMC a v logu bychom měli vidět následující:

Log:
16:46:35: Searching for devices
16:46:48: Connecting to: LYWSD03MMC
16:50:16: Detected Mi Thermometer
16:50:16: Connected

Tím máme webový prohlížeč připojený k teploměru, ale budeme ještě potřebovat získat tzv. Bind Key, což provedeme pomocí kliknutí na tlačítko Activate a v logu by mělo přibýt následující:

16:52:10: Activating now, please wait...
16:52:14: Activation successfull
16:52:15: Received device infos are correct
16:52:15: Login successfull

Pokud nevidíte MAC adresu pak jste pravdopodobně nerestartovali Chrome a nebo nezapli potřebnou experimentální funkci a namísto adresy byste měli vidět hlášku #enable-experimental-web-platform-features may be needed to read MAC

Konfigurace ESP32 s ESPHome

Podrobný postup instalace ESPHome by natáhl článek a tak pokud byste si ESPHome chtěli z jakéhokoliv důvodu instalovat na svůj počítač tak koukněte na tento článek. jinak ale doporučuji nainstalovat si ESPHome jako addon do HomeAssistenta a tam si firmware připravit a vykompilovat.

Veškerá konfigurace je uložena v tzv. YAML souborech a rovnou se na ni vrhneme.

1. Základ pomoc průvodce

Základní konfiguraci si vygenerujeme pomocí průvodce a to tak, že na hlavní stránce ESPHome klikneme na zelené tlačítko + vpravo dole a měli bychom vidět něco jako následující:

Průvodce přidáváním v ESPHome

Vyplníme nejprve Node Name – jméno, které se použije i do adresy ESPHome. To může obsahovat pouze malé písmena, číslice a pár speciálních znaků jako např. podtržítko – a klikneme na Next

V dalším kroku si v seznamu zařízeních najdeme to naše – v mém případě musím hledat v sekci Other ESP32s – a já vybírám DOIT ESP32 DEVKIT V1 a klikám na Next.

Posledním krokem je zadání názvu WiFi – Wifi SSID – a hesla do sítě WiFi. Můžete zde napsat reálné hodnoty, ale já doporučuju tam zatím zadat cokoliv a později to změníme na čtení ze secrets.yaml souboru.

OTA Access Password můžeme nechat nevyplněné – tedy pokud nechcete možnost nahrávání nových verzí firmware přes WiFi nechat z heslem.

Dáme Next a Finish.

esphome:
  name: bl_gw_01
  platform: ESP32
  board: esp32doit-devkit-v1

wifi:
  ssid: "dfdf"
  password: "fdsfsdf"

  # Enable fallback hotspot (captive portal) in case wifi connection fails
  ap:
    ssid: "Test Fallback Hotspot"
    password: "rNu4VJ7f6hS5"

captive_portal:

# Enable logging
logger:

# Enable Home Assistant API
api:

ota:

Pojďme se ještě rychle zastavit u položek, které se nám vygenerovaly také, ale o kterých jsme ještě nemluvili:

První z nich je sekce logger, která zapíná logování do konzoly – v případě připojení k ESPHome tak můžete vidět veškerou komunikaci.

A druhá sekce api zapíná přímou komunikaci pro HomeAssistant a umožňuje zařízení velice jednoduše do HomeAssistatanta přidat.

2. Úprava sekce wifi – čtení ze souboru secrets.yaml

Pokud jsme na dashboardu ESPHome pak v levém horním rohu uvidíme tlačítko s třemi tečkami pod sebou na které když klikneme tak se dostaneme do menu.

Menu ESPHome

Nás konkrétně bude zajímat položka Secrets Editor, která není nic jiného než editor citlivých informací, tj. hodí se pro ukládání hesel a různých připojovacích klíčů.

Soubor secrets.yaml pro citlivé údaje

Jedná se opět o formát YAML, tj. ukládáme jako dvojici název klíče + dvojtečka a následovaná hodnotou.

Do editačního módu konfigurace se dostaneme pomocí kliknutí na Edit u příslušné položky

Položka na dashboardu ESPHome

V případě nastavení Wifi tak můžeme konfiguraci upravit následovně

wifi:
  ssid: !secret wifi_name
  password: !secret wifi_password

3. Bluetooth konektivita – sekce esp32_ble_tracker

Do koonfigurace bude přidat ještě další věci a první z nich je druhá konektivitou pro náš most – Bluetooth. Ten se používá ke komunikaci s teploměrem. Nastavení je poměrně jednoduché, stačí zadat jen název sekce bez jakýchkoliv dalších parametrů.

esp32_ble_tracker:

4. Definice senzorů – sekce sensor

A nyní už konečně nastává čas na sekci, která je přímo specifická pro náš teploměr a kde použijeme údaje, které jsme si na začátku článku zjistili pomocí webového rozhraní Telink.

Nejprve se pomocí vlastnosti platform nastavíme náš konkrétní teploměr a to hodnotou xiaomi_lywsd03mmc.

Do vlastnosti mac_adress a bindkey napíšeme nejprve hodnotu LYWSD03MMC MAC – bude potřeba text rozdělit po dvou znacích pomocí dvojteček a do hodnoty bindkey pak dáme hodnotu Mi Bind Key.

💡 Podobně jako v případe nastavení WiFi doporučuji hodnotu bindkey uložit do souboru secrets.yaml.

Následující pak senzory, které budeme z teploměru používat a jejich pojmenování. Jak můžete vidět níže, použijeme tři – teplotu (temprerature), vlhkost (humidity) a úroveň baterie (battery_level).

sensor:
  - platform: xiaomi_lywsd03mmc
    mac_address: "A4:C1:38:A1:06:D8"
    bindkey: !secret bl_temp_humidity_square2_bind_key
    temperature:
      name: "LYWSD03MMC Temperature"
    humidity:
      name: "LYWSD03MMC Humidity"
    battery_level:
      name: "LYWSD03MMC Battery Level"

⚠️ Pozor pro funkčnost senzorů pro xiaomi_lywsd03mmc je potřeba mít ESPHome minimálně ve verzi 1.15.

Samotné ESP32 zvládne rozhodně více než jeden připojený teploměr – aktuálně mě bez problémů běží 5 Xiaomi bluetooth zařízení na stejném ESP32.

Pokud chceme přidat více položek konfigurace bude vypadat nějak takto:

sensor:
  - platform: xiaomi_lywsd03mmc
    mac_address: "A4:C1:38:A1:06:D8"
    bindkey: !secret bl_temp_humidity_square_bind_key
    ...
  - platform: xiaomi_lywsd03mmc
    mac_address: "A4:C1:29:C7:62:31"
    bindkey: !secret bl_temp_humidity_square2_bind_key
    ...
...

5. Ostatní

Tato část už je ryze volitelná, ale mě se osvědčilo zapínat i miniaturní webový server, který je pak přístupný přes prohlížeče a můžete vidět přímo ze zařízení aktuální hodnoty a log.

web_server:
  port: 80 
Webové rozhraní zařízení běžícího na ESPHome

Kompilace ESPHome a nahrání do ESP32

Jakmile máme vše v ESPHome nastaveno přišel čas kompilace a nahrání do ESP32.

Pokud provádíte konfiguraci na stejném počítači kde máte zapojený i ESPHome pak stačí v horním menu ESPHome vybrat správný port a stisknout tlačítko Upload

Výběr portů v ESPHome

V druhém případě pokud se jedná o různé počítače – zejména pokud nastavujete přímo v HomeAssistentovi přes ESPHome addon – tak si nejprve firmware zkompilujeme a stáhneme na svůj počítač. To uděláme přes menu tři tečky na konkrétní konfiguraci a vybereme volbu Compile

Kompilace v ESPHome

Jakmile bude kompilace dokončena mělo by se nám zaktivnit tlačítko Download binary vpravo dole.

Pro samotný upload firmware se mě osvědčil esphome-flasher.

Po úspěšném dokončení flashování a restartu ESP32 bychom už v ESPHome měli vidět zařízení jako zelené a pro další aktualizace je možné použít aktualizace firmware přes WiFi.

Přidání do HomeAssistanta

Pokud jsme vše udělali v předchozích sekcích správně měli bychom v HomeAssistentovi v menu Nastavení – Integrace už vidět novou objevenou integraci ESPHome s názvem, který jsme použili v konfiguraci – v mém případě bl_gw_01.

Nalezená nová integrace ESPHome

Zbývá už jen kliknout na tlačítko Konfigurovat a na další obrazovce dát Odeslat.

V integrací pak nově máme položku ESPHome, která obsahuje právě jedno nové zařízení s třemi novými entitami, které odpovídají třem nastaveným senzorům – teplota, vlhkost a baterie.

Integrace ESPHome v HA

A pokud si dáme přidáme zařízení do Lovelace UI rozhraní HomeAssistenta pak všechny tři entity můžeme vidět například v tomhle základní přehledu.

Teploměr v Lovelace

Zhodnocení

Pokud hledáte chytrý teploměr za pár korun a nevadí vám komplikace v podobě nutnosti brány mezi WiFi a Bluetooth tak tento teploměr je skvělým řešením.

👍 plusy

  • kompaktní rozměry
  • super cena
  • ve dne dobře čitelný displej

👎 mínusy

  • nečitelné v noci a hůře čitelné z úhlů
  • nutnost brány mezi Bluetooth a WiFi

39 comments

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  • Přesně takto jsem to cca 2 dny zpět nastavoval i já, vše funkční – jen aktualizace hodnot je cca 20 min – poprvé než jsem to zjistil a teploměr nedával hodnoty a v lovalace UI odkazoval na neznámou hodnotu – jsem pořád něco nastavoval a měnil a nefungovalo to – je třeba chvíli počkat pro aktualizaci stavu ..
    Pro android tel existuje aplikace – MIJIA TEMP – tam vidíte všechny teploměry i jejich MAC adresy.
    U mě problém: jeden z teploměrů jsem nahrál nový firmware – od vývojáře https://github.com/atc1441/ATC_MiThermometer – nejde mi integrovat do HA .. má s tím někdo zkušenost? případně jde nějak znovu zjistit BINDKEY při novém firmwaru? mě se to nepodařilo
    Druhý dotaz – pokoušel jsem se integrovat více teploměrů pro jeden ESP32 – jak doplnit YAML ?
    v případě že jsem zkopíroval kód ( doplnil a změnil MAC, bindkex a nazev ) nepobrala mi to validate senzoru ..

    • Tady je moje nastavení:

      Slouží pro zobrazení sily signálu BLE zařízení

      esp32_ble_tracker:

      Nastavení jednotlivých teploměrů

      sensor:
      – platform: xiaomi_cgg1
      mac_address: 58:2D:34:10:B6:0B
      temperature:
      name: „iot_temp_obyvak_teplota“
      humidity:
      name: „iot_temp_obyvak_vlhkost“
      battery_level:
      name: „iot_temp_obyvak_battery“

      platform: xiaomi_cgg1
      mac_address: 58:2D:34:11:08:04
      temperature:
      name: „iot_temp_pracovna_teplota“
      humidity:
      name: „iot_temp_pracovna_vlhkost“
      battery_level:
      name: „iot_temp_pracovna_battery“

      atd….

    • Ad aktualizace hodnot – pokud jsem to pochopil správně výhodou těchto Xiaomi zařízení je, že hodnotu posílají jako Bluetooth broadcast jen pokud se změní. Pokud je tedy stabilní tak se klidně může stávat že dlouhou dobu se „nic neděje“.
      Ad jiný firmware – tak to netuším, do toho jsem se zatím nepouštěl, jelikož jsem se přesně obával, že to pak bude složitější integovat
      Ad více teploměru na jedno ESP32 – mám to takhle a funguje:
      sensor:
      - platform: xiaomi_lywsd03mmc
      mac_address: "A4:C1:38:91:A4:DE"
      bindkey: !secret bl_temp_humidity_square_bind_key
      temperature:
      name: "LYWSD03MMC #1 Temperature"
      humidity:
      name: "LYWSD03MMC #1 Humidity"
      battery_level:
      name: "LYWSD03MMC #1 Battery Level"
      - platform: xiaomi_lywsd03mmc
      mac_address: "A4:C1:38:A1:06:D8"
      bindkey: !secret bl_temp_humidity_square2_bind_key
      temperature:
      name: "LYWSD03MMC #2 Temperature"
      humidity:
      name: "LYWSD03MMC #2 Humidity"
      battery_level:
      name: "LYWSD03MMC #2 Battery Level"

  • Od Xiaomi mi prošlo rukama více teploměrů a jsem s nimi docela spokojen. Nakonec jsem skončil o Xiaomi CGG1 (vy bytě jich mám 6ks). Beru že 15$ za „čínskou cetku“ je poměrně dost, ale tento teploměr má pro mě dvě výhody:
    1) Má E-Ink displej a proti klasickému LCD vypadá o dost líp. I dílenské zpracování se mi zdá na lepší úrovní.
    2) Ještě nevyžaduje „bindkey“, takže stačí jen vyskenovat MAC, takže přidání je mnohem pohodlnější.

    Pro komunikaci používám taky ESP32 + ESPHome

    • Jj s tím souhlasím. Ono ty malé teploměrky dělá odnož Mijia, kdežto ty e-ink ClearGrass od kterých mám i ten budík, který je taky moc hezky provedený. Ale cenově je to přeci jen rozdíl při větším poštu kusů 🙂 Nicméně jsem vidím, že i tyhle dražší teploměrky si najdou příznivce tak bych to na blog mohl taky hodit.

  • Taky uz jedu na podobnem systemu par dni, ale mam problemy s jednim ze 3 teplomeru.
    Ten jeden zlobivy proste nekdy na par hodin prestane cokoliv broadcastovat (teplota se rozhodne meni) a pak zacne po nejake dobe zase fungovat. Zkousim i ten custom firmware, ale to nepomohlo. Nemate nekdo podobne zkusenosti?

    BTW pokud pouzijete ten custom firmware, tak neni potreba bind key. Staci do yaml konfigurace cokoliv doplnit, aby to esphome validoval.
    Nevyhoda custom firmwaru, ze po naflashovani musite zmenit typ jakym posila teplomer data. Je tam moznost prepnout na „Mi Like“ Doposavad vse v poradku. Problem je ze custom firmware zatim nevyuziva zadnou persistent storage a po vyjmuti baterky sve nastaveni zapomene. Takze je potreba ho nastavit znova.

    • Nemůže ten problém s tím třetím teploměrem být signál? Přeci jen ta interní anténa na ESP32 nebude zřejmě kdovíjak silná.
      Díky moc za ty poznatky s custom firmware!

      • Nene, nechal jsem je lezet vedle sebe. Rozhodne bliz nez ostatni teplomery.

    • Custom software si můžete upravit ve zdrojáku a udělat si vlastní s „Mi Like“ jako default. Stáhnete si SDK, upravíte konfiguraci, spustíte make a je to. Dělal jsem to na Windows 10 a trvalo mi to asi 10 minut. Odkaz na SDK a návod je na stránce https://github.com/atc1441/ATC_MiThermometer.

  • Diky za skvely clanek 🙂

    Da se nejak ovlivnit rychlost aktualizace?

    Napr. aplikace „Miija Temp“ na androidu aktualizuje kazdych 10-20s.
    Ja potrebuju mit aktualizaci 1x za minutu (max 2m).
    Ted mi tu bezi mosquitto_sub a uz asi 15 minut nic neprislo.

    • Nevím jak u tohohle teploměru ale snad je to stejné jako u Mi Flora, kde jsou dva způsoby získávání dat. Zachytavanim broadcast zpráv a vyžádáním informace. To první používá ESPHome a nemá vliv na životnost baterie, ten druhý zřejmě Mijia temp aplikace, což ale může výrazně snížit životnost baterie. Teoreticky by teploměr měl poslat broadcast při každé změně, ale zřejmě to úplně vždy nedělá. Přesné podmínky kdy těžko odhadovat 🙁 Jelikož mám všechny tři teploměry přijde mi že výrazně častěji to posílá ten kulatý LCD na tužkovou baterku.

      • A da se nejak v ESPHome pouzit ten druhy zpusob vycitani dat?
        Ja bych rad ty teplomery pouzil misto dratovych DS18B20 na regulaci topeni a tam potrebuji hodnotu idelane kazdou minutu.
        Kdyby mi baterka vydrzela 2-3 mesice, bylo by to dostatecne.

        • Zda se, ze tohle by ti mohlo poslouzit dobre:
          https://github.com/JsBergbau/MiTemperature2
          Je to neco jako python bridge z BLE do MQTT. Da se tam nastavit pooling interval jaky chces s tim ze to neposle nic, pokud se nezmeni hodnota.
          Musit to jen nechat bezet na nejakem stroji, ktery ma BLE a bezi na python.

          Teplomery jsou super, za tu cenu paradni, jen ta stabilita je trosku bidna.

          • O tom projektu vim. Jenze na to uz mi zase musi bezet RPi, nebo spis vic kvuli dosahu.
            Planoval jsem misto toho pouzit ESP32, ktere budu mit v kazde mistnosti.
            Ale posila to nepouzitelne malo casto 🙁 :

            [code lang=text]
            mosquitto_sub -h 10.123.1.1 -v -t "topeni/lywsd03mmc/#" | ts
            říj 19 11:11:58 topeni/lywsd03mmc/a4-c1-38-16-92-57/h 61
            říj 19 11:12:59 topeni/lywsd03mmc/a4-c1-38-16-92-57/t 20.2
            říj 19 11:24:35 topeni/lywsd03mmc/a4-c1-38-16-92-57/t 20.2
            říj 19 11:44:55 topeni/lywsd03mmc/a4-c1-38-16-92-57/h 50
            říj 19 11:45:55 topeni/lywsd03mmc/a4-c1-38-16-92-57/t 24.2
            říj 19 11:55:55 topeni/lywsd03mmc/a4-c1-38-16-92-57/h 49
            říj 19 11:56:55 topeni/lywsd03mmc/a4-c1-38-16-92-57/t 23.5
            říj 19 12:03:15 topeni/lywsd03mmc/a4-c1-38-16-92-57/t 23.5
            říj 19 12:03:15 topeni/lywsd03mmc/a4-c1-38-16-92-57/h 49
            říj 19 12:06:54 topeni/lywsd03mmc/a4-c1-38-16-92-57/h 53
            říj 19 12:07:55 topeni/lywsd03mmc/a4-c1-38-16-92-57/t 24.0
            říj 19 12:17:51 topeni/lywsd03mmc/a4-c1-38-16-92-57/h 52
            říj 19 12:18:52 topeni/lywsd03mmc/a4-c1-38-16-92-57/t 23.9
            říj 19 12:39:50 topeni/lywsd03mmc/a4-c1-38-16-92-57/h 47
            říj 19 12:41:34 topeni/lywsd03mmc/a4-c1-38-16-92-57/t 27.7
            říj 19 12:41:34 topeni/lywsd03mmc/a4-c1-38-16-92-57/h 47
            říj 19 12:50:50 topeni/lywsd03mmc/a4-c1-38-16-92-57/h 46
            říj 19 12:51:48 topeni/lywsd03mmc/a4-c1-38-16-92-57/t 27.7
            říj 19 12:59:49 topeni/lywsd03mmc/a4-c1-38-16-92-57/b 100
            říj 19 13:01:49 topeni/lywsd03mmc/a4-c1-38-16-92-57/h 46
            říj 19 13:02:50 topeni/lywsd03mmc/a4-c1-38-16-92-57/t 27.8
            říj 19 13:08:04 topeni/lywsd03mmc/a4-c1-38-16-92-57/t 27.8
            říj 19 13:08:05 topeni/lywsd03mmc/a4-c1-38-16-92-57/h 46
            říj 19 13:08:05 topeni/lywsd03mmc/a4-c1-38-16-92-57/b 100
            říj 19 13:13:44 topeni/lywsd03mmc/a4-c1-38-16-92-57/t 27.8
            říj 19 13:13:44 topeni/lywsd03mmc/a4-c1-38-16-92-57/h 46
            říj 19 13:13:44 topeni/lywsd03mmc/a4-c1-38-16-92-57/b 100
            říj 19 13:13:48 topeni/lywsd03mmc/a4-c1-38-16-92-57/t 28.6
            říj 19 13:23:47 topeni/lywsd03mmc/a4-c1-38-16-92-57/h 44
            říj 19 13:24:47 topeni/lywsd03mmc/a4-c1-38-16-92-57/t 28.2
            říj 19 13:29:28 topeni/lywsd03mmc/a4-c1-38-16-92-57/t 28.2
            říj 19 13:29:28 topeni/lywsd03mmc/a4-c1-38-16-92-57/h 44
            říj 19 13:33:27 topeni/lywsd03mmc/a4-c1-38-16-92-57/t 28.2
            říj 19 13:33:27 topeni/lywsd03mmc/a4-c1-38-16-92-57/h 44
            říj 19 13:34:22 topeni/lywsd03mmc/a4-c1-38-16-92-57/t 28.2
            říj 19 13:34:22 topeni/lywsd03mmc/a4-c1-38-16-92-57/h 44
            říj 19 13:34:48 topeni/lywsd03mmc/a4-c1-38-16-92-57/h 44
            říj 19 13:35:52 topeni/lywsd03mmc/a4-c1-38-16-92-57/t 28.2
            říj 19 13:45:45 topeni/lywsd03mmc/a4-c1-38-16-92-57/h 43
            říj 19 13:46:44 topeni/lywsd03mmc/a4-c1-38-16-92-57/t 27.8
            říj 19 13:56:46 topeni/lywsd03mmc/a4-c1-38-16-92-57/h 44
            říj 19 13:57:44 topeni/lywsd03mmc/a4-c1-38-16-92-57/t 27.5
            říj 19 13:59:44 topeni/lywsd03mmc/a4-c1-38-16-92-57/b 100
            říj 19 14:07:43 topeni/lywsd03mmc/a4-c1-38-16-92-57/h 44
            říj 19 14:19:41 topeni/lywsd03mmc/a4-c1-38-16-92-57/t 23.5
            říj 19 14:29:41 topeni/lywsd03mmc/a4-c1-38-16-92-57/h 52
            říj 19 14:30:41 topeni/lywsd03mmc/a4-c1-38-16-92-57/t 22.5
            říj 19 14:40:42 topeni/lywsd03mmc/a4-c1-38-16-92-57/h 53
            říj 19 14:51:38 topeni/lywsd03mmc/a4-c1-38-16-92-57/h 53
            říj 19 14:52:39 topeni/lywsd03mmc/a4-c1-38-16-92-57/t 22.0
            říj 19 14:59:39 topeni/lywsd03mmc/a4-c1-38-16-92-57/b 100
            říj 19 15:02:39 topeni/lywsd03mmc/a4-c1-38-16-92-57/h 54
            říj 19 15:03:37 topeni/lywsd03mmc/a4-c1-38-16-92-57/t 21.9
            říj 19 15:13:38 topeni/lywsd03mmc/a4-c1-38-16-92-57/h 54
            říj 19 15:14:36 topeni/lywsd03mmc/a4-c1-38-16-92-57/t 22.0
            říj 19 15:24:36 topeni/lywsd03mmc/a4-c1-38-16-92-57/h 54
            říj 19 15:25:35 topeni/lywsd03mmc/a4-c1-38-16-92-57/t 22.2
            říj 19 15:35:36 topeni/lywsd03mmc/a4-c1-38-16-92-57/h 55
            říj 19 15:36:34 topeni/lywsd03mmc/a4-c1-38-16-92-57/t 22.2
            říj 19 15:46:36 topeni/lywsd03mmc/a4-c1-38-16-92-57/h 55
            říj 19 15:47:33 topeni/lywsd03mmc/a4-c1-38-16-92-57/t 22.2
            říj 19 15:57:34 topeni/lywsd03mmc/a4-c1-38-16-92-57/h 55
            říj 19 15:58:32 topeni/lywsd03mmc/a4-c1-38-16-92-57/t 22.2
            říj 19 15:59:32 topeni/lywsd03mmc/a4-c1-38-16-92-57/b 100
            [/code]

          • Jeste jsem nad tim premyslel – neexistuje nejaky alternativni firmware, ktery by to umel broadcastovat 1x za minutu?

  • Dobrý den,
    chtěl bych se zeptat jak velký má dosah signál s teploměru „LYWSD03MMC“ ? Mám zakoupen hub „Xiaomi MIJIA Multimode Gateway Hub ZigBee 3.0 WiFi Bluetooth Mesh Compatible“ který bych dvoupodlažním domě dal někam doprostřed domu. a chtěl bych sbírat data do homeassisantu ze sklepa, 1. patra, 2. patra, půda … dům je stavěn z plných cihhel. Na pokrytí domu wifinou jsem musel použít dvě AP, jedno AP neprojde dostatečně všemi zdmi.

        • Bohužel s tím Bluetooth to není žadná hitparáda, ale to si ostatně můžete zkusit i s bezdrátovými sluchátky. Ty by vám taky asi nehrály přes několik pater. Nicméně dá se to řešit pomocí Bluetooth/WiFi bran, tj. na delší vzdálenosti využijete WiFi a v rámci místnosti, max. nějaké vedlejší, to pak k cílovému teploměru jde už po Bluetooth. Já mám vykoušeno, že jeden ESP32 (který je např. vhodný na takovou bránu) zvládne kolem 5-ti teploměrů, což je většinou více než dost.

          • Zajimave ale je, ze original BT GW od Xiaomi ma dosah naopak obrovsky a ty cidla pobira naprosto bezproblemu i skrz dve zdi. Nechapu co v tom maji za HW, bohuzel original BT GW zatim nema FW kompatibilni s HA.

  • S nastávající zimou jsem si vzpomněl na problém který mě u těchto BT čidel trápil už loni. Lze nějak řešit přímo v HA kontinuitu hodnot čidel? Tyto čidlo neposílají vždy všechny údaje (teplotu, vlhkost, RSSI, baterii), ale jednou pošlou to a podruhé ono, takže HA pak třeba zobrazí údaj teploty a vlhkost je nezjištěna, podruhé je to zase obráceně. Je tedy možné, aby to zobrazilo poslední známou hodnotu? Dřív jsem to řešil pomocí NodeRED, kde jsem zachytával hodnoty z OpenMQTTGateway, ukládal je a pak posílal dál, ale po přesunu NodeRED na RPi jsem to nějak zapomněl za zálohovat a už se mi to nechce vymýšlet znovu.
    S touto otázkou vyvstává ještě druhá, přesně opačná – lze nějak nastavit životnost údaje?

  • Ahoj poradíte prosím, jak nastavit offset teploty? Potrebuji -0.3C
    To set a precise offset use the text input field with FA+offset for Temp and FB+offset for Humiditiy convert an int8 to hex.
    Vubec tomu nerozummim :-/

    • Podle textu předpokládám, že se bavíme o nastavování v Telink Flasher for Mi Thermostat. Já se obávám (jsem si téměř jistý), že tyhle hodnoty půjdou měnit jen pokud tam nahrajete ten alternativní firmware. Jestli máte teploměr nakonec někde např. v HomeAssistantovi tak bych tu korekci raději udělal až tam.

  • Ahoj, mel bych dotaz: Jestli jsem to spravne pochopil, tak tou aktivaci v Telink Flasheru asi ztratim pripojeni do MiCloudu (resp. visibilitu v Mi Home). Da se to pak nejak jednoduse vratit?

      • Bohužel se mi nyní stalo, že jsem chtěl flashnout ATC FW, LCD bylo prázdné… ale BT běželo. Chtěl jsem přes danou stránku zas vrátit původní FW, ale teploměr už neukazuje teplotu, atd… jen v části vlhkost 88%… netušíte někdo co s tím, prosím?

  • Ak mam HomeAssistanta dostupneho aj cez duckdns a kompilujem firmware cez esphome, aku cestu k MQTT serveru ESPHome nastavi? Vie si identifikovat, akou cestou som na HAS pripojeny a nasledne to zakomponuje do configu v ESP firmware, ci sa spaja so serverom externe, alebo interne, alebo je to vzdy robene po lokalke?
    Ide o to, ze ak by som HAS vyuzival napr. na dohlad teploty nejakych zariadeni z geograficky roznych fyzickych miest, ci to je takto mozne. Napr. byt, chalupa, praca – vsetko cez jeden HAS server.

  • Zdravím jelikož jsem provozoval hass na synology a ted nejspíše skončila podpora budu přecházet na intel nuc kde budu mit bluetooth. Zkoušel někdo integraci kdy hardware kde bezi hass bude gateway? Napadlo mě že by to bylo snadnější.

  • Zdravím přecházím ze synology nas na intel nuc jelikož synology už není podporováno. Uvažoval jsem že použiju intel nuc který má bluetooth a napadlo mě zda by šla integrace bez prostředníka v podobě nodemcu. Zkoušel to někdo?

    • Co znamena, ze synology nie je podporovane? Na synology prevadzkujem v dockeri hass (samozrejme nie os), asi dalsich 12 podpornych aplikacii, funguje BLE, zigbee brana pomocou ConBee II. To vsetko na najnovsej verzii DSM 7.0.1-42218.

      • Nakonec jsem to vyresil pres virtualizaci na synology. Ale stejne mam problem v tom ze ty data s cidel jsou cca co 10 minut a potrebuji to aspon co 2 minuty. tak uvazuji o original gateway a tu integrovat do ha jestli by ty udaje potom nacitaly casteji

        • Nejlepší je do teploměru nahrát alternativní firmware a v něm si pak nastavit kratší interval posílání dat

          • Super dekuji zkusim tedy najit nějaký návod. Instalaci firmware asi vim jak ale editovaní toho intervalu budu muset najít.

          • uz to vidim je to rovnou pri tom nahravani moznost

Odebírejte blog emailem

Mějte ihned informaci o novém článku ze světa technologií.