blog.vyoralek.cz

NordLynx – rychlejší VPN od NordVPN

Na stále větší požadavky ohledně rychlosti připojení k Internetu musí reagovat i VPN služby a na jednu novinku NordLynx v podobě vylepšeného WireGuard se dnes podíváme.

🎙 Poslední aktualizace článku 4.5.2020. Pokud najdete nějaké rozdíly v aktuálním stavu, dejte vědět v komentářích, díky.

Již po nějakou dobu NordVPN testoval nový protokol NordLynx na Linuxových platformách a dnešním dnem je dostupný pro všechny ostatní, tj. Windows, MacOS, Android a iOS.

💡Pokud jste ještě o VPN neslyšeli a nebo není vám úplně jasné jak to funguje a čemu je to dobré, doporučuji nejprve mkrnout na můj starší článek o VPN.

Co se skrývá za NordLynx

NordLynx používá VPN protokol WireGuard, který se vyznačuje rychlostí a svým moderním pojetí (kód samotného protokolu je údajně 1tis. x menší než jinak velmi populární OpenVPN.

WireGuard

Určitým problémem WireGuard může ale být, že na straně VPN serveru jsou uloženy informace o tom, která IP adresa patří kterému uživateli. Na serveru tak nevystupujete jako anonymní uživatel i když z pohledu Internetu jím jste.

How WireGuard leaves users' anonymity vulnerable

NordLynx

To se v NordVPN rozhodli vyřešit přidáním dvojitého NAT (síťového překladu adres). První část je stejná jako v případě originálního WireGuard, tj. všichni uživatelé dostanou stejnou lokální IP adresu.

Jakmile je tunel vytvořen nastupuje druhá nová část, která každému tunelu přiřadí unikátní IP adresu. Dvojitý systém NAT tak umožňuje navázat zabezpečené připojení VPN bez uložení jakýchkoli identifikovatelných dat na server. Dynamické místní adresy IP zůstávají přiřazeny pouze v době, kdy je relace aktivní. Mezitím se ověřování uživatelů provádí pomocí zabezpečené externí databáze.

How NordLynx keeps users anonymous

Testování rychlosti

Samotný NordVPN udělal za poslední měsíc 8200 testů denně a pro nás bude nejzajímavější část testovaná přes britské servery:

Na jedné ose můžete vidět rychlost internetu v porování s tím kolikrát test rychlosti skončil s toto rychlostí. Jak je vidět v případě NordLynx je mnohem více testů vpravo, což značí vyšší rychlosti.

Nicméně toto je jen nějaký obecný test a mě zajímalo jak to dopadne v mém případě. Porovnal jsem tedy hned čtyři varianty – OpenVPN, IKEv2, NordLynx a připojení bez VPN.

OpenVPN

IKEv2

NordLynx

Bez VPN

I v mém případě se tedy potvrdilo co se očekávalo, tj. OpenVPN je nejpomalejší. Druhý v pořadí je pak protokol IKEv2, který byl cca. o 10% rychlejší než OpenVPN. Třetí skončil NordLynx s dalším cca. 10% nárůstem a konečně logicky nejrychlejší je připojení bez VPN.

Je vidět, že stále je rozdíl mezi připojením bez VPN a s VPN cca. 10%, nicméně je už to velice blízko a rozdíl oproti OpenVPN už je poměrně značný.

Je potřeba si uvědomit, že konečné rychlosti hodně závisí na umístění VPN serveru a rychlosti se tak mohou lišit.

Nastavení protokolu pro VPN

Samotná změna protokolu na novější není automatická a pokud již NordVPN používáte je potřeba jít do nastavení v protokol změnit.

Na počítači

Na mobilu

Já používám NordVPN cca. 2 roky na všech zařízeních a pokud hledáte stabilní a rychle VPN připojení s velkým důrazem na bezpečí tak ho mohu stále doporučit.

Ceny aktuálně začínají na nějakých $3 při 3 ročním kontraktu:

Add comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Odebírejte blog emailem

Mějte ihned informaci o novém článku ze světa technologií.