blog.vyoralek.cz

Yidian – jednoduchý samozavlažovací systém do bytu

Dnes se podíváme na opravdu primitivní samozavlažovací systém pro rostliny do domácnosti, který vám však může ušetřit starosti o zálevání.

🎙 Poslední aktualizace článku 25.10.2020. Pokud najdete nějaké rozdíly v aktuálním stavu, dejte vědět v komentářích, díky.

Tímto článkem bych rád vykopl pro mě zajímavé téma samozavlažovacích systémů do bytu a začneme hezky od začátku, tj. tím úplně nejjednodušším, ale zároveň poměrně nejhloupějším systémem. I proto tento článek raději nezařadím do rubriky smarthome 🙂

První pohled

Na internetu je k dispozici hned několik verzí setů se stejným čerpadlem/časovačem. Prodejce od kterého jsem objednával já, měl k dispozici tři verze:

  1. čerpadlo/časovač + hadička + T spojka + 2x tryska
  2. čerpadlo/časovač + hadička + křížková spojka s hadičkami + 4 x tryska
  3. čerpadlo/časovač + hadička + T spojka + křížková spojka s hadičkami + 8 x tryska

V závislosti na tom kolik rostlin potřebujete zavlažovat tak doporučuji zvolit příslušnou verzi s tím, že se systém dá do budoucna rozšiřovat – nicméně otázkou zůstává zda osm rostlin není pro čerpadlo maximum.

Já jsem si objednal tu nejvyšší verzi u který je fajn, že můžete stále začít jen s dvěmi rostlinami a postupně přidávat. V balení tak bylo vše výše zmíněné:

Nejvyšší sada pro 8 rostlin

Hlavní část celého systému tvoří čerpadlo/časovač. To obsahuje na horní straně displej s dvěmi tlačítky, kterými se dá čerpadlo časovat – k tomu jak se dostaneme v sekci nastavení.

Čerpadlo / časovač pro systém automatického zavlažování

Čerpadlo obsahuje 2000 mAh velkou baterie a dokáže tak fungovat nejméně 2 měsíce na baterii. Pro dobíjení baterie můžeme použít micro USB konektor umístěný z boční strany.

Na spodní straně pak najdeme vstup (IN) a výstup (OUT) pro napojení hadiček s vodou.

Vstup a výstup vody z čerpadla

V závislosti na objednané verzi se mohou trysky drobně lišit, nicméně způsob použití je vždy stejný – jednoduše je zabodneme do jednotlivých květináčů. Bohužel všechny verze jsou opravu velice základní trysky bez jakékoliv možnosti regulace, tj. do všech rostlin nám půjde stejné množství vody.

Jedna z variant trysek pro zavlažování

Yidian Intelligent Watering System

Sada pro samozavlažovací systém do bytu v několika variantách.

$13.8 (cca. 316Kč) 2 rostliny / $15.4 (cca. 353Kč) 4 rostliny / $16.5 (cca. 378Kč) 8 rostlin

Technické parametry

NázevHodnota
VýrobceYidian (a zřejmě několik dalších)
BarvaBílá
MateriálABS, plastový obal
Odběr4 W
Napětí3.7 V
Kapacita baterie2000 mAh
Provozní teplota0 °C – 50 °C
Rozměry8.2 x 5.7 x 3.8 cm
Hmotnost154 g

Instalace, nastavení a použití

I když je v názvu „inteligentní“ nehledejte u tohoto sytému nějakou chytrou logiku a nebo napojení do mobilních aplikací či dokonce chytrého domu. Díky tomu je však instalace a nastavení opravdu triviální.

Instalace

Nejprve doporučuji začít instalací hadičky pro vstup do čerpadla. Součástí balení setu je poměrně dlouhá průhledná hadička – cca. 3m – z které si podle potřeby kousek odstřihneme a jeden její konec dáme do nějaké nádoby s vodou a druhý nasadíme na koncovku IN čerpadla.

Zapojení přívodu vody

Dále v případě verze s dvěmi tryskami napojíme další část průhledné hadičky do T koncovky a OUT konektoru čerpadla. Od konektoru T pak použijeme dvě další části průhledné hadičky přímo k tryskám.

Zapojení pro 2 rostliny

V případě verze se čtyřmi tryskami použijeme jen jednu průhlednou hadičku, kterou nasadíme do křížové spojky a OUT konektoru čerpadla.

Zapojení pro 4 rostliny

A konečně verze s osmi tryskami je kombinací obou předchozích, tj. využijeme jak T konektor tak i zapojení do křížových spojek.

Zapojení pro 8 rostlin

Nastavení

Jak už jsem zmínil výše systém je pojmenovaný jako inteligentní, ale celá inteligence spočívá pouze v časovači. Na horní straně čerpadla tak najdete displej s dvěmi tlačítkami, kdy pomocí DAY nastavujete jak často se má čerpadlo spustit,tj pokud nastavíte:

  • 0, časovač bude vyplý
  • 1, časovač se zapne každý den právě jednou
  • 2-9, časovač se zapne každý X-tý den

Druhým tlačítkem TIME můžete nadefinovat kolik sekund má být čerpadlo po spuštění aktivní a opět 0 znamená vypnutí, a hodnota 1-99 počet sekund.

Displej čerpadla

💡 Pokud byste si nebyli jistí jak často zavlažovat a chcete mít k tomu číselné podklady pak doporučuji sensor Mi Flora o kterém jsem zde už psal několikrát – dokáže měřit půdní vlhkost, množství živin v půdě a dopadací světlo.

Jak už bylo zmíněno celý systém je napájen baterií a o jejim stavu se toho průběžně moc nedozvíme. Je potřeba tak občas kouknout na displej zda tam nesvítí LO, což znamená, že bychom měli baterii dobít.

Proces nabíjení je indikován pomocí nápisu ON a jakmile je baterie plně nabitá rozsvítí se OF.

Hodnoty při nabíjení čerpadla

To je k nastavení opravdu vše – systém je skutečně primitivní.

Zhodnocení

Pokud se občas vypravíte na delší dovolenou a nechcete nechat zalévání na sousedce a nebo máte problémy si pamatovat, kdy jste vlastně naposledy rostliny zalili tak i přesto, že je tento systém opravdu jednoduchý tak vás může této starosti zbavit doslova za pár korun.

👍 plusy

  • super cena
  • velice jednoduchá instalace
  • možnost začít s menším množstvím roslin a postupně přidávat
  • provoz na baterie

👎 mínusy

  • chabá informace o stavu baterie
  • opravdu jednoduché trysky bez možnosti regulace množství vody
  • žádná možnost konektivity – mobilní apka nebo chytrá domácnost

Yidian Intelligent Watering System

Sada pro samozavlažovací systém do bytu v několika variantách.

$13.8 (cca. 316Kč) 2 rostliny / $15.4 (cca. 353Kč) 4 rostliny / $16.5 (cca. 378Kč) 8 rostlin

Jestli máte zkušenosti s jakýmkoliv jiným systémem pro automatické zavlažování do bytu a nebo jste ho jen někde zahlédli, čili máte tip na nějaké super trysky budu hrozně rád pokud se s námi o to podělíte 🙂

4 comments

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Odebírejte blog emailem

Mějte ihned informaci o novém článku ze světa technologií.