blog.vyoralek.cz
Tor over VPN

Onion Over VPN – maximální bezpečí a soukromí na Internetu

🎙 Poslední aktualizace článku 25.11.2018. Pokud najdete nějaké rozdíly v aktuálním stavu, dejte vědět v komentářích, díky.

V poslední aktualizaci NordVPN aplikace pro iOS se objevila položka „Specialty Servers“, který v sobě ukrývá možnost „Onion Over VPN“. Dost možná ještě netušíte, že se jedná o kombinaci dvou služeb – The Onion Router (známý též pod zkratkou Tor) a VPN.

Tor over VPN

Co poskytuje Onion Router?

Onion Router (Tor) je anonymizační službou, která je provozována pomocí serverů dobrovolníků. Jejím úkolem je skrýt naší identitu a přenášená data. Ty se náhodně posílají a kryptují v různých lokacích a obalují náš původní požadavek dalšími uzly (jako cibule).

To znamená, že místo aby náš požadavek šel napřímo ze zdroje do cíle, tak je náhodně přesměrovávan po světě. Každý uzel má navíc informaci pouze o tom od koho data přijal a kam je má přeposlat.

Ve finále tak pouze vstupní uzel vidí naši reálnou IP adresu, ale cílový server zná pouze adresu posledního uzlu, tj. úplně jiného než přes který jsme se připojili do Internetu my.

Proč VPN + Onion Router

Jelikož žádný prvek sítě nevidí celý průběch našeho brouzdání po Intenetu a získáme přístup i k „neveřejné“ části Internetu, je používání služby Tor často znemožněno na úrovni poskytovatele připojení k Internetu.

Abychom toto omezení odstranili, vstupuje do hry právě VPN, která veškerou komunikaci zašifruje a poskytoval připojení pak nemá žádné informace o tom, že se chystáme Tor použít.

Onion Over VPN
Onion Over VPN – iOS

Druhým důvodem je skutečnost, že pokud VPN nepoužijeme, pak musíme stahovat speciální Tor Internet prohlížeč. S VPN toto odpadá – stačí když se připojíme na VPN, které Tor podporuje, což zjistíme v seznamu připojení.

Onion over VPN - Windows
Onion Over VPN – Windows

Kdy službu použít?

Kombinace VPN + Onion Routeru není úplně vhodná na denní používání, jelikož spousta služeb bude mít se značnou anonymizací problém a nebudou buď fungovat vůbec a nebo velmi omezeně. Zároveň díky přeposílání mezi různými servery často i kontinenty je připojení značně pomalejší.

Na druhou stranu budou fungovat služby, na které se jinak v klasickém Internetu nedostaneme. Je nutné ale podotknout, že se často pohybují za hranicemi zákonů některých států. Použití tedy nechám na zvážení každým, nicméně je dobré mít alespoň základní přehled, že něco podobného existuje a můžeme této možnosti využít pokud jsme trochu více paranoidní vůči sledování provozu.

Pokud ještě NordVPN nemáte tak je ještě stále v akci s 66% slevou při objednávce na 2 roky přesto tento link – za sebe mohu s klidným svědomím doporučit. Jestli nad NordVPN stále váháte, můžete si přečíst mou podrobnější recenzi.

Add comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Odebírejte blog emailem

Mějte ihned informaci o novém článku ze světa technologií.