blog.vyoralek.cz

Xiaomi Mi Flora – Flower Care – monitorování pokojových rostlin

Možná stejněj jako já tak trochu zápasíte s péči o rostliny v bytě. Jednou je zalijete málo, jindy moc a celkově se jim moc nedaří. Tento problém by mohlo pomoct vyřešit zařízení od Xiaomi Mi Flora, které umí monitorovat spoustu užitečných vlastností vaší rostliny. A na to se dnes podíváme.

🎙 Poslední aktualizace článku 31.10.2020. Pokud najdete nějaké rozdíly v aktuálním stavu, dejte vědět v komentářích, díky.

🇬🇧 This article is also available in English on my second blog lovetechstuff.com

Aktivace

Stejně jako u ostatních Xiaomi produktů se aktivace provádí pomocí Mi Home aplikace.

Mi Flora používá zejména kvůli co nejnižší spotřebě ke komunikaci Bluetooth – je potřeba ho mít proto před aktivací zapnuté.

Než ale zařízení přidáme do Mi Home je potřeba odstranit fólii kolem baterie. Ta je umístěna v bílé části po krytem nahoře – fólii odstraníme.

Mi Flora by měla byt schopná monitorovat rostlinu na jednu baterii cca. rok.

Jakmile máme zařízení aktivní spustíme si Mi Home aplikaci, kterou musíme mít přepnutou do regionu Chinese mainland.

Na hlavní obrazovce klikneme na symbol + a do vyhledávacího políčka zadáme Flower. Měli bychom vidět dva produkty, přičemž ten náš je hned první s názvem Flower Care.

Aktivaci dokončíme podle průvodce – je velice podobný jako u ostatních Xiaomi zařízení.

Výběr rostliny

Pro správné fungování aplikace je potřeba po aktivaci nastavit typ rostliny, kterou budete monitorovat. To může být někdy problém, jelikož jsou požadovány původní často zřejmě latinské názvy.

Nicméně při troše šikovnosti a s pomocí Google vyhledávače byste se měli ke správnému názvu dopátrat – mě se osvědčilo pár klíčových slov a hledat podle obrázků.

Druhou možností je pak použití průvodce přímo v Mi Home aplikaci, který se na základě například tvarů listů snaží odfiltrovat co nejvíce možností – nicméně toto mi moc nepomáhalo, jelikož v seznamu bylo stále hodně rostlin a navíc jsem si nebyl jistý zda jsem zvolil správný tvar listů.

Pokud se vám ale podaří správnou rostlinu najít tak to přinese opravdu velký benefit v podobě spousty zajímavých informací a doporučení – pro některé bohužel pouze v angličtině.

Informace o stavu rostliny

Jakmile máme zařízení aktivování a typ rostliny nastavený můžeme vidět aktuální stav:

  • soil moisture – půdní vlhkosti
  • soil fertility – množství živin v půdě – jedná se o koncentraci hnojiva plus slanosti. Hodnota tak udává celkovou koncentraci soli.
  • light intensity – množství světla dopadající na rostlinu
  • air temperature – teplotu v místnosti

Všechny čtyři veličiny by měli být naprostým základem pro správný růst rostlin. Supr je, že veškeré doporučené hodnoty jsou již přímo vztažené na váš typ rostliny, takže hned vidíte co je potřeba napravit – v mém případě je jasně vidět, že mám problém s živinami v půdě.

Jak si zařízení pořídit

Doporučuji na jednom z čínských eshopů:

Testovaný kus mám z AliExpressu, ale už jsem si objednal druhý z Banggood. Základem je si pohlídat, že se jedná u tzv. international verzi.

Dnes jsme si ukázali základní použití Mi Flora prostřednictvím Mi Home aplikace. Jedním z důvodů proč jsem se rozhodl pro tento produkt je ale možnost integrace i mimo Mi Home aplikaci o kterém si můžete přečíst v navazujícím článku a nebo o dalších možnostech integrace pomocí WiFi.

Doufám, že stejně jako mě vám tenhle produkt pomůže mít zdravější a hezčí rostliny.

Add comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Odebírejte blog emailem

Mějte ihned informaci o novém článku ze světa technologií.