blog.vyoralek.cz

Centrum chytré domácnosti – HomeAssistant (Hass.io) – 18 část – Integrace Sonoff #3

Pokud plánujete nebo už máte produkty pod značkou Sonoff a rádi byste je použili v HomeAssistentovi pak dnešní článek bude o tom jak to udělat v kombinaci s originálním firmware eWeLink.

🎙 Poslední aktualizace článku 9.8.2020. Pokud najdete nějaké rozdíly v aktuálním stavu, dejte vědět v komentářích, díky.

Mám tady pro vás už třetí článek věnující se integraci produktů pod značkou Sonoff a tentokráte se tak trochu vrátíme na začátek všeho a podíváme se možnost integrace těchto produktů v případě pokud nejste zrovna fanoušci přehrávání firmware a rádi byste zachovali původní ovládání pomocí systému eWeLink.

Co je to ten eWeLink?

Nejprve si však pojďme říct i pár slov o eWeLinku. Jedná se o cloudovou službu pro ovládání smarthome zařízení, která je původem z Číny – což je mimo jiné asi jeden z důvodů proč někteří z nás uvažují nad přehráním jiným firmwarem. Podporuje více (Čínských) výrobců, nicmémě dominuje firma Itead se svými produkty pod značkou Sonoff.

eWeLink má k dispozici aplikace pro oba hlavní mobilní operační systémy, tj. Android i iOS a rozhraní je dokonce k dispozici i v českém jazyce.

Zároveň je eWeLink možný propojit například s hlasovým asistentem Amazon Echo, či Apple HomeKitem.

V možnostech ovládání nechybí možnost nastavení časování, odpočtu, seskupování zařízení, chytrých scén či sdílení s přáteli.

Není toho tedy rozhodně málo a navíc díky použité cloudové technologii je možné všechny produkty ovládat i mimo domov.

💡 Ještě než začnete doporučuji aktualizovat všechny Sonoff zařízení prostřednictvím aplikace eWeLink na aktuální verze firmware. Se staršími nemusí integrace fungovat správně.

Integrace eWeLink s HomeAssistentem

Jak jste si zřejmě všimli výše v seznamu výčtu systému kam je možné eWeLink propojit není HomeAssistent jelikož neexistuje oficiální integrace.

Naštěstí jeden z fanoušků HomeAssistenta nelenil a napsal integraci mezi těmito dvěmi systémy, i když je nutno už nyní podotknout, že zejména forma instalace není zrovna ideální.

Nicméně pokud chcete zachovat původní eWeLink a zároveň mít možnost ovládat Sonoff produktu z HomeAssistenta tak to stojí za to se instalací prokousat a jdeme na to.

1. HACS

První drobnou komplikací může být nutnost instalace HACS – nebo-li Home Assistant Community Store – o kterém jsem psal pár dílů zpět. Pokud ještě HACS nemáte nainstalovaný, pak nyní odbočte do tohoto článku a jakmile budete mít hotovo můžete se sem vrátit zpět.

Aby toho nebylo málo není Sonoff integrace součástí základních balíčků HACS a musíme nejpve přidat její repozitář ručně. To uděláme pomocí třech teček v levém rohu, kde vybereme volbu Custom repositories

a zadáme hodnotu AlexxIT/SonoffLAN.

2. Instalace Sonoff integrace do HA

Nyní už bychom měli být schopní vidět položku Sonoff LAN v seznamu integračních balíčků

a klikneme na Install This Repository In HACS a vybereme Install.

Po instalaci je potřeba ještě provést restart samotného HomeAssistanta.

3. Aktivace Sonoff integrace v HA

Nyní a opět bohužel další nutný krok, který je potřeba udělat přímo v konfiguračním souboru HomeAssistanta – použité řešení je tak z dnešního pohledu už poněkud zastaré, kdy drtivá většina hlavních integrací jde udělat přímo z menu Integrace HA, nicméně buďme tady zatím rádi alespoň za tuto možnost 🙂

Jelikož budeme potřebovat zadat přihlašovací údaje do eWeLink a není úplně dobrým nápadem nechat tyto hesla v hlavním konfiguračním souboru HA, uložíme si je nejprve do speciálního souboru pro hesla, který je v tomtéž adresáři.

secrets.yaml

ewelink_username: <prihlasovaci jmeno ewelink>
ewelink_password: <prihlasovaci heslo ewelink>

Do hlavního konfiguračního souboru pak přidáme pouze tyto tři řádky:

configuration.yaml

sonoff:
  username: !secret ewelink_username
  password: !secret ewelink_password

Tím máme konečně hotovo. HomeAssistant opět restartujeme a v seznamu entit bychom měli vidět nové entity – budou vždy začínat textem sonoff. Opět bohužel není možné seznam entit vidět v části Integrace, což je již standardem a trochu to komplikuje správu.

Já jsem tady aktuálně měl nepřeflešovaný pouze RF bridge a tam jsem si to vyzkoušel na něm a skutečně entity se v HomeAssistentovi objevila a k dispozici máme i několik dalších údajů jako typ zařízení a konkrétní verzi firmware.

Takto pak vypadá RF bridge přímo v originálním eWeLink rozhraní v mobilu.

Zhodnocení

Obecně si netroufám udělat závěr zda použít tento způsob integrace přes eWeLink a nebo raději zařízení přeflešovat například Tasmotou. Nicméně pokud popsat alespoň řešení pro dvě skupiny uživatelů.

V případě, pokud si nechcete s flashováním hrát pak je situace jednoduchá – použijte originální eWeLink a i v HomeAssistentovi budete mít zařízení k dispozici.

Pokud jste více „hračička“ a rádi si hrajete i s firmwary pak je např. Tasmota zřejmě lepší volbou. U některých produktů můžeme navíc samotnou funkcionalitu produktu rozšířit – použít například více senzorů, nebo definovat určitá speciální pravidla přímo v zářízení – což bychom s originálním firmware nedostáhli. Otázka vždy ale bude, zda to za to stojí, jelikož i samotné flashování může být u jednotlivých produktů různě náročné.

V případě, že Sonoff produkty používáte dejte nám vědět jaké řešení integrace do HA používáte a proč. Docela by mě to zajímalo, zda těch důvodů pro tu či onu verzi nakonec není více.

Kompletní série o HomeAsistantovi obsahuje následující články:

  • 1. část – Instalace HomeAsisstent
  • 2. částIntegrace Sonoff s firmware Sonoff-Tasmota
  • 3. částIntegrace Homekit
  • 4. částIntegrace Sonoff s firmware Sonoff-Tasmota – 2 část
  • 5. částIntegrace s Wemos D1 a senzory teploty
  • 6. částIntegrace Sonoff s firmware ESPHome
  • 7. částIntegrace Sonoff POW s firmware ESPHome
  • 8. částIntegrace LED Magic Home s firmware ESPHome
  • 9. částIntegrace Xiaomi Mijia a Aqara
  • 10. část – Integrace vlastní Zigbee gateway
  • 11. část – Vzdálený přístup do Hass.io z Internetu
  • 12. část – zobrazení senzorových data pomocí InfluxDB a Grafany
  • 13. část – Hass.io Add-ony, které používám
  • 14. část – Integrace Xiaomi Mi Flora
  • 15. část – Integrace Withings (Nokia)
  • 16. část – náhrada SQLite databází MySQL
  • 17. část – HACS Add-ony – instalace a konfigurace
  • 18. část – Integrace Sonoff s firmware eWeLink
  • 19. část – nová integrace Sonoff pro HA
  • 20. část – měření spotřeby
  • 21. část – automatické zálohy a obnovení ze zálohy
  • 22. část – napojení hlasového asistenta Amazon Alexa
  • 23. část – automatické zálohy na síťový sdílení disk (Samba)
  • 24. část – Bluetooth zařízení a ESPHome proxy
  • 25. část – nefunkční aktualizace HomeAssistanta
  • 26. část – integrace SwitchBot produktů
  • 27. část – integrace fotovoltaiky Growatt

24 comments

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  • Dobrý den,
    já mám prozatím integrovány do HA dvě Sonoff zařízení.
    Paralelně k tlačítku na otevírání garážových vrat jsem připojil desku Sonoff 5V a tu mám integrovánu právě tímto popsaným způsobem, tedy přes eWelin dle návodu od DrZzs). Trošku jsem se s tím potrápil mj. proto, že jsem neudělal první krok a to update fw přes aplikaci. Měl jsem původně verzi tuším 1.xx. Až když jsem pátral po různých fórech, našel jsem doporučení jako první krok po spárování s eWelink udělat update fw na aktuální verzi. A to mi pomohlo. Určitě by to stálo za zmínku.
    Druhé zařízení, TH10 mám flashnuto dle vašeho návodu na ESP a prozatím měřím teplotu dvěma dallasy. Až roztahám kabely, budou další. To je důvod, proč jsem šel na ESP. Více čidel než jedno eWelink neumí. Navíc ESP mi umožňuje získávat více informací ze zařízení (doba běhu, signál… opět dle vašeho návodu).
    A proč zůstávám s „garáží“ na eWelinku? Proto, že na desce se velmi špatně detekují PINy (TX,RX) pro flashnutí. Už mám vybraný jiný typ, který má lépe označené piny a hlavně GPIOs, které se dají využít, má přímo vyvedeny (zajímavé je, že takový typ desky jsem na českých e-shopech neviděl). Takže až Číňan dodá, i garáž bude na ESP.
    Dal bych sem případně odkazy, ale nevím, jestli se to smí. 🙂
    Díky za Vaše návody a těším se na další.

    • Díky moc za podnětný komentář 🙂 Některé části jsem přidal přímo i do článku, jelikož mohou být skutečně důležité zmínit. Je zajímavé sledovat hranici od které se člověk do flashování zařízení pustí a očividně je produkt od produktu různá. Sonoff (resp. itead) je naštěstí v tomhle poměrně dobře a často nám to příliš nekomplikuje. Odkazy určitě přihodit můžete 🙂

    • Určitě se s odkazy poděl. Mooc je uvítám.
      Sám mám s sonoff obrovské problémy. Koupil jsem pro ovládání garáže nízkonapěťovou verzi z českého eshopu. Bohužel deska nedisponuje žádnými piny pro nahrání alternativního firmware. Bez nich je pro mě jako absolutního začátečníka jakékoli flashnutí v úrovni sci-fi.
      Sám jsem se zasekl už na párování zařízení. Unifi, ios a sonoff se asi moc nekamarádí. Nefunguje ani kompatibilní režim. Největší srandou je, že na wifi zařízení vidím. Appka však už nikoli. Při testování na jiné wifi se mi podařilo alespoň provést upgrade firmware. Po jeho aktualizaci chyba s párováním přetrvává.

  • Ahoj, nevite nekdo o reseni pro novy rozvody elektriky? libilo by se mit neco jako sonoff v rozvadeci, ale idelane napojeny na lanku, at nemusim resit wifi. planuju mit jen lankovej kabel do vypinacu a vse pospojovany v rozvadeci.

    jediny co me napadlo je arduino s relay bordem.

    • Přímo jsem o něčem podobném ještě neslyšel, ale trochu jsem pohledal a existuje například toto: https://s.click.aliexpress.com/e/_dV8x3SK, které asi víceméně splňuje to co píšeš. Ale pravda není to úplně hotový produkt jako u Sonoffu. S těmi lankovými kabely do vypínačů bych byl asi opatrný. Razilo se to před pár lety, ale mám takový pocit, že se z toho spíše ustupuje. Ono obecně vše se nějak až moc tlačí do bezdrátu a někdy mám sám pocit, že mít většinu jen na baterky není jako úplně ideální, zejména pokud má člověk barák.

      • jj, to vypada jako podobny vysledek. asi nepotrebuju uplne hotovy reseni, ale spis neco ozkousenyho a spolehliveho. Ale chci se vyhnout vkladani shelly1 a sonoff mini do vypinacu.

        z ceho soudis ze se odchazi od lan do vypinacu? jsou nejaky jiny reseni (krome nejakych sbernicovych jako ma loxon).

        prave bych se chtel vyhnout bezdratovym krabickam a mit to prodratovany. budu ted delat novou elektroinstalaci v celorocni chate ktera bude slouzit na par let k bydleni behem stavby baraku. tak si muzu vyzkouset takovou demo verzi pred barakem.

        • Jo přesně ty Luxone jsem měl na mysli. Četl jsem to nějakých fórech, že jsou s tím problémy, ale detaily k tomu moc nevím. Možná tady bude nějaký uživatel s podobným systémem v době a podělí se o své dojmy 🙂

          Možná je to jen dáno tou dobou, všude vidím jen ty bezdrátové věci a o nějakých drátových verzích vlastně nikdo nikde moc nepíše, což je fakt divné.

          • loxone je asi sikovnej ale cenove uplne mimo no. libilo by se mi to postavit ne necem opensource. no uvidime. treba to zkusim nejak podle sebe a budu infomovat.

            taky prave vidam vse jen bezdrat, vcetne zahranicnich zdroju a nejak nic moc dratovyho

  • Login error: {‚error‘: 404, ‚msg‘: ‚user is not exit‘}
    16:42:10 – Sonoff (ERROR)

    Omlouvám se za začátečnickou otázku, ale mám to heslo dát do <> nebo bez
    ewelink_username: mujeusername
    ewelink_password: mojeheslo

    nebo

    ewelink_username:
    ewelink_password:

  • Ahoj, potřeboval bych poradit. Včera jsem prvně nahodil Home Assistant (raspberry). Automatické integrace jsou OK a pochopil jsem. Ručně se snažím doplnit Sonoff Mini přes Ewelink (neřeším teď alternativní Tasmotu, tam je to jasné). Nedaří se mi ten Ewelink pod HomeAssistant dostat. Nějaká dobrá rada? Díky moc

    • Mě naběhlo automaticky, jakmile jsem zprovoznil HACS a integroval SONOFF podle návodu, i když se to všechno integruje dnes jinak. Chybu jsem dělal v zadání tohoto:
      ewelink_username: mujemailewelink
      ewelink_password: mojehesloproewelink

      stačil restart.

      Ale používám to na NAS Synology DS211j
      Dokonce jsem to dnes zkoušel i bez HACS přimo nakopírovat SONOFF do Custom.. adresáře + upravit 2x…yaml

      • Vám šlo na tak starý NAS instalovat Docker ? A běží to na něm dost výkonně ? A ještě jeden dotaz – jakou jinou integraci Sonoff produkce znáte ? Díky za re.

        • Přes Docker ne, přidal jsem komunitu a v tom je rovnou HA Core, a všechno ostatní (HACS, eWelink) jsem tam hodil přes terminál. Jediný co v tom není je Supervisor. Teď zkouším Rapsbbery Pi 3B+ a tam mi pro změnu nejde HACS 🙂

          • Zdravím Vás. Komplet začínám se Sonoff, zatím ve fázi načítání dostupných informací na fórech. Zaujalo mne vaše řešení s využitím NAS Synology. Jako první pokusná platforma by to pro mne bylo nejlepší neboť ho mám také. Můžete mi prosím poskytnout nějaké stručné info, jak se Vám povedlo HA nainstalovat a zprovoznit ?

  • Pro WENA (nejde mi tu na Vás reagovat)

    A. Na některých fórech jsem si všiml, že se to instaluje přes nějaký DOCKER, jenže já mám nějakou slabou verzi Synology NAS (211j) a ten DOCKER tam vůbec nemám a nemohu nainstalovat.

    B. Moje řešení:
    1. v centru balíčků>nastavení>zdroje balíčků, přidat komunitu: http://packages.synocommunity.com/
    2. z komunity nainstalovat HOME ASSISTANT CORE (možná to bude chtít doinstalovat PYTHON 3)
    2a. některé verze po instalaci nešli spustit, tak jsem našel instalační balíček pro můj procesor – bohužel neřeknu kde, jedna verze se mi také spustila sama od sebe asi po týdnu
    3. po spuštění HA a registraci jak je vysvětleno tady jsem přidal HACS a SONOFF podle návodu tohoto blogu část 17, ale úplně se to liší, kvůli novějším verzí HA.
    4. zjistil jsem po několika instlacích, že nejrychlejší po spuštění HA je přes PuTTY (a jeho root) rovnou vytvořit složku Custom_components a do toho rovnou hodit adresář Sonoff (bude fungovat i bez HACS) jenom se do příslušných konf. souborů musí hodit hesla, to je zde na blogu část 18.
    5. po restartu HA najede sonoff bez problémů, teda pokud jsou dobře hesla

    • Taky pro Vénu:)
      Moje rada zní: neřešte NAS-ku (a už vůbec ne nějakou slabou verzi) a jděte rovnou do Raspberry. Práce s HA je o laborování a k tomu prostě budete potřebovat plnohodnotnou instalaci včetně Supervisora. NAS-ky nejsou moc vhodné pro běh webových stránek (jsou pomalé) a práce s HA jede hlavně přes webserver a k tomu se Raspberry hodí daleko víc. Nehledě k připojování dalších komponent přes USB porty jako třeba koordinátor Zigbee atd., taký má nativní bluetooth a to vše budete u NAS-ky řešit asi velmi krkolomně.

      • Tak s tím, nemůžu až tak souhlasit, zkoušel jsem ještě virtuální PC a teď Raspberry Pi 3B, a co se týče NAS jediný co je pomalé tak po restartu načtení a spuštění HA, co se týče zprovoznění na Rpi tak restart serveru je velice rychlý, bohužel musí se udělat několikrát, protože HACS se nenačítá korektně a integrace sonoff hází taky error i když funguje (je možné, že je to způsobeno těmi chybami zabezpečení co teď jsou), ale nedaří se mi moc dobře do RPi integrovat, respektive na NAS je to rychlejší i když omezený.

        A pro odzkoušení HA, pokud již má NAS pro začátek dobrá volba..

        Ale je pravda, že tam Supervisor chybí, v RPi jsem ho zatím využil jen pro SAMBA..

      • No já donedávna na Synology v Dockeru spokojenost, ale v poslední době problémy s addony a Supervisorem (starší neaktualizovaná verze Dockeru v Synology) mě pěkně potrápily, že jsem se rozhodl migrovat na jiné železo. Zatím ale nevím jestli jít na RPi4, nebo bude spolehlivější něco jiného 🙁

        • co repasovany pc/notebook? to bude asi moje cesta. spolehlivejsi a vykonejsi jak rasberry a cena podobna

  • dobrý den,
    tak jsem zkousel v HACS dohledat AlexxIT/SonoffLAN ale marně.

    Nemáte někdo nějaký nápad jak dál?

    Diky J.

Odebírejte blog emailem

Mějte ihned informaci o novém článku ze světa technologií.