blog.vyoralek.cz

Innr SP 220 chytrá Zigbee zásuvka

Dnes se podíváme na chytrou Zigbee zásuvku u nás zřejmě nepříliš znamého holandského výrobce Innr, který má však mnohé společné s mnohem populárnějším Philipsem.

🎙 Poslední aktualizace článku 16.8.2020. Pokud najdete nějaké rozdíly v aktuálním stavu, dejte vědět v komentářích, díky.

Poslední dobou se snažím prozkoumávat produkty pro chytrou domácnost používající komunikační technologii Zigbee. I když se nabídka čím dál tím zlepšuje stále zejména v některých kategoriích je produktů stále málo.

💡 Pokud si nejste jistý jak Zigbee technologie funguje doporučuji se kouknout zejména na můj článek o vlastním Zigbee routeru.

Jednou z takových oblastí u Zigbee je segment chytrých zásuvek, kterých je stále poměrně poskromnu a navíc některé z nich vypadají pomalu jak z jiného století. Mě se však při brouzdání na německém Amazonu podařilo najít poměrně zajímavou chytrou zásuvku, která nestojí majlant a ne tu se dnes podíváme detailněji.

První pohled

Paradoxně se jedná už o druhou generaci chytré zásuvky, která se v zevnějšku od té předchozí téměř neliší – to nejpodstatnější se událo zejména u SW, kde nová verze dostala plnou podporu poslední verze Zigbee s označením 3.0.

22 € 1ks / 38 € 2ks

Při objednávce z 🇩🇪 Amazonu > €39 je doprava zdarma a zboží máte doma obvykle do 3-4 dnů (samozřejmě bez placení dodatečného DPH či cla).

Zásuvka Innr SP 220 poskytuje základní funkcionalitu, kterou od chytré zásuvky můžeme čekat, tj. je možné ji vzdáleně ovládat – zapínat / vypínat. Žádné pokročilé funkce se nekonají a tak například na měření spotřeby musíme u této konkrétní verze zapomenout.

Zároveň vzhledem k tomu, že se jedná o Zigbee produkt, která je pod trvalým napájením slouží zásuvka zároveň jako Zigbee router, tj. šíří Zigbee signál dál do bytu / domu.

Provedení produktu

Zásuvka Innr SP 220 jako taková není nějak velká a u některých prodlužovaček a dvojzásuvek asi nebude problém dát i dvě vedle sebe pokud nebudou vzájemně natočené – tvar totiž není kruh, ale spíše zaoblený čtverec.

Innr SP 220

Jak můžete vidět zásuvka slouží pro německý typ konektorů, nicméně díky dnes už téměř výhradně používanému konektoru UNISCHUKO by to neměl být žádný problém. Ze zadní strany však obsahuje naší (francouzskou verzi) a tak ji zapojíte bez problému do každé české zásuvky.

💡 Více o různých typech zásuvek v EU si můžete počíst v starším článku.

Kromě přímé podpory Amazon Alexa, Philips Hue (u té však nepodporuje Apple HomeKit a Hue Entertainment) a Samsung SmartThings je možné produkt začlenit i do vlastní Zigbee sítě běžící na deCONZ nebo Zigbee2MQTT.

Technické parametry

NázevHodnota
Označení modeluSP 220
Váha67,5 g
Rozměry72 x 48 x 48 mm
Bezdrátová konektivitaZigbee 3.0
Maximální zatížení10A (2300W)
Barvabílá

Výrobce Innr

Všichni zřejmě znají holandskou značku Philips se svými chytrými produkty pod označením Philips Hue. A právě odsud pochází dvojice zakladatelů Innr – Jeroen a Rob – kteří se rozhodli Philips v roce 2012 z manažerských pozic opustit a založit si vlastní značku.

Innr founders Jeroen & Rob

Základním mottem Innr je přinášet produkty vynikající kvality za příjemnou cenu a jednoduché pro použití – což zní jako fráze, ale při srovnání se samotným Philips Hue na tom zřejmě něco bude.

Nastavení a použití

Jak už u Zigbee zařízení bývá samotné nastavení je velice jednoduché a částečně závisí na použitém Zigbee bridgi. Nicméně základní nastavení obecně spočívá pouze v tom, že zásuvku zastrčíme do nástěnné zásuvky nebo prodlužovačky a spárujeme s bridgem.

Párovací režim na zásuvce je při prvotním nastavení aktivní ve výchozím nastavení. Pokud bychom chtěli přepárovat již napárované zařízení pak zařízení přepneme do párovacího módu podržením tlačítka po dobu 5 sekund.

Service & Support with Video Tutorials, Q&A and Downloads- Innr ...

Integrace

Pro to abychom mohli zásuvku ovládat potřebujeme ji integrovat s nějakým Zigbee bridgem a možností máme skutečně hodně.

1. Innr Bridge

První možností je použít bridge od stejného výrobce jako je zásuvka. Kromě jednoduché instalace a 100% podpory všech Innr produktů se však cena zdá až příliš vysoká.

  • možnost kontroly až 100 chytrých zařízeních
  • ovládání pomocí Innr mobilní aplikace pro telefon nebo tablet
  • připojení pomocí ethernet kabelu
  • možnost vytváření scén a časovačů

56€

2. Philips Hue Bridge

Mnohem zajímavější možností, která zachovává jednoduchost instalace, podporu Innr zařízení, ale také všech Philips Hue produktů, produktů Ikea TRÅDFRI a dalších. Vše navíc s velmi podobnou cenou.

  • možnost kontroly až 50 žárovek a 12 příslušenství
  • ovládání pomocí Philips Hue aplikace pro telefon
  • připojení pomocí ethernet kabelu
  • možnost vytváření scén a časovačů
  • kompatibilní s Amazon Alexa a Apple Homekit

1549 Kč / 46 €

3. ConBee II / RaspBee II a deCONZ

Druhou kategorií Zigbee bridgů které umí pracovat s touto zásuvkou začneme s ConBee a deCONZ, které představují velmi univerzální řešení – velká množina produktů, které můžeme s bridgem napárovat, ovšem za cenu složitější zejména prvotní konfigurace a nutnosti dalšího hardware na kterém celý systém poběží.

  • možnost kontroly až 200 chytrých zařízeních
  • ovládání pomocí Phoscon webového rozhraní a nebo možnost integrace s HomeAssistantem
  • nutnost dalšího HW – počítače s operačním systémem Linux/Windows
  • možnost definování skupin, scén a automatizací

40 € Conbee II, 40 € Raspbee II

Základní přehled si můžete udělat z článku k ConBee a nebo RaspBee, který je speciální verzí pro minipočítače Raspberry.

V GUI Phoscon pro deCONZ je připárovaná zásuvka schována pod světly.

4. Texas Instrument CC2531 a Zigbee2MQTT

Alternativou ke ConBee s deCONZ je opensource systém Zigbee2MQTT v kombinaci s CC2531. Výhody deCONZu zůstávají – množina podporovaných produktů je dokonce ještě větší. Výhodou je i nižší cena, ale to je vykoupeno dvěmi nevýhody v podobě složitější instalace – nutnost nahrát firmware přímo na USB stick a poměrně menším dosahem signálu.

  • možnost kontroly až 20 chytrých zařízeních
  • v základu neobsahuje žádnou aplikaci či rozhraní pro ovládání – nutno integrovat do dalšího systému
  • nutnost dalšího HW – počítače s operačním systémem Linux/Windows

$8 , s anténou $9

Základní přehled si můžete udělat z článku k Zigbee2MQTT.

HomeAssistant

Nejsem si jistý s Innr bridge, ale všechny ostatní možnosti, tj. Philips Hue Bridge, deCONZ i Zigbee2MQTT je možné jednoduše integrovat do Home Assistanta a mít tak jednotné rozhraní.

V HomeAssistantovi je pak zásuvka k dispozici jako jedna entity typu switch (příklad pro deCONZ):

Zhodnocení

Jsem rád, že se mi podařilo konečně najít zásuvku neobřích rozměrů, které podporuje Zigbee a navíc ve své poslední verzi a jedinou vadou na kráse k dokonalosti je tak chybějící měření spotřeby.

👍 plusy

  • Zigbee verze 3.0
  • kompatibilita s Philips Hue, Samsung SmartThings, Zigbee2MQTT a deCONZ
  • poměrně kompaktní rozměry
  • příjemná cena

👎 mínusy

  • neumí měřit spotřebu

Podařilo se vám najít nějakou jinou Zigbee zásuvku, která vás nějak zaujala. Pokud ano, dejte nám vědět 🙂

14 comments

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

    • Díky za zmínění. Tahle zásuvka je v ČR poměrně populární a to zřejmě kvůli ceně. Ikea je bohužel poměrně skoupá na parametry, ale bylo by možná ještě dobré zmínit, že má max. výstupní výkon 3680 W a rozměry 100x53x71mm, tedy mamutí 🙂

    • Je mozny tradfri naparovat na ZigBee2MQTT bez toho jejich tradfri bridge?

    • Koukám, že se začínají objevovat zajímavé produkty. BlitzWolf už jsme tady hodně probírali s jejich SHP6 a tohle SHP13 vypadá jako sice trochu větší ale následovník v Zigbee verzi. Jak tak koukám umí to i měřit spotřebu. Ale zatím není potvrzena kompatiblita ani s deCONZ ani Ziggbee2MQTT. Nezbývá než čekat. Má to v sobě Zigbee 3.0 tak by to snad neměl být problém přidat.

      • ok, kouknul jsem na to více a vypadá fakt zajímavě a za velmi dobrou cenu. Tak mám objednáno a dám vědět jestli zatím alespoň bude fungovat on/off i když ofic. podporována není.

        • Zdravím je možné SHP13 připojit i bez brány ZigBee? Mám zásuvku ale nemám žádnou bránu a zásuvka je má jediná chytrá věc.

          • Otázkou je co myslíte tím „připojit“. Zásuvka jako taková fungovat bude, tj bude reagovat na tlačítko on/off, ale to je tak vše. Existující určité speciální případy, kdy je možné bez brány mezi sebou spárovat dvě Zigbee zařízení – např.žárovku a vypínač, ale obecně pro jakoukoliv integraci je brána potřeba. Je to jeden ze zásadních rozdílů oproti WiFi, který sebou nese jak výhody tak i nevýhody. Pokud byste tedy chtěl zásuvky jen ovládat z mobilu např. tak doporučuji raději např. SHP6, která je WiFi.

          • Právě jsem ji už koupil, ale nevěděl jsem, že potřebuji bránu. Je to jediné takové chytré zařízení, které mám. Jediné co potřebuji a proč jsem ji kupoval aby to v určitý čas sepnulo a pak v určitý vyplo. Je to k teráriu, protože budík tiká moc nahlas. Takže to bez brány nijak nesparuji s telefonem? Nejde to jakkoliv obejít? Nebo kdybych to nastavil na něčí bráně a přinesl to domů, kde by brána nedosáhla? Ale to předpokládám že při výpadku proudu by se čas posunul co?

          • Bohužel vás zklamu. Pro váš konkrétní případ je tahle zásuvka bez brány nepoužitelná. Zkuste se mkrnout na můj článek o Zigbee routeru, kde popisuju v základech i Zigbee technologií. Její výhodou a nevýhodou je že zařízení – např. zásuvka – nevidí přímo na Internet nebo vaší interní síť – což může být v některých případech výhoda, ale není to zrovna ten vás. Z telefonu ji bohužel nepůjde ovládat ani kdybyste ji spároval jinde a přenesl. Doporučoval bych zásuvku prodat někomu kdo Zigbee bránu má a koupit si WiFi verzi zásuvky, např. SHP6 a nebo novější SHP10, které jdou pak přímo ovládat z telefonu bez jakékoliv brány.

  • To je zajímavé, že asi starší bratr Innr SP120 přes Zigbee2mqtt spotřebu měří. Osobně je dost používám a jsem naprosto spokojen. Přitom vzhledově vypadá nejspíš úplně stejně

Odebírejte blog emailem

Mějte ihned informaci o novém článku ze světa technologií.